Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 23:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość
Post Re: Całun Turyński
marekrogowicz napisał(a):
Na razie zauważyłem że pierwszy artykuł z podanej tam listy jest niedostępny, chyba że chciałbym wyrzucić w błoto 37,5 dolara.

Na to "błoto" właśnie czekałem. Na głośne, otwarte przyznanie się, że Marek Rogowicz uczciwym badaczem nie jest. Uczciwy badacz, choćby i hobbysta, autentycznie chce dociekać prawdy o świecie, bez względu ile by musiał przy tym zapłacić; bo takiego badacza napędza szczera ciekawość poznawcza. A Marka Rogowicza napędza co innego. Marka Rogowicza, obawiam się, napędza wiara w spisek i branie się ze spiskiem za bary, i dyskredytowanie złych spiskowców, żeby taką "prawdę" ocalić, jaką sobie uprzednio w ciemno zadekretował. I chyba nawet samego Boga przymusił, żeby On mu tę jego "prawdę" żyrował.

No tak się nauki nie robi. A i religię katolicką praktykuje się inaczej.

Pt wrz 11, 2020 18:38

Cytuj:
Na to "błoto" właśnie czekałem. Na głośne, otwarte przyznanie się, że Marek Rogowicz uczciwym badaczem nie jest. Uczciwy badacz, choćby i hobbysta, autentycznie chce dociekać prawdy o świecie, bez względu ile by musiał przy tym zapłacić; bo takiego badacza napędza szczera ciekawość poznawcza.

No i jak zwykle pudło. Czy ty w ogóle umiesz czytać ze zrozumieniem?
Po co mam kupować drogie artykuły jak mogę zweryfikować te które są udostępnione?
Jeśli będą do niczego - a tak mam podstawy podejrzewać - to oszczędzę kupę kasy na inne bezwartościowe artykuły.
Cytuj:
Bo te źródła są na 100% pewne, w końcu całe średniowiecze po dziś dzień, przez całą dobe pilnowałeś tych grobów, i wiesz że nikt nic tam nie kombinował, no weź się zastanów, co ty tutaj opowiadasz!

Sugerujesz że każdy łachmyta ot tak mógł sobie wejść na Wawel i grzebać w sarkofagach królów? Ciekawa teza, szkoda że jak wszystko co piszesz absurdalna.
Cytuj:
przecież to jest nie możliwe żebyś nie wiedział jak się sprawdza ile lat ma jakieś drzewo

Wiem ale w przeciwieństwie do ciebie posiadłem umiejętność czytania ze zrozumieniem. Czytałem artykuły na temat dendrochronologii pisane przez zwolenników tej metody i jest tam jasno stwierdzone że przyrosty roczne niekoniecznie są faktycznie roczne.

Pt wrz 11, 2020 19:13

marekrogowicz napisał(a):
Sugerujesz że każdy łachmyta ot tak mógł sobie wejść na Wawel i grzebać w sarkofagach królów? Ciekawa teza, szkoda że jak wszystko co piszesz absurdalna.

Ty wiesz że absurdalna, bo całą dobę od wieków na Wawelu siedziałeś, i tych sarkofagów pilnowałeś.
Dobrze chociaż że wspólnymi siłami, udało się potwierdzić prawdziwość to badanie wieku całunu, z 1988 roku, dzięki temu wiemy że to jedynie średniowieczne dzieło sztuki, ciekawa jest kwestia tego jaką techniką to zostało zrobione, może kiedyś uda się odkryć sposób w jaki powstał ten wizerunek.

Pt wrz 11, 2020 19:33

Robek opierasz się tylko na badaniu radiowęglowym, a to za mało. Jak wykazałem badanie to może być błędne w przypadku Całunu, jak i tych twoich desek na płocie.

Pt wrz 11, 2020 19:43

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Robek opierasz się tylko na badaniu radiowęglowym, a to za mało.

A niby na czym innym mam się opierać? wiek tego całunu jest najważniejszy cała reszta jest mało istotna, można powiedzieć że nie ma znaczenia, w sumie tylko to jedno badanie wieku całunu, mogło podważyć jego autentyczność, udowodnić że to fałszerstwo, i akurat tak się stało, zostało udowodnione że całun jest ze średniowiecza.
I jak ty chcesz się opierać na czymś innym, to niby w jaki sposób mógłbyś udowodnić, że ten całun jest fałszywy?

Jak wykazałem badanie to może być błędne w przypadku Całunu, jak i tych twoich desek na płocie.

Jak coś nie pasuje, to zrób ponowne badanie wieku całunu, a skoro puki co tego badania nie ma, to trzeba opierać się na tym co jest, a jest badanie wieku całunu, które było nadzorowane przez Kościół i które wykazało, że całun jest ze średniowiecza.

So wrz 12, 2020 15:39

Robek, a gdzie twoja wyobraźnia? Przecież pisałem, że nic nie wiemy o zmartwychwstaniu, o procesach jakie tam mogą zachodzić. Są rzeczy, które się naukowcom nie śniło. A ty tylko to datowanie i tylko ta średniowieczna data i nic więcej, rusz troszkę głową.

So wrz 12, 2020 17:21

Robek, a gdzie twoja wyobraźnia? Przecież pisałem, że nic nie wiemy o zmartwychwstaniu, o procesach jakie tam mogą zachodzić. Są rzeczy, które się naukowcom nie śniło. A ty tylko to datowanie i tylko ta średniowieczna data i nic więcej, rusz troszkę głową.

Skoro nic nie wiemy o zmartwychwstaniu, to w tej sytuacji kwestia tego jak wygląda całun nie ma żadnego znaczenia, w końcu Jezus mógł być pochowany bez całunu, mógł wyglądać zupełnie inaczej.

A ty tylko to datowanie i tylko ta średniowieczna data i nic więcej, rusz troszkę głową.

Czego ty tutaj chcesz więcej? o co ci chodzi?

Są rzeczy, które się naukowcom nie śniło.

Faktycznie Jezus odmładzający pośmiertnie całun, nie jest czymś co naukowcom się śniło, bo niby po co by mieli śnić, o tak abstrakcyjnych rzeczach.

So wrz 12, 2020 19:30

Marekrogowicz - tyle, że nawet przy badaniu całunu każdy z trzech instytutow razem z próbkami dostał jeszcze kawałki tkanin o znanej dacie pochodzenia, bez wiadomości która jest która. Poza tym sprawdza sie tak pbrazy pod kątem fałszerstw i ogólnie sprawdzanie przedmiotów o znanym czasie powstania byłoby najprostszym i najszybszym sposobem na zweryfikowanie skuteczności datowania radiowęglowego. Skoro nikt przez 70 lat go nie obalił mając tak prosty sposób pod ręką, to najwyraźniej działa

Wt wrz 15, 2020 9:33

Cytuj:
sprawdzanie przedmiotów o znanym czasie powstania byłoby najprostszym i najszybszym sposobem na zweryfikowanie skuteczności datowania radiowęglowego.

Byłoby - tylko że nikt tego nie robi.
Cytuj:
Skoro nikt przez 70 lat go nie obalił mając tak prosty sposób pod ręką, to najwyraźniej działa

Jw. Skoro metoda nie jest weryfikowana w oparciu o próbki o znanej dacie śmierci to skąd założenie że działa?

Wt wrz 15, 2020 14:56

To polecam wybrać coś o znanym czasie powstania i przesłać np tutaj: https://scientificarttests.com/pl/datow ... glowe.html
Pewnie trochę kasy pójdzie, ale masz szansę obalić skuteczność tej metody.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Wt wrz 15, 2020 19:23

Cytuj:
To polecam wybrać coś o znanym czasie powstania i przesłać np tutaj: https://scientificarttests.com/pl/datow ... glowe.html
Pewnie trochę kasy pójdzie, ale masz szansę obalić skuteczność tej metody.

Szkoda kasy, to ci co przekonują o skuteczności danej metody mają przedstawić dowód a nie ci co ją podważają.
Zresztą mam dostęp co najwyżej do próbek z czasów kiedy badano już stężenie C14 w atmosferze, a np. z grobu królewskiego jakiegoś Kazimierza Wielkiego jakbym chciał jakieś szczątki zmarłego dostać to musiałbym piastować jakieś stanowisko państwowe chyba, a i to nie wiem czy by pomogło.
Zresztą skoro inne tego typu metody dają błędne wyniki - np. metoda potasowo-argonowa datuje kości dinozaurów na ponad 65 mln lat wstecz mimo że dinozaury(smoki) oglądali od czasu do czasu ludzie np. koło 2-3 tys. lat temu to narzuca się wniosek że tego typu metody są mało warte.

Wt wrz 15, 2020 19:58
Obserwowali kości. Tłumaczyli sobie, że smocze. Bodaj u Długosza jest pogrzebany opis jakiejś okolicy, gdzie ziemia sama garnki rodzi, bo Bóg pobłogosławił; ludzie chodzą i wykopują, używają ich potem. No więc cud, nie inaczej? Raczej zadanie dla archeologa. Czyli mało warte są nie metody, tylko interpretacje Marka Rogowicza.

Wt wrz 15, 2020 20:48

Cytuj:
Czyli mało warte są nie metody, tylko interpretacje Marka Rogowicza.

Szkoda tylko że kości smoków datowane nie metodą argonowo-potasową a C14 dały zupełnie inne wyniki - tu masz coś o tym: http://dakowski.pl/index.php?option=com ... l2jk3GCfk0
Teraz mi powiedz która metoda jest zła? C14 czy argonowo-potasowa?
Obie nie mogą być poprawne skoro dają różne wyniki.

Wt wrz 15, 2020 22:35
Wie kolega co, smoki to mi po skwerze cięgiem chadzają i mówią "gruchu".

Nie wiem, kto zacz, Dakowski. Wiem, że nie było sensacji na skalę światową i gwałtownego poszukiwania innych metod, które dawałyby wyniki spójne z kolumną stratygraficzną i całą resztą wiedzy o prehistorii. Objaśni kolega naturę spisku?

Ile w końcu kolega odczytuje z termometru, bo w ten dyplom inżynierski też przestaję pomału wierzyć?

Śr wrz 16, 2020 3:02

Cytuj:
Nie wiem, kto zacz, Dakowski.

Też nie wiem, zresztą to nieważne.
Cytuj:
Wiem, że nie było sensacji na skalę światową i gwałtownego poszukiwania innych metod, które dawałyby wyniki spójne z kolumną stratygraficzną i całą resztą wiedzy o prehistorii. Objaśni kolega naturę spisku?

Nie mówię o spisku tylko o różnicach w datowaniu przy 2 różnych metodach. To oznacza że jedna z nich lub obie są błędne. A w związku z tym że smoki są wymieniane w źródłach oznacza że metoda radiowęglowa daje lepsze (co nie znaczy jeszcze dobre) wyniki odnośnie datowania kości dinozaurów niż powszechnie stosowana do tego metoda potasowo-argonowa.
Natomiast jeśli wciąż chcesz smoki datować na 65 mln lat wstecz to musisz odrzucić metodę radiowęglową.
To która z tych metod jest teraz dla ciebie naukowa a która nie i dlaczego?

Śr wrz 16, 2020 14:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 67  Następna strona