Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 0:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość

Post Re: Całun Turyński
Nie kręć Robek, nie kręć, wcale tak nie mówiłem, czytaj jeszcze raz, pomału i dokładnie.

Pn sie 31, 2020 23:19

marekrogowicz napisał(a):
Kto ustalił i na podstawie jakich dokumentów?

Naukowcy ustalili w 1988 roku, a link do dokumentów które opisują to badanie, jest tutaj zamieszczony na poprzednich stronach tego tematu, jaki ci będzie zależało to sobie to znajdziesz.

Wt wrz 01, 2020 6:53

Cytuj:
Naukowcy ustalili w 1988 roku, a link do dokumentów które opisują to badanie, jest tutaj zamieszczony na poprzednich stronach tego tematu, jaki ci będzie zależało to sobie to znajdziesz

Nie będę przeglądał 50 stron wątku by szukać jakiegoś linku. Zresztą o ile pamiętam pisałeś wcześniej nie o prawdziwych ustaleniach na podstawie źródeł z epoki (np. zeznań sądowych) tylko jakiejś metodzie typu czary-mary z radioaktywnym węglem, którego stężenie w średniowieczu nie jest znane.

Wt wrz 01, 2020 14:57

Nie będę przeglądał 50 stron wątku by szukać jakiegoś linku. Zresztą o ile pamiętam pisałeś wcześniej nie o prawdziwych ustaleniach na podstawie źródeł z epoki (np. zeznań sądowych) tylko jakiejś metodzie typu czary-mary z radioaktywnym węglem, którego stężenie w średniowieczu nie jest znane.

Wiek całunu ustalono za pomocą badań naukowych, i nie rozumiem co maja do tego, jakieś źródła epoki? przecież było badanie wieku całunu, wyszło średniowiecze, czego jeszcze nie rozumiesz?

Śr wrz 02, 2020 1:02

Cytuj:
Wiek całunu ustalono za pomocą badań naukowych, i nie rozumiem co maja do tego, jakieś źródła epoki?

To proste , badania naukowe dla historii polegają na analizie i powiązaniu ze sobą relacji źródłowych tak by odtworzyć najbardziej prawdopodobny obraz wydarzeń.
Żeby nie być gołosłowny podam przykład jak to się robi fachowo - https://shron1.chtyvo.org.ua/Rohovich_M ... c0efeb53a3
Jeśli ktoś uważa że całun jest ze średniowiecza ma obowiązek przedstawić źródła z tego czasu które o tym mówią. I muszą być to źródła konkretne. Np. przesłuchanie fałszerza który stworzył całun, relacje świadków którzy widzieli jak był robiony, pamiętnik twórcy całunu itp. Jest jeszcze dużo innych opcji. A im pełniejszy zapis źródeł tym lepiej. Nie wystarczy nawet opinia kogoś ze średniowiecza, choć to i tak byłoby o wiele więcej warte niż jakaś nic nie warta metoda radiowęglowa, bo to już jest jakaś przesłanka by zacząć sobie wyrabiać opinię na dany temat.
Gdzie zatem są te rzekome badania naukowe na temat czasu powstania całunu dowodzące że powstał w średniowieczu?

Śr wrz 02, 2020 14:58
To ja pozwolę sobie napisać posta na podobnej zasadzie, jak to marekrogowicz robi. Tzn.: coś gdzieś żem słyszał, czytał, czy mnie wkręcili, tego nie sprawdziłem, ale po co w ogóle sprawdzać, skoro mnie to pasuje do światopoglądu. Teraz więc rozgłaszam ten mój pogląd jako prawdę szczerą, nawet objawioną; dlatego dowody znajdź se pan sam, jak żeś taki głupi, że się na prawdę z rozumem swoim porywasz. Bo prawdy się nie dowodzi, ale w prawdę się wierzy i ło.

No więc.

Wizerunek z tzw. całunu jest niepoprawny geometrycznie, niepoprawny anatomicznie oraz zawiera kardynalny błąd, że jego front i plecy są różnych długości. Samo to wystarcza, żeby unaocznić sobie, że to oszustwo jest i szopka poświęcana, na której zarabia się tylko, jak się drzewiej zarabiało na odpustach.

Metoda radiowęglowa jest narzędziem nauki stosowanym powszechnie w różnych dziedzinach badawczych, w każdej daje wyniki zazębiające się ładnie z całością wiedzy zdobytej innymi metodami i dlatego uznana jest za narzędzie wiarygodne i godne zaufania.

Tzw. całun został zbadany zaraz jak się w średniowieczu pokazał, przez katolickiego biskupa miejsca; tenże biskup obejrzał wizerunek, powziął podejrzenia, poszukał po ludziach, dotarł do fałszerza, wydobył z niego przyznanie się do oszustwa i złożył z tego wszystkiego raport swojej kościelnej zwierzchności, która go przyjęła i wciągnęła do archiwum.

Wreszcie, jeżeli ktoś buduje swoją wiarę na pokazywaniu przysłowiowej jaskini, gdzie się jakoby Odyseusz chował, to nie jest chrześcijaninem, tylko poganinem i tyle. Bo Jezus, póki żył, to jasno dawał do zrozumienia, że On sobie nie życzy takich wyznawców, co to tylko potrafią wołać: Panie, Panie! i to jeszcze na widok kawałka płótna z plamami jakimiś niewyraźnymi na nim. Takich wyznawców to Jezus się wyprze i się za nimi na Sądzie Ostatecznym nie ujmie; zamiast tego zademonstruje zdziwienie, że taki ktoś się w ogóle powołuje na jakąś z Nim zażyłość i zasługi. On bowiem tych ludzi nie zna.

Śr wrz 02, 2020 15:43

Niezgodności geometryczne można być może jakoś wyjaśnić - np. ułożeniem ciała czy sposobem zawijania.
Natomiast to:
Cytuj:
Tzw. całun został zbadany zaraz jak się w średniowieczu pokazał, przez katolickiego biskupa miejsca; tenże biskup obejrzał wizerunek, powziął podejrzenia, poszukał po ludziach, dotarł do fałszerza, wydobył z niego przyznanie się do oszustwa i złożył z tego wszystkiego raport swojej kościelnej zwierzchności, która go przyjęła i wciągnęła do archiwum.

wygląda jak konkret, warto byłoby podać namiary na ów raport. A także stanowisko władz Kościoła po zapoznaniu się z raportem w krótszej i dłuższej perspektywie czasowej.
Nie wiem tylko po co była cała reszta komentarza?
Nie mówię tylko o upieraniu się przy nienaukowej metodzie radiowęglowej ale np . to:
Cytuj:
Wreszcie, jeżeli ktoś buduje swoją wiarę na pokazywaniu przysłowiowej jaskini

Czy zasugerowałem że opieram na całunie wiarę?
Jestem naukowcem, na istnienie Boga i rzetelność wiary katolickiej (w wersji oryginalnej tak do około poł. XVIII wieku) mam dość dowodów. Po prostu jestem ciekaw czy całun jest autentyczny i interesują mnie naukowe argumenty w tej kwestii a nie jakaś pseudonauka.

Śr wrz 02, 2020 16:18
Wie pan co, buszując po Sieci natknąłem się kiedyś na wypisy faceta, który uczył w szkole pożarniczej i obalał Einsteina na boku, taką mianowicie metodą, że robił szkolne błędy rachunkowe i tryumfalnie przestawiał je na dowód, że Einstein płodził kocopoły. Był to fizyk z dyplomem uniwersyteckim, który nawet w nekrologu kazał sobie wydrukować: Fizyk.

Daj więc pan spokój podnoszeniu, że jesteś naukowcem, jakby to stanowiło jakiś argument. Nie stanowi go tym bardziej, że ogłaszasz pan, że masz dowody na Boga - a na Boga, to dopiero śmierdzi pseudonauką na kilometr. Zresztą u czorta - cóż to za naukowiec, co nie umie ułożyć kwerendy dla Gógla i musi ręcznie przeklikiwać antyczne fora? Ciekawość poznawcza nie pcha go do zbadania i nauczenia się nowej techniki pozyskiwania wiedzy?

Śr wrz 02, 2020 23:40

Jeśli ktoś uważa że całun jest ze średniowiecza ma obowiązek przedstawić źródła z tego czasu które o tym mówią. I muszą być to źródła konkretne. Np. przesłuchanie fałszerza który stworzył całun, relacje świadków którzy widzieli jak był robiony, pamiętnik twórcy całunu itp.

To jakiś żart? co to za dziwadło wymyśliłeś? średniowieczne historyjki o całunie, mają być na cokolwiek dowodem?
Przecież było badanie wieku całunu, na które była zgoda władz Kościoła :mrgreen: wyszło że średniowiecze, więc o co ci jeszcze chodzi? to badania naukowe mam stawiać na równi z jakimiś tam ludźmi którzy 700 lat temu, coś tam powiedzieli? :D

Cz wrz 03, 2020 0:19

Marekgregowicz - w przypadku włamania też będziesz potrzebował pamiętnika sprawcy, żeby go ująć, czy wystarczyłyby odciski palców? Bo w calunie mamy "odciski" węgla z epoki

Cz wrz 03, 2020 6:06

Cytuj:
Marekgregowicz - w przypadku włamania też będziesz potrzebował pamiętnika sprawcy, żeby go ująć, czy wystarczyłyby odciski palców?

Odciski palców można podłożyć, potrzebny jest jeszcze kontekst. Np. przyznanie się do winy połączone z odciskami palców daje całkiem spójny obraz. Nagranie z kamery pokazujące gościa w drodze ze swojego do mojego domu w nocy włamania + odciski palców i znów pasuje. Natomiast w przypadku podłożonych odcisków mogą nie pasować nagrania czy zeznania świadków którzy widzieli gościa w Warszawie gdy kradzież była w Gdańsku.
Cytuj:
Bo w calunie mamy "odciski" węgla z epoki

Mamy, nie mamy jednak żadnych podstaw do ich prawidłowego zinterpretowania.
Pozostańmy zatem przy prawdziwej nauce czyli co kto ustalił na podstawie kwerendy źródłowej z czasów pojawienia się pierwszych informacji o całunie. Czy ktoś ma coś ciekawego na ten temat.
Cytuj:
Wie pan co, buszując po Sieci natknąłem się kiedyś na wypisy faceta, który uczył w szkole pożarniczej i obalał Einsteina na boku, taką mianowicie metodą, że robił szkolne błędy rachunkowe i tryumfalnie przestawiał je na dowód, że Einstein płodził kocopoły. Był to fizyk z dyplomem uniwersyteckim, który nawet w nekrologu kazał sobie wydrukować: Fizyk.

To nie na temat. O kocopołach Einsteina można założyć odrębny.
Cytuj:
Zresztą u czorta - cóż to za naukowiec, co nie umie ułożyć kwerendy dla Gógla i musi ręcznie przeklikiwać antyczne fora?

Nie jestem informatykiem i nie każdy naukowiec nim jest, więc argument chybiony. Zresztą chybiony podwójnie bo nie wszystko da się znaleźć w sieci.

Cz wrz 03, 2020 15:06

Mamy, nie mamy jednak żadnych podstaw do ich prawidłowego zinterpretowania.

Badanie wykazało że całun jest ze średniowiecza, więc co tutaj interpretować?

Pozostańmy zatem przy prawdziwej nauce czyli co kto ustalił na podstawie kwerendy źródłowej z czasów pojawienia się pierwszych informacji o całunie. Czy ktoś ma coś ciekawego na ten temat.

To nie jest prawdziwa nauka, to jest próba zbierania średniowiecznych historyjek, które w niczym nie pomagają, bo niby jak mają pomóc?

Cz wrz 03, 2020 20:43

Robek bujdy opowiadasz, badanie radiowęglowe było błędne, nic tylko te badanie i te badanie, a to zwykła lipa.

Pt wrz 04, 2020 0:47

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Robek bujdy opowiadasz, badanie radiowęglowe było błędne, nic tylko te badanie i te badanie, a to zwykła lipa.

Czyżby autentyczność, bądź jej brak, spowoduje u Ciebie, że będziesz miał inny punkt widzenia?

Pt wrz 04, 2020 8:16

Lol, to było najuczciwiej przeprowadzone badanie - 3 różne ośrodki ze ślepą próbą i dały zbliżony wynik. Dlaczego uważasz, że nie ma podstaw do interpretacji badania 14C? Bo wyniki nie pasują? :D świat nauki zgadza się co do dokładności tej metody w określaniu wieku z dokładnością +/- 80 lat - wystarczająca w tym wypadku.

Zakładasz dziwne kryteria do rozstrzygania pochodzenia tego kawałka materiału. Drewno z krzyża Jezusa też jest legendarne, więc mamy za takie uznać każdą drzazgę? Czy może poszukać jakiejś metody weryfikacji

Pt wrz 04, 2020 10:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 67  Następna strona