Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 17:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683 ... 976  Następna strona
 Przegląd prasy i Aktualności 
Autor Wiadomość
Post Re: Przegląd prasy i Aktualności
Ale jaja
https://www.rp.pl/Konfederacja/19101957 ... borow.html
Korwinowcy chcą unieważnienia wyborów. Za dobrze im poszło?

Śr paź 16, 2019 20:48

JAk pisałem na innym forum - chcą więcej i więcej.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr paź 16, 2019 20:57
Moderator

Jockey napisał(a):
Ale jaja

W sumie to mam wątpliwości co do rzetelności liczenia głosów, wziąwszy pod uwagę poprzedni mój post i załaczony tam link. To jeszcze nie dowód, że wszędzie fałszowano, ale prześledziwszy wcześniejsze (do PE i samorządowe), PiS wygrywał w połowie Polski, a teraz raptem w całej (poza dwoma województwami)? Nie wydaje mi się, aby rzeczywiście wygrał w Wielkopolsce. Samorządowe i do PE były całkiem niedawno, więc to trochę podejrzane, że nawet wygrali w bastionach PO, jakim zawsze była Wielkopolska. Unieważnienie jak unieważnienie, ale byłabym za powołaniem nowych komisji i ponownym przeliczeniem głosów mając na uwadze, że jeden z posłów PiS, jeszcze przed ogłoszeniem ostatecznych wyników podał dokładny podział mandatów w Sejmie. Następny Jackowski?

Śr paź 16, 2019 21:05
Watpię żeby fałszowano. Kiedyś to była pieśni PiS jak przegrywali wybory.
Od dawna było wiadome jak wyglada poparcie dla PiS a jak dla opozycji. Zwłaszcza ze według sondażu mieli poparcie 43,6 a po zliczeniu głosów mieli 43,59

Śr paź 16, 2019 21:29
Małgosiaa napisał(a):
Jockey napisał(a):
Ale jaja

W sumie to mam wątpliwości co do rzetelności liczenia głosów, wziąwszy pod uwagę poprzedni mój post i załaczony tam link. To jeszcze nie dowód, że wszędzie fałszowano, ale prześledziwszy wcześniejsze (do PE i samorządowe), PiS wygrywał w połowie Polski, a teraz raptem w całej (poza dwoma województwami)? Nie wydaje mi się, aby rzeczywiście wygrał w Wielkopolsce. Samorządowe i do PE były całkiem niedawno, więc to trochę podejrzane, że nawet wygrali w bastionach PO, jakim zawsze była Wielkopolska. Unieważnienie jak unieważnienie, ale byłabym za powołaniem nowych komisji i ponownym przeliczeniem głosów mając na uwadze, że jeden z posłów PiS, jeszcze przed ogłoszeniem ostatecznych wyników podał dokładny podział mandatów w Sejmie. Następny Jackowski?

PiS wygrał w 5 województwach - podlaskie, lubelskie, podkarpackie, małopolskie, świętokrzyskie - we wszystkich pozostałych wygrała opozycja KO+PSL+Lewica+Konfederacja. Na PIS głosowało 8 milionów wyborców, na opozycję 11 milionów.
PO straciło 3 posłów, zyskało 11 senatorów.
PiS nie straciło ani nie zyskał ani jednego posła, stracił 14 senatorów

Cz paź 17, 2019 7:44

Alus napisał(a):
PiS wygrał w 5 województwach - podlaskie, lubelskie, podkarpackie, małopolskie, świętokrzyskie - we wszystkich pozostałych wygrała opozycja KO+PSL+Lewica+Konfederacja. Na PIS głosowało 8 milionów wyborców, na opozycję 11 milionów.

To śmiała teza, że Konfederacja należy do bloku opozycji, jest raczej cichym koalicjantem, no bo co ich różni od obecnie rządzących ? Konfederacja mówi głośno to, co pisowcy po cichu myślą...

Cz paź 17, 2019 8:09
I pewnie dlatego że KO osiągnęła taki sukces takie osoby jak Mucha, Pitera itp. chcą głowy Schetyny.
Według Polsat News https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/201 ... jewodztwa/
A teraz zestawienie z https://wybory.gov.pl/sejmsenat2019/pl/dane_w_arkuszach
i w województwach (na czerwono zaznaczyłem zwycięzcę w województwie, dane wzięte z oficjalnej strony PKW):
dolnośląskie PiS 38,32 KO 30,19
kujawsko-pomorskie PiS 38,39 KO 28,76
lubelskie PiS 57,10 KO 17,44
lubuskie PiS 34,30 KO 31,27
łódzkie PiS 45,87 KO 24,32
małopolskie PiS 52,08 KO 22,02
mazowieckie PiS 40,88 KO 29,80
opolskie PiS 37,64 KO 26,71
podkarpackie PiS 62,77 KO 15,00
podlaskie PiS 52,04 KO 21,04
pomorskie PiS 34,37 KO 38,46
śląskie PiS 42,09 KO 30,09
świętokrzyskie PiS 55,18 KO 16,65
warmińsko-mazurskie PiS 39,70 KO 27,31
wielkopolskie PiS 36,80 KO 31,39
zachodniopomorskie PiS 35,74 KO 34,47

To co Alus pododawała to zwyczajna manipulacja. Nie można tak dodawać jak próbuje to robić Alus. Pokazały to wybory do PE
Co do Konfederacji to oni mocno krytykują PiS. Wiem bo znam kilku z jej list. A nawet jeden z nich wszedł do sejmu. Patrząc na nich do najpewniej klub się rozpadnie na Korwina i Narodowców. Już są u nich tarcia wewnętrzne. Ale czas pokaże.

A co do senatu to już kuriozalne jest to że posiedzenie będzie jak dokupią sobie senatorów

Cz paź 17, 2019 8:24

zepp napisał(a):
To śmiała teza, że Konfederacja należy do bloku opozycji, jest raczej cichym koalicjantem, no bo co ich różni od obecnie rządzących ? Konfederacja mówi głośno to, co pisowcy po cichu myślą...

Poza problemami światopoglądowymi to różni ich prawie wszystko. Konfederaci zwykle ostro wypowiadają się na temat PIS.

Cz paź 17, 2019 8:46
Dla Korwina PiS to socjaliści zreszta jak wszystkie inne partie bo przecież prawdziwa prawica to tylko on. Z tym ze PiS to socjaliści to się akurat zgadzam.
Dla narodowców PiS to zdrajcy i sługusy Żydów i Amerykanów. Jak to u narodowców. Diagnoza szybka i nijak mająca się do faktów. Dobrze ze mało ich w Polsce.

Cz paź 17, 2019 9:23
Jockey napisał(a):
I pewnie dlatego że KO osiągnęła taki sukces takie osoby jak Mucha, Pitera itp. chcą głowy Schetyny.
Według Polsat News https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/201 ... jewodztwa/
A teraz zestawienie z https://wybory.gov.pl/sejmsenat2019/pl/dane_w_arkuszach
i w województwach (na czerwono zaznaczyłem zwycięzcę w województwie, dane wzięte z oficjalnej strony PKW):
dolnośląskie PiS 38,32 KO 30,19
kujawsko-pomorskie PiS 38,39 KO 28,76
lubelskie PiS 57,10 KO 17,44
lubuskie PiS 34,30 KO 31,27
łódzkie PiS 45,87 KO 24,32
małopolskie PiS 52,08 KO 22,02
mazowieckie PiS 40,88 KO 29,80
opolskie PiS 37,64 KO 26,71
podkarpackie PiS 62,77 KO 15,00
podlaskie PiS 52,04 KO 21,04
pomorskie PiS 34,37 KO 38,46
śląskie PiS 42,09 KO 30,09
świętokrzyskie PiS 55,18 KO 16,65
warmińsko-mazurskie PiS 39,70 KO 27,31
wielkopolskie PiS 36,80 KO 31,39
zachodniopomorskie PiS 35,74 KO 34,47

To co Alus pododawała to zwyczajna manipulacja. Nie można tak dodawać jak próbuje to robić Alus. Pokazały to wybory do PE
Co do Konfederacji to oni mocno krytykują PiS. Wiem bo znam kilku z jej list. A nawet jeden z nich wszedł do sejmu. Patrząc na nich do najpewniej klub się rozpadnie na Korwina i Narodowców. Już są u nich tarcia wewnętrzne. Ale czas pokaże.

A co do senatu to już kuriozalne jest to że posiedzenie będzie jak dokupią sobie senatorów

Opozycja wobec PiS to nie jedynie KO, co wyraźnie napisałam

Alus napisał(a):

Przestań zatem przypisywać innym manipulację, którą sam tak chętnie uskuteczniasz.

Cz paź 17, 2019 10:37

Alus napisał(a):
Przestań zatem przypisywać innym manipulację, którą sam tak chętnie uskuteczniasz.

Hmm... trochę nie do końcewicz.

Alus napisał(a):
PiS wygrał w 5 województwach - podlaskie, lubelskie, podkarpackie, małopolskie, świętokrzyskie - we wszystkich pozostałych wygrała opozycja KO+PSL+Lewica+Konfederacja.

Używanie określenia "wygrała opozycja" jest przynajmniej mylące. Owszem, PiS tylko w 5 województwach wygrał bezwzględnie. W pozostałych województwach (poza dwoma) też wygrał, ale względnie. Tak zazwyczaj jest określany wynik poniżej 50%, jeżeli nikt inny go nie prześcignął. Ponieważ chwilowo Konfederacja jest takimi "pariasami Sejmu" (patrz niżej), trudno mówić o wygranej w sytuacji, kiedy nikt nie chciałby z nimi w koalicje wchodzić. Więc tutaj jednak naciągane to było.

Alus napisał(a):
Na PIS głosowało 8 milionów wyborców, na opozycję 11 milionów.

https://oko.press/znamy-oficjalne-wyniki/

Wychodzi mi 10,22 miliona. Po odjęciu Konfy pozostaje 8,96 mln.

Alus napisał(a):

No to może cieszyć, przynajmniej osoby bez sympatii do niemiłościwie panującej partii. W poprzednich wyborach ekstremalnie dużo głosów zostało zmarnowane, zwłaszcza na Lewicy, przez co PiS ponadnormatywnie profitował z ordynacji wyborczej. Dziś, mimo zwiększenia się słupków poparcia, ta sama ordynacja zrobiła im psikusa. I to po tych zapowiedziach, że "im wyższa frekwencja tym większe nasze szanse"...

Cóż, przynajmniej wiadomo, co będzie teraz pierwszym punktem agendy. W poprzedniej kadencji majstrowanie przy ordynacji wyborczej skończyło się na próbach rozszerzenia miasta Wa-wy, to teraz tak łatwo nie odpuszczą.

...

(Koh 3:1nn)

Cz paź 17, 2019 11:10
zepp napisał(a):

Różni ich stosunek do socjalizmu, raczej nie znajdziesz podobnego zdjęcia członków Konfederacji
https://natemat.pl/287827/jaroslaw-kacz ... re-zdjecie

Czy wygrali względnie, czy bezwzględnie liczby są bezlitosne - zachowali liczbę posłów w sejmie, przy czym Kaczyński będzie stale miał zagwozdkę z przystawkami - Solidarna Polska i Porozumienie, które urwały Kaczyńskiemu 20 posłów, i zapewne wielokrotnie będę mu stawać okoniem.
Stracili większość w senacie....klasyczne pyrrusowe zwycięstwo.
Opozycja to jednak nie tylko PO, które najprawdopodobniej będzie się powoli zwijać, a rosnąc w siłę będzie lewica.

Cz paź 17, 2019 11:30

Zdjęcie daje wynik 404
"Opozycja to jednak nie tylko PO, które najprawdopodobniej będzie się powoli zwijać, a rosnąc w siłę będzie lewica." - to oznacza że jedyną rozsądną opcją jest Prawo i Sprawiedliwość.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz paź 17, 2019 11:40
https://natemat.pl/287827,jaroslaw-kacz ... re-zdjecie

Skopałam link :oops:

Cz paź 17, 2019 11:44

Banas wrocil z urlopu i dal odpor.

Cz paź 17, 2019 16:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14628 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 677, 678, 679, 680, 681, 682, 683 ... 976  Następna strona