Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 123  Następna strona
 Czy Bóg istnieje? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg istnieje?
Alus napisał(a):
Energia sama z siebie sie wytworzyła.... nic nie było i trzask jest energia.

Przecież napisał, że jest wieczna, czyli nie miała początku.

Śr lip 01, 2020 7:42

Cytuj:
Ewolucja to proces wtórny powstania życia.

Tak, ewolucja wynika z praw przyrody a nie tworzy ich "de novo"

I tak też jest w przypadku Wszechświata jako całości. Energia i materia mogły powstać z niczego, chociażby na zasadzie tunelowania kwantowego, ponieważ istniały prawa przyrody które to umożliwiają. Mam wrażenie, że współcześnie Akt Stworzenia lokalizuje się właśnie w ustaleniu tychże praw.
Ponadto gdyby, hipotetycznie materia i energia istniały od zawsze - nie miały początku w czasie to i tak nie przeczyło by to temu, że są stworzone przez Boga i pisał już o tym św. Tomasz. Wynika to z tego, że Bóg nie tylko świat stworzył, ale utrzymuje go w istnieniu - świat istnieje nie o własnych siłach, ale dlatego, że Bóg chce by istniał. Pojęcie czasu - coś było "wcześniej", "później", coś jest "chwilowe", "wieczne", ma natomiast znaczenie tylko dla istot, które ogranicza czasoprzestrzeń. Bóg może stworzyć coś co z naszej perspektywy istniało od zawsze.

Śr lip 01, 2020 7:53
Swołocz napisał(a):
Alus napisał(a):

Napisał - a dowód gdzie????

Śr lip 01, 2020 14:22

Swołocz napisał(a):
Alus napisał(a):

Ale Ty nie szukałaś dowodu, tylko od razu zarzuciłaś, że energia nie mogła powstać od tak sobie. Teraz dopiero przenosisz dyskusję na inne tory.

Śr lip 01, 2020 14:31
Swołocz napisał(a):
Swołocz napisał(a):
Alus napisał(a):

Ale Ty nie szukałaś dowodu, tylko od razu zarzuciłaś, że energia nie mogła powstać od tak sobie. Teraz dopiero przenosisz dyskusję na inne tory.

Jak na razie dominuje w świecie ex nihilo nihil fit.

Śr lip 01, 2020 14:39

Quinque napisał(a):
Ps: mógłbym(a przynajmniej poważnie bym się nad tym zastanowił) porzucić swoje konserwatywne poglądy i sympatię do FSSPX. Gdyby ktoś przedstawił mi spójną, i niewymuszoną, sensowną syntezę religi z naukowym obrazem świata. A skoro byłbym w stanie się nad tym zastanowić to znaczy jest to dla mnie sprawą ważna. Daję coś ważnego i odbieram coś wzamian

Jak ty chcesz połączyć religie z naukowym obrazem świata, przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego? nauka opisuje świat który nas otacza, a religia zajmuje się kwestiami duchowymi, tutaj nie ma możliwości żeby to połączyć, niestety ale wymagasz rzeczy niemożliwych.

Alus napisał(a):

Nic samo z siebie nie mogło się wytworzyć, było potrzebne bardzo dużo energii, żeby coś takiego jak Wielki Wybuch mogło zaistnieć.

tempestas napisał(a):
Ponadto gdyby, hipotetycznie materia i energia istniały od zawsze - nie miały początku w czasie to i tak nie przeczyło by to temu, że są stworzone przez Boga i pisał już o tym św. Tomasz. Wynika to z tego, że Bóg nie tylko świat stworzył, ale utrzymuje go w istnieniu - świat istnieje nie o własnych siłach, ale dlatego, że Bóg chce by istniał. Pojęcie czasu - coś było "wcześniej", "później", coś jest "chwilowe", "wieczne", ma natomiast znaczenie tylko dla istot, które ogranicza czasoprzestrzeń. Bóg może stworzyć coś co z naszej perspektywy istniało od zawsze.

Bóg stworzył świat, który zawsze istniał? czy to co mówisz ma jakiś sens? jak można stworzyć coś, co zawsze istniało?

Alus napisał(a):
Jak na razie dominuje w świecie ex nihilo nihil fit.

Widać że u ciebie na pewno dominuje :mrgreen:
Ale z tego co mi się wydaje, to tutaj nie masz racji, wątpię żeby większość ludzi była zdania że wszechświat wziął się z niczego.
I co to za jakieś dziwne pomysły? bo skoro widzimy że świat istnieje, to najbardziej intuicyjne podejście jest takie że zawsze istniał, a jakieś pomysły czy sugestie w których jest mowa o tym, że kiedyś świat nie istniał, i ktoś musiał go stworzyć, jest dodawaniem bytów ponad miarę, nie rozumiem po co to wszystko tak komplikować?

Śr lip 01, 2020 20:41

Robek- tworzę grę gdzie z punktu widzenia tamtejszych istot świat istnieje od zawsze, jest statyczny a zmuany zachodzą jedynie na poziomie 'biologicznym', tak samo mogę zacząć od Wielkiego Wybuchu - co za problem. Względem mojego symulowanego wszechświata jestem wszechmocna i jestem poza czasem... Mogę nawet wejść do gry pod postacią dowolnego awatara, czynić różne cuda, dawać tamtejszym bytom cudowne prezenty, albo np wgrać takie prawa natury aby było mnóstwo katastrof, chorób i innych wyzwań i obserwować jak tamtejsze istoty się z tym zmagają, albo jak głowią się nad tym co/kto stworzyło ich wszechświat...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Śr lip 01, 2020 22:16

Cytuj:
Nic samo z siebie nie mogło się wytworzyć.

Według Newtona faktycznie nie. Wg Einsteina też nie, ale mechanika kwantowa mówi, że teoretycznie mogło. Pod warunkiem, że istniały prawa fizyki. Dla porządku trzeba też dodać, że w wielkim wybuchu powstały również czas i przestrzeń.

Cytuj:
jak można stworzyć coś, co zawsze istniało?

Tak samo jak można stworzyć coś, co jest nieskończenie wielkie. Wymiar czasowy i przestrzenny aż tak bardzo się znowu nie różnią - w czarnych dziurach praktycznie zamieniają się miejscami. Przy czym - po pierwsze mówimy o sytuacji hipotetycznej, bo wszystko wskazuje na to, że jednak czas miał swój początek, po drugie problem jest dość stary, bo był rozkminiany już w XIII wieku. Jeżeli interesują Cię szczegóły to np. o. Salij pisał o tym:
https://opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/es ... oniec.html (pierwszy akapit)

Cz lip 02, 2020 1:49
Swołocz napisał(a):
Taka koncepcja sama w sobie niczego nie wyjaśnia. Bo energia naturalnie dąży do stanu „śmierci cieplnej”. Więc nawet, jeśli „energia jest wieczna”, to i tak nie mamy wyjaśnienia, dlaczego tego stanu jeszcze nie osiągnęła, mając nieskończenie wiele czasu na to. Zatem nadal mamy problem początku, nawet jeśli ów początek to nie jest stworzenie energii.

Cz lip 02, 2020 11:20

IrciaLilith napisał(a):
Robek- tworzę grę gdzie z punktu widzenia tamtejszych istot świat istnieje od zawsze,

Nikt w ten sposób, tego nie liczy, to jest jakiś bezsens :mrgreen: więc jak tym istotą się wydaje że świat zawsze istniał, to znaczy że istnieje wiecznie? jak mi się wydaje że jestem Bogiem, to znaczy że jestem Bogiem?

tempestas napisał(a):
Według Newtona faktycznie nie. Wg Einsteina też nie, ale mechanika kwantowa mówi, że teoretycznie mogło.

Pierwsze słyszę żeby mechanika kwantowa, mówiła że może powstać coś z niczego.

tempestas napisał(a):
Pod warunkiem, że istniały prawa fizyki. Dla porządku trzeba też dodać, że w wielkim wybuchu powstały również czas i przestrzeń.

Czas i przestrzeń powstały, ale tylko dla naszego wszechświata, obok mogą powstać inne wszechświaty, które nie mają z naszym wszechświatem żadnego związku.
I niby o jakim powstawaniu praw fizyki mówisz? przecież to prawa fizyki decydują o tym, jak ten świat wygląda, sytuacja odwrotna nie może mieć miejsca, bo wtedy w jednym miejscu materia w ten sposób by te prawa ukształtowała, a w innym miejscu materia ukształtowałaby prawa fizyki, w zupełnie inny sposób.

tempestas napisał(a):
Tak samo jak można stworzyć coś, co jest nieskończenie wielkie. Wymiar czasowy i przestrzenny aż tak bardzo się znowu nie różnią

O czym ty mówisz? jesteś w stanie stworzyć nieskończenie dużą gwiazdę? :mrgreen: nieskończenie dużą planete? ty wiesz jak działają prawa fizyki?

tempestas napisał(a):
- w czarnych dziurach praktycznie zamieniają się miejscami. Przy czym - po pierwsze mówimy o sytuacji hipotetycznej, bo wszystko wskazuje na to, że jednak czas miał swój początek, po drugie problem jest dość stary, bo był rozkminiany już w XIII wieku. Jeżeli interesują Cię szczegóły to np. o. Salij pisał o tym:
https://opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/es ... oniec.html (pierwszy akapit)

To są rozważania czysto filozoficzne, i nie czuje się na siłach żeby to komentować.

gzaze napisał(a):
Taka koncepcja sama w sobie niczego nie wyjaśnia. Bo energia naturalnie dąży do stanu „śmierci cieplnej”. Więc nawet, jeśli „energia jest wieczna”, to i tak nie mamy wyjaśnienia, dlaczego tego stanu jeszcze nie osiągnęła, mając nieskończenie wiele czasu na to. Zatem nadal mamy problem początku, nawet jeśli ów początek to nie jest stworzenie energii.

Faktycznie to jest duży problem, ale czy jeśli nie znamy odpowiedzi, dlaczego do tej pory świat tej równowagi cieplnej nie osiągnął, to trzeba tutaj na siłę wepchnąć Boga? nie ma żadnej innej opcji?

Cz lip 02, 2020 15:34

Cytuj:

Fachowo nazywa się to "Vacuum genesis" lub "zero-energy universe", koncepcję po raz pierwszy zaproponował w 1969r. niejaki Dennis W. Sciama. Jest to zatem pomysł dość stary, doczekał się już nawet teologicznych interpretacji.

Cytuj:
I niby o jakim powstawaniu praw fizyki mówisz?

Nic takiego nie napisałem, stwierdziłem jedynie, że na moc samych tych praw świat mógł powstać z niczego (wspomniane Vacuum genesis opiera się przecież na prawach fizyki).

Cytuj:
jesteś w stanie stworzyć nieskończenie dużą gwiazdę?

Ja nie, poza tym miałem na myśli raczej Wszechświat niż gwiazdę, ale to tylko abstrakcyjne rozważanie. Generalnie jednak jeżeli czegoś nie można sobie wyobrazić nie znaczy, że nie jest to prawdą. Wyobraźnią można ogarnąć fizykę klasyczną, przy relatywistycznej robi się już gorzej - zakrzywienie czasoprzestrzeni, różne tempo upływu czasu w różnych miejscach, brak możliwości przekroczenia prędkości światła itp. Przy mechanice kwantowej nie ma sensu czegokolwiek sobie wyobrażać - to matematyka, no bo jak wyobrazić sobie, że cząstka jednocześnie istnieje i nie istnieje, lub że jest w kilku miejscach naraz? To tak jak gdyby ktoś chciał sobie wyobrazić opisywane wzorami bryły czterowymiarowe, pięciowymiarowe itp., albo modele wszechświata z wieloma wymiarami czasowymi - jest to daremne. Innymi słowy opisujesz czas, przestrzeń, cokolwiek, wzorem i tyle, wyobrażanie sobie tego, w tym przypadku nie ma najmniejszego sensu.

Co do wiecznej energii, to obecnie żadna licząca się teoria powstania wszechświata nie zakłada, że istniał on wiecznie. Uważał tak wspomniany Newton i przez pewien czas Einstein, który długo nie chciał dopuścić do siebie myśli, że wszechświat jest w ruchu, ale jest. Wszystko wskazuje na to, że energia/materia, czas i przestrzeń mają swój początek.

Cz lip 02, 2020 16:18

Robek napisał(a):

w próżni mogą zupełnie samoistnie powstawać wirtualne pary cząstka-antycząstka, które zwykle szybko anihilują, chyba że się od siebie oddalą, wtedy mogą się zmienić z wirtualnych w całkiem realne cząstki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreacja_par

może tak samo było z naszym Wszechświatem - powstał jako para wszechświat - antywszechwiat

Cz lip 02, 2020 20:14

Tylko czy próżnię można nazwać niczym? Przestrzeń to już coś, szczególnie gdy posiada zdolność do kreowania cząstek.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz lip 02, 2020 20:21

Quinque- serio uważasz, że teorię ewolucji wymyślono po to aby atakować wiarę i to akurat katolicką? Kosmologię iiteż astrofizykę też Twoim zdaniem wymyślono w tym celu?

Kim jest Tony Hawk? Stephen William Hawking?

Pt lip 03, 2020 15:24

Dla jaj załóżmy, że Darwin serio wymyślił teorię ewolucji aby zanegować religię. Powiedz mi dlaczego miałby ją tworzyć przeciwko akurat katolicyzmowi. Jaki miałby w tym interes?

Aha, dla ludzi mających cokolwiek wspólnego z biologią czy z medycyną wynika bardzo wiele, szczególnie w kontekście tempa ewolucji bakterii.

Z drugiej strony- co ewolucja ma wspólnego z kwestią istnienia Boga? Zauważyłeś jak wielu ludzi nie dostrzega problemu z uznaniem prawdziwości TE i równoczesnym uznaniem istnienia Boga, także Boga o cechach jakie przypisuje Bogu katolicyzm?

Pt lip 03, 2020 16:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1837 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 ... 123  Następna strona