Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 123  Następna strona
 Czy Bóg istnieje? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg istnieje?
Swołocz napisał(a):
Poza tym ja mam drobny dowód na istnienie niezależnej od podmiotu rzeczywistości materialnej. Przypuśćmy, że patrzysz na budynek. Obok tego budynku widzisz postać ludzką, zmierzającą w stronę budynku, ale w taki sposób, że osoba ta idąc dalej, wchodzi za budynek (jest zasłonięta w swoim marszu tym budynkiem). Po jakimś czasie, uważnie obserwując budynek po obu jego stronach, widzisz, że ta osoba wynurza się z drugiej strony budynku. Wniosek? Osoba ta wprawdzie chwilowo zniknęła za budynkiem, ale w swoim marszu doszła do jego drugiego końca i nagle wynurzyła się z drugiej strony budynku. Gdyby rzeczywistość była tylko solipsyzmem - gdyby była tylko naszym snem - takie sytuacje mogłyby nie następować. Ale w tej realnej sytuacji widzimy, że mimo, że przez jakiś czas nie obserwowaliśmy danej osoby, to ona wciąż obiektywnie istniała - była tylko zasłonięta przez budynek (w swoim marszu).

Niby dlaczego takie sytuacje nie mogą wystąpić w snach? przecież jak pies mnie goni w śnie, to nawet jak się nie oglądam za siebie, to i tak on tam cały czas jest.

N cze 07, 2020 7:52

Robek napisał(a):
Niby dlaczego takie sytuacje nie mogą wystąpić w snach? przecież jak pies mnie goni w śnie, to nawet jak się nie oglądam za siebie, to i tak on tam cały czas jest.

Słusznie. Nie wziąłem tego pod uwagę. Wydawało mi się, że sny są bardziej nierealistyczne.

N cze 07, 2020 8:07
Sysydlaczek napisał(a):
Człowiek jest częścią natury, nie jest bytem, stworzeniem odrębnym. Nasze organizmy działają podobnie jak organizmy małp, ptaków, krokodyli, niedźwiedzi, świń

Owszem, już św. Klemens podkreślał marność gliny. Ale to nie zmienia faktu że w myśl księgi Rodzaju człowiek został stworzony na podobieństwo Boże. I z tego faktu należne jest mu wyjątkowe miejsce w świecie
Cytuj:
Cech (tych niebiologicznych), które nas wyróżniają od zwierząt nie chce mi się wymieniać ale one stanowią o naszej wyższości i szczególnym wybraństwie przez Boga

Niebiologiczne czyli metafizyczne. Postawić tezę metafizyczną może sobie każdy i nie można zweryfikować jej prawdziwości. A Biblia podkreśla jakościową różnicę między stworzeniami
Cytuj:
Jeśli tak bardzo Cię trapi "ważność" łysej małpy, zerknijmy co w tej kwestii ma do powiedzenia Pan Jezus

No tak "szukajmy w Biblii czegoś co może pasuje do naszej wizji świata". Dlatego mnie to nie przekonuje. W sensie dopasowanie na siłę wiary do nauki
Cytuj:
Wydaje mi się, że uświadomienie sobie faktu, iż jesteśmy zbudowani z tej samej gliny, co zwierzęta, może być, dla nas ludzi, dobrą lekcją pokory

Tylko nie wiadomo w jakim celu. Dla chrześcijanina rzeczą najwyższej wagi jest perspektywa eschatologiczna. A nie kwestia ekologizmu, niestety Kościół Katolicki o tym zapomniał :(
Cytuj:
Biblia jest księgą duchową, wychowawczą, zbawienną dla duszy. Nie jest dziełem, w którym odnajdziemy ostateczne odpowiedzi, na wszelkie zagadnienia związane z funkcjonowaniem świata. Biblia nie jest źródłem wiedzy o prawach biologicznych, fizycznych, chemicznych, kosmologicznych itd. Więc, moim zdaniem, aspekt stworzenia, opisany w niej, nie jest prawdą objawioną i ostateczną.

Jedno nie wyklucza drugiego. Skoro Biblia mówi prawdę w tak ważnej sprawie jak zbawienie. To nie widzę powodu aby uznawać że myli się w tak trywialnej sprawie jak stworzenie
Cytuj:
Na przykład w Biblii, w Księdze Rodzaju nie ma mowy o tym, że Bóg stworzył zwierzęta wodne, wirusy, bakterie czy ... małpy albo grzyby

Rozumiem że według Ciebie w księdze Rodzaju powinny być wymienione wszystkie gatunki jakie Bóg stworzył?
Cytuj:
Historia o Adamie i Ewie jest metaforą

Bynajmniej. Sobór Trydencki naucza jasno prawdy że historia ta jest prawdziwa, a kto w nią nie wierzy jest potępiony
Cytuj:
Dziedziczenie cielesnej, zwierzęcej, grzesznej natury jest faktem zarówno biologicznym jak i duchowym

Rozumiem że według Ciebie Bóg stwarza skażony świat?
Cytuj:
Bóg zapisał w sercu człowieka prawo miłości. Dlaczego w jakimś stopniu nie mógłby tego prawa wypisać w sercach zwierząt ?

Bo pojęcie grzechu dotyczy ludzi
Cytuj:
Jeśli świat istot żywych powstał stopniowo, w toku ewolucji, to wtedy akt ich stworzenia już przestaje być cudowny ?

Tak, ponieważ jego wyjaśnienie obejmuje materię
Cytuj:
Jednorazowy akt stworzenia, kłóci się z tym, jak działa życie

Podobnie jak zmartwychwstanie
Cytuj:
Nie byłoby ujmą dla mojej godności, gdyby rzeczywiście okazało się, że człowiek wyewoluował z małpy

Dla mnie jest
Cytuj:
Dusza jest czymś niematerialnym, więc jak może wyłaniać się materii. Poza tym materia też jest stworzona przez Boga, więc w czym problem. Zagadnienie duszy przekracza ludzkie kompetencje

No właśnie nie może się wyłaniać z materii. Bo przestaje być nieśmiertelna. Skoro świadomość wyłania się z materii to po śmierci wraz ze śmiercią mózgu człowiek odchodzi w mrok. Dlatego też nie można wierzyć że dusza wyłoniła się w trakcie ewolucji. Tylko że została wlana poprzez akt jednorazowego stworzenia

N cze 07, 2020 10:39

Quinque napisał(a):
No tak "szukajmy w Biblii czegoś co może pasuje do naszej wizji świata". Dlatego mnie to nie przekonuje. W sensie dopasowanie na siłę wiary do nauki

A z jakiej racji nauka ma się dopasować do wiary? skoro nauka z wiarą nie ma nic wspólnego.

N cze 07, 2020 11:00

Cytuj:
Tylko nie wiadomo w jakim celu. Dla chrześcijanina rzeczą najwyższej wagi jest perspektywa eschatologiczna. A nie kwestia ekologizmu, niestety Kościół Katolicki o tym zapomniał :(

Chłopie, gdzieś Ty zaleciał z jakimś ekologizmem. Po prostu śmieszne jest, że człowiek brzydzi i wstydzi się swego pochodzenia. Wstydzi się tego, że część jego natury jest tak zwierzęca jak małpy. Nie wstydź się swej małpowatości. Zaakceptuj Boże stworzenie.

Cytuj:
Jedno nie wyklucza drugiego. Skoro Biblia mówi prawdę w tak ważnej sprawie jak zbawienie. To nie widzę powodu aby uznawać że myli się w tak trywialnej sprawie jak stworzenie

Nie, jedno nie wyklucza drugiego. Biblia nie jest źródłem naukowym, nie jest dziełem eksperckim dotyczącym praw przyrody.

Cytuj:
Rozumiem że według Ciebie w księdze Rodzaju powinny być wymienione wszystkie gatunki jakie Bóg stworzył?

Nie, ale pominięcie tak ogromnej grupy zwierząt, jak zwierzęta wodne, potwierdza moją tezę, że Biblia nie jest źródłem wiedzy naukowej, przyrodniczej.

Cytuj:
Bynajmniej. Sobór Trydencki naucza jasno prawdy że historia ta jest prawdziwa, a kto w nią nie wierzy jest potępiony

Nie strasz nie strasz, bo się ... Sobór Trydencki tak sobie mógł mówić. Ale w NT zbawienia dostępuje się poprzez wiarę w Jezusa.

Cytuj:
Rozumiem że według Ciebie Bóg stwarza skażony świat?

Rozejrzyj się dookoła, poczytaj wiadomości.

Cytuj:
Tak, ponieważ jego wyjaśnienie obejmuje materię

No i co z tego ? A przemiana wody w wino nie obejmuje materii ?

Cytuj:
Podobnie jak zmartwychwstanie

Tylko, że zmartwychwstanie nie jest domeną naukową.

Cytuj:
Dla mnie jest

I stąd się bierze Twoja "walka".
Cytuj:
No właśnie nie może się wyłaniać z materii. Bo przestaje być nieśmiertelna. Skoro świadomość wyłania się z materii to po śmierci wraz ze śmiercią mózgu człowiek odchodzi w mrok. Dlatego też nie można wierzyć że dusza wyłoniła się w trakcie ewolucji. Tylko że została wlana poprzez akt jednorazowego stworzenia

Świadomość to dusza ? Od kiedy ?

N cze 07, 2020 12:13
Szkoda, myślałem że mam do czynienia z katolikiem. Niestety, nie mam. Więc, ciężko będzie się porozumieć

N cze 07, 2020 12:45

Pomijając fakt, że uciekasz od tematu (brak argumentów?), na jakiej podstawie twierdzisz, że nie jestem katolikiem?

N cze 07, 2020 13:17
Na tej podstawie
Cytuj:
Nie strasz nie strasz, bo się ... Sobór Trydencki tak sobie mógł mówić

Katolik ma obowiązek wierzyć w dogmatyczne nauczanie Soborów. A do takiego należy nauczanie Soboru Trydenckiego na sesji V

N cze 07, 2020 14:04

Obecne nauczanie Kościoła (z tego co mi wiadomo) mówi , że historia o Adamie i Ewie jest symboliczna.

Cytuj:
KKK 390 Opis upadku (Rdz 3) używa języka obrazowego ...

N cze 07, 2020 14:37

Sysydlaczek napisał(a):
Cytuj:
Świadomość to dusza ? Od kiedy ?

Jeśli świadomość nie jest elementem duszy, to po śmierci rzekomo nieśmiertelne dusze radują się w raju bądź cierpią w czyśćcu albo piekle, tyle że...nieświadomie :-D

N cze 07, 2020 15:34

Sysydlaczek napisał(a):
Obecne nauczanie Kościoła (z tego co mi wiadomo) mówi , że historia o Adamie i Ewie jest symboliczna.

Cytuj:

Historia o Adamie i Ewie, nie jest rozumiana przez Kościół dosłownie, a to że ktoś nie jest w stanie tego zrozumieć, to już jest wyłącznie jego problem.

N cze 07, 2020 17:35
Sysydlaczek napisał(a):

Cytuj:

Nic takiego nie mówi. Mówi jedynie że opis upadku jest obrazowy. A nie że Adam i Ewa nie istnieli albo nie dziedziczy się grzechu po nich

N cze 07, 2020 17:36

Quinque napisał(a):
A nie że Adam i Ewa nie istnieli albo nie dziedziczy się grzechu po nich

Problem polega na tym, że to Ty (teraz) napisałeś. Więc słabe masz te podstawy, do wykluczenia mnie z Kościoła. Następnym razem nie zabieraj się za coś, co przekracza Twoje kompetencje.

N cze 07, 2020 18:09
Sobór Trydencki Sesja V Kanon 1 napisał(a):
Kan. 1. Jeśli ktoś nie wierzy, że pierwszy człowiek Adam, kiedy przekroczył w raju nakaz Boży, zaraz stracił świętość i sprawiedliwość, którą został obdarzony, i przez to przestępstwo ściągnął na siebie gniew i oburzenie Boże, a dlatego także i śmierć, którą Bóg mu poprzednio zagroził, razem zaś ze śmiercią niewolę pod władzą tego, który potem „miał władzę śmierci, to jest diabła” [Hbr 2, 14], i przez winę tego przestępstwa cały Adam co do ciała i co do duszy zmienił się na gorsze – niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych

N cze 07, 2020 19:49

Teraz jeszcze wykaż, które moje słowa precyzyjnie podpadają pod ten paragraf/kanon.

N cze 07, 2020 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 123  Następna strona