Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 8:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Całun Turyński
No p[opatrz, wymyslili komputer, polecieli na księżyc, potrafią określić powód zgonu sprzed wielu tysięcy lat na podstawie szczątków kości, a nie umieją odkryć metody wykonania całunu. Szok.

Śr sie 12, 2020 22:15

Przypomniałem sobie, że brzegi tego Płótna były prawdopodobnie postrzępione , ludzie kiedyś mocno używsli tego Płótna i tego Wizerunku. Wniosek nasuwa się sam - Całun miał brzegi postrzępione , gdyż chwytano za brzegi. Prawdopodobnie gdzieś około 1350 roku brzegi te odnowiono i do szyto. Oczywistym jest że fragment do badania pobrano z miejsca najbardziej odległego od Wizerunku , a więc średniowieczny brzeg. Dzisiaj należało by też pobrać fragment z miejsca najbardziej odległego od Wizerunku , lecz badając aby ten brzeg był miejscem oryginalnym a nie do szytym. Z drugiej jednak strony nie chcę aby badanie radiowęglowe potwierdziło autentyczność Wizerunku na Całunie, bo może to być dowód na zmartwychwstanie i na istnienie Boga, a tego jestem przekonany nie chciałby i sam Bóg, bo czym zasłużyli byśmy sobie na zbawienie jeżeli mielibyśmy dowód który by potwierdzał istnienie Boga i nie moglibyśmy mieć już żadnych wątpliwości , a wiara straciła by już zbawczą moc. Jeśli dobrze rozumiem Jezusa to chce on od nas przede wszystkim wiary .

Cz sie 13, 2020 17:19

Małgosiaa napisał(a):
No p[opatrz, wymyslili komputer, polecieli na księżyc, potrafią określić powód zgonu sprzed wielu tysięcy lat na podstawie szczątków kości, a nie umieją odkryć metody wykonania całunu. Szok.

Widzę że mylisz pojęcia :mrgreen: lot w kosmos (który opiera się na bardzo prostym mechanizmie, gdzie w uproszczeniu mówiąc, rakieta odpycha się od paliwa które jest pod nią bezpośrednio spalane, i dzięki temu unosi się w górę) jest zupełnie czym innym, niż próba namalowania obrazu, techniką o której nikt nigdy nie słyszał.
Bo na każdy problem odnośnie lotu rakiety w kosmos jest wiele rozwiązań, można na podstawie wielu prób i błędów, przeć na przód, aż do momentu osiągnięcia sukcesu, a jeśli chodzi o całun to co tutaj można zrobić? żeby zrobić kopie całunu, to trzeba go dokładnie przebadać, żeby było wiadomo co mamy kopiować, a przecież naukowcy nie mają do całunu dostępu.
To tak jakby ludzkość miała lecieć załogowo na Księżyc, mając zakaz lotów w kosmos.

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Przypomniałem sobie, że brzegi tego Płótna były prawdopodobnie postrzępione , ludzie kiedyś mocno używsli tego Płótna i tego Wizerunku. Całun miał brzegi postrzępione , gdyż chwytano za brzegi. Prawdopodobnie gdzieś około 1350 roku brzegi te odnowiono i do szyto.

Jakieś chore fantazje ci się przypominają, zrobiono bardzo dużo zdjęć całunu, i ucięto kawałek całunu tam gdzie nie było łat, i akurat te łaty jest bardzo wyraźnie widać, w końcu tkanina została utkana splotem trzy na jeden, każda doszyta łata jest wyraźnie widoczna, więc tutaj nie ma możliwości na pomyłkę.

Z drugiej jednak strony nie chcę aby badanie radiowęglowe potwierdziło autentyczność Wizerunku na Całunie,

No akurat w tym przypadku, badanie radiowęglowe, udowodniło że całun jest ze średniowiecza.

bo może to być dowód na zmartwychwstanie i na istnienie Boga, a tego jestem przekonany nie chciałby i sam Bóg,

Już się tak nie rozpędzaj :mrgreen: bo nawet jakby całun na serio był autentyczny, to zawsze można powiedzieć, że Jezus był kosmitą, a zmartwychwstanie to sposób w jaki powrócił na swój statek kosmiczny.

Cz sie 13, 2020 21:24

Zawsze można powiedzieć że badanie radiowęglowe było błędne nawet jeśli było prawdziwe, i nawet nie trzeba posługiwać się kosmitami. Robek chcesz sploty pleść , czy poważnie porozmawiać? Co to za średniowieczna kosmiczna technika malarska , której dzisiaj nie można powtórzyć? To tak trudno jest namalować człowieka na płótnie? Robek czy ty chcesz abyśmy w kosmitów zaczęli wierzyć?

Cz sie 13, 2020 22:32

Zawsze można powiedzieć że badanie radiowęglowe było błędne nawet jeśli było prawdziwe,

Musisz dać jakieś dowody na to, że to badanie było błędne, bo samo gadanie że jest błędne, jest nic nie warte.

Co to za średniowieczna kosmiczna technika malarska , której dzisiaj nie można powtórzyć?

Można ją powtórzyć, tylko nikt nie wie jak.
Tak samo jest z piramidami, nikt nie wie w jaki sposób zostały zbudowane, to od razu wymyśla że to dzieło kosmitów reptilian, czy innych iluminatów, bo przecież ludzie w tamtych czasach byli tak bardzo ociemniali, że nie daliby rady samemu coś takiego zbudować.

To tak trudno jest namalować człowieka na płótnie?

Bardziej bym tutaj obstawiał, że na płaskorzeźbę przedstawiającą Jezusa, położono całun, i za pomocą żelazka, ten wizerunek udało się uzyskać, wystarczyło tak mocno naciskać żelazko, żeby udało się wypalić wizerunek na całunie.
Oczywiście żeby to dało radę tak zrobić, być może najpierw trzeba było pokryć płaskorzeźbę jakimiś chemikaliami, bo tylko wtedy następowała reakcja chemiczna, dzięki czemu, można było uzyskać taki wizerunek, jaki znajduje się na całunie.

Pt sie 14, 2020 0:19

Zawsze można powiedzieć że badanie radiowęglowe było błędne nawet jeśli było prawdziwe, i nawet nie trzeba posługiwać się kosmitami.

W ogóle metoda radiowęglowa jest błędna gdyż nie jest znany poziom stężenia C14 dla czasów historycznych z których jest badana próbka, no chyba że próbka jest z ostatnich kilkudziesięciu czy 100 lat dla których to stężenie jest znane. Zresztą nawet gdybyśmy znali stężenie C14 w atmosferze czasów historycznych (a nie znamy go bo nikt go nie zapisywał oprócz ostatnich lat) to jeszcze nie wiadomo ile było radioaktywnego węgla w konkretnych częściach ciała, obiektach itd w zależności od warunków pogodowych itd.
Na temat wieku obiektów można równie dobrze wróżyć z fusów - będzie równie wiarygodnie jak wg metody C14

Pt sie 14, 2020 17:14

marekrogowicz napisał(a):
W ogóle metoda radiowęglowa jest błędna gdyż nie jest znany poziom stężenia C14 dla czasów historycznych z których jest badana próbka, no chyba że próbka jest z ostatnich kilkudziesięciu czy 100 lat dla których to stężenie jest znane. Zresztą nawet gdybyśmy znali stężenie C14 w atmosferze czasów historycznych (a nie znamy go bo nikt go nie zapisywał oprócz ostatnich lat) to jeszcze nie wiadomo ile było radioaktywnego węgla w konkretnych częściach ciała, obiektach itd w zależności od warunków pogodowych itd.
Na temat wieku obiektów można równie dobrze wróżyć z fusów - będzie równie wiarygodnie jak wg metody C14

Niby metoda C14 nie działa, a niemający żadnej wiedzy w tym temacie, włodarze Kościoła Katolickiego, na to badanie sie zgodziły, aż śmiać sie chce :mrgreen: co to za cyrki tu sie wyprawiają, gdzie ten rozum Kościoła, chyba go jednak nie ma?

Pt sie 14, 2020 23:43
Robek, proszę o kulturę i merytoryczne argumenty w tej dyskusji. W przypadku powtórki dostaniesz ostrzeżenie!

So sie 15, 2020 9:44

Robek, piszesz że można tą technikę powtórzyć tylko, że nikt nie wie jak. Czy chcesz przez to powiedzieć że wszystko można zrobić i powtórzyć, tylko trzeba wiedzieć jak?

So sie 15, 2020 19:20

Robek, piszesz że można tą technikę powtórzyć tylko, że nikt nie wie jak. Czy chcesz przez to powiedzieć że wszystko można zrobić i powtórzyć, tylko trzeba wiedzieć jak?

Oczywiście że wszystko da się powtórzyć, tylko trzeba wiedzieć w jaki sposób to zrobić.
Dlatego dziwi mnie podejście Małgośki, która uznaje że rozwój nauki spowoduje że wszystko da się zrobić, bo tak nie jest, to że polecimy załogowo na Księżyc czy na Marsa, nic w kwestii całunu nie zmieni, też są inne relikwie czy też dzieła sztuki, z którymi może być problem choćby nawet "Manuskrypt Wojnicza" do tej pory nikt tego nie rozszyfrował, nikt nie wie jakim językiem ten manuskrypt został napisany, za setki lat kiedy wiedza ludzi na temat świata, będzie nieporównywalnie większa niż obecnie, to i tak w kwestii Manuskryptu Wojnicza nic się nie zmieni, może się okazać że na zawsze pozostanie tajemnicą.
Tutaj Całun Turyński i Manuskrypt Wojnicza, w kilku kwestiach są do siebie bardzo podobne, w obu przypadkach nie wiadomo kto jest autorem, nie wiadomo jaką techniką wykonano całun, tak samo nie wiadomo jakim językiem napisano ten cały manuskrypt, w obu przypadkach największy być może jedyny problem, to niepowtarzalność tych dwóch dzieł sztuki, bo jeśli byśmy znali inne obrazy wykonane tą techniką, i byśmy znali książki napisane tym językiem, to wtedy wszystko by się wyjaśniło, tajemnica tych dzieł sztuki, by wyszła na jaw.

So sie 15, 2020 20:24

Hmmm, według ciebie Całun Turyński jest dziełem sztuki. Autor - nieznany. Technika- nieznana, niezbadana. Przesłanie- nieznane. Cel- nieznane. Co jeszcze według ciebie można do tego dopisać?

So sie 15, 2020 21:16

załóżmy, że Całun Turyński, to rzeczywiście średniowieczne fałszerstwo. Musielibyśmy wtedy przyjąć, że jego autor był absolutnym geniuszem:
- wykonał obraz całkowicie unikalną techniką, nigdzie wcześniej ani później nie spotykaną, której do dziś nie udało powtórzyć ani nawet zidentyfikować
- na Całunie brak śladów farby, a wizerunek powstaje na skutek zmiany struktury samych włókien, przy czym często włókna położone głębiej są przebarwione, a bliżej powierzchni nie - jakim cudem średniowieczny fałszerz przebarwił włókna leżące głębiej, nie przebarwiając tych bliżej powierzchni?
- żeby sobie utrudnić, średniowieczny autor wykonał negatyw - po jakie licho?
- żeby było jeszcze trudniej, wykonał wizerunek tak, że ma on cechy trójwymiarowe - chociaż w średniowieczu raczej nikt i tak by tego nie docenił
- użył rzadko spotykanego płótna o potrójnym splocie - jeśli to miał być typowy przekręt do wyłudzania kasy od pielgrzymów, mógłby użyć pierwszego lepszego taniego i bardziej dostępnego materiału
- w sposób nietypowy dla średniowiecza, z wielką dokładnością oddał szczegóły anatomiczne
- średniowieczny autor miał też niezwykłą wiedzę historyczną, np. rany po biczowaniu odpowiadają użyciu rzymskiego flagrum, co raczej nie było powszechnie znane w średniowieczu
- postać z Całunu ma przebite nadgarstki, a nie dłonie jak to się powszechnie przedstawia na obrazach, dziś wiemy, że dłonie nie utrzymałyby ciężaru ciała
- pomimo tak spektakularnych efektów, autor nie wykonał żadnych innych kopii, chociaż pewnie zwiększyłoby to szanse na większy dochód

N sie 16, 2020 14:30

Hmmm, według ciebie Całun Turyński jest dziełem sztuki. Autor - nieznany. Technika- nieznana, niezbadana. Przesłanie- nieznane. Cel- nieznane. Co jeszcze według ciebie można do tego dopisać?

Pewnie coś by dało sie do tego dodać, ale widzę że dobrze podsumowałeś to co mówiłem :mrgreen: z jednym wyjątkiem, w końcu cel powstania całunu turyńskiego jest oczywisty, w tamtych czasach relikwie cieszyły się ogromną popularnością, ludzie by dali ogromne pieniądze, żeby zobaczyć całun w który owinięto Chrystusa, ktoś kto wykonał ten całun musiał się dobrze starać, bo od tego zależało czy zarobi na tym jakiekolwiek pieniądze.

Dżery napisał(a):
załóżmy, że Całun Turyński, to rzeczywiście średniowieczne fałszerstwo. Musielibyśmy wtedy przyjąć, że jego autor był absolutnym geniuszem:
- wykonał obraz całkowicie unikalną techniką, nigdzie wcześniej ani później nie spotykaną, której do dziś nie udało powtórzyć ani nawet zidentyfikować

Jest wiele podobnych dzieł sztuki, które były wykonane przez innych geniuszy, i co z tego?

Dżery napisał(a):
- na Całunie brak śladów farby, a wizerunek powstaje na skutek zmiany struktury samych włókien, przy czym często włókna położone głębiej są przebarwione, a bliżej powierzchni nie - jakim cudem średniowieczny fałszerz przebarwił włókna leżące głębiej, nie przebarwiając tych bliżej powierzchni?

Nie powiem ci w jaki sposób udało się coś takiego zrobić, ponieważ nie znam techniki jaką został ten wizerunek wykonany, i raczej na pewno to nie jest obraz, to nie zostało namalowane, tutaj bardziej bym obstawiał że włókna zostały uszkodzone za pomocą jakiś chemikaliów.

Dżery napisał(a):
- żeby sobie utrudnić, średniowieczny autor wykonał negatyw - po jakie licho?

Jaki negatyw? w którym roku? kto ci w średniowieczu robił negatywy? w tamtych czasach nikt jeszcze zdjęć nie robił.

Dżery napisał(a):
- żeby było jeszcze trudniej, wykonał wizerunek tak, że ma on cechy trójwymiarowe - chociaż w średniowieczu raczej nikt i tak by tego nie docenił

Wiele średniowiecznych dzieł sztuki, ma cechy trójwymiarowe.

Dżery napisał(a):
- użył rzadko spotykanego płótna o potrójnym splocie - jeśli to miał być typowy przekręt do wyłudzania kasy od pielgrzymów, mógłby użyć pierwszego lepszego taniego i bardziej dostępnego materiału

Być może na tańszym i gorszej jakość płótnie, nie dałoby rady wykonać takiego wizerunku.

Dżery napisał(a):
- w sposób nietypowy dla średniowiecza, z wielką dokładnością oddał szczegóły anatomiczne

Tutaj to już sobie strzeliłeś samobója :mrgreen: przecież ten wizerunek jest bardzo typowy dla średniowiecza, postać z całunu ma nienaturalnie bardzo długie palce u rąk, można powiedzieć że praktycznie nie ma ludzi z tak długimi palcami, natomiast średniowieczne malowidła właśnie tak wyglądają, w średniowieczu była moda żeby malować ludzi z bardzo długimi palcami.

Dżery napisał(a):
- średniowieczny autor miał też niezwykłą wiedzę historyczną, np. rany po biczowaniu odpowiadają użyciu rzymskiego flagrum, co raczej nie było powszechnie znane w średniowieczu

W Biblii chyba to jest w miarę dobrze opisane? więc może stamtąd czerpał wiedzę?

Dżery napisał(a):
- postać z Całunu ma przebite nadgarstki, a nie dłonie jak to się powszechnie przedstawia na obrazach, dziś wiemy, że dłonie nie utrzymałyby ciężaru ciała

No i strzeliłeś sobie kolejnego samobója :mrgreen: bo jakim cudem Jezusowi przebito nadgarstki, a trzech świętych stygmatyków miało stygmaty na dłoniach?
I co do tego ma kwestia tego że dłonie nie utrzymałyby ciężaru ciała? w ogóle skąd masz wiedze w jaki sposób krzyżowano ludzi w tamtych czasach, z tego co się orientuje to do dzisiaj tego nie wiadomo, no chyba że coś się zmieniło?
Technik krzyżowania było bardzo dużo, wydaje mi się że i tak przed samym krzyżowaniem to każdego skazańca dość mocno przywiązywano do tego krzyża, a to czy później przebito nadgarstki czy dłonie, nie robiło większej różnicy, bo i tak trzymały go sznurki którymi był przywiązany.

Dżery napisał(a):
- pomimo tak spektakularnych efektów, autor nie wykonał żadnych innych kopii, chociaż pewnie zwiększyłoby to szanse na większy dochód

Niby jak mogło zwiększyć dochód? przecież on za pieniądze pokazywał ludziom oryginalny całun Chrystusa, który sam wykonał :mrgreen: a przecież taki całun to był tylko jeden, trochę by to było dziwne, gdy ktoś taki dysponował kilkoma oryginalnymi całunami, to by nawet by było podejżane.

N sie 16, 2020 16:55

Robek , czy naprawdę uważasz że przed rokiem 1350 nie ma nigdzie wzmianki o Całunie, lub płótnie z grobu Chrystusa, bo słowo Całun nie zawsze funkcjonowało?

Pn sie 17, 2020 12:53

Robek , czy naprawdę uważasz że przed rokiem 1350 nie ma nigdzie wzmianki o Całunie, lub płótnie z grobu Chrystusa, bo słowo Całun nie zawsze funkcjonowało?

Jak tobie się wydaję że niebyło nigdy innych całunów niż turyński? :D to już naprawdę! z kim ja dyskutuję!?
Przed 1350 rokiem jak i po roku 1350, powstawało mnóstwo całunów, ponieważ na dobrze wykonany całun ludzie się nabierali, i dzięki temu można było na nich zarabiać ogromne pieniądze, w końcu wielu ludzi za jedną drzazgę z krzyża Chrystusa, było w stanie oddać cały swój majątek, więc za obejrzenie z bliska całunu, również byli w stanie dać sporo kasy.
Do dzisiejszych czasów dotrwały tylko najlepiej wykonane relikwie, w większości zostało tylko to, na co ludzie dali sie nabrać.
Gdybym posiadał dużą wiedze, to raczej bym sie na ten całun nie nabrał, w końcu widać na nim białego człowieka, a przecież Jezus raczej na pewno, nie był biały, w tamtych czasach w tamych rejonach, nie było białych ludzi.

Pn sie 17, 2020 22:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 67  Następna strona