Autor |
Wiadomość |
bert04
|
 Re: Kościół i LGBT
zefciu napisał(a): Oni odebrali te słowa tak, że zostali osobiście nazwani „zarazą”. Jak dotychczas abp nie przeprosił, ani nie wyjaśnił. Gwoli sprawiedliwości, jakieś wyjaśnienia tam były: https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju ... 59762.html"- Tego oczywiście nie powiem, dlatego że ja mówiłem o ideologii, a nie o ludziach tę ideologię głoszących - podkreślił arcybiskup Jędraszewski w Radiu Maryja. - Tutaj trzeba te dwie rzeczy bardzo wyraźnie odróżnić. Bo była ideologia bolszewicka, marksistowska i poszczególni komuniści, którzy za tą ideologią szli. (...) I to jest historia ludzi. A Kościół ludzi nie potępia, potępia zło - także zło, które przyjmuje kształt określonej ideologii - zaznaczył. (http://www.tvn24.pl)"Więc nie, nie obraża pojedynczych ludzi, tylko przyrównuje pewną (ich?) ideologię do marksizmu-bolszewizmu. Cytuj: Nikt też nie próbuje publicznie go wyjaśniać. Zamiast tego mamy „głosy 100% poparcia”. Jakieś wyjaśnienia też tam były, nie chce mi się teraz linkować, bo i nie widzę potrzeby. Zazwyczaj to tłumaczenie jest tylko wstępem do "... ale ideologia LGBT to zło, jakiego świat nie widział od czasu upadku komuny" czy w podobnym stylu.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Pn wrz 02, 2019 9:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/franciszek_i/homilie/swmarta_17032014.html A jak tam poradziłaś już sobie z stanowiskiem KEP które zacytowałem? Bo jakoś nie widzę zmiany stanowiska u ciebie?
|
Pn wrz 02, 2019 9:33 |
|
 |
Tomek44
|
bert04 napisał(a): Więc nie, nie obraża pojedynczych ludzi, tylko przyrównuje pewną (ich?) ideologię do marksizmu-bolszewizmu.
Nie ma ideologii bez nosicieli tych ideologii. Tak samo nie ma zarazy bez nosicieli zarazków. A zatem przyrównując ideologię do zarazy, tak samo traktuje się nosicieli (propagatorów) tej ideologii jak i zainfekowanych zarazą. Problem w tym, że o ile zarazy potrafią się roznosić na tych, którzy nie chcą chorować, o tyle jakakolwiek ideologia nie jest w stanie zarazić tych, którzy nie podzielają danej ideologii. Jeśli ja nie jestem homoseksualistą - to nikt mnie nie zarazi homoseksualizmem. Skoro wyznaję zasady biblijne - to nikt mnie nie zarazi słusznością małżeństw jednopłciowych i innych postulatów LGBT pozostających w sprzeczności z Biblią. Niemniej jednak przyrównanie ideologii LGBT do komunizmu - w rzeczy samej jest obraźliwe dla "nosicieli" tej ideologii. Co więcej: mówienie o "tęczowej zarazie" sugeruje "zaraźliwość" tej ideologii - co także jest kłamstwem.
|
Pn wrz 02, 2019 10:06 |
|
|
|
 |
PiotrSz
|
"Skoro wyznaję zasady biblijne - to nikt mnie nie zarazi słusznością..." jedną rzeczą jest zgadzać się z kimś czy coś jest słuszne inną jest empatia na zasadzie nie zgadzam się ale trochę rozumiem jak doszedłeś tam gdzie jesteś ja na Twoim miejscu jakbym miał inna orientację nie wiem co bym zrobił czy bym starał się uwierzyć, że Bóg jest w stanie mnie przyjąć z seksualnością, którą chce mieć czy bym umiał poświęcić swoją seksualność by być w zgodzie z Bogiem Kościołem itp, nam heteroseksualista wydaje się to tak hop siup łatwe a ja myślę, że to może być trudne. Ilu heteroseksualistów nie radzi sobie ze swoją seksualnością i odrzuca nauczanie Kościoła czy to o czystości przedmałżeńskiej, czy małżeńskiej antykoncepcji itp i myślę, że wielu tych co ma belki w swojej seksualności sobie z nią nie radzi rzuca kamieniami w homoseksualistów. Mało ludzi mówi to jest trudne ale próbuj, łatwiej jest osądzać.
Myślę, że zarazę według episkopatu jest podważanie nauczania Kościoła ale sposób retoryki jest dla wielu myślę, niedyplomatyczny krzywdzący niezrozumiały. Zło komunizmu było jasne i ewidentne nawet dla ateistów. To czy seksulaność homoseksualna jest zła nie jest tak oczywiste i jest pytaniem o wizję świata jaka się ma albo kościoła sakramentalne katolicy i prawosławni albo protestantów typu kościół szwecki i ateistów. Pominąłem dla uproszczenia inne wiary za i przeciw jak islam i inne oraz protestantów co nie uznają sakramentów ale tej kwestii są z nami zgodni.
|
Pn wrz 02, 2019 12:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): bert04 napisał(a): Więc nie, nie obraża pojedynczych ludzi, tylko przyrównuje pewną (ich?) ideologię do marksizmu-bolszewizmu.
Nie ma ideologii bez nosicieli tych ideologii. Tak samo nie ma zarazy bez nosicieli zarazków. A zatem przyrównując ideologię do zarazy, tak samo traktuje się nosicieli (propagatorów) tej ideologii jak i zainfekowanych zarazą. Problem w tym, że o ile zarazy potrafią się roznosić na tych, którzy nie chcą chorować, o tyle jakakolwiek ideologia nie jest w stanie zarazić tych, którzy nie podzielają danej ideologii. Jeśli ja nie jestem homoseksualistą - to nikt mnie nie zarazi homoseksualizmem. Skoro wyznaję zasady biblijne - to nikt mnie nie zarazi słusznością małżeństw jednopłciowych i innych postulatów LGBT pozostających w sprzeczności z Biblią. Niemniej jednak przyrównanie ideologii LGBT do komunizmu - w rzeczy samej jest obraźliwe dla "nosicieli" tej ideologii. Co więcej: mówienie o "tęczowej zarazie" sugeruje "zaraźliwość" tej ideologii - co także jest kłamstwem. Może powiedzmy tak; Infekowani zarazą nie wiedzą nic o tym, że są infekowani i wykorzystywani przez ideologa. Ideolog ma w nosie ich prawa i przywileje, ma w nosie LGBT, czy gender, on osiąga swoje własne cele, a oni biorą tylko udział w przedstawieniu zaprojektowanym przez niego. Ideolog ma pieniądze, technologię, mnóstwo mediów pod kontrolą i na rozkaz wprowadza w różnych krajach poprzez lojalnych mu przedstawicieli swój program. Ideolog wie, że ten sposób jest skuteczny, bo poprzez rozprężenie moralne będzie mu łatwiej ludźmi manipulować, zmieniać prawodawstwo i prowadzić społeczeństwa w dalsze błędy. Tu nie chodzi o ciebie, że cię ktoś zarazi.. Chodzi o dzieci i bardzo młodych ludzi, którzy po zmianie prawodawstwa będą już żyli w innym obrazie życia, gdzie to, co jest zagrożeniem dla ich duszy będzie coraz mniej zauważalne.
|
Pn wrz 02, 2019 19:36 |
|
|
|
 |
katon
|
Tomek44 napisał(a): katon napisał(a): ''Dnia 30 listopada 2013 roku Ojciec Święty Franciszek włączył go na okres pięciu lat do grona członków Kongregacji Wychowania Katolickiego. W uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny 8 grudnia 2016 r. papież Franciszek mianował abp. Marka Jędraszewskiego metropolitą krakowskim. Ingres do katedry na Wawelu odbył się 28 stycznia 2017 r.''
I co z tego, że przez pięć lat był członkiem jakiejś kongregacji? Nie jest kardynałem, co nie daje mu prawa uczestniczenia w konklawe. Mimo, iż Kraków tradycyjnie był obsadzony przez kardynała. Tak więc Stolica Apostolska bardzo doceniła jego "zasługi" w walce z "tęczowa zarazą". No i co z tego że Jędraszewski nie został Kardynałem? Za to od papieża Franciszka otrzymał bardzo wysoki urząd. Wybrał jego zamiast Bp Rysia.Nie uhonorował go Kardynałem ale urzędem.
|
Pn wrz 02, 2019 20:24 |
|
 |
Tomek44
|
katon napisał(a): No i co z tego że Jędraszewski nie został Kardynałem? Za to od papieża Franciszka otrzymał bardzo wysoki urząd. Wybrał jego zamiast Bp Rysia.Nie uhonorował go Kardynałem ale urzędem No i co z tego że Jędraszewski nie został Kardynałem?No i to z tego, że jest nie znaczącym w świecie zwykłym biskupem. Nawet Dziwisz był kardynałem. Cytuj: Za to od papieża Franciszka otrzymał bardzo wysoki urząd. Wybrał jego zamiast Bp Rysia.Nie uhonorował go Kardynałem ale urzędem. Ale już nie pełni tego rzekomo "bardzo wysokiego" urzędu od 2018 r. [edytowano 1x... poprawiono cytowanie. M.]
|
Pn wrz 02, 2019 21:00 |
|
 |
katon
|
Alus napisał(a): katon napisał(a): Czyli przestrzeganie przed gender nie jest straszeniem,bo wierzący ma pełną świadomość Jezus zwyciężył.A przestrzeganie przed cywilizacją śmierci? A przestrzeganie przed tym że nie trafi się do nieba? A przestrzeganie przez biskupów z KEP? To jest właśnie ciekawe jak to niektórzy wierzący zawsze sobie znajdą odpowiedni fragment na usprawiedliwienie czegoś,ale żeby tak Ewangelię traktować jako całość to już nie.Byleby tylko dopasować do własnego punktu widzenia. No i ciekawe jest jak to z papieża Franciszka robi się liberała wybiórczo podchodząc do jego nauczania,a jest to jak najbardziej konserwatysta któremu daleko jest do tego co twierdzi np ks Boniecki. Przestrzeganie, to nieodtrącanie grzesznika i niepotępianie, niestraszenie konkretnym grzesznikiem pomijając świadomość grzeszności wszystkich ludzi. Przestrzeganie, to nie ograniczanie do wybranego grzechu, a pomijanie wszystkich innych z palety wskazanych przez św Pawła w 1 liście do Koryntian (6,9-11), np oszczerstwo pod adresem ks. Bonieckiego. [Poprawiono ortografię – z]To może wyjaśnij mi Alus jakie to oszczerstwo jest jak ktoś napisze że ks Bonieckiemu daleko jest do tego co twierdzi papież Franciszek.Wystarczy zestawić wypowiedz Bonieckiego o gender z wypowiedzią papieża Franciszka w tym temacie. Piszesz o jakichś zagrożeniach to Alus od razu coś takiego pisze: ''Wiara oparta na lęku szuka zagrożeń i wrogów, wiara oparta na Jezusie broni słabych i usprawiedliwia grzeszników'' I co to za dyskusja? Ale jak przytoczysz wypowiedz papieża Franciszka który dopatruje się zagrożeń to wtedy: ''Wskazywanie, że rodzą sie nowe, nie jest straszeniem, bo wierzący ma pełną świadomość Jezus zwyciężył, to wykonało się, szatan pokonany...'' Gdzie tu jest jakaś logika? A wystarczyłoby aby te same słowa co wypowiedział papież Franciszek przytoczył jakiś inny ksiądz to wtedy Alus by zapewne przytoczyła to stwierdzenie: ''Wiara oparta na lęku szuka zagrożeń i wrogów, wiara oparta na Jezusie broni słabych i usprawiedliwia grzeszników'' A najsmutniejsze to jest to że niestety dość często spotykam wierzących z podobną uczciwością.
|
Pn wrz 02, 2019 21:23 |
|
 |
katon
|
Tomek44 napisał(a): No i co z tego że Jędraszewski nie został Kardynałem?No i to z tego, że jest nie znaczącym w świecie zwykłym biskupem. Nawet Dziwisz był kardynałem. A Kardynał to już musi być bardziej znaczący od Abpa? Tomek44 napisał(a): Ale już nie pełni tego rzekomo "bardzo wysokiego" urzędu od 2018 r. Dlaczego uważasz że nie pełni jak pełni? No i wysokim urzędem jest fucha Metropolita Krakowski.
|
Pn wrz 02, 2019 21:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kardynał Dziwisz objął katedrę w 2005 a kardynałem został w 2006.
|
Pn wrz 02, 2019 21:42 |
|
 |
katon
|
Tomek44 napisał(a): bert04 napisał(a): Więc nie, nie obraża pojedynczych ludzi, tylko przyrównuje pewną (ich?) ideologię do marksizmu-bolszewizmu.
Nie ma ideologii bez nosicieli tych ideologii. Tak samo nie ma zarazy bez nosicieli zarazków. A zatem przyrównując ideologię do zarazy, tak samo traktuje się nosicieli (propagatorów) tej ideologii jak i zainfekowanych zarazą. Skąd ta pewność? "Znaczna liczba mężczyzn i kobiet przejawia głęboko osadzone skłonności homoseksualne. Osoby takie nie wybierają swojej kondycji homoseksualnej, dla większości z nich stanowi ona trudne doświadczenie. Powinno się traktować te osoby z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji". - Gdzie zatem mowa o nienawiści i potępieniu? - pytał arcybiskup. I podkreślał, że trzeba tu wprowadzić fundamentalne rozróżnienie, typowe dla całej nauki moralnej Kościoła. Rozróżnienie między osobą a jej czynem. - Kościół nie potępia człowieka. Kościół nie potępia i nie nienawidzi osób homoseksualnych. Kościół poucza i nazywa pewne rzeczy, które są złe. Należy rozgraniczyć dwa pojęcia - geja i homoseksualisty. Jest wiele osób przejawiających skłonności homoseksualne, które wiedzą o swojej ułomności i walczą z nią, nie obnoszą się z nią. Czym innym jest środowisko gejowskie, które stara się wszystkim narzucić swój sposób myślenia o płci - rozróżniał arcybiskup.'' http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35136,19 ... mnosc.html ''Mówiłem o ideologii, a nie o ludziach tę ideologię głoszących - tłumaczy abp Jędraszewski'' https://krakow.onet.pl/abp-marek-jedras ... bt/s2zd8yv
|
Pn wrz 02, 2019 22:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Parady/marsze równości w Polsce rozpoczęły sie w 2001r. Przez 17 lat nie stanowiły zarazy, dopiero po raporcie o pedofilii duchownych i w roku kampanii wyborczej, "okazały się" zarazą. W podanym linku z TP abp Ryś mówi o błędach i zaniedbaniach duchownych, skupianie się na niewielkim "problemie rzędu 2-3% społeczeństwa, a zaniedbywanie ewangelizacji 92% wiernych daje efekt w postaci pustoszejących kościołów. W ubiegłą niedzielę na na Mszy ze święceniem tornistrów dzieciom I klas i uroczystym i błogosławieństwie dla wszystkich uczniów szkoły podstawowej położonej na terenie parafii. Na Mszy spośród 640 uczniów, obecne było ok 30-cioro pierwszaków i +- 60-70 ze starszych klas, w tym 2/3 młodych z książeczkami do bierzmowania. Biskup łowią muchę, a gubią wielbłąda 
|
Wt wrz 03, 2019 7:22 |
|
 |
Andy72
|
http://www.sport.pl/pilka/7,65039,25131184,dzieki-smartfonom-kibicow-wiemy-o-nich-wszystko-nawet-to-ilu.html Wśród kibiców Legii, którzy używają randkowych aplikacji, 16,45 procent z nich używa wersji dla homoseksualnych osób. Jeszcze większy jest odsetek wśród kibiców Wisły Kraków (16,75). Największą różnicę widać jednak pomiędzy dużymi a małymi ośrodkami miejskimi. Aplikacji dla osób o orientacji homoseksualnej najrzadziej używają kibice Miedzi Legnica, Wisły Płock, Zagłębia Sosnowiec i Zagłębia Lubin. Na tych trybunach korzystanie z aplikacji dla osób LGBT jest na poziomie ok. 4,75 procent.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt wrz 03, 2019 9:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I co z tego wynika w tym temacie Andy72?
Bo jesli kobice sa reprezentatywna grupa spoleczenstwa (meskiego) tzn, ze minimum 5% mezczyzn w Polsce to homo- albo biseksualisci, a moze byc i 10%.
|
Wt wrz 03, 2019 9:27 |
|
 |
Andy72
|
Twierdzi się że homoseksualiści są zniewieściali, delikatni, tacy wpółkobiety, Moje doświadczenie przeczy temu. Był w szkole jeden kolega, któręgo podejrzewam że był homo. I jełśi chodzi o zniewieściałość to prędzej ja byłem zniewieściały. Natomiast on był typem kogoś kto zwykle jest wybierany na kapitana drużyn sportowych. Zresztą, homo i hetero różnią się tylko preferecjami a nie wyglądem. We fragmencie , który zalinkowałem wychodziło by na to że bardzo dużo jest homo , nawet 16%, ja stawiałem ze 15-20% to bi, a homo to 2-3%. Może wynik jest niereprezentatywny, bo homo są bardziej wyuzdani i korzystają częściej z takiej aplikacji, a hetero niekoniecznie korzystaja z aplikacji do randkowania?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt wrz 03, 2019 9:34 |
|
|
|