Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Grzech w spadku
Spotkałem się z opinią że historyczna Biblia zaczyna się od powołania jeszcze wtedy Abrama. Z tego by wynikało że natomiast to wcześniejsze możemy odnosić że dzieje się również ponadczasowo, np. w w naszym życiu.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr gru 30, 2020 16:42 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Dzieki Proteon za ten link chociaz nie wydaje mi sie poprawna konkluzja "interpretowac symbolicznie". Podobnie jak doszukiwanie sie w Biblii tylko faktow historycznych. Wystrzegal bym sie podchodzeniu z mlotkiem do mercedesa i w ten sam sposob do jakiegokolwiek klasyfikowania Biblii. Biblia to Biblia albo "ponadczasowa madrosc" jak to okreslil Andy. Kiedys zadalem pytanie kiedy jakis problem (np. zadanie z matematyki) uwaza sie za rozwiazany? Czy wtedy gdy rozwiazanie zapisano na kartce lub tablicy? Bo dosyc popularna wydaje sie opinia ze tak np w pytaniu: "Czy był taki moment, w którym część ludzi miała duszę, a ich rodzice i dziadkowie nie mieli?" A artykul polecam. Moze rozjasni albo skieruje czyjas mysl na inne tory.
|
Śr gru 30, 2020 18:14 |
|
 |
afilatelista
|
Andy72 napisał(a): Proponuję wysłuchać Jordana Petersona https://www.youtube.com/watch?v=7dfTn33IiZwAutor nie jest jakimś "religiantem" a psychologiem. Biblia to nie jakieś historyjki ale wielka ponadczasowa mądrość. Które z jego argumentów uważasz za istotne dla dyskusji? Zdajesz sobie sprawę że ten facet nie jest nawet chrześcijaninem? To jedna z dziwniejszych postaci wśród apologetów. Andy72 napisał(a): Spotkałem się z opinią że historyczna Biblia zaczyna się od powołania jeszcze wtedy Abrama. Z tego by wynikało że natomiast to wcześniejsze możemy odnosić że dzieje się również ponadczasowo, np. w w naszym życiu. Problem w tym że te księgi nie mają podadczasowej wartości. To mity starożytnych plemion i reprezentują moralność wątpliwą nawet jak na tamte czasy. Co do historyczności od Abrama też mam bardzo duże wątpliwości. Cała historia z księgi wyjścia, plagi egipskie, wędrówka po pustyni itd prawdopodobnie nie miały miejsca.
|
Śr gru 30, 2020 20:11 |
|
|
|
 |
Andy72
|
afilatelista napisał(a): Zdajesz sobie sprawę że ten facet nie jest nawet chrześcijaninem? To jedna z dziwniejszych postaci wśród apologetów.
Może z tego powodu jego argumenty będą bardziej strawne dla osób niewierzących? afilatelista napisał(a): Problem w tym że te księgi nie mają podadczasowej wartości. To mity starożytnych plemion i reprezentują moralność wątpliwą nawet jak na tamte czasy.
Owszem, jak Kain zabija Abla, to prezentuje wątpliwą moralność Kaina. afilatelista napisał(a): Co do historyczności od Abrama też mam bardzo duże wątpliwości. Cała historia z księgi wyjścia, plagi egipskie, wędrówka po pustyni itd prawdopodobnie nie miały miejsca. Wszystko to sobie wymyślono?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr gru 30, 2020 20:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież ten tekst zachęca tylko do ateizmu. Co my w nim mamy, mamy stwierdzenie że G.p. to brednia. Mamy stwierdzenie że moralność pochodzi od małpy a nie od Boga i stwierdzenie ze dusza to brednie. Ze cuda to bajki dla dzieci. Reszty nie pamiętam bo czytałem to dawno temu. Jestem kolejną osobą która tak twierdzi(w komentarzu do tego tekstu) http://teologia.deon.pl/biblia-i-nauka- ... a-hellera/Ale jak już mówiłem wielokrotnie samą ewolucje możnaby pogodzić z księga rodzaju ale już poligenizm nie Znacznie lepszą interpretację zaprezentowali oni https://www.szkolateologii.dominikanie. ... lucyjnego/
|
Śr gru 30, 2020 20:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ps: cytat perełka z tekstu Marcina Majewskiego Cytuj: Z kolei teizm naturalistyczny mierzy się z właściwym ujęciem obrazu Boga. Bóg teologów ewolucyjnych staje się Bogiem jedynie immanentnym, a wiec nie transcendentnym Stwórcą wiary chrześcijańskiej. Obraz ten zbliża się miejscami do panteizmu, a rozróżnienie tego, co naturalne i nadnaturalne zostaje rozmyte. Dodatkowo brak w pracach i wystąpieniach teologów ewolucyjnych odniesień do takich tematów jak anioły, demony, opętania, stygmaty, czyściec, widzenia itp. Wszystko sprowadza się do ukrytego działania Bożej immanencji w świecie praw przyrody. Bardziej konsekwentni i skrajni teolodzy procesu uznają za symboliczne nie tylko wszystkie cuda ewangeliczne, ale także zmartwychwstanie Chrystusa I jeszcze jeden Cytuj: Sublimując oceny moralne w tej sprawie kierowaliśmy się nie literalnie rozumianym prawodawstwem Pisma Świętego Pragnę zauważyć że zwolennicy abolicji również powoływali się na Biblię Artykuł Majewskiego oceniam za tragiczny i uderzający w chrześcijaństwo
|
Śr gru 30, 2020 20:38 |
|
 |
afilatelista
|
Andy72 napisał(a): Owszem, jak Kain zabija Abla, to prezentuje wątpliwą moralność Kaina. Bardziej miałem na myśli Jahwe który urządza potop, niszczy Sodomę i Gomorę razem z dziećmi a oszczędza Lota który chciał.oddać córki na zbiorowy gwałt Itd. Cytuj: Wszystko to sobie wymyślono? Jak inne legendy może być w tym ziarno prawdy. Np. takie że w czasach kiedy rzekomo Mojżesz miał wyprowadzać Izraelitów z Egiptu do Kanaanu... Kanaan był częścią Egiptu. Judaizm wywodzi się z politeistycznych religii ludów Kanaanu co jest faktem. Moim przypuszczeniem natomiast jest to że autorzy Biblii wysnuli mit o wyjściu z Egiptu żeby odróżnić wyznawców monoteizmu od religii politeistycznych które były w tamtym czasie ciągle żywe.
|
Cz gru 31, 2020 0:07 |
|
 |
Wybawiony
|
Niewątpliwie interpretacja ta przemawia do rozumu. Warto jednak zadać sobie trzy pytania : 1. Czy znam choć jedną osobę, która nawróciłaby się do Boga dzięki teorii ewolucji? 2. Czy chrześcijanin powinien poszukiwać argumentów przemawiających bardziej do rozumu, czy może do ludzkiego ducha? 3. Czyż wiara nie jest przyjmowaniem objawionej prawdy Bożej często wbrew temu co widzą nasze oczy, jak też wbrew temu co jest w stanie ogarnąć nasz umysł?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Cz gru 31, 2020 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wybawiony napisał(a): 1. Czy znam choć jedną osobę, która nawróciłaby się do Boga dzięki teorii ewolucji? Nie ma, jest kompletnie na odwrót z tym że tam masz 31 artykulików A nie tylko ten jeden. I jest to znacznie lepsza interpretacja od tej którą zaprezentował choćby Majewski
|
Cz gru 31, 2020 22:37 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Dlaczego przyrównujecie Ewolucję z Biblią i twierdzicie, że są sprzeczne? Nie ma żadnej sprzeczności, bo gdyby dzisiaj pisano Biblię, to pisano by głównie o Ewolucji.
|
Pt sty 01, 2021 0:25 |
|
 |
No_Pasaran
|
Inny_punkt_widzeniaNieśmiało sugeruję, byś odniósł się do wcześniej przytoczonych Ci argumentów: No_Pasaran napisał(a): Zapytałeś się skąd Afilatelista wie, że przed pojawieniem się ludzi była śmierć i dostałeś odpowiedź. Faktem, potwierdzanym bezpośrednio przez nauki przyrodnicze jest, że śmierć i choroby istniały na miliony lat przed człowiekiem, a więc na miliony lat przed tym, nim ten miał sposobność popełnienia jakiegokolwiek grzechu.
_________________ Hasta la Victoria Siempre
|
Pt sty 01, 2021 0:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja się odniosłem i to wystarczy
|
Pt sty 01, 2021 1:30 |
|
 |
proteom
|
Quinque napisał(a): Ja się odniosłem i to wystarczy Gdzie się odniosłeś?
|
Pt sty 01, 2021 1:38 |
|
 |
afilatelista
|
Quinque napisał(a): Ja się odniosłem i to wystarczy Quinque twierdzi że nie bo nie i to jest argument. Przykro mi ale ewolucja jest faktem. A jeśli ewolucja jest faktem to trzeba sporej gimnastyki umysłowej żeby jakkolwiek pogodzić ja z chrześcijaństwem.
|
Pt sty 01, 2021 1:40 |
|
 |
proteom
|
afilatelista napisał(a): Quinque napisał(a): Ja się odniosłem i to wystarczy Quinque twierdzi że nie bo nie i to jest argument. Przykro mi ale ewolucja jest faktem. A jeśli ewolucja jest faktem to trzeba sporej gimnastyki umysłowej żeby jakkolwiek pogodzić ja z chrześcijaństwem. A gdzie ewolucja zaprzecza chrześcijaństwu?
|
Pt sty 01, 2021 2:18 |
|
|
|