Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
zepp
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Cz sty 16, 2020 8:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co czytałem to ksiądz jak najbardziej ma prawo jeśli wie o jakimś publicznym grzechu osoby chcącej przystąpić. Pytanie o jakim grzechu Holowni ksiądz wiedział.
|
Cz sty 16, 2020 8:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jockey napisał(a): Pytanie o jakim grzechu Holowni ksiądz wiedział. Pytanie sugeruje, że znasz grzechy Hołowni 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz sty 16, 2020 8:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jockey napisał(a): Z tego co czytałem to ksiądz jak najbardziej ma prawo jeśli wie o jakimś publicznym grzechu osoby chcącej przystąpić. Pytanie o jakim grzechu Holowni ksiądz wiedział. Ale tutaj nie ma mowy o jakimś publicznym grzechu w rodzaju konkubinatu. Jest mowa o „poglądach”. Zatem kapłan ten wszedł w buty biskupa ekskomunikując za herezję kogoś, kto według biskupa w herezję nie popadł.
|
Cz sty 16, 2020 8:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Małgosiaa napisał(a): Jockey napisał(a): Pytanie o jakim grzechu Holowni ksiądz wiedział. Pytanie sugeruje, że znasz grzechy Hołowni  Raczej sugeruje ze wszyscy jesteśmy grzesznikami. Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka wiec może wyjaśnię. Ksiądz ma prawo odmówić komunii osobie o której wie ze żyje w grzechu ciężkim i nie chce lub nie może się z niego wyspowiadać. Może tez odmówić w przypadku grzechu publicznego. Myśle ze komu jak komu ale tobie tego tłumaczyć nie trzeba. zefciu napisał(a): Jockey napisał(a): Z tego co czytałem to ksiądz jak najbardziej ma prawo jeśli wie o jakimś publicznym grzechu osoby chcącej przystąpić. Pytanie o jakim grzechu Holowni ksiądz wiedział. Ale tutaj nie ma mowy o jakimś publicznym grzechu w rodzaju konkubinatu. Jest mowa o „poglądach”. Zatem kapłan ten wszedł w buty biskupa ekskomunikując za herezję kogoś, kto według biskupa w herezję nie popadł. Podałem wykładnie kiedy ksiądz może odmówić. A skoro odmówił to jaka ma podstawę? I o czym ten ksiądz wie o czym my nie wiemy skoro mu odmówił. Za poglądy może tylko wtedy gdyby publicznie namawiał do grzechu ciężkiego.
|
Cz sty 16, 2020 8:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I to jest wlasnie przyklad na milosierdzie wedlug oficjalnych przedstawicieli Kosciola, ktorzy jako przedstawiciele Chrystusa powinni byc calowani po rekach, dbaja o prace dla ex ksiezy wydalonych za pedofilie i publicznie pietnuja osoby, ktorych poglady im nie odpowiadaja, odmawiajac im prawa do przyjecia Ciala Panskiego (ktorego sa tylko niegodymi szafarzami) wedlug wlasnego widzimisie.
To jest kompilacja ostatnich (popartych faktami) dyskusji na tym forum.
Dla osob "na progu Kosciola" jest to wielja reklama! A co by Pan Jezus o tym piwiedzial? Interesuje to naszych pasterzy w ogole?
|
Cz sty 16, 2020 8:59 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jockey napisał(a): Raczej sugeruje ze wszyscy jesteśmy grzesznikami. No, niekoniecznie. Jockey napisał(a): Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka wiec może wyjaśnię.[...]Myśle ze komu jak komu ale tobie tego tłumaczyć nie trzeba. Po co więc tłumaczysz? A co do czytania ze zrozumieniem, to mój powyższy post zawierał emotka (czytanie ze zrozumieniem...  )
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz sty 16, 2020 9:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jockey napisał(a): I o czym ten ksiądz wie o czym my nie wiemy skoro mu odmówił. Ale przecież sam ten ksiądz powiedział, że za poglądy, które Hołownia głosi. A poglądy, które Hołownia głosi są powszechnie znane i dostępne. Zatem Twoja hipoteza, że ksiądz wie o czymś, o czym my nie wiemy jest sprzeczna z wypowiedzią samego księdza. A już decyzja „no dobra, jednak dam” świadczy o zupełnej niepowadze jego postawy.
|
Cz sty 16, 2020 9:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za poglądy to nie może.
|
Cz sty 16, 2020 9:26 |
|
 |
zepp
|
Jockey napisał(a): Za poglądy to nie może. Pewnie dlatego w końcu się zreflektował, i komunii udzielił.
_________________ Jeśli można na coś poradzić, po cóż rozpaczać, Jeśli nie można, na cóż ronić łzy ...
|
Cz sty 16, 2020 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podobno nie udzielil...
|
Cz sty 16, 2020 10:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Podobno nie udzielil... Na zasadzie nie czytałam ale się wypowiem.
|
Cz sty 16, 2020 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, fakktycznie Cytuj: Pytam: „Dlaczego?”. Ksiądz, nadal odwrócony do innych, odpowiada: „Nie. Sumienie mi nie pozwala. Za poglądy, które pan głosi”. Odpowiadam mu: „Ale które? I przecież nie wie ksiądz nic o moim sumieniu, motywacjach, nie rozmawiał ksiądz ze mną, nie zna mnie ksiądz, nie jest moim spowiednikiem”. Na ten dialog patrzy cały kościół. Nie odpuszczam, stoję. Minutę, dwie, trzy. Ksiądz (a w zasadzie ojciec, bo karmelita) grozi mi publicznie palcem, po czym wzdycha i udziela komunii kręcąc głową, po czym znów grozi mi palcem jak dwuletniemu dziecku.
|
Cz sty 16, 2020 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Benedykt XVI stwierdził: "z codziennego odprawiania Eucharystii, które zakłada stałą służbę Bogu, zrodziła się spontanicznie niemożliwość związku małżeńskiego". Jego zdaniem "nie jest możliwa jednoczesna realizacja dwóch powołań". Należy zatem w jego przekonaniu "zrezygnować ze wszystkich kompromisów". Wtóruje mu kardynał Sarah podkreślając: "Nie możemy proponować kapłanów drugiej kategorii". https://deon.pl/kosciol/benedykt-xvi-pr ... ezy,717360Protestanci i prawosławni nie mają problemu z realizacją dwóch powołań. Ciekawe co myślą i czy podzielają pogląd kardynała?
|
Cz sty 16, 2020 19:34 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Zapominasz o katolickich Kościołach Wschodnich (grekokatolicy, ormianie, koptowie itp.). Dla mnie nie stanowi problemu żonaty ksiądz i jestem za zniesieniem celibatu.
|
Cz sty 16, 2020 20:01 |
|
|
|