Przegląd prasy i Aktualności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
pom napisał(a): https://www.rmf24.pl/raporty/raport-nowy-koronawirus-z-chin/najnowsze-fakty/news-niemiec-zarazil-sie-koronawirusem-w-europie-w-aptekach-braku,nId,4294077
Kael, czy ten Niemiec co się zaraził koronawirusem w Europie to było daleko od Ciebie i czy prawdą jest, że w Niemczech brakuje maseczek w aptekach? Nie wiem czy brakuje. Nie interesowalam sie tematem. A jak w Polsce? Czy pom ma juz swoja maseczke? Ten Niemiec jest kilkaset kilometrow ode mnie.
|
Wt sty 28, 2020 17:22 |
|
|
|
 |
pom
|
Podjąłem decyzję o kupnie maseczek. Ponoć zmienia się je co 4h. Ale głoszą, że bardzo ważne są żele do rąk. Gdzie się je kupuje?
Trochę jeszcze mam czasu bo skoro wirus idzie głównie drogą naziemną to pojawi się na dobre w Europie dopiero w marcu. Czy wiadomo jakie konkretnie zwierzęta go przenoszą? Czy jak ktoś ma styczność ze zwierzętami domowymi to musi się jakoś zabezpieczyć?
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Wt sty 28, 2020 17:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ludzie go przenosza. Zaczelo sie od jedzenia wezy, ale po mutacji wirus przenosi sie droga kropelkowa jak grypa fzy odra.
|
Wt sty 28, 2020 17:46 |
|
|
|
 |
pom
|
Ale mnie interesuje, czy będę miał zagrożenie od styczności ze zwierzętami domowymi jako nosicielami - bo rozumiem, że te patogeny przenoszą się zwierze-zwierze, zwierze-człowiek, człowiek-człowiek, człowiek-zwierze?
_________________ 1J, 4, 16 Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
|
Wt sty 28, 2020 17:51 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
pom napisał(a): Podjąłem decyzję o kupnie maseczek. Ponoć zmienia się je co 4h. Ale głoszą, że bardzo ważne są żele do rąk. Gdzie się je kupuje?
Trochę jeszcze mam czasu bo skoro wirus idzie głównie drogą naziemną to pojawi się na dobre w Europie dopiero w marcu. Czy wiadomo jakie konkretnie zwierzęta go przenoszą? Czy jak ktoś ma styczność ze zwierzętami domowymi to musi się jakoś zabezpieczyć? Może zamów całą ciężarówkę  Jak ja lubię panikarzy....
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sty 28, 2020 17:59 |
|
|
|
 |
pom
|
Ja nie panikuję, mam daleko posunięty spokój, tylko zastanawiam się nad taką sprawą; Jeżeli znam kogoś co ma psa i wychodzi z tym psem na spacer i pies ten wącha różne rzeczy, a czasem coś poliże i potem ja mam styczność z tą osobą to co wtedy? Rozumiem, że w Chinach tego problemu nie ma, bo oni chyba jedzą psy.  Widziałem na YT zupę z nietoperzem jako Wuhański przysmak.
Ostatnio edytowano Wt sty 28, 2020 18:07 przez pom, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sty 28, 2020 18:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Od szczurow ciagle mozesz sie pom dzuma zarazic. Jak sie przed tym zabezpieczasz? Pies ma co dzien kontakt ze stcurzymi odchodami. Zyles beztrosko, az ktos ci wmowil, ze akurat ten wirus moze ciebie zabic? Wiesz ilu ludzi co roku grypa zabija?
|
Wt sty 28, 2020 18:06 |
|
 |
pom
|
W Polsce chyba ponad 100, ale znacznie więcej ginie w wypadkach, ale tu grozi że z 1/3 populacji będzie chora na koronawirusa. A to jest pewna diametralna różnica. Umieralność jest dosyć mała pod warunkiem, że się dostaniemy do szpitala. Bo w szpitalu zapalenie płuc ma śladową ilość zgonów, a w domu ponad 70%. Pytanie czy będą miejsca w szpitalach?
A nasza rodzima służba zdrowia jaka jest to każdy się orientuje mniej więcej.
Ty masz lepiej bo w Niemczech są pewnie mniejsze kolejki do szpitali.
|
Wt sty 28, 2020 18:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie pisz takich rzeczy, bo ciebie zaraz (patriota) Jockey zadziobie! Szpitala na 1000 lozek w tydzien nie postawimy, to pewne. A jesli, to bez lekarzy i pielegniarek. Grypy sie boj! https://klobuck.naszemiasto.pl/coraz-wi ... c1-7521681http://wwwold.pzh.gov.pl/oldpage/epimel ... /index.htmhttps://pl.m.wikipedia.org/wiki/Grypa
Ostatnio edytowano Wt sty 28, 2020 18:22 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt sty 28, 2020 18:19 |
|
 |
pom
|
Dzięki za czarny humor. 
|
Wt sty 28, 2020 18:21 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Jockey napisał(a): https://wiadomosci.wp.pl/ustawa-dyscyplinujaca-sedziow-andrzej-duda-zaprosil-przedstawicieli-klubow-parlamentarnych-i-kol-sejmowych-do-palacu-prezydenckiego-6472592484882561a Oj coś czuję, że Kaczyński zabrał się za rozgrywanie opozycji. Bo w samodzielną inicjatywę Dudy raczej nie wierzę Chyba to trochę inna sprawa. Gdzieś czytałam (w necie), nie dalej jak wczoraj, że profesorowie prawa czy ktoś tam, wypunktował wszystko z tych ich ustawy z uzasadnieniem. Niestety, nie wrzuciłam sobie nigdzie tego linku i nie mogę znaleźć "na czuja". Myślę, że to jest przyczyną akcji Dudy.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sty 28, 2020 18:28 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kael napisał(a): Nie pisz takich rzeczy, bo ciebie zaraz (patriota) Jockey zadziobie! Proszę bez zgryźliwości.
|
Wt sty 28, 2020 18:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jockey napisał(a): A teraz Kael poda źródła swojej niewiedzy o kondycji oddziałów zakaźnych w Polsce i braku procedur na wypadek epidemii lub pandemii. W przypadku tzw. świńskiej i ptasiej dobrze sobie poradziliśmy. Wiem wtedy rządziła Ewa Kopacz, ale czy to coś zmieniło w naszej opiece zdrowotnej? Poproszę linki do tego że nie działają u nas procedury na wypadek pandemii i epidemii. A i nie ma już od dawna służby zdrowia. Takowa była ale w PRLu. Teraz mamy opiekę zdrowotną. Jockey napisał(a): Hasło patriotyzm zapewne Kael nic nie mówi.
No coz, mnie dziobal...
|
Wt sty 28, 2020 18:37 |
|
 |
pom
|
Jutro prezydent chyba zaprasza opozycję do siebie. Był tweet.
|
Wt sty 28, 2020 18:40 |
|
 |
Kozioł
|
Prezydent USA Donald Trump ...wzywa do utworzenia dwóch oddzielnych państw - Izraela i Palestyny.To dopiero wiadomość! Czekam na komentarze z Izraela. A jakie jest wasze zdanie. Czy Izrael powinien ustąpić z okupowanych terenów, czy tak jak dotychczas łamać prawo międzynarodowe w imię swoich interesów?
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
|
Wt sty 28, 2020 18:52 |
|
|
|