Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 41  Następna strona
 Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego; 
Autor Wiadomość

Cytuj:
- Nie po to człowiek zdobywa się po pewne "wyrzeczenia" w postaci powstrzymywania sie w określonym czasie od współżycia by później zaprzeczać sam sobie i własnemu działaniu ...

Po co mowisz o jakims ryzyku statystycznym? Sprawa tyczy sie ludzkiego sumienia i hierarchii wartosci. Jak ktos powie sobie, ze nie dopuszcza aborcji to mimo uzywania anytkoncepow jej nigdy nie dokona.
Mniejsze ryzyko statystyczne bierze sie z tego, ze Ci, ktorzy stosuja NPR sa bardzo mocno zwiazani z nauka Kosciola. Twoja argumentacja jest na zasadzie blednego kola.
Niech bede dla Ciebie przykladem, ze mozna umiec zdobyc sie na duze "wyrzeczenia" i nie miec nic przeciwko antykoncepcji.

Cytuj:
To tylko twoje zdanie - niczym na dodatek nie poparte

Twoje w rownym stopniu.
Skoro roznica dotyczy tylko metody zapobiegania poczeciu, to i srodki hormonalne moga sluzyc postawie prorodzinnej.

Cytuj:
Dlaczego próbujesz wmawiać mi pewne niestworzone rzeczy

Pomijam juz fakt ze nie pisalem tego do Ciebie.

Cytuj:
antykoncepcja to brak ograniczeń.

bzdura, jak sam napisales:

Cytuj:
jest narzędziem dobrym (ma służyć człowiekowi) o tyle w rękach nieodpowiedzialnych osób moze stać się narzedziem zbrodni.

Ale wg Ciebie wszyscy sa nieodpowiedzialni, i dlatego nalezy jej zakazac?

Cytuj:
Ty tymczasem próbujesz na siłę "uśredniać" i wmawiać, że ~~ "po co zachowywać dozwoloną prędkość jak tak czy inaczej istnieje ryzyko wypadku" ...

<rotfl2>
Smieszy mnie taka argumentacja, ale skoro lubisz alegorie, to dla mnie zakaz antykoncepcji jest "wylewaniem dziecka z kapiela" :)

Cytuj:
Absolutnie nie wiem dlaczego zatem próbuje się nam wmawiać, na katolickim forum że zakaz antykoncepcji jest absurdem ...

Tak zwana "dyskusja".

Cytuj:
Ddv napisal:

Cytat:
Dla metod naturalnych "skuteczność" to pewien "objaw uboczny" dokładnych badań nad kobiecą płodnością ...

Levis
...prowadzonych w celu wyznaczenia dni nieplodnych cyklu, w ktorych prawowierni katolicy mogliby uprawiac seks "otwarty na poczecie" i miec czyste sumienie.

Twoja odpowiedz:

Cytuj:
A małżeństwo "po katolicku" - według Ciebie - ma się obywać .. bez seksu czy też ma polegac na narobieniu tuzina (lub więcej) dzieci - których nikt nie będzie w stanie wyżywić

Czyli potwierdzasz, ze celem badan nad kobieca plodnoscia jest "nie narobienie tuzina dzieci".
Innymi slowy nie wciskaj ludziom kitu, ze NPR nie jest antykoncepcja. Skoro jego celem jest zapobieganie poczeciu, jest on zamkniety na poczecie.

Cytuj:
Levis napisał:

To po co stosujesz NPR, rzuc to w cholere, niech sie dzieje wola nieba
A tak na serio, to w jaki sposob stosowanie antykoncepcji ma umniejszac wiare w Boga?

Zrobiłem coś rozsądniejszego - rzuciłem antykoncepcję

Ale seryjnie, uwazasz, ze stosujac NPR ulatwiasz Bogu spelnienie woli, a anytkoncepcje - utrudniasz?? :) Wydaje Ci sie, ze z punktu widzenia jego wszechmocy, ma to jakiekolwiek znaczenie??

Cytuj:
A okazuje się, ze tu Kościoł znów ma rację - o wczesnoporonnym działaniu antykoncepcji mówi się na wykładach medycznych i pielęgniarskich - unika się jednak dopuszczania tego typu informacji do wiadomości publicznej.

Idiotyzm.
1.Srodki hormonalne zazywa sie przed stosunkiem. Blokuja owulacje.
2.Jesli nie ma jejeczka, nie moze tez byc poronienia.
3.Madry czlowiek lyka srodki hormonalne blokujace owulacje przed stosunkiem a nie po.
4.W zwiazku z tym nie moze zajsc w ciaze.
5.A zatem nie moze miec miejsc zadne dzialanie wczesnoporonne.
6.A nawet, jesli zajdzie w ciaze, znaczy to, ze srodek nie zadzialal.

Starasz sie wmowic nam paradoks, ze cos, co blokuje owulacje, powoduje poronienie.

Cytuj:
Jak "wiesz co łyksz" - to wypadałoby podac takie środki, które łykasz ...

Hmm patrzysz, co piszesz? Podalbym Ci, ale najpierw ty podaj mi choc jeden srodek antykoncepcyjny do lykania dla gosci.

Cytuj:
Levis napisał:

to jak sie wezmie srodek wczesnoporonny przed stosunkiem(jak zwykla pigulke) to niewiele pomoze, nie??
(...)Bez komentarza, patrz wyzej.

Oj, widzę, że wiele się jeszcze musisz nauczyć ...

<lol2>
To mnie naucz, jak mozna zabezpieczyc sie lykajac przed stosunkiem srodek po.

Cytuj:
Tak się składa, że AIDS rozwija się nie tylko w Afryce - rozwija się również w bogatych krajach europejskich

Tak sie sklada, ze w krajach afrykanskich, gdzie gumki na oczy nie widziano, AIDS zbiera wielomilionowe plony, a w Europie, gdzie antykoncepcja jest popularna, wielokrotnie mniejsze.
Twoja argumentacja jest demagogiczna, a w obliczu tak ogromnej tragedii to nieprzyzwoite.

Pn wrz 26, 2005 22:59

w jakim celu Kościół miałby oszukiwać ludzi zakazując antykoncepcji :co: ??

Kościół nie oszukuje ludzi tylko stoi na straży "niezmiennej doktryny" :lol:

ddv163 napisał(a):
Przecież - na tym zakazie traci wyznawców - nadal jednak konsekwentnie broni tego zakazu ....

Po pierwsze Kościół to nie klub golfowy.
A po drugie - może to obawa przed przyzaniem racji denominacjom chrześcijańskim, gdzie antykoncepcja nieporonna jest dopuszczalna?

Wt wrz 27, 2005 7:13

Levis napisał(a):
No wlasnie, ale ty jestes z tych, co uwazaja, ze w 100 na 100 przypadkow stosowania antykoncepcji sztucznej towarzyszy(lub zacznie towarzyszyc) mentalnosc aborcyjna.

Dlaczego próbujesz wmawiać mi pewne niestworzone rzeczy ?

Odnoszę podobne wrażenie jak Levis, dobrze że jasno to dementujesz.

ddv163 napisał(a):
Dla zobrazowania - "łopatologicznie"...
W innym temacie posłużyłem się przykładem samochodu. Nieprzypadkowo.
Otóż - o ile sam samochód jest narzędziem dobrym (ma służyć człowiekowi) o tyle w rękach nieodpowiedzialnych osób moze stać się narzedziem zbrodni.
O ile zatem "planowanie rodziny" jest narzędziem dobrym (jak ten samochód) o tyle NPR jest niczym znak ograniczający prędkość do rozsądnego, bezpiecznego poziomu - antykoncepcja to brak ograniczeń.
Faktem jest, że zarówno zachowując rosądną prędkość jak i nie zachowując rosądku można zarówno bezpiecznie dojechać do celu - jak i spowodować wypadek.

Trzymając się tej łopatologicznej analogii, problem polega na tym, że KK potępia narzędzie (czyli samochód) a nie sposób jego używania (czyli np. zdradę czy rozwiązłość).

Idźmy dalej w tej analogii. Niech:
1. Samochód symbolizuje antykoncepcję sztuczną
2. Rower symbolizuje NPR

Można się spierać, który środek lokomocji ma więcej zalet (jest bardziej naturalny, oszczędniejszy, bezpieczniejszy itp.). Każdego można też używać odpowiedzialnie lub nieodpowiedzialnie, łamiąc przepisy i lekceważąc sobie bezpieczeństwo swoje i innych. Może nawet statystycznie kierowcy powodują więcej wypadków niż rowerzyści. Ale czy to już wystacza aby potępiać samochód jako niegodziwy?

Wt wrz 27, 2005 9:38

Wiesz - mi się coś wydaje, ze Kościół działa po postu zgodnie z prawdą- i dla dobra człowieka (jak zawsze zresztą w swojej działalności) - a nie przeciwko człowiekowi ...

:shock:

nie bedę tego komentował nawet...

Wt wrz 27, 2005 11:35
Zobacz profil WWW

Idźmy dalej w tej analogii. Niech:
1. Samochód symbolizuje antykoncepcję sztuczną
2. Rower symbolizuje NPR

Dobre porównanie. Własnie wróciłem z dużej wyprawy rowerowej. W przypadku zderzenia z z samochodem ze mnie zostaje mokra plama, samochód ma tylko odrapany lakier. Ze wzgledu na WŁASNE bezpieczeństwo wolę ruchliwą ulica jeździc samochodem. I każdy dokonuje idnywidualnego wyboru środka lokomocji - o to własnie chodzi.

Wt wrz 27, 2005 11:41
Zobacz profil WWW

Ja spróbuję krótko i na temat..

Wojen.. jeśli wiesz, Kościół głosi Prawdę wszystkim.
Nic w tym dziwnego. Nic też gorszącego. Nikogo nie zmusza.

Podpisuję się pod twierdzeniem Ddv:

Cytuj:
Niezależnie jakiego środka użyjesz
- zawsze istnieje możliwość poczęcia.

..i właśnie to jest bolączka największa Kościoła..
..niechciane dzieci..dzieci nieplanowane żyjące z piętnem bękarta.

Jeszcze lepsze słowa Ddv:

Cytuj:
To, co od Boga pochodzi -
nie szkodzi tylko pomaga, mój drogi.

W przeciwieństwie do metod naturalnych,
metody sztuczne niosą za sobą szeroką skalę skutków ubocznych.

Ddv.. nie przejmuj się Gudonowem.. gdy nie ma argumentu,
zaczyna porównywać ludzi z skrajnymi przykładami.

WOJEN ... W CZYM KOŚCIÓŁ DZIAŁA ŹLE DLA CZŁOWIEKA?
Znam ludzi, którzy oskarżają Boga za to, że nie wygrali w Lotka.

Wt wrz 27, 2005 14:40

Cytuj:
Ddv.. nie przejmuj się Gudonowem.. gdy nie ma argumentu,
zaczyna porównywać ludzi z skrajnymi przykładami.

Panowie bez babiału.!!!!
Tak czytam ważkie argumenty to może konkrety cytaty z tej tu dyskusji !!
Cytuj:
Prawda jest taka, że antykoncepcja została zakazana m.in dlatego że sprzyja zdradom małżeńskim
Ja pójdę dalej oglądanie telewizji zwłaszcza publicznej dopiero prowadzi do zdrady . . Wyrzucić telewizory z domu natychmiast !!
Kolejny cytat
Cytuj:
Stosowanie MNPR z założenia ukierunkowują na odpowiedzialne
planowanie, licząc się z poczęciem dziecka (różnie to bywa) -
jednocześnie otwierając się na nie jeszcze przed poczęciem.

Kiedy się nie ma dzieci przy tej metodzie przez dwadzieścia lat.!!!
Faktycznie odpowiedzialne planowanie..!!! i to jeszcze przed poczęciem Komuniści mieli plany 5 letnie ale żeby dwadzieścia ech.!!!
Kolejny ważki argument
Cytuj:
nie można równać metod sztucznych
z metodami naturalnymi... wiemy bowiem w praktyce, że cechują
się one odmiennym stylem życia..
Ci stosują przysłowie gumki to są alkoholicy ladacznicy etc..?? Można i tak posegregować.!!!!
No i kolejny kwiatek z tej dyskusji
Cytuj:
A - niestety - wśród środków okreslanych jako "anty-koncepcyjne" przemyca się wiele środków wczesnoporonnych.
Nie wiedziałem ze prezerwatywą można dokonać aborcji . Wynalazek na skalę światową.!! Albo w Polsce żyją tak ludzie ciemni ze nie widzą co używają , Cóż to za ciemnogród Panowie .????
Kolejny ważki argument
Cytuj:
tymczasem metody naturalne to koszt zeszytu, długopisu i termometru rtęciowego- ok 10 zł/rok ...
Plus koszty stresu .. dobrze policzyłam , a jak wpadliśmy i jak my sobie poradzimy stracę prace etc,,, Nic nie ma bez bólu !!
I na koniec tych ważkich argumentów jeszcze jeden [quote] granica pomiędzy antykoncepcją "zapobiegawczą" a wczesnoporonną jest bardzo cienka - smiało można stwierdzić, że praktycznie nie istnieje[/quote[ Nie widziałem że nie ma różnicy miedzy prezerwatywą a spiralą (ta ostatnia działa wczesno-poronnie) . Panowie bracia katolicy jak się czyta takie ważkie argumenty . To może o tym innym razem

Wt wrz 27, 2005 20:03

Nie wiedziałem, że telewizor jest metodą antykoncepcyjną.
Widzę, że znowu dogryzasz mi z moją mamą.. ZAPOMNIAŁEŚ,
ŻE NIE MOGŁA ZE WZGLĘDÓW CHOROBOWYCH POZWOLIĆ
SOBIE NA POCZĘCIE DZIECKA? Jest schizofreniczką.
Wyobrażasz sobie, co leki zrobiłyby z nowopoczętym dzieckiem?

Kto z nas i jakim słowem porównał ludzi stosujących
prezerwatywę do alkoholików i łajdaków? Przesadzasz.

Ciemnogrodem jest dopiero fakt, gdy nie zauważamy,
iż w młodzieżowych pismach pigułki aborcyjne i wczesnoporonne
wstawia się w rubryce z metodami antykoncepcyjnymi.
Przez impulsywność nie dostrzegasz o czym mówią forumowicze,
na koniec poniżając.. co za Ciemnogród panowie!

Nie widziałem jeszcze osoby, która by w sposób tak stresowy
podchodziła do metod naturalnych - stosując je latami...
tak, jak Ty to ukazujesz.

GDZIE SĄ MODERATORZY?
CZY NIKT NIE DOSTRZEGA WYPOWIEDZI GUDONOWA?

Śr wrz 28, 2005 7:54

Cytuj:
Gudonow.. proszę.. uśmiechnij się..

Całkiem poważnie Uśmiecham się Całkiem poważnie .A wręcz bawią mnie tego typu argumenty jakie podałem w poprzednim poscie..
Cieplutki pisze
Cytuj:
Nie wiedziałem, że telewizor jest metodą antykoncepcyjną.

Równie dobrze można by zakazać ogladanie telwizji z tych samych powodów co antykoncepcje...W podawnym przez was przykładzie
cytat
Cytuj:
ZAPOMNIAŁEŚ,
ŻE NIE MOGŁA ZE WZGLĘDÓW CHOROBOWYCH POZWOLIĆ
SOBIE NA POCZĘCIE DZIECKA? Jest schizofreniczką.
Nie mnie oceniać ludzi .. Powtarzam to któryś raz . Oceniam opisywane zjawiska zdarzenia.. I nie miałem na myśli tu Twojej mamy ale wpisy innych osób choćby na forum poświęconym metodzie naturalnej..
Gdzie podobnych dowodów można poczytać wiele
Piszesz
Cytuj:
Ciemnogrodem jest dopiero fakt, gdy nie zauważamy,
iż w młodzieżowych pismach pigułki aborcyjne i wczesnoporonne
wstawia się w rubryce z metodami antykoncepcyjnymi.
Mnie się cały czas zdaje że my tu rozmawiamy o współżyciu męża i żony .. A nie o grzesznych zachowaniach ludzi . Każde zbliżenie poza związkiem małżeńskim jest grzechem . Obojętne jaką by my metodę stosowali.. To nie jest tematem tego topiku !
Na koniec cytat
Cytuj:
GDZIE SĄ MODERATORZY?
CZY NIKT NIE DOSTRZEGA WYPOWIEDZI GUDONOWA?

Zapytam grzecznie czemu tak krzyczysz . na mnie na moderatorów ????

Przypominam tematem topicu jest Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego;
W małżeństwie.. Nadal nie widze podstaw biblijnych aby antykoncepcja w związku małżeńskim była zabronina . Można podykutować nad zawodnoscią każdej metody tej naturalnej i tej sztucznej

Cyta
Cytuj:
..Nie widziałem jeszcze osoby, która by w sposób tak stresowy
podchodziła do metod naturalnych - stosując je latami...
tak, jak Ty to ukazujesz.
Ja niestey spotkałem .. Wpadli mają kolejne czwarte dziecko (stosujac metodę naturalną )On na garnuszku opieki ona bezrobatna .. Usilnie ich namawiałem i namawiam aby to dziecko zachowali . Planuja usunięcie . Chcieli na to pożyczyć kasy a dokaldnie wziaść pozyczkę i jechać do Czech.. Do tego ich namawia ich teść gotów wyłożyć kase !! T
Mam nadzieje że mimo biedy wychowają to czwarte dziecko ..Usilnie ich do tego przekonuję mam nadzieję że ich przekonam..!!! Proszę Boga o to... To może bracie Cieplutki pisz z zastanowieniem..
Pozdrawiam

Śr wrz 28, 2005 9:53

Gudonow, jeśli możesz, spełnij moją prośbę i nie używaj wykrzyknika.
Nie sprawiaj wrażenia agresywnego tonu wypowiedzi.

Jak zauważyłeś, nikt z Ciebie nie ironizuje.
Niezależnie od wartości argumentów - nie mamy prawa
do uniżającego ironią traktowania innych osób.

To taka mała uwaga. Przejdę do krótkiego podsumowania Twojego postu.
Wpis dotyczący "20 lat życia z MNPR" pochodził tylko z mojej strony. Nie mogłeś skomentować innego, niż mój.

Mieszanie pigułek aborcyjnych, wczesnoporonnych z antykoncepcyjnymi
- nazwałeś w wypowiedzi kolegi - nieprzemyślanie Ciemnogrodem.
Dziwisz się, że ktoś reaguje na niesprawiedliwy sąd, oskarżając,
że uciekamy od tematu.. więc i ja nie ucieknę... zostawię w kieszeni
uwagi do Twoich wypowiedzi i powrócę do tematu...

Czy otwarcie się na poczęte życie
(przeciwieństwo antykoncepcji)
nie jest postawą biblijną nauczania Chrystusa?
Kto przyjmuje dziecko w Jego Imieniu,
przyjmuje Samego Boga..

Przedstawiasz rodzinę stosującą najwyraźniej kalendarzyk
małżeński, a nie MNPR... i co najważniejsze, ich postawa
nie dość, że jest nieodpowiedzialna (co przyznaję rację)
to na dodatek nie ma nic wspólnego z postawą prorodzinną.
Mimo zachowania zasady - nieużywania sztucznych metod -
ich postawa i mentalność jest antykoncepcyjna , nieprorodzinna.

Śr wrz 28, 2005 10:54

Uprzejmie proszę o informację, które środki antykoncepcyjne są według forumowiczów wczesnoporonne.
Dziękuję

Śr wrz 28, 2005 17:05

Wando.. wiesz, że są to dwa różne elementy..
Środki antykoncepcyjne nie równają się wczesnoporonnym.
Albo idziemy w stronie zapobiegania, albo usuwania w pierwszym
stadium nowego poczętego życia...

Sens rozmowy skupiał się tu na tym,
że w prasie młodzieżowej mydlą młodym oczy,
zestawiając środki wczesnoporonne z antykoncepcyjnymi
w tabelkach, artykułach... interesuję się tym, więc wiem..

W młodości sam stałem się ofiarą demoralizacji szmatławca: Bravo.
Teraz na szczęście uwolniłem się od życia, które mi on oferował,
ale natura jeszcze czasami daje znać o sobie.. z czym walczę
i jest to moim Krzyżem..

Cz wrz 29, 2005 7:51

Cytuj:
Gudonow, jeśli możesz, spełnij moją prośbę i nie używaj wykrzyknika.
Nie sprawiaj wrażenia agresywnego tonu wypowiedzi.
To może zaprzestaniesz Tobie wygodnych rzeczy , Tobie wygodnej ideologii pisać czerwoną i dużą czcionką .??
Cytat
Cytuj:
Niezależnie od wartości argumentów - nie mamy prawa
do uniżającego ironią traktowania innych osób.

Wybacz Nie Ironizuję nikogo.. Ironizuję argumenty i wypowiedzi.. Na to pozwala regulamin forum..
Piszesz dalej
Cytuj:
Mieszanie pigułek aborcyjnych, wczesnoporonnych z antykoncepcyjnymi
- nazwałeś w wypowiedzi kolegi - nieprzemyślanie Ciemnogrodem..
Ja natomiast pisałem wcześniej [Odniosłem się do ważkiego argumentu.. z poprzednich postów argumentu a mianowicie
Cytuj:
A - niestety - wśród środków okreslanych jako "anty-koncepcyjne" przemyca się wiele środków wczesnoporonnych.
No to odpowiedziałem ie wiedziałem ze prezerwatywą można dokonać aborcji . Wynalazek na skalę światową. Albo w Polsce żyją tak ludzie ciemni ze nie widzą co używają , Cóż to za ciemnogród Panowie .

A Ty mi zaś zarzucasz , że to niby co mieszam. I co nazywam ciemnogrodem . ?? Czy czytanie tego co napisałem wymaga specjalnego tłumaczenia.. lub tłumacza.?? Bardziej podejrzewam to jak wybitne ignoranctwo z Twojej strony.. Najpewniej byś chciał aby mnie moderatorzy wycięli lub zabanowali . Co tez zresztą sugeruje Twój poprzedni post.. Przejawiasz zaiste miłość Chrystusowa
Piszesz na czerwono i dużą Trzcionką
Cytuj:
Czy otwarcie się na poczęte życie
(przeciwieństwo antykoncepcji)
nie jest postawą biblijną nauczania Chrystusa?
Kto przyjmuje dziecko w Jego Imieniu,
przyjmuje Samego Boga..

Czy płodzenie dzieci na potęgę i niezapełnienie im minimum byty , Jest działaniem pro rodzinnym.??
Czy powiedzenie :
Bóg da dziecko i da na to dziecko ma się stac Twoim przesłaniem
To może tych dzieci nie płodzić.
Cieplutki moje osobiste wynurzenie.
Mnie rodzice kiedyś porzucili oddali babci . W latach 60 tych u babci była ąż piszczało i wiem co to jest niedojadanie.

Ja uważam lepiej wobec Boga tego dziecka nie spłodzić . Niż to dziecko ma od młodości byś skazane na poniewierkę niedojadanie etc Jak go nie ma to nie cierpi.. Czy to tak trudno zrozumieć.. Przytaczasz wizje kosmiczne etc. Chcesz wmówić innym wyznaniom ż eto tylko Metoda naturalna ma sens..

PISZESZ
Cytuj:
Przedstawiasz rodzinę stosującą najwyraźniej kalendarzyk
małżeński, a nie MNPR... i
Gdy czytam takie wypowiedzi ręce opadają !!
Może gdy by ten facet stosował prezerwatywę to mieliby jedno dziecko . A nie troje (które żyje w biedzie i czwarte w drodze.. . Nie wiem czy miła Bogu jest taka poniewierka dzieci
Piszesz na koniec
Cytuj:
o na dodatek nie ma nic wspólnego z postawą prorodzinną.

Pytam Ty i twoja ideologia da na wychowanie i utrzymanie tych dzieci..??
Pozdrawiam
Proszę
PS nie wipisuj podobnych liscików do mnie na prv jak poprzednio..

Cz wrz 29, 2005 9:54
godunow napisał(a):
Cieplutki pisze
Cytuj:
Zauważ, że nikt tu nie zacytował dokumentu Kościelnego,
który by orzekająco ZAKAZYWAŁ lub NAKAZYWAŁ..
Chyba nie doceniasz dyskutantów !! Doskonale znam treść Encykliki HV . I to do niej mają się dostosować katolicy Pisałem o tym w tym temacie wielokrotnie, ż pewne zakazy obowiązują w KRK a nie pozostałych wyznaniach chrześcijańskich Odnoszę wrażenie , ze niektórzy tu czytają posty ale tylko własne..!!

Godunowie !
Zauważ, że metody NPR wykorzystują odwieczną chrześcijańską formę postu - jako formy doskonalenia ciała i ducha jako przygotowania na przyjście ważnego wydarzenia.
A tym wydarzeniem jest właśnie pełne Miłości zbliżenie z drugą osobą.
Zbliżenie do którego zupełnie niepotrzebni są żadni "pośrednicy" ...
Metody NPR są więc w pełni zgodne z 'Ogólnochrześcijańskim' punktem widzenia świata...

Wojen napisał(a):
A tak jeszcze w temacie jakichs statystyk, kóre zostały tu przytoczone. W innym atku znalazłem taka wypowiedź Belizariusza: "Statystyka...gdzie wszystko zalezy od tegojak sa postawione pytania, a zazwyczaj sa postawione w taki sposob by zadowolic badacza, a nie badanego... "

Skonsultujcie więc wspołne stanowisko...

Rzecz w sprawdzaniu rzetelności danych.
Otóż- często badania są "naciągane" - i łatwo je podważyć.
Rzetelności badań np. dr-a Roetzera - jak dotąd - nikt nie był w stanie podważyć (choć - z tego, co mi wiadomo - paru próbowało ;) ).
A dane te są jednoznaczne - wysoka skuteczność metody NPR Roetzera (Pearl ok~~0,2), niski poziom rozbitych małżeństw przez Pary stosujące metody naturalne (ok.~~2%).
Wiąże się to, oczywiście, z przyjęciem pełnego nauczania Kościoła w sprawach związanych z pożyciem małżeńskim - tu ma rację Levis w tym, co napisał w jednej z kolejnych wiadomości.
Nauczanie Kościoła to bowiem nie tylko NPR - to pewien kompleksowy system rozwiązań mający na celu ochronę Rodziny jako podstawowej komórki Społeczeństwa.
Począwszy od momentu narodzin Człowieka - a skończywszy na naturalnej jego śmierci.
"pośrodku" są takie sprawy jak walkę o godność ludzką, godność i etykę pracy, nierozerwalność małżeńska, ochrona życia poczętego - i wiele innych spraw.
Wśród tych "innych spraw" - to m. in. walka o wolność osobistą.
Jednak "wolność osobistą" przejawiającą się nie w "sobiepaństwie" lecz w Miłości do drugiego człowieka. Dopiero bowiem wtedy człowiek może być naprawdę wolny - jeżeli odnosi się z Miłością i szacunkiem do innych
...a bliźniego swego jak siebie samego.
Zatem - następuje tu ścisła relacja pomiędzy człowiekiem - a drugim człowiekiem. Mamy bowiem wymagać od siebie nawzajem wzajemnego poszanowania i Miłości - tyle ile jesteśmy sami w stanie od siebie dać ...
Wracając do spraw "małżeńskich" - antykoncepcja jest pewnym "zabezpieczaniem się" - głównie przed dzieckiem jako przed wrogiem - lecz o tym później.
To "zabezpieczanie się" odbywa się zazwyczaj cudzym kosztem - kosztem zdrowia drugiej osoby (najczęściej kobiety- "hormony", "spirala") lub - osłabieniem doznań seksualnych i rozpraszaniem uwagi na sprawach "technicznych" (prezerwatywa).
Metody NPR nie dają żadnych z tych wymienionych "skutków ubocznych" - zaś kres ich zastosowania to poczęcie dziecka - w przeciwieństwie do antykoncepcji.

Wanda !
Wanda napisał(a):
Uprzejmie proszę o informację, które środki antykoncepcyjne są według forumowiczów wczesnoporonne.
Dziękuję

"Spirala", środki oparte na "gestagenach" zarówno hormonalne jak i mechaniczne w których "skuteczność" poprawia się "chemią" ), "antykoncepcja po" - np. postinor oraz tzw. "metoda Youzpego" - dawki dużej części chemicznych środków antykoncepcyjnych zwiększane ok. 5-10 razy stają się wczesnoporonnymi ...
To mówi samo za siebie ... :-(

Cz wrz 29, 2005 16:53
Po co mowisz o jakims ryzyku statystycznym? Sprawa tyczy sie ludzkiego sumienia i hierarchii wartosci. Jak ktos powie sobie, ze nie dopuszcza aborcji to mimo uzywania anytkoncepow jej nigdy nie dokona.(...)

Tu jesteś w błędzie, Levisie ... :-(
Człowieka bardzo łatwo "złamać" - choćby przez działanie "czynników zewnętrznych"
Poskusa "łatwego życia" bywa często o wiele silniejsza od zdrowego rosądku ... A kto raz złamał zasady - 'ciągnie" go do powtórnego złamania tych zasad ... A później szuka sam dla siebie usprawiedliwienia ... :-(
Faktem jest natomiast, że tylko ktoś, kto ma jasno wyznaczoną drogę postępowania - nawet jeśli złamie zasady - o wiele łatwiej mu o "samoopamętanie" - stąd też w Katolicyźmie Instytucja Spowiedzi Św. (tzn. uznanie własnych win, wyznanie tego głośno w zaciszu konfesjonału i naprawienie szkód wyrządzonych swoim postępowaniem).
Levis napisał(a):
Mniejsze ryzyko statystyczne bierze sie z tego, ze Ci, ktorzy stosuja NPR sa bardzo mocno zwiazani z nauka Kosciola.

Jak najbardziej zgoda - dlatego się tak dzieje, ze Kościoł stawia pewne wymagania - i twardo ich wymaga - uwzględniając przy okazji ludzką skłonnośc do omyłki, do grzechu
Levis napisał(a):
Cytuj:
antykoncepcja to brak ograniczeń.

bzdura, (...)

znów wracam do podstaw - wśród srodków okreslanych jako 'anty-koncepcja' jest wiele środków poronnych.
Dodam, że badania wykazały zwiększenie się liczby dokonywanych aborcji przez osoby stosujace antykoncepcję w porównaniu z osobami, które antykoncepcji nie stosują ...
Powiesz "błędne koło" :co: - owszem - masz rację...
Tyle tylko, ze to "błędne koło" potwierdza słuszność nauczania Kościoła zawarte w "Evangelium Vitae i "Humana - Vitae"...
Levis napisał(a):
Cytuj:
jest narzędziem dobrym (ma służyć człowiekowi) o tyle w rękach nieodpowiedzialnych osób moze stać się narzedziem zbrodni.

Ale wg Ciebie wszyscy sa nieodpowiedzialni, i dlatego nalezy jej zakazac?

- A po co np. w takim wypadku na drodze stawia się znaki zakazu i ograniczeń prędkości :co:
Przecież - nie wszyscy kierowcy to piraci drogowi ...
A jednak - spra część nawet i te znaki zakazu łamie - pomimo zarówno zakazów - jak i bardzo ostrych "represji" ze strony Policji za złamanie zakazów ...
Niestety, ale człowiek nie jest ideałem - i posiada skłonność do
własnego widzenia świata" - i do uznawania przz samego siebie co dobre, a co złe .... :-( często - ze szkodą dla innych ... :cry: :cry: :cry:
Levis napisał(a):

Cytat:
Dla metod naturalnych "skuteczność" to pewien "objaw uboczny" dokładnych badań nad kobiecą płodnością ...

Levis
...prowadzonych w celu wyznaczenia dni nieplodnych cyklu, w ktorych prawowierni katolicy mogliby uprawiac seks "otwarty na poczecie" i miec czyste sumienie.(...)

Lewis ...
Nadal nie dajesz żadnych argumentów na to, że zakaz antykoncepcji jest bezsensowny i ze Kościół zakazując antykoncepcji nie dba o dobro człowieka- ja natomiast mam całą masę argumentów na popracie tezy szkodliwości antykoncepcji ... Wiele z nich już podawałem ...
Negujesz jednak zakaz stosowania przez Kościoł antykoncepcji ... :?

Levis napisał(a):
Czyli potwierdzasz, ze celem badan nad kobieca plodnoscia jest "nie narobienie tuzina dzieci".
Innymi slowy nie wciskaj ludziom kitu, ze NPR nie jest antykoncepcja. Skoro jego celem jest zapobieganie poczeciu, jest on zamkniety na poczecie.

Lewis ...
Znów próbujesz na siłę dopasować swoją ideologię do faktów ... :?
Nie zapominaj o tym, że obowiązkiem każdego z Małzonków w małżeństwie jest spłodzenie potomka/ów
Mogą poczęcie odłożyć - mogą również korzystać z własnej seksualności po spłodzeniu zaplanowanej "liczby potomstwa".
W żadnym wypadku nie wolno im jednak ani unikać spłodzenia dzieci - ani doprowadzić do ceowego zabicia własnego dziecka.
A antykoncepcja to nic innego, jak tylko zespół środków osłabiających silną wolę Małżonków - którzy to często nawet nie wiedzą, że podawany środek ma działanie wczesnoporonne ...

Levis napisał(a):
Cytuj:
A okazuje się, ze tu Kościoł znów ma rację - o wczesnoporonnym działaniu antykoncepcji mówi się na wykładach medycznych i pielęgniarskich - unika się jednak dopuszczania tego typu informacji do wiadomości publicznej.

Idiotyzm.
1.Srodki hormonalne zazywa sie przed stosunkiem. Blokuja owulacje.
2.Jesli nie ma jejeczka, nie moze tez byc poronienia.
3.Madry czlowiek lyka srodki hormonalne blokujace owulacje przed stosunkiem a nie po.
4.W zwiazku z tym nie moze zajsc w ciaze.
5.A zatem nie moze miec miejsc zadne dzialanie wczesnoporonne.
6.A nawet, jesli zajdzie w ciaze, znaczy to, ze srodek nie zadzialal.

I tu, mój drogi, wykazujesz się straszną niewiedzą.
Cytowałem Ci już (w innym temacie) słowa z "Ewangelium Vitae" - dlaczego Jan Paweł II zakazuje antykoncepcji - poza tym powielasz rozpowszechniane szeroko niedorzeczności na temat antykoncepcji.
To, o czym pisałem już Wandzie - spirala, środki oparte na gestagenach, to środki relkamowane jako "anty-koncepcyjne" - w istocie jednak mają działanie wczesnoporonne
Levis napisał(a):
Starasz sie wmowic nam paradoks, ze cos, co blokuje owulacje, powoduje poronienie.

Poczytaj:
viewtopic.php?p=102984#102984
Cytuj:
Hormonalne preparaty antykoncepcyjne zawierają estrogeny i gestageny. Nadmiar estrogenów hamuje wydzielanie folikulostymuliny (folitropiny) FSH, a nadmiar gestagenów (progestyny) hamuje uwalnianie lutropiny w przysadce mózgowej. Preparaty te zatrzymują więc rozwój pęcherzyka jajnikowego oraz owulację. Zmieniają skład chemiczny i konsystencję endometrium macicy zapobiegając inplantacji [zagnieżdżeniu-ddv] zarodka. Wyróżnia się preparaty I, II i III fazowe. Osobną grupę stanowią preparaty postosunkowe - postcoital contraception stosowane do antykoncepcji po akcie płciowym. W zależności od ilości składników w tabletce można je podzielić na jedno- i dwuskładnikowe. Wskaźnik Pearla wynosi około 0,2-0,3. Są więc skuteczne, ale szkodliwe. Wszystkie środki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko zawału serca, zakrzepów, i zatorów (np. zator mózgu) . Sprzyjają zastoinowym uszkodzeniom wątroby. Powodują zaburzenia miesiączkowania w razie ich odstawienia. Wywołują bóle głowy, przebarwienia na skórze (np. brunatne plamy). Dzieje się to za sprawą zwiększenia stężenia czynników krzepnięcia krwi pod wpływem gestogenów. Nadto zwiększają stężenie cholesterolu we krwi potęgując rozwój wczesnych zmian miażdżycowych. Zaburzają również gospodarkę tłuszczową zwiększając możliwość rozwoju otyłości. U kobiet zażywających hormonalne środki antykoncepcyjne występują bóle stawów, stany depresji, u niektórych - zwiększone napięcie przedmiesiączkowe. Obserwuje się również zaburzenia emocjonalne. Zwykły trądzik młodzieńczy poczatkowo zanika pod wpływem estrogenów, ale potem (po odstawieniu preparatów) przechodzi w oporny na leczenie trądzik sterydowy i przewlekły. Dokonajmy przeglądu ważniejszych preparatów handlowych.
(...)
Postosunkowe preparaty antykoncepcyjne postcoital contraception (after-pill) – zapobiegają implantacji zarodka w macicy. Wskaźnik Pearla 1-5. Po stosunku (ale nie dalej niż 1 godzinę) przyjmuje się 1 tabl. preparatu Postinor (Gedeon-Richter) tabl. 750 ug (4 sztuki). Zawiera norgestrel o działaniu gestagennym.

viewtopic.php?p=79511#79511
Levis napisał(a):
Cytuj:
Jak "wiesz co łyksz" - to wypadałoby podac takie środki, które łykasz ...

Hmm patrzysz, co piszesz? Podalbym Ci, ale najpierw ty podaj mi choc jeden srodek antykoncepcyjny do lykania dla gosci.

Chyba jednak ... Nie wiesz, co łykasz ... :-(
I nie tylko Ty ... :-(
Levis napisał(a):
Tak sie sklada, ze w krajach afrykanskich, gdzie gumki na oczy nie widziano, AIDS zbiera wielomilionowe plony, a w Europie, gdzie antykoncepcja jest popularna, wielokrotnie mniejsze.
Twoja argumentacja jest demagogiczna, a w obliczu tak ogromnej tragedii to nieprzyzwoite.

Mój drogi ...
Demagogią jest propagowanie antykoncepcji (tu - szczególnie prezerwatywy) i wolnego seksu w obliczu skutków, jakie ze sobą to niesie - a nie ostrzeganie przed skutkami łamania moralności i skutkami propagowania "wolnego seksu" oraz .. prezerwatyw, jako środka rzekomo "zapobiegającego" AIDS

Cz wrz 29, 2005 17:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 41  Następna strona