Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kościół i LGBT
To ty zaczęłaś bajdurzyć ze to to samo co leworęczność wiec odpowiadam na twój argument. W końcu to ty powinnaś udowodnić ze homoseksualizm jest tak samo naturalny jak leworęczność. Taka informacja ja jestem leworeczny i nie zauważyłem żeby było to tak samo jak gejostwo. Oj nie prowokuj bo może kogoś na mdłości wziąć jak zacznę opisywać pewne sprawy z życia starego geja. Na pewno stare dewotki tak nie maja. Kravia napisał(a): Gdzie niby Kościół to udowadnia? Założyłam wątek na temat grzechów związanych z seksem i wiesz, co się dowiedziałam? "Kościół jest nieomylny, więc jeśli mówi, że coś jest grzechem, to jest, i koniec". Kościół mówi tylko, że seks homoseksualny jest niezgodny z celem seksualności, którym jest prokreacja. A wiesz, co jeszcze jest niezgodne z celem seksualności? Uprawianie seksu w dni niepłodne, celowo, aby uniemożliwić zapłodnienie. Więc teraz ja zamieniam się w słuch: jakie dowody ma Kościół na to, że seks homoseksualny jest niemoralny? Miałaś udowodnić a nie odbić piłeczkę. Na to się nie dam złapać. Ja pierwszy zadałem pytanie. Skoro nie znasz nauczania kościoła na temat to się doucz zanim zaczniesz wypisywać bzdury.
|
N sie 25, 2019 17:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
N sie 25, 2019 18:02 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kravia napisał(a): Ale czy ty nie zdajesz sobie sprawy, że ja nie mówię tutaj niczego o katolikach, Kościele, Bogu? Mówię o tym, co czują ci ludzie po drugiej stronie, niewierzący. Oni czuja się obrażani, gdy nazywa się ich związki zdeprawowanymi, stawiając ich na równi z pedofilami. Takie są fakty. Możesz mówić, że nie mają powodu się tak czuć, bo to jest czysta prawda, ale to nic dla nich nie zmienia, bo oni w tę prawdę nie wierzą. Z ich perspektywy Kościół wtrąca się w ich życie, lobbując przeciwko prawom, których się domagają. I to usprawiedliwia ich negatywny stosunek do Kościoła. I jeszcze bezczelnie kłamiesz. Gdzie tu masz o uczuciach tej drugiej strony?: Cytuj: Więc jeszcze raz. Lobbowanie Kościoła przeciwko LGBT ma sprawić, by ci ludzie nie mogli żyć z osobą, którą kochają, w zalegalizowanym związku, być legalnymi rodzicami dla dzieci, które JUŻ mają, i by takie rodziny, nawet nieformalne, były zawsze uznawane za nienormalne i przez to stygmatyzowane przez otoczenie - co prowadzi także do stygmatyzacji dzieci w takich związkach.
viewtopic.php?p=1041389#p1041389Cytuj: Jeśli według ciebie ruch LGBT szydzi z wartości Kościoła, a Kościół nie szydzi z wartości ruchu LGBT, to wyjaśnij mi swoją definicję szydzenia. viewtopic.php?p=1041415#p1041415viewtopic.php?p=1041427#p1041427Cytuj: Stwierdziłam, że Kościół od wieków szydzi z wartości homoseksualistów, nie z homoseksualistów. Więc może spójrz na moje wypowiedzi pod tym kątem, zamiast zarzucać mi, że nie bronię twojego chochoła. viewtopic.php?p=1041441#p1041441Myślę, że tyle wystarczy.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N sie 25, 2019 18:04 |
|
|
|
 |
Kravia
|
Jockey napisał(a): To ty zaczęłaś bajdurzyć ze to to samo co leworęczność wiec odpowiadam na twój argument. W końcu to ty powinnaś udowodnić ze homoseksualizm jest tak samo naturalny jak leworęczność. Taka informacja ja jestem leworeczny i nie zauważyłem żeby było to tak samo jak gejostwo. Oj nie prowokuj bo może kogoś na młodości wziąć jak zacznę opisywać pewne sprawy z życia starego geja. Na pewno stare dewotki tak nie maja. Nie, ty chciałeś zrobić z "odstępstwa od normy" coś złego, a jak sam widzisz, samo odstępstwo złe nie jest. Dlatego potrzebowałeś kolejnego argumentu, dotyczącego kwestii medycznych, a to już co innego. Nawyki jakiegoś starego geja mają się nijak do tego, że homoseksualizm jest szkodliwy. Kravia napisał(a): Miałaś udowodnić a nie odbić piłeczkę. Na to się nie dam złapać. Ja pierwszy zadałem pytanie. Skoro nie znasz nauczania kościoła na temat to się doucz zanim zaczniesz wypisywać bzdury. Ale przecież ja nie twierdzę, że seks heteroseksualny jest niemoralny. Chciałam ci tylko pokazać, jak to wygląda z drugiej strony. Ty stwierdziłeś, że jeśli coś jest poparte dowodami, to nie jest to obrażanie. Ok, zgadzam się. Więc skoro nauczanie Kościoła na temat LGBT nie jest obrażaniem, to musi mieć jakieś dowody. Zamieniam się w słuch. Małgosiaa napisał(a): I jeszcze bezczelnie kłamiesz. Gdzie tu masz o uczuciach tej drugiej strony?: O, wreszcie mam szansę odnieść się do czegoś konkretnego. Zobaczmy: Cytuj: Więc jeszcze raz. Lobbowanie Kościoła przeciwko LGBT ma sprawić, by ci ludzie nie mogli żyć z osobą, którą kochają, w zalegalizowanym związku, być legalnymi rodzicami dla dzieci, które JUŻ mają, i by takie rodziny, nawet nieformalne, były zawsze uznawane za nienormalne i przez to stygmatyzowane przez otoczenie - co prowadzi także do stygmatyzacji dzieci w takich związkach.
Rozmawialiśmy z Katonem o krzywdzie homoseksualistów wynikającej z nauczania Kościoła kontra krzywdzie katolików z namalowania tęczowej aureoli na obrazie. Pokazałam, że krzywda jest niewspółmierna. Według ciebie coś wyolbrzymiłam? Obrażam Kościół, podając fakty? A jeśli się mylę, może mnie poprawisz, zamiast z góry zakładać moje złe intencje? Cytuj: Jeśli według ciebie ruch LGBT szydzi z wartości Kościoła, a Kościół nie szydzi z wartości ruchu LGBT, to wyjaśnij mi swoją definicję szydzenia. No i? Nadal rozmawiamy tu z Katonem o krzywdzie jednej i drugiej strony. Cały czas piszę z perspektywy osoby z ruchu LGBT. Cytuj: Stwierdziłam, że Kościół od wieków szydzi z wartości homoseksualistów, nie z homoseksualistów. Więc może spójrz na moje wypowiedzi pod tym kątem, zamiast zarzucać mi, że nie bronię twojego chochoła. I to jest prawda, z perspektywy homoseksualisty, o czym cały czas piszę. Mam po każdym takim stwierdzeniu dodać "bo tak to widzi LGBT", bo inaczej po kilku postach zapomnisz, o czym jest dyskusja, i uznasz to za jakiś zarzut rzucony sobie ot tak, bez powodu?
|
N sie 25, 2019 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kłamiesz i manipulujesz. Uciekłaś od tematu podania konkretów w nauczaniu Kościoła gdzie Kościół mówi z pogarda. Nie masz pojęcia o nauczaniu Kościoła odnośnie osób homoseksualnych.
|
N sie 25, 2019 18:36 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
ErgoProxy napisał(a): To się zapoznaj z życiem na moim przykładzie. Mój ojciec był zaangażowanym katolikiem, konkretnie w ruch apostolstwa świeckich, który swoim stopniem przyswojenia i wdrożenia doktryny zdumiewał księży. Moja matka z kolei miała ojcu za złe wiele rzeczy, bodaj głównie to, że ze wsi pochodził, i uprzykrzała mu życie jak mogła. W wyniku wychowania przez takich ludzi do dzisiaj mam katastrofalne problemy z relacjami z kobietami, również (głównie?) na podłożu seksualnym - pewne rzeczy po prostu nie mieszczą mi się w głowie, że tak można, bo moi rodzice kochani zrobili ze mnie ascetę, co ma wpojone pokraczne wzorce zachowań innych ludzi. Alez ErgoProxy - to Ty nie wiesz ze taki sie juz urodziles? Nie wmawiaj tu nam ciemnoty. Wszak wszystkie oswiecone organizacie i postepowi naukowcy w oparciu o obiektywne badania twierdza ze to sprawa wrodzona. Trudno - nie masz szans.
|
N sie 25, 2019 18:52 |
|
 |
Kravia
|
Jockey napisał(a): Kłamiesz i manipulujesz. Uciekłaś od tematu podania konkretów w nauczaniu Kościoła gdzie Kościół mówi z pogarda. Nie masz pojęcia o nauczaniu Kościoła odnośnie osób homoseksualnych. Konkrety już dawno podałam, ale sam widzisz, że dla ciebie te fragmenty nie znaczą nic negatywnego, bo się z nimi po prostu zgadzasz. To nie znaczy, że nie znaczą nic negatywnego dla homoseksualisty. Widzę, że na tym forum zarzucanie kłamstw i manipulacji to świetny sposób na bronienie swojego stanowiska. Nic nie trzeba argumentować. Zarzucamy oponentowi kłamstwo, a kiedy zacznie wyjaśniać, to zarzucamy mu, że kręci i ucieka od tematu. Idealny sposób na wygranie dyskusji!
|
N sie 25, 2019 19:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miało być o pogardzie a tam nie ma pogardy. Podane masz definicje pogardy i miałaś wykazać gdzie tam jest pogarda. Miało być o szyderstwo i podano ci definicje szyderstwa i miałaś wykazać gdzie tam jest szyderstwo. Czy w jakimkolwiek poście wykazałeś potwierdzenie? Nie. Co dałaś w zamian kłamstwa manipulacje i próby zmiany tematu.
A kłamstwa wykazano ci juz kilkakrotnie w tym temacie cytując twoje własne posty wiec to raczej udowodnione.
|
N sie 25, 2019 19:15 |
|
 |
katon
|
Kravia napisał(a): Jockey napisał(a): Kłamiesz i manipulujesz. Uciekłaś od tematu podania konkretów w nauczaniu Kościoła gdzie Kościół mówi z pogarda. Nie masz pojęcia o nauczaniu Kościoła odnośnie osób homoseksualnych. Konkrety już dawno podałam, ale sam widzisz, że dla ciebie te fragmenty nie znaczą nic negatywnego, bo się z nimi po prostu zgadzasz. To nie znaczy, że nie znaczą nic negatywnego dla homoseksualisty. Lecz te konkrety nie dotyczą szyderstwa.
|
N sie 25, 2019 19:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Kravia Mówię dość oszczerstw, dość kłamstw, dość trollowania. Ostrzeżenie, a że trzecie, to ban na dwa tygodnie.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N sie 25, 2019 19:20 |
|
 |
Wybawiony
|
IrciaLilith napisał(a): 1.Ok. Na jakiej zasadzie postawa kobiety w ciąży miałaby mieć wpływ na orientację seksualną dziecka? 2.Pisałeś: Cytuj: Prawda objawiona przez Stwórcę i przyjęta przez wiarę jest prawdą obiektywną . Pytam się na jakiej podstawie prawda objawiona, którą znasz dlatego, że ktoś to zapisał i przedstawił jako pochodzące od Stwórcy miałaby być prawdą obiektywną. Jeśli nie o tym pisałeś to bądź tak uprzejmy i wyjaśnij o czym? 1. Na zasadzie duchowego wpływu. 2. Napisałem w sumie o rzeczy oczywistej. Natomiast nie napisałem, że coś należy uznać za prawdę obiektywną tylko dlatego, iż ktoś twierdzi, że Bóg mu to powiedział.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
N sie 25, 2019 20:31 |
|
 |
IrciaLilith
|
robaczek2 napisał(a): Alez ErgoProxy - to Ty nie wiesz ze taki sie juz urodziles? Nie wmawiaj tu nam ciemnoty. Wszak wszystkie oswiecone organizacie i postepowi naukowcy w oparciu o obiektywne badania twierdza ze to sprawa wrodzona. Trudno - nie masz szans. Jacy to naukowcy mówią, że patologiczne wzorce rodzinne i powiązane z tym wydrukowane założenia nie mogą mieć wpływu na przyszłe relacje międzyludzkie? Nikt ogarnięty nie twierdzi, że wszystko jest wrodzone lub że wszystko jest nabyte, istnieje np homoseksualizm nabyty i w takich wypadkach podejmuje się leczenie z tym, że jest to bardzo mała część osób nieheteroseksualnych oraz w takich sytuacjach orientacja seksualna zazwyczaj jest skutkiem prawdziwych problemów natury psychicznej wywołanych różnymi traumami i patologiami i na nich należy się koncentrować, a jeśli orientacja taka jest nabyta a nie wrodzona to po przepracowaniu traum wszystko wraca do stanu określonego na poziomie epigenetycznym i hormonalnym. Problemem jest to, że na tej podstawie zdrowym ludziom homoseksualnym próbuje się wmawiać traumy i inne zaburzenia. Tak samo istnieją osoby z natury aseksualne oraz taki stan może mieć zupełnie inne przyczyny i być patologiczny lub nie. Zauważ, że homoseksualiści, którzy uważają, że przyczyną ich orientacji są jakieś nabyte podczas życia w społeczeństwie traumy czy patologiczne założenia mogą podjąć psychoterapię i jeśli orientacja jest nabyta to może się to zmienić, natomiast nie leczy się samej orientacji, bo takie próby prowadzą do kolejnych i to poważniejszych problemów oraz jeśli akurat była to orientacja nabyta nie ruszają przyczyn. ErgoProxy jest świadomy przyczyny takiego stanu i jest to znakomity punkt wyjścia do skutecznej terapii i zmiany sytuacji o ile uważa ją za problematyczną. Obecnie bez problemu da się określić czy orientacja jest wrodzona czy nabyta, fMRI i odpowiedź gotowa, natomiast takiego sprzętu technicznie jest za mało i ludzie z nowotworami i innymi chorobami zagrażającymi życiu nie mają robionego takiego badania lub czekają bardzo długo ( funkcjonalny rezonans magnetyczny to nie to samo co zwykłe MRI). Wybawiony Cytuj: 1. Na zasadzie duchowego wpływu. Ciekawa hipoteza, jakieś dowody? Przesłanki chociaż za istnieniem takiego zjawiska? Co istotne w pewnych sytuacjach nie wykluczam a wręcz przeciwnie wpływu postaw na ciało, ale nie widzę podstaw aby uznać, że jakieś postawy w umyśle matki wpływały na orientację seksualną dziecka. Przyjęłam roboczo taką hipotezę, ustaliłam teoretycznie nawet drogi biochemiczne na jakich mogłoby się to opierać, ale nawet jeśli by takie zjawsko mogło hipotetycznie zachodzić byłby to jakiś nieistotny odsetek przypadków, a na pewno nie ma podstaw aby uważać, że to postawy umysłowe matki są przyczyną homoseksualizmu. Cytuj: 2. Napisałem w sumie o rzeczy oczywistej. Natomiast nie napisałem, że coś należy uznać za prawdę obiektywną tylko dlatego, iż ktoś twierdzi, że Bóg mu to powiedział.
Super, czyli przyznajesz, że cokolwiek jest napisane w Biblii czy innej książce, której autorytet ktoś uznaje nie jest prawdą obiektywną a subiektywną, ew uzgodnioną/konsensualną, tak?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N sie 25, 2019 21:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Traum to ja nabywam na tym forum, pod wpływem polityki ludzi chcących uchodzić za moderatorów, którzy wdrażają wszystkie punkty regulaminu, poza pierwszym, najważniejszym: że forum jest miejscem spotkań ludzi, najogólniej, o różnych światopoglądach. Okazuje się, że jeśli światopogląd człowieka jest niezgodny z prywatnym światopoglądem moderatora, jakoś tam uchodzącym za katolicki, to w człowieka wali się jak w bęben, póki sobie nie pójdzie w cholerę. Zatem forum utraciło swoją rację bytu i pomału zaczyna zbaczać w jędraszewskie klimaty.
A że nie ma widoków na zmianę tego stanu rzeczy, prawdopodobnie się wymelduję, na amen. Nie ma sensu brać udziału w takiej hucpie.
Jakby co, to siedzę na ateiście i tamże PW odbieram.
|
N sie 25, 2019 22:37 |
|
 |
subadam
|
Mam takie samo wrazenie.
|
N sie 25, 2019 23:13 |
|
 |
robaczek2
|
IrciaLilith napisał(a): Nikt ogarnięty nie twierdzi, że wszystko jest wrodzone lub że wszystko jest nabyte, Ty nie obrazaj naszego przyjaciela Subadam, ktory jest swiecie przekonany, ze "Homoseksualista rodzisz sie i umierasz, nawet jak w miedzyczasie masz zone i dzieci". Zreszta juz wieki przed nasza era toczylem boje o uznanie tego co mnie uczyla moja pani doktor o czterech glownych przyczynach ksztaltowania osobowosci. Szkoda ze Ciebie lub Ergo wtedy nie bylo.
|
Pn sie 26, 2019 0:06 |
|
|
|