Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kościół i LGBT
Andy, miej miłosierdzie. Pod Cedynią to Mieszko łoił (skutecznie) jakiegoś margrabiego, a jeńcy na machinach oblężniczych to dopiero Głogów, bodajże za Krzywoustego, gdy z wysokości wałów lano smołę na drapiących się Niemców. 
|
Cz sie 29, 2019 17:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Kael napisał(a): Uwazasz, ze Pan Bog stwarzajac homoseksualistow zaprzeczyl sobie samemu, kiedy mowil "nie jest dobrze, zeby czlowiek byl sam"? I pewnie dlatego umieścił homoseksualizm na liście grzechów. Że tak przypomnę tylko Sodomę i Gomorę (Rdz 19,1-25). I dalej Kpł 18,22 Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! Kpł 20,13 Ktokolwiek obcuje cieleśnie z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą, popełnia obrzydliwość. Obaj będą ukarani śmiercią, sami tę śmierć na siebie ściągnęli. Św. Paweł umieszcza współżycie homoseksualne w katalogu grzechów: Rz 1,25-27 25 Prawdę Bożą przemienili oni w kłamstwo i stworzeniu oddawali cześć, i służyli jemu, zamiast służyć Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. 26 Dlatego to wydał ich Bóg na pastwę bezecnych namiętności: mianowicie kobiety ich przemieniły pożycie zgodne z naturą na przeciwne naturze. 27 Podobnie też i mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie. 1Kor 6,9-11 9 Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, 10 ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego. 11 A takimi byli niektórzy z was. Lecz zostaliście obmyci, uświęceni i usprawiedliwieni w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa i przez Ducha Boga naszego.Kael napisał(a): A naprawde trudno przyjac, ze kazda osoba z orientacja homoseksualna ma powolanie do zycia w samotnosci. Jesli zas takiego nie ma, to slogany o "spelnionym, szczesliwym zyciu" nie zmienia rzeczywistosci. Biblia nie ma złudzeń. Kościół ma być wierny Słowu Bożemu. A Słowo mówi wyraźnie, że jest to grzech.
|
Cz sie 29, 2019 18:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alez nie musisz tych trzech tekstow na okraglo przypominac. Rownie dobrze moglbys przypomniec, zakaz spozywania krwi takze z Nowego Testamentu. A to o pijakach, to myslisz ze dzis nie jest wazne?
Gdyby homoseksualizm byl uleczalna choroba a nie wrodzona orientacja, wszystko byloby jasne i proste. Niestety, z jakiegos powodu nie jest. Mozliwe, ze Panu Bogu sie nie podoba, ale dlaczego te kilka procent ludzkosci skazanych jest na dozywotnia samotnosc wedlug nauki Kosciola? Masz jakies teologiczne wytlumaczenie?
|
Cz sie 29, 2019 18:47 |
|
|
|
 |
Andy72
|
A co mają zrobić hetero, którzy są sami? Co ma zrobić brzydka kobieta, która nie znajduje męża ci zostaje sama? Są bezżenni, którzy się tacy urodzili...
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 29, 2019 18:53 |
|
 |
feelek
|
Kael napisał(a): Uwazasz, ze Pan Bog stwarzajac homoseksualistow zaprzeczyl sobie samemu, kiedy mowil "nie jest dobrze, zeby czlowiek byl sam"? To Adam był gejem a Ewa była lesbijką? Skąd te informacje?
|
Cz sie 29, 2019 19:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Gdyby homoseksualizm byl uleczalna choroba a nie wrodzona orientacja, wszystko byloby jasne i proste. A to już są jakieś badania i znaleziono ten gen homoseksualizmu? Kael napisał(a): Mozliwe, ze Panu Bogu sie nie podoba, ale dlaczego te kilka procent ludzkosci skazanych jest na dozywotnia samotnosc wedlug nauki Kosciola? Wciąż mieszasz. To nie Kościół a Bóg. Z tego co mi wiadomo za czasów Lota nie było jeszcze Kościoła katolickiego. I nie według nauczania Kościoła a według Pisma Świętego. Jak chcesz się kłócić z tekstem biblijnym to proszę bardzo. Swojego czasu robili to luteranie ze Szwecji.
|
Cz sie 29, 2019 19:08 |
|
 |
Andy72
|
Jockey napisał(a): A to już są jakieś badania i znaleziono ten gen homoseksualizmu? Nie musi być genu! Geny to jak cegły do budowy domu, a to jaki będzie dom, powstaje w czasie rozwoju zarodka, (najbardziej chyba w procesie gastrulacji) Orientacja jest wrodzona. Widze to po mnie: Mogę sobie wyborazić, że w przeciągu 30-40 lat przyczepią się jeszcze do mnie jakieś parafilie, ale nie mogę sobie wyobrazić by mnie pociagało tłuste, owłosione, blade męskie cielsko i przedkładałbym faceta nad ponętna kobietę  Więc to jest wrodzone, tak jak leworęczność czy daltonizm, Co nie znaczy, że należy dawać specjalne prawa: jeśli ktoś jest bez swojej winy od urodzenia mało inteligentny, to nie musi być koniecznie na kierowniczym stanowisku.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 29, 2019 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Naprawde uwazasz, ze pijacy nie wejda do nieba? To polowa Polski juz tam nie trafi, a tacy jestesmy pewni, ze jestesmy wzorcowymi katolikami! Jesli wypychac z Kosciola "teczowa zaraze" to i reszte z tej listy. Kto zostanie? Nawet pewien arcybiskup z Poznania nie ma szansy...
|
Cz sie 29, 2019 19:52 |
|
 |
Andy72
|
Twierdzenie że faceci mogą bez skrępowania uprawiać seks ze sobą, to tak samo jakby twierdzić że alkoholizm jest dobry. Chociaż dopuszczam sytuację, że moje akcentowanie tego, by żyli w samotności spowodowane jest zazdrością, bo sam żyję w samotności i znajduję sobie chłopców do bicia w postaci homo, by poczuć się "lepszy" bo "grzeszą inaczej' niz ja, choć nie będę podawał w jaki sposób ja jestem grzeszny. To smutne.
|
Cz sie 29, 2019 20:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Naprawde uwazasz, ze pijacy nie wejda do nieba? To polowa Polski juz tam nie trafi, a tacy jestesmy pewni, ze jestesmy wzorcowymi katolikami! Jesli wypychac z Kosciola "teczowa zaraze" to i reszte z tej listy. Kto zostanie? Nawet pewien arcybiskup z Poznania nie ma szansy... A gdzie ja to napisałem? Ja podałem tylko nauczanie biblijne na którym musi się Kościół opierać. A ty próbujesz zmienić temat. A co do arcybiskupa to powiem nie sadź bo nie znasz serca tego człowieka. Chyba gdzieś z bertem wymienialiśmy zdanie o osadach
|
Cz sie 29, 2019 20:08 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): bert04 napisał(a): A czy kardynał jest głosem Kościoła? Ostatnio to nie wiadomo, więc wolę się spytać. Bo jeżeli głos kardynała już przez samo kardynalstwo jest jakąś zobowiązującą wykładnią, to ta dyskusja o słowach kardynała krakowskiego nie ma sensu. http://prasa.wiara.pl/doc/458991.Sumien ... s-KosciolaSumienie każdego człowieka przesądza, nie zgadzam się z wypowiedzią jednego, czy drugiego kardynała, nie muszę zatem analizować konkretnych wypowiedzi. Sumienie to każdy ma,ale swoje i po swojemu przesądza.
|
Cz sie 29, 2019 20:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alekmichał napisał(a): zefciu: A o kim? Skoro jest obowiązkowy, to kogo obejmuje ten obowiązek?
Idą ci, którzy się z tym zgadzają i których to pociąga To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Napisałeś, że strój jest obowiązkowy. Zapytałem, dla kogo. Nie odpowiedziałeś. Czy oznacza to, że kłamałeś pisząc, że jest obowiązkowy?
|
Pt sie 30, 2019 6:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Więc osoby homoseksualne mają (za przeproszeniem) cholernie trudną sytuację. Mam zagwozdkę. Czy piszesz to w ramach odpowiedzi, co by implikowało, że jeśli ktoś ma cholernie trudną sytuację, to fakt ten usprawiedliwia nazywanie go „zarazą”, czy też po prostu całkowicie zignorowałeś moje pytanie? Jockey napisał(a): A co do arcybiskupa to powiem nie sadź bo nie znasz serca tego człowieka. No i to jest właśnie to zjawisko, o którym mówił o. Kramer. Arcybiskup jak nazywa olbrzymią część społeczeństwa „zarazą” to zna ich serca? A przecież Kael nikogo tak nie nazwała. Dlaczego zatem jej postawa jest osądzaniem, a postawa arcybiskupa – nie. Nakaz „nie sądźcie” nie został nam dany po to, żebyśmy mogli nim walić innych po łbie, jak „atakują naszych”. (zdaję sobie sprawę, że Jockey nieuważający mnie za istotę ludzką na ten post nie odpowie, ale pytam i tak) Małgosiaa napisał(a): Ok. Bardzo zajmująca dyskusja, ale koniec offtopu . Wydzielę, ale proszę, niech ktoś rzuci propozycję tematu. Wątek już jest, można przenieść: viewtopic.php?f=46&t=41529 Ok, dzięki, zefciu. Wczoraj miałam mózgowe lenistwo 
|
Pt sie 30, 2019 6:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ zefciu Ugaś proszę swój zapał w zarzucaniu innym kłamstwa. Każdy ma swoje oczy do patrzenia i swój rozum, wobec tego może indywidualnie oceniać to zjawisko. Na paradzie zawsze występuje grupa ludzi, która tak perwersyjnie się ubiera i pokazuje. Widzisz to czy nie widzisz? Ich strój jest zawsze taki sam. Jeśli taki sam od szeregu lat, to praktycznie stał się obowiązkowy.
|
Pt sie 30, 2019 7:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1Kor 6,9-11 9 Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, 10 ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego. 11 A takimi byli niektórzy z was. Lecz zostaliście obmyci, uświęceni i usprawiedliwieni w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa i przez Ducha Boga naszego.
Biblia nie ma złudzeń. Kościół ma być wierny Słowu Bożemu. A Słowo mówi wyraźnie, że jest to grzech. Podobnie jak wszystkie inne grzechy z katalogu wymienionych 11 grzechów przez św Pawła. Czy aby alkoholizm nie skuteczniej niszczy rodzinę, okalecza psychicznie dzieci, niż mieszkająca za ścianą para gejów czy lesbijek? Czy nie skuteczniejsze w niszczeniu rodzin są zdziercy lichwiarze z parabanków pozbawiający za długi mieszkań? Czy nie bardziej niszczą rodziny rozpustni mężowie i żony wydający pieniądze na swoje rozpustne zachciewajki okradając tym własne dzieci? Czy nie niszczą rodziny złodzieje ogałacający mieszkania ze sprzętu, czy kradnąc pieniądze z konta? Czy nie niszczy rodzin chciwy pracodawca nie wypłacający pracowników wynagrodzenie za pracę?
|
Pt sie 30, 2019 7:51 |
|
|
|