Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 49  Następna strona
 Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji 
Autor Wiadomość

Post Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Cytuj:
ewolucja opiera się na kumulacji drobnych mutacji oraz wielu mechanizmach ewolucyjnych, których znajomością się nie wykazałeś.
Wystarczy porządna lektura zwykłej wikipedii:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ewolucja_biologiczna
Albo dowolnego podręcznika do biologii obejmującego zagadnienie ewolucji.

Słaba manipulacja. W podanym linku wyraźnie stoi:
"Całe obecne życie na Ziemi pochodzi od wspólnego przodka" a zatem mam prawo domagać się dowodu na przejścia między gatunkami. Między człowiekiem a małpą, między przodkiem małpy a małpą, itd. Takim dowodem będzie to co podałem - zapiska historyczna która pokaże małpę człekokształtną która urodziła człowieka czy jakąś formę pośrednią między tą małpą a człowiekiem. Oczywiście skoro wszyscy mają tego samego przodka to potrzebnych jest tysiące takich dowodów na przejścia między kolejnymi rodzajami/gatunkami organizmów żywych. Tymczasem takich dowodów nie ma w ogóle. Ba, twierdzicie że taki dowód obalałby teorię ewolucji, a co za tym idzie że teoria ewolucji jest niemożliwa do udowodnienia.

Wt paź 29, 2019 16:06
marekrogowicz napisał(a):
Podałem link do filmu gdzie wiele takich źródeł jest przedstawionych.
Dlaczego zatem nie podałeś tych źródeł bezpośrednio, tylko „link do filmu”? Gdyby tam rzeczywiście były źródła, podawanie linku do filmu byłoby niedorzeczne.
Cytuj:
Przypomina, herezje ewolucjonistów a dokładniej abiogenezę. Tu też samo się stało.
Oczywiście nieprawda. Hipoteza Wielkiego Wybuchu w ogóle nic nie mówi o jego przyczynie, lub braku takowej.
Takim dowodem będzie to co podałem - zapiska historyczna która pokaże małpę człekokształtną która urodziła człowieka czy jakąś formę pośrednią między tą małpą a człowiekiem.
Już się odniosłem do tego „argumentu” – te zdarzenia miały miejsce w okresie przedhistorycznym, a australopiteki nie pisały, więc bezsensem jest domagać się „zapiski historycznej”.

Wt paź 29, 2019 17:08

Cytuj:
Już się odniosłem do tego „argumentu” – te zdarzenia miały miejsce w okresie przedhistorycznym, a australopiteki nie pisały, więc bezsensem jest domagać się „zapiski historycznej”.

W takim razie nie można powiedzieć że te zdarzenia w ogóle miały miejsce. Skoro to historia to potrzeba jako dowodu źródeł historycznych. Archeologia jest jedynie nauką pomocniczą historii. Bez materiałów pisanych jest niemal bezużyteczna. Przykładowo nie sposób odtworzyć bitwy pod Beresteczkiem czy pod Lubieszowem na podstawie wykopanych resztek, można to zrobić jedynie na podstawie materiałów pisanych. Archeologia oczywiście się przydaje, przykładem na co jest znalezienie pola bitwy u Żółtych Wód w 1648 r. na podstawie znalezisk w przypuszczalnych (na podstawie relacji pisanych) lokalizacjach z których jedna okazała się trafna.
Natomiast wykopanie kości i na ich podstawie wróżenie że były one przodkiem innego gatunki to nawet nie zasługuje na miano hipotezy, nie mówiąc już o teorii naukowej.
Druga kwestia - wg ewolucjonistów ewolucja wciąż trwa, a zatem takie wydarzenia jak przejścia międzygatunkowe (przykładowo z psa niepies) powinny być wielokrotnie zaobserwowane od znanej ze źródeł starożytności - czyli od tych 4500 lat wstecz.

Wt paź 29, 2019 17:27
W takim razie nie można powiedzieć że te zdarzenia w ogóle miały miejsce. Skoro to historia to potrzeba jako dowodu źródeł historycznych. Archeologia jest jedynie nauką pomocniczą historii. Bez materiałów pisanych jest niemal bezużyteczna.
No i to jest uczciwe postawienie sprawy. Otóż, jeśli przyjmiemy, że nauka musi spełniać warunki, które sobie arbitralnie wymyślił marekrogowicz, to wówczas Teoria Ewolucji jest nienaukowa. Co prawda przyjęcie tych warunków wydaje się niedorzeczne i utrudnia funkcjonowanie nawet w życiu codziennym (na wszystko, co się wydarzyło w przeszłości muszę mieć „zapisek”, niczego nie wolno mi wywnioskować ze stanu obecnego), jednakże ma marekrogowicz prawo takie zasady sobie przyjąć.

Prosiłbym jednak przy tym stanowisku pozostać i nie gadać kłamstw na temat kwazarów, czy muszek owocówek. Skoro bowiem a priori przyjąłeś takie warunki, według których TE nie może być uznana za prawdziwą, to po co Ci dodatkowe przesłanki za tą nieprawdziwością?

Wt paź 29, 2019 19:18

Cytuj:
na wszystko, co się wydarzyło w przeszłości muszę mieć „zapisek”, niczego nie wolno mi wywnioskować ze stanu obecnego

Nie mówię o wszystkim - pewne analogie można wyciągać. Przykładowo jeśli obecnie znaczna część dróg nie jest idealnie prosta, a te znane ze źródeł kartograficznych również nie są często proste to można stąd wnioskować, że znaczna część nieznanych dróg z dawnych czasów również nie była prosta.
Niemniej co do ewolucji jaką postulują ewolucjoniści nie ma tu żadnych analogii historycznych i obecnych do których można by się odnieść. Od potopu do dziś przez 4500 czy nawet 4700 lat nie odnotowano żadnego przykładu ewolucji niższego gatunku w wyższy czy wyższego w niższy. Jedyne co mają ewolucjoniści to naciągana interpretacja znanych szczątków i obecnie żyjących organizmów.

Wt paź 29, 2019 22:14

Od potopu do dziś przez 4500 czy nawet 4700 lat nie odnotowano żadnego przykładu ewolucji niższego gatunku w wyższy czy wyższego w niższy. Jedyne co mają ewolucjoniści to naciągana interpretacja znanych szczątków i obecnie żyjących organizmów.

To zdefiniuj, co rozumiesz przez gatunek i dlaczego?

Wt paź 29, 2019 23:38
Nie mówię o wszystkim - pewne analogie można wyciągać.
A jakie można, a jakich nie można, decyduje arbitralnie marekrogowicz
Cytuj:
Od potopu do dziś przez 4500 czy nawet 4700 lat nie odnotowano żadnego przykładu ewolucji niższego gatunku w wyższy czy wyższego w niższy.
Wiesz dobrze, że biologia nie posługuje się terminami „wyższego” i „niższego” gatunku. Wiesz też dobrze, że specjacja, według TE nie polega na tym, że „jeden gatunek ewoluuje w drugi”, ale na tym, że dwie populacje jednego gatunku stają się osobnymi gatunkami. Po co więc piszesz takie brednie?
Cytuj:
Jedyne co mają ewolucjoniści to naciągana interpretacja znanych szczątków i obecnie żyjących organizmów.
Proszę zatem przedstawić lepsze interpretacje.

Śr paź 30, 2019 8:01

Cytuj:
specjacja, według TE nie polega na tym, że „jeden gatunek ewoluuje w drugi”, ale na tym, że dwie populacje jednego gatunku stają się osobnymi gatunkami. Po co więc piszesz takie brednie?

Po co to chamstwo ?
Skąd założenie że chodzi mi o specjację ?
Teoria ewolucji mówi wyraźnie (za wiki):
"Całe obecne życie na Ziemi pochodzi od wspólnego przodka" a zatem przejścia między rodzajami od bakterii lub nawet czegoś mniejszego do człowieka ze wszystkimi etapami pośrednimi są właśnie założeniem ewolucjonistów.
Cytuj:
Proszę zatem przedstawić lepsze interpretacje.

Projekty mądrego stwórcy. Zresztą ktoś kto jest na forum podobno dla wierzących w Boga powinien takie rzeczy wiedzieć.
No i jak dowiodłem wyżej cytatami z nauki Kościoła jest to dla katolika jedyna interpretacja - dosłowne pójście za opisem z księgi Genezy.

Śr paź 30, 2019 10:46
Po co to chamstwo
Czemu tu jest spacja?
Cytuj:
?
Przestań z tym swoim nudnym zarzucaniem chamstwa po każdym wytkniętym kłamstwie.
Cytuj:
Skąd założenie że chodzi mi o specjację ?
A o co Ci w takim razie chodzi?
Cytuj:
Teoria ewolucji mówi wyraźnie (za wiki)
Teoria Ewolucji mówi za wiki. No ciekawe. A ja myślałem, że Teoria Ewolucji jest jednak starsza niż wikipedia.
Cytuj:
"Całe obecne życie na Ziemi pochodzi od wspólnego przodka" a zatem przejścia między rodzajami od bakterii lub nawet czegoś mniejszego do człowieka ze wszystkimi etapami pośrednimi są właśnie założeniem ewolucjonistów.
Raczej nie bakterii, ale czegoś podobnego bardziej do archeona. Ale tak, owszem. No i teraz pytanie, skoro przez miliardy lat obserwujemy taką ewolucję, to co powinniśmy przez tysiące? No i co z tego, co powinniśmy obserwować przez tysiące nie zostało zaobserwowane?
Cytuj:
Projekty mądrego stwórcy.
Taka koncepcja jest niefalsyfikowalna. Bo skoro Stwórca jest mądrzejszy od nas, to każde odkrycie niepasujące do hipotezy możemy skwitować „nie wiemy czemu w swojej mądrości Stwórca puścił żyrafie przez całą szyję nerw, który nie unerwia szyi”. Jeśli zaś dowolna obserwacja utwierdza nas w danym sądzie, to znaczy, że nie jest to sąd naukowy. To raz.

Dwa – sformułowanie „projekty mądrego Stwórcy” nic nam nie mówi o tym, jak biosfera się ukształtowała taka, jaka jest. Jaka jest jej historia, jakie prawa rządzą zmianami w niej. Zatem „projekty mądrego Stwórcy” w ogóle nie jest alternatywą dla TE.

Cytuj:
No i jak dowiodłem wyżej cytatami z nauki Kościoła jest to dla katolika jedyna interpretacja
Akurat ja, jako niekatolik się tym szczególnie nie przejmuję. Wolę dyskutować na płaszczyźnie naukowej.

Śr paź 30, 2019 11:22

Cytuj:
No i teraz pytanie, skoro przez miliardy lat obserwujemy taką ewolucję, to co powinniśmy przez tysiące?

Pytanie jest źle postawione. Owe miliardy lat są bowiem założeniem które nijak nie zostało dowiedzione. To są spekulacje oparte na wielu nieweryfikowalnych założeniach. Natomiast ich wyniki jak np. śmierć wszystkich smoków przed pojawieniem się człowieka jest sprzeczna z tym że ludzie te smoki widzieli, opisywali, malowali, zabijali.
Cytuj:
Taka koncepcja jest niefalsyfikowalna. Bo skoro Stwórca jest mądrzejszy od nas, to każde odkrycie niepasujące do hipotezy możemy skwitować „nie wiemy czemu w swojej mądrości Stwórca puścił żyrafie przez całą szyję nerw, który nie unerwia szyi”. Jeśli zaś dowolna obserwacja utwierdza nas w danym sądzie, to znaczy, że nie jest to sąd naukowy. To raz.

To że nie rozumiesz dlaczego nerw żyrafy przebiega inaczej niż chciałbyś by przebiegał nie jest w ogóle żadnym problemem. Kiedyś uważano że wyrostek robaczkowy jest niepotrzebny, okazało się że jest, podobnie może być z konkretnym rozwiązaniem konstrukcyjnym żyrafy. Koncepcja Boga jest zresztą falsyfikowalna. Wystarczy znaleźć mechanizmy lub informacje które powstały same przez przypadek.
Cytuj:
Dwa – sformułowanie „projekty mądrego Stwórcy” nic nam nie mówi o tym, jak biosfera się ukształtowała taka, jaka jest. Jaka jest jej historia, jakie prawa rządzą zmianami w niej. Zatem „projekty mądrego Stwórcy” w ogóle nie jest alternatywą dla TE.

Mówi wszystko. Zresztą właśnie z owej biosfery inteligentny człowiek wywnioskuje dzieło inteligentnego projektanta/stwórcy. W biosferze bowiem organizmy są od siebie mocno uzależnione, ba, są takie które mogą żyć wyłącznie w symbiozie. To tzw. mutualizm, który sugeruje wyraźnie że oba organizmy musiały powstać jednocześnie.
Cytuj:
Akurat ja, jako niekatolik się tym szczególnie nie przejmuję.

W piekle zrozumiesz jak bardzo się myliłeś. Zalecam nawrócenie. Poza tym mam pytanie - do kogo mogę zgłosić skargę w tej sprawie, bo nie podoba mi się że na forum dla wierzących moderatorem jest niewierzący.

Śr paź 30, 2019 14:04
Pytanie jest źle postawione.
Pytanie dobrze postawione. Mamy pewną teorię. Na podstawie tej teorii tworzymy przewidywania. Obserwacje zgodne z tymi przewidywaniami nazywamy „dowodami teorii”.
Cytuj:
Owe miliardy lat są bowiem założeniem które nijak nie zostało dowiedzione.
Aha. Czyli nie możemy przystąpić do dowodzenia TE, bo TE nie jest dowiedziona.
Cytuj:
Natomiast ich wyniki jak np. śmierć wszystkich smoków przed pojawieniem się człowieka jest sprzeczna z tym że ludzie te smoki widzieli, opisywali, malowali, zabijali.
A jaka jest w ogóle definicja słowa „smok”? Czy waran z Komodo to już smok? A kazuar? Podejrzewam, że dla kogoś, kto z gadów dotychczas widział tylko zaskrońce, krokodyl lub anakonda to już będzie „smok”.
Cytuj:
To że nie rozumiesz dlaczego nerw żyrafy przebiega inaczej niż chciałbyś by przebiegał nie jest w ogóle żadnym problemem.
To że ja nie rozumiem nie jest problemem. Problemem jest coś innego, co ignorujesz. Aby teoria miała charakter naukowy, muszą istnieć takie potencjalne obserwacje, które ją potwierdzą oraz takie, które ją zanegują. W przypadku Inteligentnego Projektu natomiast każda obserwacja potwierdza hipotezę. Jeśli coś rozumiemy i wydaje się nam zaprojektowane, to mówimy: „patrzcie – ta biologiczna cecha musi być zaprojektowana; to oczywiste”. A jak nie rozumiemy: „no cóż – Bóg w swojej mądrości tak postanowił; kiedyś uważano, że wyrostek…”.
Cytuj:
Wystarczy znaleźć mechanizmy lub informacje które powstały same przez przypadek.
Co to znaczy „same przez przypadek”? Czy np. naturalny filtr do wody to „mechanizm, który powstał przez przypadek”? Bo jeśli chodzi o informacje, to powstaje ich przez przypadek nieustannie ogromna ilość. Tutaj nie ma problemu.
Cytuj:
Mówi wszystko.
Czyli konkretnie co? Jak stara jest biosfera? Jak wyglądała kiedyś, a jak będzie wyglądać w przyszłości?
Cytuj:
W piekle zrozumiesz jak bardzo się myliłeś.
Za następny taki tekst do kogokolwiek poleci ostrzeżenie. Jeśli zatem się z nimi nie powstrzymasz, to oznacza, że z braku argumentów próbujesz celowo zapracować na bana.

Śr paź 30, 2019 14:15

Cytuj:
Bo jeśli chodzi o informacje, to powstaje ich przez przypadek nieustannie ogromna ilość.

Nie będziesz miał zatem problemu by pokazać te liczne przykłady?
Czekam niecierpliwie.

Śr paź 30, 2019 14:23
Nie będziesz miał zatem problemu by pokazać te liczne przykłady?
Czekam niecierpliwie.
Kup se, albo złóż coś takiego: https://onerng.info/
Będziesz miał tyle informacji, ile Ci się podoba.

Śr paź 30, 2019 14:35

Sugerujesz że urządzenie to nie ma stwórcy ? Że powstało samo ? Że program jaki tam działa stworzył się sam ?

Śr paź 30, 2019 16:31

A to urządzenie powstało tak od razu? Czy musiało jakoś ewoluować.

Śr paź 30, 2019 17:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 49  Następna strona