Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Ergo, jest tylko jeden lekarz. Reszta to felczerzy.
|
So gru 21, 2019 21:50 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kael napisał(a): A jesli tych biskupow i ksiezy jest wiecej niz jeden prymas? I jesli glosza swoj, wielce dowolny, komenzsrz do UNK bo nawet nie do Ewangelii? To będzie ich zdanie i ich grzech wprowadzania wiernych w błąd, ale nigdy nie będzie to zdanie Kościoła. Zdanie Kościoła zawiera się w UNK, które to nauczanie jest zgodne z Ewangelia. Czy jeśli sędzia po swojemu interpretuje Kodeks Karny czy inny, to jest to prawo państwowe? Nie, zostanie rozliczony przez tę czy inną władzę. Tak samo i w Kościele. Każdy biskup głoszący swoje nauczanie bedzie osądzony wg Prawa Bożego. Kael napisał(a): To oni sa oficjalnymi przedstawicielami (instytucji) Kosciola i to ich slowa i czyny sa oficjalnym glosem Kosciola. Przecietny swiecki nie studiowal teologii i albo wierzy w glos biskupow, albo mu cos zgrzyta i wtedy co? Ignoruje biskupow, zeby nie popasc w paranoje swojwgo rozumu i sumienia. Niestety, ale pomimo tego głos biskupa niezgodny z nauczaniem UNK jest głosem boskupa, a nie Kościoła. ErgoProxy napisał(a): I bajdewaj, nigdy dość przypominania że jesteś katechetką, a więc twoje postępowanie tutaj świadczy o Kościele jako takim, w szczególności o polityce kadrowej - kto jest promowany na istotne stanowiska i czy aby na pewno święty. Brakuje argumentów? Nie, moje postępowanie świadczy o mnie, a nie o Kościele.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So gru 21, 2019 21:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
My sobie mozemy tak rozrozniac, ze ten jeden, drugi, dziesiaty biskup to nie Kosciol a slaby, omylny czlowiek, ktory przypadkowo zostal biskupem i nie wie co mowi i robi, bo UNK gkosie piekne, madre tresci. Ale dla wielu to on glosi nauke Kosciola, bo do tego zostal wybrany. Jesli nie biskup ja zna, to kto?
Pan Bog osadzi milosiernie i sprawiedliwie, ale ilu ludzi odejdzie od Kosciola przez takich biskupow gloszacych siebie? Mamy siedziec cicho i udawac, ze to deszcz pada i ogolnie jest ok a jesli nie to Duch sw osobiscie bez naszej wspolpracy sprawy wyprostuje? Bo przeciez swiecki (a juz szczegolnie swieckie) maja siedziec w Kosciele cicho i co najwyzej kwiatki biskupom wreczac. A odzywac sie tylko, kiedy (madrzejszy) biskup zapyta...
|
So gru 21, 2019 22:33 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kael napisał(a): Pan Bog osadzi milosiernie i sprawiedliwie, ale ilu ludzi odejdzie od Kosciola przez takich biskupow gloszacych siebie? Mamy siedziec cicho i udawac, ze to deszcz pada i ogolnie jest ok a jesli nie to Duch sw osobiscie bez naszej wspolpracy sprawy wyprostuje? Bo przeciez swiecki (a juz szczegolnie swieckie) maja siedziec w Kosciele cicho i co najwyzej kwiatki biskupom wreczac. A odzywac sie tylko, kiedy (madrzejszy) biskup zapyta... Oczywiście, że niejeden odejdzie z Kościoła. Oczywiście, że jako świeccy nie mamy siedzieć cicho, ale też jako świeccy, świadomi tego, że boiskup nie jest Kościołem i jest omylny, grzeszny, mamy obowiązek o tym mówić tym, którzy chcą odejść z Kościoła z powodu biskupa czy księdza.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N gru 22, 2019 6:33 |
|
 |
Wybawiony
|
@ Małgosiaa Nasunęło mi się następujące pytanie : " Skoro kolegium biskupów to ogół biskupów należących do KK, to czy możliwe jest to, że podaje się do wierzenia (jako UNK) coś, czego nie akceptują wszyscy biskupi?"
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
N gru 22, 2019 9:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Dla tych, co uważają, że Kościół jest pro PiS: Cytuj: "Na pewno ważną jest rzeczą byśmy ze sobą rozmawiali, także w tych kwestiach, które tak bardzo nas dzielą i tak bardzo pokazują, że to, co jest ładem społecznym opartym na jasnym trójpodziale władzy, powinno być nie tylko szanowane przez nas wszystkich, ale powinno być jeżeli reformowane, to reformowane w dialogu. To znaczy w chęci porozumienia wszystkich stron ze sobą" - podkreślił prymas.
"Myślę, że naprawdę powinniśmy próbować w tym duchu, nie tylko w kontekście świąt Bożego Narodzenia (...) ale próbować rzeczywiście się spotkać, ze sobą rozmawiać" - zaznaczył. "Naprawdę dążyć do tego, byśmy to dobro wspólne budowali na solidnych fundamentach" - wskazał Wojciech Polak. https://deon.pl/kosciol/abp-polak-w-dia ... eTt-RDBNqMNa 130 polskich biskupów podobnie myślących jak prymas Polak, można zliczyć na palcach dwu rąk U większości z pozostałych przed 2015r każda przez nich głoszona homilia w 80% dotyczyła: gender, in vitro, ustawa antprzemocowa, aborcja...gdzie nie gdzie odniesienie do Chrystusa i Ewangelii Po 2015r przez 4 ostatnie lata dyżurujący temat homilii znikł, choć studia gender jak funkcjonowały tak funkcjonują, in vitro opłacane jest w wielu dużych miastach, ustawy antyprzemocowej PiS nie odrzucił, w kwestii aborcji nawet palcem nie kiwnął. Ludzie to widzą słyszą i rozumieją, w efekcie część zupełnie odeszło lub odejdzie z Kościoła, część sie zniechęci, choć nie porzuci wiary, czy praktyk, to już straci zaufanie do duchowieństwa i potraktuje biskupów jako frymarczących ze świecką władzą.
|
N gru 22, 2019 9:27 |
|
 |
feelek
|
Alus, jakoś nie chce mi się wierzyć, że od tylu już lat siedzisz i przesłuchujesz wszystkie homilie wygłaszane przez tych 130 biskupów.
|
N gru 22, 2019 9:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Alus, jakoś nie chce mi się wierzyć, że od tylu już lat siedzisz i przesłuchujesz wszystkie homilie wygłaszane przez tych 130 biskupów. U większości z pozostałych - nie szukaj kija, ale czytaj ze zrozumieniem.
|
N gru 22, 2019 10:15 |
|
 |
feelek
|
Czyli od wielu lat już lat wysłuchujesz wszystkie homilie wygłaszane przez co najmniej 61 biskupów? Nie wierzę.
|
N gru 22, 2019 10:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jak opozycja chce cokolwiek wywalczyć skoro nawet raki lider jakim mieni się Tusk zamiast stać z ludźmi na proteście woli kręcić biznes i podpisywać książki. https://dziennikbaltycki.pl/protest-prz ... 1-14666311Według dziennikarzy ludzie czekali na wystąpienie Tuska. Właśnie tym postępkiem pokazał ze liderem opozycji nie jest i raczej nie będzie i złudne nadzieje KODowcow. Co to za politycy w tej opozycji. Jeden wszczyna protest w sejmie i jedzie z panna na Madere, kolejny ma wakacje, jak głosowanie to oni akurat byli na urlopie z rodzina. A teraz Tusk nie mógł bo przecież musi książkę podpisywać. Akurat ci którzy kupowali książki z podpisem zrozumieliby ze protest ważniejszy ale Tusk zdecydował inaczej. Prosty wniosek gdzie tak naprawdę Tusk ma cała opozycje i wolne sady.
|
N gru 22, 2019 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
feelek napisał(a): Czyli od wielu lat już lat wysłuchujesz wszystkie homilie wygłaszane przez co najmniej 61 biskupów? Nie wierzę. A miast ad personam w temacie dyżurnych przez 8 lat zagadnień, które znikły po 2015r: gender, in vitro, ustawa antyprzemocowa, aborcja, potrafisz coś napisać?
|
N gru 22, 2019 10:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jockey napisał(a): I jak opozycja chce cokolwiek wywalczyć skoro nawet raki lider jakim mieni się Tusk zamiast stać z ludźmi na proteście woli kręcić biznes i podpisywać książki. https://dziennikbaltycki.pl/protest-prz ... 1-14666311Według dziennikarzy ludzie czekali na wystąpienie Tuska. Właśnie tym postępkiem pokazał ze liderem opozycji nie jest i raczej nie będzie i złudne nadzieje KODowcow. Co to za politycy w tej opozycji. Jeden wszczyna protest w sejmie i jedzie z panna na Madere, kolejny ma wakacje, jak głosowanie to oni akurat byli na urlopie z rodzina. A teraz Tusk nie mógł bo przecież musi książkę podpisywać. Akurat ci którzy kupowali książki z podpisem zrozumieliby ze protest ważniejszy ale Tusk zdecydował inaczej. Prosty wniosek gdzie tak naprawdę Tusk ma cała opozycje i wolne sady. Poszedłby na manifestacje, to napisałbyś sprzedał się Niemcom, to czego jeszcze szuka w Polsce. ł
|
N gru 22, 2019 10:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To teraz wskaż gdzie ja wyzywałem Tuska od sprzedania Niemcom inaczej zgłaszam twój post jako adpersonam.
|
N gru 22, 2019 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jockey napisał(a): To teraz wskaż gdzie ja wyzywałem Tuska od sprzedania Niemcom inaczej zgłaszam twój post jako adpersonam. Napisałbyś nie znaczy napisałeś.
|
N gru 22, 2019 11:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzę idziesz w zaparte. I tak i tak jest to adpersonam. Swoje proroctwa schowaj do kieszeni i nie wkładaj innym w usta słów których nie powiedzieli. To co uprawiasz na forum to się nazywa manipulacja. Gdybym kiedykolwiek oskarżył Tuska lub kogoś z wierchuszki PO o zdradę na rzecz Niemców to miałabyś prawo tak o mnie napisać jednak ja nie napisałem czegoś takiego. Czyli twój wpis jest ewidentnym atakiem personalnym.
|
N gru 22, 2019 13:25 |
|
|
|