Autor |
Wiadomość |
jo_tka
|
Pjo - to TY twierdzisz, że wolno nie stosować.
Ja twierdzę jedynie, że na jakiejś podstawie Droga została zaakceptowana w takiej formie przez biskupów, z Biskupem Rzymu włacznie. Jesli chcesz twierdzić, ze niesłusznie, bo nie wiesz dlaczego - twierdź sobie...
A na pisanie postów w wersji oświatowej nie mam czasu i ochoty,
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr wrz 21, 2005 21:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Uffff Jak dobrze, ze Bóg nie jest smutnym urzedasem...jak co poniektórzy biurokraci chrzescijanscy
Proszę Pana - jeśli się Panu nie podoba NAKAZ bycia posłusznym obowiązującym w Kościele katolickim ustawom (Kodeks Prawa Kanonicznego, Mszał Rzymski, Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego), przepisom dyscyplinującym i tępiącym liczne nadużycia, i innym wydanym zgodnie z kompetencjami rozporządzeniom prawowitej władzy, to zawsze może się Pan przenieść do jednej z kilku tysięcy wspólnot protestanckich, w których "w temacie" liturgii panuje pełna dowolność. Tam się nikt nie przejmuje takimi "duperelami", jak pozycja ciała podczas przyjmowania Komunii św. (bo tam nie ma Komunii św. tylko jest dzielenie się opłatkiem) albo chociażby wymóg wykonania naczyń liturgicznych ze szlachetnego materiału.
A co do "biurokracji" Pana Boga - gwoli przypomnienia:
GŁÓWNE PRAWDY WIARY
(...)
2. Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobre wynagradza, a za złe karze.
SZEŚĆ GRZECHÓW PRZECIWKO DUCHOWI ŚWIĘTEMU
1. Grzeszyć zuchwale w nadziei miłosierdzia Bożego
[/u]
|
Cz wrz 22, 2005 7:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...a gdzie tu grzech, skoro biskupi i papież wydali zezwolenie?
Co to pjo, dostałes wiekszą włądze od Biskupa Rzymu? Czy to tylko zarozumiałośc przez Ciebie przemawia.
Co do urzedasa...to właśnie Ciebie do niego przyrównuje....to synonim [...] skrupulanta, któremu nie podoba sie nawet to, ze papież może zezwolic na cos co tobie akurat nie pasuje.
Skoro tak bardzo bronisz przepisów w imie obrony katolickosci...to dlaczego dyskutujesz z tym na co wydał zezwolenie Namiestnik Chrystusa?
|
Cz wrz 22, 2005 7:32 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
pjo napisał(a): Ja zadałem jedno proste pytanie i proszę o odpowiedź. Przypomnę je: "Proszę o podanie przepisu, który umożliwia biskupowi miejsca na wydanie zezwolenia na odstąpienie od przepisu IGMR 160 wymagającego przyjmowanie Komunii Świętej w postawie stojącej lub klęczącej. Podług IGMR 390 takie uprawnienia ma jedynie Stolica Apostolska na wniosek Konferencji Episkopatu."
Już było to przytaczane iż Kongregacacja Wiary dała takowe zezwolenie na Ryt.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz wrz 22, 2005 9:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Pjo - to TY twierdzisz, że wolno nie stosować. Tak. I UDOWADNIAM to odniesieniem do PRZEPISU, który oboiązuje WSZYSTKICH katolików (tych "lepszych" z Neokatechumenatu TEŻ), a który mówi: IGMR 160. Następnie kapłan bierze patenę lub puszkę i podchodzi do przyjmujących Komunię, którzy zazwyczaj zbliżają się procesjonalnie. Nie wolno samym wiernym brać konsekrowanego Chleba ani kielicha Krwi Pańskiej, ani tym bardziej przekazywać między sobą z rak do rąk. Wierni przyjmują Komunię świętą w postawie klęczącej lub stojącej, zgodnie z postanowieniem Konferencji Episkopatu. Jeśli przystępują do niej stojąc, zaleca się, aby przed przyjęciem Najświętszego Sakramentu wykonali należny gest czci, który winien być określony tym samym postanowieniem. Nie jest tu napisane "Wierni przyjmują Komunię świętą w DOWOLNEJ postawie", tylko mamy enumeratywny katalog postaw, które są DOZWOLONE, z czego wynika, że postawy inne niż wymienione w katalogu (np.postawa siedząca bądź leżąca) są NIEDOZWOLONE. Czy to tak trudno zrozumieć? jo_tka napisał(a): Ja twierdzę jedynie, że na jakiejś podstawie Droga została zaakceptowana w takiej formie przez biskupów, z Biskupem Rzymu włacznie. "Na jakiejś podstawie"? I NIKT z obecnych tu na forum wyznawców Neokatechumenatu nie potrafi mi podać tej "podstawy"? jo_tka napisał(a): Jesli chcesz twierdzić, ze niesłusznie, bo nie wiesz dlaczego - twierdź sobie...
I powracamy do punktu wyjścia. To nie ja mam udowodnić, że dokument X nie istnieje, bo tego się nie da udowodnić (studenci prawa mają to bodajże na pierwszym roku). Jeśli kto twierdzi, że ma do czegoś prawo, to powinien potrafić umieć to udowodnić, a nie zasłaniać się swoim biskupem.
|
Cz wrz 22, 2005 10:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): ...a gdzie tu grzech, skoro biskupi i papież wydali zezwolenie?
Toż przecież się od kilku dni nie mogę doprosić o choćby sygnaturę tego dokumentu (jeśli kto dysponuje treścią to również nie pogardzę), który zezwala Neokatechumenatowi na przyjmowanie Komunii Swiętej na siedząco. Doczekam się?
|
Cz wrz 22, 2005 10:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wojtek37 napisał(a): Już było to przytaczane iż Kongregacacja Wiary dała takowe zezwolenie na Ryt.
Mogę prosić o link?
|
Cz wrz 22, 2005 10:34 |
|
 |
djdomin
|
jo_tka napisał(a): Ja twierdzę jedynie, że na jakiejś podstawie Droga została zaakceptowana w takiej formie przez biskupów, z Biskupem Rzymu włacznie. Jesli chcesz twierdzić, ze niesłusznie, bo nie wiesz dlaczego - twierdź sobie...
Skoro twierdzisz, że została zaakceptowana - daj na to dowód. Bo na razie mam tylko Twoje słowa, że biskup Rzymu zaakceptował przyjmowanie Komunii św. na siedząco. I nie mam dowodu, że jakikolwiek inny biskup zaakceptował to. Raczej sądzę, że poprzez "tajemnicę neońską" nic żaden na ten temat nie wie. Podaj mi choćby jedną decyzję - dowolnego biskupa, że zaakceptował przyjmowanie Komunii św. siedząc. Decyzje pisemną, a nie Twoje twierdzenie, że tak jest.
_________________ Dominik Jan Domin
|
Cz wrz 22, 2005 11:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
djdomin napisał(a): Podaj mi choćby jedną decyzję - dowolnego biskupa, że zaakceptował przyjmowanie Komunii św. siedząc. Decyzje pisemną, a nie Twoje twierdzenie, że tak jest.
Ja bym jeszcze poprosił o zacytowanie zezwolenia na pominięcie przepisanego w Mszale w formularzu niedzielnym Wyznania Wiary katolickiej (Credo).
|
Cz wrz 22, 2005 12:18 |
|
 |
bejot
|
pjo napisał(a): "Na jakiejś podstawie"? I NIKT z obecnych tu na forum wyznawców Neokatechumenatu nie potrafi mi podać tej "podstawy"?
proszę Cię uprzejmie, informacje znajdziesz w Notyfikacji Kongregacji do Spraw Kultu Bożego o liturgiach w grupach „Drogi Neokatechumenalnej”, w: L'Oss. Rom., 24 grudnia 1988
czego tam nie będzie jest w "Dyrektorium ogólnym o katechizacji" ze szczegółami
Nie wiem co tam jest dokładnie (z tego co wiem, to wszystko), bo nie czytałam.. Po prostu to co wiem, wystarcza mi do zaufania proboszczowi, biskupowi i papieżowi w tej sprawie.
Pozdrawiam 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Cz wrz 22, 2005 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bejot napisał(a): proszę Cię uprzejmie, informacje znajdziesz w Notyfikacji Kongregacji do Spraw Kultu Bożego o liturgiach w grupach „Drogi Neokatechumenalnej”, w: L'Oss. Rom., 24 grudnia 1988 cytuję w całości: Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów otrzymywała często pytania, także ze strony biskupów, dotyczące sprawowania Eucharystii w grupach tzw. "drogi neokatechumenalnej". W związku z tym, nie przesądzając późniejszych orzeczeń, Kongregacja stwierdza, co następuje: 1. Liturgie grup specjalnych, gromadzących się w celu specyficznej i właściwej dla nich formacji, przewidziane są w instrukcjach: Eucharisticum mysterium z 25 maja 1967 r., n. 27 i 30 (AAS 59, 1967, 556-557) i Actio pastoralis z 15 maja 1969 r. (AAS 61, 1969, 809-811). 2. Kongregacja zgadza się, by wśród dostosowań przewidzianych przez Instrukcję Actio pastoralis, nn 6-11, grupy wspomnianej "drogi" mogły przyjmować komunię pod dwiema postaciami, używając chleba przaśnego, i umieścić, ad experimentum, obrzęd znaku pokoju po modlitwie powszechnej. 3. Ordynariusz miejsca powinien być poinformowany na stałe lub ad casum, o miejscu i czasie, w którym takie liturgie będą sprawowane; nie mogą one być odprawiane bez jego upoważnienia. Przy okazji niniejszej deklaracji Kongregacja przypomina to, co zostało powiedziane w Instrukcjach wyżej cytowanych, a szczególnie następujące zalecenie: "Usilnie zachęca się duszpasterzy do rozważania i pogłębiania duchowej i formacyjnej wartości tych liturgii. Osiągają one swój cel tylko wtedy, gdy prowadzą uczestników do głębszego poznania tajemnicy chrześcijańskiej, do wzrostu kultu Bożego, do wszczepienia we wspólnotę kościelną oraz do płodnego praktykowania apostolatu i miłości względem braci" (Actio pastoralis) Z siedziby Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, 19 grudnia 1988 r. Edward kard. Martinez Somalo Prefekt Abp Wirgiliusz Noe Sekretarz ------------- Z ubolewaniem stwierdzam, że w powyższym dokumencie NIE MA NIC co by zezwalało na przyjmowanie Komunii św. na siedząco. Mało tego - jest odesłanie do dwóch instrukcji, z których (pierwszej z nich, gdyż do tekstru drugiej nie dotarłem) pozwolę sobie załączyć cytat (trudne wyrazy podkreśliłem): Najpierw: Eucharisticum mysterium27. MSZE ŚW. DLA ODDZIELNYCH GRUP By jedność wspólnoty parafialnej rozwijała się w dni niedzielne i świąteczne przez Eucharystię, Msze św. dla oddzielnych zrzeszeń, w rodzaju grup związkowych, niech się odbywają w miarę możności raczej w dni powszednie. A jeśli nie da się ich przenieść na dni w tygodniu, to trzeba się starać o zachowanie jedności wspólnoty parafialnej poprzez włączenie oddzielnych grup w celebry parafialne.( czyli "zamknięte" Eucharystie dla "wtajemniczonego grona" są - jakby to powiedzieć - legalne inaczej ) 34. SPOSÓB PRZYSTĘPOWANIA DO KOMUNII ŚW. a) Wedle zwyczaju Kościoła [b]można udzielać Komunii św. wiernym w pozycji stojącej lub klęczącej. Trzeba wybrać jeden LUB drugi sposób wedle wskazań ustalonych przez Konferencję Episkopatu[b], zważywszy różne okoliczności, głównie rozkład lokalny i liczbę komunikujących. Niech wierni chętnie idą za sposobem wskazanym przez pasterzy, żeby Komunia św. była rzeczywiście znakiem braterskiej jedności między wszystkimi uczestnikami tego samego Stołu Pańskiego. (Wyraźnie napisano: (sposób) jeden LUB drugi. Tertium non datur.) czyli generalnie PUDŁO. Z miłą chęcią zapoznam się również z treścią instrukcji Actio pastoralis, ale nie sądzę aby była tam niezgodna z poprzednio cytowanym dokumentem zgoda na Komunię św. na siedząco dla osób zdrowych (chociaż podejrzewam, że skoro jest o liturgii sprawowanej w domach prywatnych, pewnie będzie logiczne i sensowne zezwolenie na przyjmowanie w pozycji siedzącej czy nawet leżącej przez osoby obłożnie chore). Jeśli ktoś ma w formie elektronicznej, uprzejmie proszę o kontakt na PW. bejot napisał(a): czego tam nie będzie jest w "Dyrektorium ogólnym o katechizacji" ze szczegółami
Po pierwsze, to jest to dyrektorium o KATECHIZACJI, a nie o LITURGII, więc pewnie tam tego nie ma, a po wtóre - wydała je Kongregacja ds. Duchowieństwa, która nie jest kompetentna do indultowania od przepisów liturgicznych. Szukam tekstu tego dyrektorium, jak znajdę, to jeszcze napiszę.
Nadal czekam na odpowiedzi na moje pytania.
|
Cz wrz 22, 2005 14:50 |
|
 |
Fatal error
|
Czyli jednak neony to sekciarze...
_________________ Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr
|
Cz wrz 22, 2005 15:59 |
|
 |
Wojtek37
|
pjo napisał(a): Ja bym jeszcze poprosił o zacytowanie zezwolenia na pominięcie przepisanego w Mszale w formularzu niedzielnym Wyznania Wiary katolickiej (Credo).
[...]
Wyznanie wiary - w neokatechunenacie , następuje po - wprowadzeniu w modlitwę- czyli kiedy gość wyznaje , ją publicznie przed zgromadzeniem wiernych, odkrywa to co oczywiste. Czyli daje świadectwo wiary.
[...]
Proszę bez polityki baranek
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz wrz 22, 2005 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[...]
Wojtek37 napisał(a): Wyznanie wiary - w neokatechunenacie , następuje po - wprowadzeniu w modlitwę- czyli kiedy gość wyznaje , ją publicznie przed zgromadzeniem wiernych, odkrywa to co oczywiste. Czyli daje świadectwo wiary.
Zajrzyjmy kolejny raz do instrukcji "Redemptionis Sacramentum" - trudniejsze słowa podkreśliłem:
69. We Mszy świętej oraz w innych celebracjach świętej liturgii nie wolno używać Symbolu, czyli Wyznania wiary, którego nie ma w prawnie zatwierdzonych księgach liturgicznych.
Za mną stoi Kościół. Za panem stoi Kiko i Carmen.
|
Cz wrz 22, 2005 20:57 |
|
 |
bejot
|
pjo napisał(a): 69. We Mszy świętej oraz w innych celebracjach świętej liturgii nie wolno używać Symbolu, czyli Wyznania wiary, którego nie ma w prawnie zatwierdzonych księgach liturgicznych.
pjo
wybacz, że się czepiam.. ale to tak poza tematem..
jest napisane, że nie wolno używać niezatwierdzonego - brak Credo to nie forma niezatwierdzona.. to brak
a brak jest dopuszczony.. chociażby w mszach w tygodniu..
a bardziej tematycznie ujmując, to mam jedno pytanie..
po co Ci odpowiedzi na te wszystkie pytania, które zadajesz.. żeby udowodnić, że w obrębie KK jest sekta? żeby udowodnić, że Papież JPII się mylił nadając Drodze statut i zatwierdzając Drogę również pod względem prawnym ? po co Ci to
Pozdrawiam 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Cz wrz 22, 2005 22:10 |
|
|
|