Znaczenie liczby 13 w oparciu o wydarzenia w XX i XXI wieku
Autor |
Wiadomość |
2505
|
 Znaczenie liczby 13 w oparciu o wydarzenia w XX i XXI wieku
Liczba 13 uważana jest czy była jako liczba szatana, przeciwstawienia się Bogu
Cytuj: Każde z imion szatana przedstawionych literowo jest podzielne przez 13 13 razy Izrael buntował się przeciwko Bogu idąc przez pustynię
Ludzie nadal obawiają się tej liczby. 13 dzień miesiąca (już nie tylko piątek) jest dniem traktowanym szczególnie przez ludzi. Wystepuje jakaś obawa że temu dniu nie będzie towarzysyzć dobro, nie bedzie towarzyszyć prawda, ale fałsz i zniszczenie.
Wielu ludzi zmienia plany z tego dnia na kolejny, aby tylko ominac jakże "pechowy" (a moze szatański) dzień.
Jedank wydarzenia ostatnie przypominają nam że ta liczba może nabrać innego znaczenia (ale czy to prawda?)
Może zacznę od objawień Maryjnych w fatimie. Miały miejsce 13 każdego miesiaca. Tajemnicza liczba 13 ponownie została przypomniana (głównie internautom) po śmierci papieża. Grupa ludzi zaczeła dodawać czy odejmować liczby, tak, że powstało wiele ciekawych działań, ktorych wynikiem była liczba 13.
(suma cyfr z daty smierci, lata pontyfikatu itd)
Są różne interpretacje tych wydarzeń związanych bardziej czy mniej z liczbą 13.
Osoby, które nie stoją w opozycji do Kościoła, ukazują te wydarzenia, jako walkę Marii z szatanem. W miejscu gdzie dawniej stał szatan (13 dzien miesiaca) pojawia się Maria. 13 z Janem Pawełm II, nie jest dziwna, jesli przypomnimy sobie jaka gorąca relacja miała miejsce miedzy nim a Marią.
Przeciwnicy natomiast, zarzucają, że posługiwanie "swoją" liczbą, może tylko jeden, szatan. I to wszystko zostało wymyślone, czy dokonane dzieki mocy szatana. (np objawienia)
Jeśli obajwienia miały ukazac walkę z ta liczbą, jest dziwne, ze ludzie nadal się jej obawiają. Czy są oni zamknięci w swoim pogańskich zwyczajach? a może przeczuwają coś niedobrego?
|
Cz wrz 22, 2005 11:19 |
|
|
|
 |
nospheratu
|
Ile jeszcze trafi się takich tematów?
Cytuj: Ludzie nadal obawiają się tej liczby
Ale bzdura, jak ktoś się obawia to ma problem. Radziłbym wogóle wtedy nie wychodzić z domu, nie wstawać z łóżka a nawet nie otwierać oczu! Bójcie się! Trzynastka jest zła! Bardzo zła!

_________________ Mors dicit
|
Cz wrz 22, 2005 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nosper popieram
A teraz od siebie: sam nie jestem przesadny, bo i po co? 13 w piatek biegne przez ulice tak samo jak i w inny dzien. I super. Ludzie obawiaja sie tej liczby... jak zawsze, sa ludzie przesadni. Wierzacy w zabobony, wrozby andrzejkowe i inne gusla. Ale zeby az zakladac o tym temat?
Nosper, odpalaj miotle, wiejemy na Babia Gore, bo rozgryzli nasza szatanska liczbe 13
Crosis
|
Cz wrz 22, 2005 13:54 |
|
|
|
 |
2505
|
symbolika liczb bierze swój początek już w Biblii, nie wiem dlaczego was to tak smieszy
|
Cz wrz 22, 2005 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja w Bibli widzialem tylko w Apokalipsie wizje liczby 666. Masz jeszcze jakies inne symboliki?
A wiem - 3 - to swiete, bo Trojca Boza.
12 - tez swiete, bo 12 przykazan i 12 apostolow
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 - tez pewnie beda swiete, na przyklad 4 ewangelie, ktos tam mial 2 synow, a ktos 3 corki. Tak to jest z ta symbolika, ze na jej podstawie wielu oszolomow lazilo po domach i glosilo koniec swiata. Miedzy innymi na symbolice Biblijnej.
I moje imie tez jest podzielne przez 13. Jestem SZATANEM
I dla Twojej informacji: nie sa wszystkie podzielne przez 13, bo w lacinie, angielskim i niemieckim sie nie dziela.
Crosis
|
Cz wrz 22, 2005 14:12 |
|
|
|
 |
2505
|
no i wiesz co symbolizuje i skad sie wzieła liczba 666?
uwazasz ja za jakis symbol czy liczbe jak kazda inną?
czy nie przyszło ci na mysl, ze liczby moga słuzyc identyfikacji?
|
Cz wrz 22, 2005 14:19 |
|
 |
Spoonman
|
Nie no jasne, litery np też. A komibnacje cyfr i liter to już w ogóle.
Np EL 23567 - identyfikuje auto zarejestrowane w mieście Łodzi. Bardzo ładna identyfikacja, można dzieki niej dużo iformacji uzyskać.
No, ale co z tymi liczbami bo nie wiem nadal. A jak ja się urodziłem w wigilię Nocy Śwętojańskiej to coś znaczy? Jesteś numerologiem?
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Cz wrz 22, 2005 14:31 |
|
 |
angua
|
O liczbach w Biblii: viewtopic.php?p=47251#47251
O trzynastce: viewtopic.php?t=3141
O 666: viewtopic.php?t=1295
I proszę o trzymanie się tematu w miarę możliwości 

_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz wrz 22, 2005 15:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak, uzytkowniku kryjacy sie pod kryptonimem z liczb. Liczby sluza identyfikacji. Na przyklad takie normy ISO - oznaczenie norm sluzy ich szybszej identyfikacji. Albo numery IP - no idealna identyfikacja. Ale przypisywanie liczbom nadnaturalnych zdolnosci - dla mnie smieszne. Rownie dobrze mozna wierzyc, ze czarny kot przyniesie pecha. I co z tego, ze w Bibli napisano, ze liczba bestii bedzie taka i taka? Pewnie wiecej ich byc nie moglo, bo by sie nie posmiescily  Ale czy to robi z liczby przekleta? Czy ja bedac w 6 klasie i majac numer 6 w dzienniku i bedac urodzonym w czerwcu (a wiec 666) jestem przeklety? No nie popadajmy w paranoje. Liczby opisane w bibli sa bo musza zawsze byc jakies liczby. Jakby zamiast 66 bylo 456 to co? To sa liczby. Tylko liczby. Oznaczaja liczbe/ilosc/stan. I tak zostaly uzyte. Moga miec symbolike, ale to symbolika ludzi. Mnie tam 666 nie bedzie sie kojarzylo nigdy z jakas liczba bestii czy cos, ale z liczba ladnie podzielna przez 3 i 2. I tyle.
Crosis
|
Cz wrz 22, 2005 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Cz wrz 22, 2005 18:29 |
|
 |
2505
|
angua dzieki za linki, chyba ten temat nie musi się dalej ciagnac
co do imienia podzielnego przez 13 to nie moje wnioski, wiec nabijajac sie z tego, nie myslcie ze nabijacie sie z moich przekonań itp
|
Cz wrz 22, 2005 19:38 |
|
 |
kamilaaniol
|
Może 13 apostoł 
|
N lis 22, 2009 17:18 |
|
 |
r4dz10
|
stary temat
kurde, jestem przeklęty, urodziłem się 13! 
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
N lis 22, 2009 18:39 |
|
 |
dobry_dziekan
|
ja 12stego.
Czy to źle?
Czy mam się bać?
Czy o godzinie 13 każdego dnia powinienem rzucić się na ziemie i zakryć głowę?
... tyle pytań a tak mało czasu... ;(
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N lis 22, 2009 22:21 |
|
 |
meritus
|
Symbolika 13-tki może być różna, jednak jeżeli chodzi o Biblię, to żadnych sprośności z 13-tką nie znalazłem. Co więcej, 13-ty okazał się dniem szczęśliwym dla Żydów, kiedy to Machabeusze zwyciężyli w bitwie Nikanora (1 Mch 7 i 2 Mch 15). Księga Estery wspomina również, że 13-tego dnia miesiąca Adar spotkały Żydów wyjątkowe szczęśliwości, nad którymi musieli się dwa dni dziwić, by 15-tego wyprawić sobie niesamowitą imprezę.
|
N lis 22, 2009 22:56 |
|
|
|