Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

Bejot : "Widzę sens.. rozumiem czemu tak.. "
Jeśli mogłabyś się podzielić tą swoją wiedzą i zrozumieniem szczególnie tego dlaczego na siedząco bo z tych postów w temacie albo to nie wynikało albo ja nieuważnie czytałem. Może by to rozwiało wątpliwości innych...., albo chociaż pomogło zrozumieć dlaczego.

Pn wrz 19, 2005 22:08

Dziewczyna zalamala sie, bo doszla do wniosku, ze chyba przez cale zycie byla niewierzaca i ze tylko oszukiwala siebie i innych. Nasz ksiadz musial sie dobrze nagimnastykowac, by przywrocic jej spokoj i rownowage duchowa. Oboje z mezem musielismy sie "wyspowiadac, co to sie u nas wyprawialo", ze nasza biedna organistka tak kompletnie sie zalamala. Na dlugo pozostal w niej uraz, bo doszla do wniosku, ze nie umie sie modlic, ze zadna z niej chrzescijanka.

Wiesz, to chyba nie tak - albo nie do końca. Chyba często to po prostu sfera psychiki danego człowieka i trzeba czasem ciężkiej pracy, żeby zrozumieć - i dosadność słów, i określeń - a i tak można się do tego nie móc przyzwyczaić.

Usłyszałam kiedyś określenie "Kerygmat negatywny" - tzn. "Bóg Cię kocha, takiego jakim jesteś, a jesteś grzesznikiem, nie wierzysz, nie umiesz kochać, itd". Prawda, nie? Tyle że część ludzi usłyszy z tego zdania wyłącznie tę końcówkę - że jest kompletnym dnem. I to już nie jest (dla nich) Dobra Nowina. I im mocniej to powiesz, tym jest gorzej...

Nie wiem, czy to jest kwestia "zaawansowania". Bo to chyba problem - pewności bycia kochanym przez Boga, pewności czucia się Jego dzieckiem, pewności tej przynależności i troski... A tego nie przekazuje się słowami. Samo powtarzanie "Bóg Cię kocha" dramatycznie niewiele zmienia.

Wracając - to jednocześnie nie jest - i jest powód zamykania wspólnot. Nie jest - bo ma ono sporo skutków negatywnych, choćby oskarżeń o "sekciarstwo". I jest - bo ludzie, którzy tego słuchają, jakoś są przygotowani - cyklem katechez choćby. Wiedzą, o co chodzi. Osoby "z zewnątrz" już nie. Nawet przechodzące bardzo długą formację "gdzie indziej"...

Do tego - jeśli dochodzi zewnątrznie inna liturgia, Dwie Postacie, Ciało Chrystusa przyjmowane na rękę, itd - nawet jeśli pominąć całą kwestię "dzielenia się wiarą" we wspólnocie - pozostaje masa problemów do wyjaśnienia. Jak pierwszy raz zaczynałam Drogę, można było zaprosić na Eucharystię osobą bliską, ale jednocześnie czyniło to Cię odpowiedzialnym za katechezę - choćby wyjaśnienie znaków, liturgii...

To zamknięcie może ma swoje złe strony - ale może też czyni mniej szkody. Bo po takiej Eucharystii nikt nie zauważy, że ktoś ma problem. Nikt się nie będzie "gimnastykował, żeby przywrócić równowagę ducha". W najlepszym wypadku znajomy, z którym się przyszło, a który może nie pojąć problemu. Najczęściej człowiek zostałby z nim kompletnie sam. Poprawka - z Bogiem...

Wt wrz 20, 2005 7:00

Powiedzcie mi drodzy neo- jak wygladaja wasze spotkania,
1. Jakie modlitwy sa odmawiane i za kogo.
2. na co kładzie największy nacisk
3. Czy to tylko spotkanie eucharystyczne
4. czy cała Biblia jest przedmiotem wnikliwych dociekań
5. Jak często modlicie sie wspólnie na rózańcu.

Wt wrz 20, 2005 10:38

Uchylę się od odpowiedzi wprost na Twoje pytanie, natomiast powiem, to co dla mnie jest szczególne w takiej formie przyjmowania..
Kiedy nadchodzi moment komunii.. kantor śpiewa pieśni.. prezbiter rozdaje Ciało Chrystusa.. i jest ta szczególna chwila.. kiedy trzymasz Ciało Chrystusa na tronie z dłoni.. patrzysz i chłoniesz ciszę jaka jest w Nim.. masz kilka minut na prywatną adorację i kontemplację.. to jest taka chwila.. kiedy mając w rękach kawałek Chleba dostrzegasz jak bardzo jesteś mały.. jak bardzo niegodny trzymania w rękach Najświętszego.. a jednocześnie jak bardzo musi kochać Cię Bóg, że powierza Ci swojego Syna..

Khalil Gibran

Wt wrz 20, 2005 11:10

1. Jakie modlitwy sa odmawiane i za kogo.

Za Kościół, za rządzących, za cierpiących(?) - o ile pamiętam, za zgromadzonych, za nieobecnych członków wspólnoty, i w każdej prywatnej intencji... Ma to formę Modlitwy Powszechnej...

Cytuj:
2. na co kładzie największy nacisk

Na osobiste nawrócenie - tak myślę. Na zaufanie Bogu, powierzenie mu swojego życia. Tak po prostu. Na słuchanie Słowa. Na pełne uczestnictwo w Eucharystii - jak najczęściej. Na szukanie powołania. Może ktoś coś jeszcze dopowie, to z moich wrażeń :)

Cytuj:
3. Czy to tylko spotkanie eucharystyczne

i Liturgia Słowa w tygodniu, raz na jakiś czas kilkudniowe wyjazdy formacyjne (standard to raz w roku, może czasem dwa...)
no i oczywiście spotkania przygotowujące te liturgie...

Aha, żeby nie było wątpliwości - Msza Św jest taka sama pod względem Mszału, czytań, psalmów itd. To jest normalna Msza Św niedzielna, odprawiana w sobotę wieczorem (oczywiście jeśli jest odprawiana w święto, które ma inne czytania na dzień i na wigilię, to zawiera czytania z wigilii...)

Cytuj:
4. czy cała Biblia jest przedmiotem wnikliwych dociekań

Nie bardzo wiem, o co pytasz. Neo nie zajmuje się egzegezą i badaniem Pisma w sensie "naukowym" - chodzi o słuchanie Słowa i odnajdowanie go w swoim życiu. Jeśli chodzi Ci o kanon, to oczywiście całe i w tłumaczeniu Biblii Tysiąclecia

Cytuj:
5. Jak często modlicie sie wspólnie na różańcu

Nie wiem, jak na późniejszych etapach, na znanych mi modlitwy różańcowej nie było. Na którymś etapie - jak słyszałam - "otrzymuje się" różaniec. Z tego, co pamiętam, tłumaczono to w ten sposób, że jest to modlitwa trudna. Że do pewnych form pobożności trzeba niejako "dorosnąć". Wcześniej pojawia się nawet modlitwa brewiarzowa...

Jeśli masz wątpliwości dotyczące kultu maryjnego i "protestantyzacji", to niepotrzebne, bo Droga w jakiś sposób wyrasta z Maryi. Z jej wiary, posłuszeństwa, zaufania...

Ogólnie - Droga nigdzie nie wychodzi z KK :)

Wt wrz 20, 2005 11:39
Co do Brewiarza, mam pytanie do Ciebie Jot_ko: czy jest jakieś ograniczenie wieku do tejże modlitwy? Proszę Cię o odpowiedź, jeśli nie na forum, bo to w sumie nie na temat ale gdybyś mogła odezwać się na priv... Pozdrawiam :)

Wt wrz 20, 2005 18:30

Koralinek - jakie ograniczenie? Chyba tylko tym, żeby rozumieć, co robisz, nie wyobrażam sobie ograniczenia wiekowego do modlitwy Pismem Świętym... Przecież brewiarzem modla się czasem całe rodziny, razem z dziećmi...

A jeśli to w kontekście tego co napisałam o Różańcu...

Chciałam powiedzieć tylko jedno. Jeśli ktoś umie, potrafi i chce - bardzo dobrze. Ale dla części osób, zwłaszcza tych które były daleko od Kościoła, zresztą dla mnie również, to była i jest nadal modlitwa trudna i niezrozumiała.

I nie chodzi o jakikolwiek zakaz, czy "niezalecanie", bo nie może być mowy o czymś takim. Padło pytanie "czy w ramach spotkań wspólnoty jest modlitwa różańcowa" - więc powiedziałam, że nie, i że chyba dlatego, by Ci, którzy przychodzą i nie umieją, mogli nauczyć się wierzyć i modlić, a nie zniechęcili na wejściu.

Tylko tyle...

Wt wrz 20, 2005 20:51

Droga Bejot ja nie prosiłem Cię o wyjaśnienie przyjmowania komunii na rękę ale głownie chodziło mi o to przyjmowanie w pozycji siedzącej.
A teraz pytanie dlaczego nie dorosłem do pewnych aspektów drogi neokatechumenatu by mi je objaśnić. Wynikało by z tego, że jestem niedojrzałym chrześcijaninem i nigdy nim nie będę.
"Droga" budzi moje wątpliwości.
Po pierwsze: Dojrzały chrześcijanin to ten który przeszedł tę "Drogę"
Po drugie: Kilka lat temu moja bratanica po powrocie z wyjazdu neo do Gietrzwałdu mówiła o dziwnych odczuciach z tego pobytu. Moje wątpliwości wzbudził fakt, że będąc tam tak długi czas nawet nie odwiedzili sanktuarium i nie z powodu braku czasu.
Po trzecie:Te tajemnice. Jeśli o coś spytam wprost to nie otrzymam odpowiedzi gdyż jestem niedojrzały. Pan Jezus nie waha nam się odpowiadać na dużo trudniejsze pytania.
Mt 10:26-27
26. Więc się ich nie bójcie! Nie ma bowiem nic zakrytego, co by nie miało być wyjawione, ani nic tajemnego, o czym by się nie miano dowiedzieć.
27. Co mówię wam w ciemności, powtarzajcie na świetle, a co słyszycie na ucho, rozgłaszajcie na dachach!
(BT)
Po czwarte: Kiedy wtedy szukałem informacji na temat Neokatechumenatu przeczytałem wiele głosów przestrzegających przed Drogą.
Po piate: Ten temat, gdzie tak wiele jest tłumaczone "ad experimentum" jak choćby sposób przyjmowania komunii.
Po szóste: Ten statut, którego w polskim tłumaczeniu nie sposób znaleźć.
Po siódme: Dlaczego zawsze świętowanie w sobotę wieczorem? Ukłon w stronę Adwentystów Dnia Siódmego? A nie w niedzielę na pamiątkę Zmartwychwstania i Zesłania Ducha Świętego.

Śr wrz 21, 2005 5:14

Cytuj:
Po pierwsze: Dojrzały chrześcijanin to ten który przeszedł tę "Drogę"

Neo jest drogą do dojrzałości chrześcijańskiej - ma nią być. W tym zdaniu - moim zdaniem oczywiście - chodzi o to, żeby uniknąć stwierdzeń: "jestem dojrzały - nie muszę iść dalej", "jestem dojrzały - bo jestem na drodze" itd. Głównie o rozbijanie samozadowolenia, które hamuje rozwój - i w dodatku to przecież skierowane do ludzi będących na drodze lub ją zaczynających, prawda? Więc wybierających jakoś tę formację...

To jest i będzie tylko jedna z dróg. Ani dla wszystkich lepsza ani gorsza.

Cytuj:
Po drugie: Kilka lat temu moja bratanica po powrocie z wyjazdu neo do Gietrzwałdu mówiła o dziwnych odczuciach z tego pobytu. Moje wątpliwości wzbudził fakt, że będąc tam tak długi czas nawet nie odwiedzili sanktuarium i nie z powodu braku czasu.

A dlaczego? Bo takie stwierdzenie dla mnie sugeruje niechęć.
Wyjazd formacyjny neo jest jak rekolekcje - ma swój program, swój plan. Prawdopodobnie wizyty w sanktuarium po prostu nie uwzględniał, a Gierzwałd był miejscem jak każde inne... Może to dziwić - ale nie świadczy chyba o niczym? Jest niewykorzystaniem okazji do pielgrzymki - a trzeba?

Cytuj:
Po trzecie: Te tajemnice. Jeśli o coś spytam wprost to nie otrzymam odpowiedzi gdyż jestem niedojrzały. Pan Jezus nie waha nam się odpowiadać na dużo trudniejsze pytania.

Pawis... Najczęściej zapewne słyszysz: "przyjdź i zobacz, przekonaj się" - tak? Widzisz...

- To co o neo słyszysz to wykrzywione przez głuchy telefon zdania przez kogoś wypowiedziane i wędrujące "przez świat". Czasem wynikające z niezrozumienia - czasem ze zranienia - czasem z wątpliwości... To w dużej części są zapewne słowa wypowiedziane przez neonów i byłych neonów. Być może w najlepszej intencji. Nie przyniosły dobra.

- Komunia Św na rękę i pod Dwoma Postaciami stała się faktem. Ale takie 10 lat temu w Polsce to bulwersowało i mogło być przyczyną zgorszenia. Jesteś w stanie tłumaczyć wszystkim, dlaczego? W jaki sposób?

To milczenie - czy najlepsze czy nie - często ma sens i wynika z odpowiedzialności za własne słowa i za ich owoce. Zwłaszcza jeśli odpowiadasz nie tylko jednej osobie, ale bliżej nieokreślonej grupie...

Śr wrz 21, 2005 6:42

Po czwarte: Kiedy wtedy szukałem informacji na temat Neokatechumenatu przeczytałem wiele głosów przestrzegających przed Drogą.

Jak wyżej :)

Cytuj:
Po piate: Ten temat, gdzie tak wiele jest tłumaczone "ad experimentum" jak choćby sposób przyjmowania komunii.

Tzn? Komunia Św pod Dwoma Postaciami i na rękę jest już czymś normalnym. Nie wiem, co można wytłumaczyć przez "ad experimentum". To tylko określenie sposobu przyjęcia tej formy przez Kościół - po to zapewne takiej, by przyjrzeć się owocom.

Bejot już napisała. Powiem tyle, że mnie neo nauczyło miłości do Eucharystii. Być może doszłabym do tego inną drogą, gdybym inną wybrała - nie wiem. Wiem, że tą doszłam, z daleka. I to i jeszcze kilka innych rzeczy będę zawdzieczać tej formacji, bez względu na to, czy w niej jestem, czy nie...

Cytuj:
Po szóste: Ten statut, którego w polskim tłumaczeniu nie sposób znaleźć.

Ależ jest - na stronie wiara.pl
http://arc.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1099673773

Cytuj:
Po siódme: Dlaczego zawsze świętowanie w sobotę wieczorem? Ukłon w stronę Adwentystów Dnia Siódmego? A nie w niedzielę na pamiątkę Zmartwychwstania i Zesłania Ducha Świętego.

Bo w kalendarzu żydowskim był wieczór i poranek. Dzień się zaczynał po zachodzie słońca. Sobota wieczorem liturgicznie jest już niedzielą. Odmawiasz - o ile dobrze pamiętam - pierwsze nieszpory z niedzieli (w niedzielę wieczorem są drugie), Msza Św wieczorna jest niedzielna (ewentualnie z wigilii), itd. W tym momencie zaczynasz świętowanie niedzieli od Eucharystii. Nie soboty...

Śr wrz 21, 2005 6:50

jo_tko dziękuję za link. Czytam i mam nadzieję, że dzięki temu lepiej zrozumiem tę Drogę. Przeczytałem już sporo i prawie wszystko przyjmuję.
Jedna wątpliwość:
Droga Neokatechumenatu nie jako stowarzyszenie czy ruch wewnątrz Kościoła ale jako droga ku dojrzałości chrześcijańskiej, co może sugerować, że to jedyna droga wzrostu w wierze chrześcijańskiej.
Do statutu jeszcze nie doszedłem ale myślę, że dojdę i będę mógł wyrobić sobie własne zdanie. Dlatego jeszcze raz za link dziękuję.
Jeśli chodzi o moje poprzednie wątpliwości co do sposobu przyjmowania komunii świętej to chciałem podkreślić, że moje wątpliwości budzi postawa siedząca a nie to, że na rękę, ani tym bardziej, że w dwóch postaciach bo miałem to szczęście niejednokrotnie tak komunię świętą przyjmować.

Śr wrz 21, 2005 8:08

Pawis - ja nie jestem teologiem. Obecnie przyjmuję Komunię Św. do ust.
I - mowiąc szczerze - jeśli nie będzie to konieczne, nie widzę potrzeby inaczej. Z trzech powodów:

1) To jest to samo Ciało Chrystusa

2) Nie widzę czasu na tę chwilę adoracji, ktorą miałam w neo, jeśli mam Je spożyć natychmiast; na chwilę która budzi pragnienie żeby stać się chlebem dla innych, z miłości...

3) Nie wyobrażam sobie odchodzenia z Najświętszym Sakramentem, nie tylko ze względu na ryzyko wyniesienia i zbeszczeszczenia, ale zwyczajnego potknięcia się o cokolwiek. Nie będę z Najświętszym Sakramentem wędrować po kościele, nawet gdyby było można.

Natomiast uzasadnienia nie potrzebuję - wystarczy mi, że dzieje się to za wiedzą i zgodą biskupa miejsca, a obecnie stwierdzenie (statut):
Cytuj:
Droga jest realizowana w diecezjach, pod kierownictwem biskupa i zgodnie z liniami katechetycznymi dla tej formacji
oznacza, że zgodę na jej realizację ze wszystkimi elementami, również liturgii.

Cytuj:
Droga Neokatechumenatu nie jako stowarzyszenie czy ruch wewnątrz Kościoła ale jako droga ku dojrzałości chrześcijańskiej, co może sugerować, że to jedyna droga wzrostu w wierze chrześcijańskiej.

Nie dam głowy - trzeba by sprawdzić - ale mam wrażenie, że stowarzyszenie to jest rodzaj określonej również prawnie formy - i mam wątpliwości co do tego, czy podległej biskupowi, czy to nie działa nieco podobnie do zakonu. Wiem, że droga miała być w założeniu całkowicie podległa biskupowi lokalnemu, a w dalszej konsekwencji proboszczom, jako narzędzie formowania wiary, sposób prowadzenia katechezy. I myślę, że może o to chodzić...

Śr wrz 21, 2005 8:30

Bo w kalendarzu żydowskim był wieczór i poranek. Dzień się zaczynał po zachodzie słońca. Sobota wieczorem liturgicznie jest już niedzielą. Odmawiasz - o ile dobrze pamiętam - pierwsze nieszpory z niedzieli (w niedzielę wieczorem są drugie), Msza Św wieczorna jest niedzielna (ewentualnie z wigilii), itd. W tym momencie zaczynasz świętowanie niedzieli od Eucharystii. Nie soboty...

Nie jesteśmy żydami.

Kościoł wyraźnie mówi o siwętowaniu NIEDZIELI, a Msza wieczorna sobotnia wypełnia przykazaniowy obowiązek TYLKO wtedy, gdy nie ma dana osoba mozliwości uczestnictwa w niedzielę (np. praca).

Śr wrz 21, 2005 11:34

A to jest nieprawda. Msza w sobotę wieczorem (wigilii) jest Mszą niedzielną. Nawet ta "zwykła" i bez dodatkowych warunków. W przypadku dużych świąt Msza wigilii ma wręcz osobne czytania, na dzień są już inne.

Brewiarz też się myli? ;)

Śr wrz 21, 2005 11:49

Jest Mszą niedzielną, brewiarz się nie myli. Ja mówię o świętowaniu niedzieli, a nie o tym, czy sobotnia Msza wieczorem jest z niedzieli, z soboty czy z piątku.

Śr wrz 21, 2005 12:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 119  Następna strona