Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 49  Następna strona
 Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji 
Autor Wiadomość

Post Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Niedźwiedź- co wiesz o kodzie genetycznym? Dlaczego ewolucja miałaby działać mimo kodu genetycznego podczas gdy się na nim i jego zmienności opiera?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pn lis 25, 2019 18:46
Niedźwiedź napisał(a):
Liczyłem na więcej... :/

Czyli na Co? Chciałeś żebym opisał swoje poglądy to opisałem
zefciu napisał(a):
Nie zgadzam się z jego postawą

Z czym się nie zgadzasz?

Pn lis 25, 2019 19:17
Quinque napisał(a):
Z czym się nie zgadzasz?
Z tym, że można tak po prostu zatkać uszy na fakty naukowe i krzyczeć „bla bla bla!”.

Pn lis 25, 2019 19:30
"Fakty" naukowe to nie prawda objawiona. Zresztą, już zmieniliście retorykę? Teoria Ewolucji przestała być teorią a stała się faktem?

Pn lis 25, 2019 20:01

Quinque napisał(a):
"Fakty" naukowe to nie prawda objawiona. Zresztą, już zmieniliście retorykę? Teoria Ewolucji przestała być teorią a stała się faktem?

widać nawet nie rozumiesz tak podstawowego pojęcia jak "teoria naukowa"

Wt lis 26, 2019 7:08
Quinque napisał(a):
"Fakty" naukowe to nie prawda objawiona.
A czy ja mówię, że fakty naukowe to prawda objawiona? Mówię, że w obliczu postrzeganej sprzeczności między wiarą a nauką, taka reakcja jak Twoja mnie nie satysfakcjonuje, ani intelektualnie, ani duchowo. Ale przyznaję Ci, że jest to postawa w jakiś sposób uczciwa; uczciwsza przynajmniej od postawy tych, którzy bredzą, że nauka potwierdza młodoziemski kreacjonizm.
Cytuj:
Zresztą, już zmieniliście retorykę? Teoria Ewolucji przestała być teorią a stała się faktem?
Teoria Ewolucji jest teorią i ciężko, żeby przestała być teorią. Fakty paleontologiczne, anatomiczne, czy molekularne są zaś takie, że póki co Teoria Ewolucji jest jedynym sensownym wytłumaczeniem tychże faktów.

Wt lis 26, 2019 7:32

Quinque napisał(a):

Faktem naukowym jest, odnalezienie szczęki jakiegoś zwierzaka w wapiennych warstwach Ziemi, zbadanie zawartości i rozkładu hydroksyapatytu, fluoroapatytu, uranu, fosforu, protein i azotu<1>, a na dodatek przebadanie ultradźwiękami<2>, skontrolowanie to z zawartością uranu i toru tak w zębach jak i w wapiennych skałach<3>, porównanie ze znaleziskami roślinnymi, zwierzęcymi czy nieorganicznymi w pobliżu znaleziska. Teorią jest, że te wyniki pozwalają ustalić datę życia tego zwierzaka, przy czym nie jest to jakaś jedna teoria ale cały szereg przy użyciu różnych metod badawczych z różnych dyscyplin naukowych. I jeżeli przy tych wszystkich metodach wyjdzie coś w okolicach "200.000 lat temu", to wiadomo, że teoria młodoziemska tego nie wyjaśni.

<1> https://pl.wikipedia.org/wiki/Wzgl%C4%9 ... ko%C5%9Bci

<2> https://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie ... ko%C5%9Bci

<3> https://pl.wikipedia.org/wiki/Datowanie ... orow%C4%85

...

(Koh 3:1nn)

Wt lis 26, 2019 10:57

To, że taka teoria jest, nie piętnuje nas, by własną kreatywnością poruszać się jedynie w ramach Słowa Bożego, by i ono ewolucji poddać.

Wt lis 26, 2019 13:32
Saqura napisał(a):
To, że taka teoria jest, nie piętnuje nas, by własną kreatywnością poruszać się jedynie w ramach Słowa Bożego, by i ono ewolucji poddać.
A to samo po polsku, z sensem i bez durnej ekwiwokacji?

Wt lis 26, 2019 13:56

Nie musimy Pisma św. poddawać teorii ewolucji , interpretować/dostrajać i patrzeć na nie tak by nam z jej nauką (w.w teorii) pasowało. Gimnastykować umysłu nad tekstami ze Słowa, by postawić znak równości pomiędzy Biblią, a teorią ewolucji.

Wt lis 26, 2019 14:51
Saqura napisał(a):
Nie musimy Pisma św. poddawać teorii ewolucji
A kto mówi, że musimy? I w ogóle, co to znaczy?
Cytuj:
by postawić znak równości pomiędzy Biblią, a teorią ewolucji.
A kto stawia?

Wt lis 26, 2019 15:12

zefciu napisał(a):
A kto mówi, że musimy? I w ogóle, co to znaczy?

Znaczenie wyjaśniłam powyżej, było po przecinku "interpretować/dostrajać i patrzeć na nie tak by nam z jej nauką (w.w teorii) pasowało"
Nie musimy? To po co teologowie podejmują próby reinterpretacji "grzechu pierworodnego" by go pogodzić z koncepcją ewolucjonistyczną powstania człowieka ? Co z innymi niewygodnymi przekazami Biblii ?

Wt lis 26, 2019 21:14
Saqura napisał(a):
Nie musimy? To po co teologowie podejmują próby reinterpretacji "grzechu pierworodnego" by go pogodzić z koncepcją ewolucjonistyczną powstania człowieka ?
Dlatego, że wiara szuka zrozumienia. Człowiek z natury pragnie mieć spójny obraz świata. Nie oznacz to jednak, że musimy „poddawać Biblię Teorii Ewolucji”.
Cytuj:
Co z innymi niewygodnymi przekazami Biblii ?
Co to są „niewygodne przekazy Biblii”? Proszę Cię, zacznij pisać konkrety.

Śr lis 27, 2019 7:17

zefciu napisał(a):
Dlatego, że wiara szuka zrozumienia. Człowiek z natury pragnie mieć spójny obraz świata. Nie oznacz to jednak, że musimy „poddawać Biblię Teorii Ewolucji”.

Jeśli jej nie poddamy, obraz będzie niespójny.

zefciu napisał(a):
Co to są „niewygodne przekazy Biblii”? Proszę Cię, zacznij pisać konkrety.

Teksty, które w połączeniu z teorią ewolucji, nie pozwalają na stworzenie obrazu spójnego świata.

Śr lis 27, 2019 7:42

Przekazy biblijne są niewygodne czy raczej kłócące się z faktami interpretacje przekazów biblijnych?
Daje to kilka opcji:
- uznać Biblię za bzdury i ją odrzucić.
- odrzucić fakty
- odrzucić interpretacje Biblii, którym przeczą fakty
- odrzucić interpretacje faktów, którym przeczy Biblia ( tu też istotna rola interpretacji)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Śr lis 27, 2019 7:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 49  Następna strona