Autor |
Wiadomość |
katon
|
 Re: Nowy koronawirus
Napisałem Tajlandia a chodziło mi o Tajwan. "Oto harmonogram działań tajwańskiego rządu, który pozwala wyjść z opresji koronawirusa obronną ręką: 31 grudnia 2019 r. - rozpoczęto masowe kontrole pasażerów samolotów wylatujących z Wuhan 23 stycznia 2020 r. - w życie wszedł zakaz wjazdu na terytorium Tajwanu 25 stycznia 2020 r. - władze zawiesiły możliwość podróżowania do Chin 6 lutego 2020 r. - zakaz wjazdu na terytorium Tajwanu dla obywateli Chin Szkoda że tylko w tak niewielu krajach rządzący podjęli szybkie, mądre, stosowne decyzje. A Korea? "Nie wszyscy poszli jednak tą drogą: do marca Korea Południowa zabraniała odwiedzać tylko chińską prowincję Hubei do marca Japonia zabraniała przyjazdu osób pochodzących z Hubei i Zhejiang od 9 marca 2020 r. Japonia wstrzymała wizy dla Chińczyków, a od chińskich turystów przebywających już na terytorium kraju wymagało się dwutygodniowej kwarantanny w rezultacie w Korei Południowej jest już ponad osiem tys. przypadków zachorowań, a w Japonii ponad 700" https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... ki/exwqh2pA Europa?
|
N mar 22, 2020 13:34 |
|
|
|
 |
katon
|
Kozioł napisał(a): A ja się nie boję zapaści. Wole biedniejsze ale żywe społeczeństwo, a z głodu nikt nie umrze. I tak będziemy bogatsi niż zdecydowana większość Świata. Z głodu to może i nikt nie umrze ale na jak coś nie tak ze zdrowiem to na upadłą służbę zdrowia już bym nie liczył. No na pewno będziemy bogatsi od Afrykańców.
|
N mar 22, 2020 13:37 |
|
 |
Kozioł
|
No i co z tym Tajwanem? Podobne działania mamy w Polsce, tylko u nas źródłem były Alpy. Jezeli mieszkasz poza Polska, to wracaj: zostaniesz poddany kwarantannie ale potem możesz czuć się bezpieczniej.
_________________ Metodyści Polska Rada Ekumeniczna
Ostatnio edytowano N mar 22, 2020 13:43 przez Kozioł, łącznie edytowano 1 raz
|
N mar 22, 2020 13:41 |
|
|
|
 |
Kozioł
|
katon napisał(a): Kozioł napisał(a): A ja się nie boję zapaści. Wole biedniejsze ale żywe społeczeństwo, a z głodu nikt nie umrze. I tak będziemy bogatsi niż zdecydowana większość Świata. Z głodu to może i nikt nie umrze ale na jak coś nie tak ze zdrowiem to na upadłą służbę zdrowia już bym nie liczył. No na pewno będziemy bogatsi od Afrykańców. Pewnie nic ciebie nie przekona. Podróżuj, podróżuj i jeszcze raz podróżuj. Docenisz dom.
|
N mar 22, 2020 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): @Kael Koreańskie masowe testy wykrywają nie wirusa, a przeciwciała. Czyli wskazują osoby chorujące lub po chorobie. U nas podejrzani poddawani są kwarantannie, co jest nawet skuteczniejsze. Leki sa zabezpieczane, testów coraz więcej (i robione faktycznie podejrzanym), kwarantanny, zakaz masowych imprez, zamknięcie wielkopowierzchniowych sklepów, zamknięcie szkół. Całe rodziny poddawane sa kwarantannom i będzie ich coraz więcej. To są rzeczywiste działania prewencyjne własnie spłaszczające i wydłużające krzywą zachorowań. Nie masz powodu do paniki. Faktem jest, ze wszystkie testy wykrywaja przeciwciala. Jezeli uwazasz, ze polska metoda z wynikami (nielicznych z powodu zaniedban tego rzadu) testow po 4 dniach, smiercia w niewyjasnionych okolicznosciach (bez pogarszania danych o COVID-19) podczas kwarantanny i braku ochrony dla personelu medycznego z powodu zaniedban tego rzadu, to najlepsze co w swiecie mozna zrobic, to snij dalej. Im wiecej szybkich testow, tym wiecej oficjalnie zarazonych i tym wiecej sensownych izolacji. Nie mozesz calego spoleczenstwa zamknac w kwarantannie na 2 tygodnie! Sprobuj na poczatek zamknac tam chocby po prezydenta Polski Andrzeja Dude! Biedna Polska to masowe bezrobocie bez zadnego wsparcia od rzadu, ktory kocha wydawac kase na siebie i zawsze mu malo, emeryci bez emerytury, upadek firm i galopujaca inflacja. Ja wiem z autopsji co to znaczy, mlodziez bedzie to miala na zywo. To juz bylo.
|
N mar 22, 2020 14:16 |
|
|
|
 |
katon
|
Kozioł napisał(a): No i co z tym Tajwanem? Podobne działania mamy w Polsce, tylko u nas źródłem były Alpy. Jezeli mieszkasz poza Polska, to wracaj: zostaniesz poddany kwarantannie ale potem możesz czuć się bezpieczniej. Działania spóznione i mało pocieszające jest to że na tle innych państw europejskich wyglądamy lepiej. I niby dlaczego w Polsce mam czuć się bezpieczniej? Mam wierzyć że Polska dysponuje odpowiednimi środkami aby na dłuższą metę stawić czoła potężnemu kryzysowi jaki nadejdzie? Teraz sypnęli groszem na ratowanie gospodarki i firm ale to raczej nie zadziała na długo. A potem co? Mam w Polsce bezpieczne miejsce gdzie mogę się uchronić przed koronawirusem, lecz niestraszne mi to że pewnie zachoruję. Uważam że na zachodzie będzie bezpieczniej pod względem ekonomicznym, a z czegoś żyć trzeba. Prędzej zbankrutuje Polska niż Niemcy czy Wielka Brytania. Uważam że na taką sytuację Polska nie jest przygotowana. A doświadczenia z podróży mam całkiem spore.
|
N mar 22, 2020 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): W Europie najszybciej zareagowały Czechy - 13 marca zamknięcie granicy, szkół, lokali. A my niewiele później po nich i wcześniej niż "zachodnia Europa" wiem, ze się boisz i szukasz winnego ale winny jest .... wirus. Pudło - życie mnie nauczyło - wiele od nas samych zależy, ale na jeszcze więcej nie memy wpływu. A strach wobec tego, co od nas nie zależy jest bezsensowny. Winny jest wirus, ale człowiek po to ma rozum, aby w obliczu zagrożenia podejmował środki zaradcze - zgromadził maksymalnie dużo maseczek ochronnych po 0,35gr, odzieży ochronnej, testów do badania - i w tym celu wybieramy władze, by działały w interesie społeczeństwa. Nie gonić, kłamać gdy pandemia już się kraju rozgościła. Zasadnicza różnica - Korea poddawała badaniom wszystkich podejrzanych o zakażenie, dziennie wykonują ok 20 tys testów. W Polsce wykonano dotychczas ok 6 tys testów. W Korei na kwarantannę i leczenie wysyłają z dodatnim wynikiem lekko chorych. W Polsce na kwarantannie przebywają pospołu podejrzani o zakażenie i zupełnie zdrowi...czyli to rozszerzanie zakażenia, a nie blokowanie.
|
N mar 22, 2020 14:40 |
|
 |
Kozioł
|
@Alus W Polsce były robione testy genetyczne (testy NAAT, zalecane przez WHO). Dane na piątek Mamy przeprowadzone 344 na milion mieszkańców (dla porównania Francja na tym etapie miała 17,5, USA 10, a Anglia 388). Mamy w tej chwili 30 gotowych laboratorium z możliwościami 4 tys testów na dobę. żródłoJeżeli nie masz wskazań (czytaj: lekarz nie zlecił testu), to mozesz wykonać test odpłatnie w Sanepidzie, możesz tez kupić test immunologiczny z dostawą do około 400zł (dostawa 24-72h). Dokładnie tak samo jak we wspomnianej Korei (no może nie dokładnie, bo lepiej: w sanepidzie robią zalecane testy NAAT). Nie znam tez kraju w Europie, gdzie mieliby zapas maseczek z flizeliny dla chirurgów na kilkanaście lat (ich skuteczność przy koronawirusie jest ... symboliczna). W Azji jest troszke inaczej, bo sa w użyciu na co dzień przy np. lekkim przeziębieniu - jest ciągle spory popyt wiec hurtownie są pełne towaru. Cytuj: W Korei na kwarantannę i leczenie wysyłają z dodatnim wynikiem lekko chorych. W Polsce na kwarantannie przebywają pospołu podejrzani o zakażenie i zupełnie zdrowi...czyli to rozszerzanie zakażenia, a nie blokowanie. Jeżeli domownik jest lekko chory, to zaraża juz nawet od dwóch tygodni - wszyscy w domu sa zarażeni. Jeżeli z kims mieszkasz i ten okaze się chory, to ty tez jesteś już zarazona. Dlatego ten wirus jest taki groźny, tak łatwo sie rozprzestrzenia. .
|
N mar 22, 2020 15:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): @Alus W Polsce były robione testy genetyczne (testy NAAT, zalecane przez WHO). Dane na piątek Mamy przeprowadzone 344 na milion mieszkańców (dla porównania Francja na tym etapie miała 17,5, USA 10, a Anglia 388). Mamy w tej chwili 30 gotowych laboratorium z możliwościami 4 tys testów na dobę. żródłoJeżeli nie masz wskazań (czytaj: lekarz nie zlecił testu), to mozesz wykonać test odpłatnie w Sanepidzie, możesz tez kupić test immunologiczny z dostawą do około 400zł (dostawa 24-72h). Dokładnie tak samo jak we wspomnianej Korei (no może nie dokładnie, bo lepiej: w sanepidzie robią zalecane testy NAAT). Nie znam tez kraju w Europie, gdzie mieliby zapas maseczek z flizeliny dla chirurgów na kilkanaście lat (ich skuteczność przy koronawirusie jest ... symboliczna). W Azji jest troszke inaczej, bo sa w użyciu na co dzień przy np. lekkim przeziębieniu - jest ciągle spory popyt wiec hurtownie są pełne towaru. Cytuj: W Korei na kwarantannę i leczenie wysyłają z dodatnim wynikiem lekko chorych. W Polsce na kwarantannie przebywają pospołu podejrzani o zakażenie i zupełnie zdrowi...czyli to rozszerzanie zakażenia, a nie blokowanie. Jeżeli domownik jest lekko chory, to zaraża juz nawet od dwóch tygodni - wszyscy w domu sa zarażeni. Jeżeli z kims mieszkasz i ten okaze się chory, to ty tez jesteś już zarazona. Dlatego ten wirus jest taki groźny, tak łatwo sie rozprzestrzenia. . Czy Ty zmieniłeś zawód?....robisz aktualnie za rzecznika.. 344 na milion, czyli w sumie 13072, podczas gdy w Korei 20 tys dziennie, Niemcy do 18 marca wykonali 250 tys testów. Licytuj dalej, może przekonasz, że 13072 to znacznie więcej od 250 tys, czy 400-500 tys w Korei  Francja - gdy znaczna część krajów europejskich zamykała granice, to paryżanie nie potrafili wyobrazić sobie Paryża bez nocnego życia w kawiarniach, pubach. A Borys Johnson uznał, że jest silniejszy od wirusa i Wlk Brytania nie potrzebuje żadnych zabezpieczeń.
|
N mar 22, 2020 15:38 |
|
 |
katon
|
I jak tu nie mieć do kogoś pretensji? "Prezydent mógł tego wszystkiego nie oczekiwać, ale wiele innych osób w rządzie - owszem. Tyle że nie mogły skłonić go do działania. Lampki ostrzegawcze paliły się na czerwono - mówi jeden z informatorów waszyngtońskiego dziennika". https://wyborcza.pl/7,75399,25810470,wa ... 3-L.1.maly
|
N mar 22, 2020 15:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeszcze tylko taka ciekawostka - tragifarsa - 11.02.2020r ogłoszony przetarg z dostawą na koniec listopada 2010r https://tvn24.pl/polska/janusz-turek-od ... ch-4376231
|
N mar 22, 2020 15:54 |
|
 |
Kozioł
|
Alus napisał(a): Czy Ty zmieniłeś zawód?....robisz aktualnie za rzecznika Gdybyś powiedziała mi tydzień temu, ze będę bronił rządu to bym ciebie wyśmiał. Ale ludzie z zwykłego strachu reagują tak absurdalnie, ze tylko szukają czego się słusznie lub nie doczepić i niepotrzebnie, bezsensownie, nieodpowiedzialnie podsycają panikę (a potem się dziwią, że inni przerażeni ludzie hejtują chorych) Czy rząd reaguje dobrze? W mojej ocenie na 4 z małym plusem. Czy mógł lepiej? Do 5- trochę brakuje, do 6-tki na prawdę sporo, choć inni po części tyłek uratowali (fundusz strukturyzacyjny UE i pomoc Chin). Do największych absurdów mogę zaliczyć to, ze środowiska utyskujące na centralizacje i trzymanie wszystkiego w jednej garści teraz nagle oczekują, że wszystkie problemy rozwiąże się centralnie jak za dotknięciem różdżki. Jak już wspomniałem: możesz tak samo jak w Korei kupić sobie test na antyciała bez wychodzenia z domu. Tak samo jak w Korei osoby podejrzane sa badane bezpłatnie (my stosujemy testy zalecane przez WHO). A wygląda to tak, ze w Korei ludzie masowo kupowali sobie testy, a w Polsce oszukują wzywając pogotowie i w wyniku tego całe obsady karetek muszą przechodzić kwarantannę.
|
N mar 22, 2020 16:51 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Kozioł napisał(a): Gdybyś powiedziała mi tydzień temu, ze będę bronił rządu to bym ciebie wyśmiał. Czyli propaganda zadziałała?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N mar 22, 2020 17:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli rzad jezdzacy po kraju i za granice na narty jest cacy a obywatele do du...dy? Poczekam naprawde ten miesiac podajac co dzien nowe oficjalne liczby zachorowan (juz wiemy, ze niewyrabiajace sie ze zwyklymi obywatelami laboratoria podaja wyniki opoznione o 4 dni, czyli setki nowych zachorowan!) i zapytam wtedy Koziol, jak rozowo mu sytuacja swieci przed oczami.
Dlaczego ktokolwiek ma siedziec w domu i unikac kontaktow z wlasna rodzina (tak od syna, ktory przyjechal z Wlk Brytanii zarazila sie matka, ktora zarazila corke na poloznictwie. Jak wiemy, corka wirusa nie przezyla. I niech nikt nie udaje, ze i tak by te sepse miala a wirus niczego tu nie zmienia), jesli sam prezydent jezdzi jak oszalaly po kraju z ekipa i odwiedza kogo sie da?
Firmy beda upadac jedne po drugich. ZUSu nikt placic nie bedzie bo z czego? Bez wplywow, skad ma byc na emerytury?
Rzad moze uspokoic sytuacje, dostarczajac od reki miliony maseczek, setki tysiecy strojow ochronnych (ktore powinny przeciez lezec w magazynach i czekac na zapowiedziana pandemie) a przede wszystkim uruchamiajac Rezerwy Kryzysowe, ktore 5 lat temu byly. Gdzie sa dzis? Chyba tylko kot Jarka wie!
No ale rzad jest na 4+. Lubu dubu, lubu dubu...Bareja sie klania.
|
N mar 22, 2020 17:49 |
|
 |
Kozioł
|
Małgosiaa napisał(a): Kozioł napisał(a): Gdybyś powiedziała mi tydzień temu, ze będę bronił rządu to bym ciebie wyśmiał. Czyli propaganda zadziałała? Zdecydowanie nie. I nie pisała byś tego gdybyś spokojnie mnie przeczytała, a nie tylko od powiadała w emocjach. Zdrowy rozsądek zachowuję. Nie łapie się na nurt hejtu, krytykowania wszystkiego dla samej krytyk i żerowania na ludzkim strachu.
|
N mar 22, 2020 18:08 |
|
|
|