| 

Odpowiedzialnosc za slowo 

| Autor | Wiadomość |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Odpowiedzialnosc za slowoG. Braun to zupełnie nie moja bajka..... 

|  
			| N wrz 09, 2018 14:03 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Odpowiedzialnosc za slowoZbigniew3991 napisał(a): Widzę, że przeprowadziłeś dokładne badania.Jak jak pisałem: z wyszukiwarką Google to zapewne około 10-15 minut, a może i mniej. Wystarczy spróbować  sprawdzić te Garnki. Alus napisał(a): Historię parafii Garnek - zniszczonej, spalony kościół w czasie II wojny światowej - w 100 lecie istnienia opisała tygodnik Niedzielahttp://niedziela.pl/artykul/20211/nd/10 ... fii-Garnek70 km nod Warszawy  - ani w diecezji warszawsko praskiej, ani w sąsiadującej drohiczyńskiej nie ma parafii Garnek.Ano właśnie. W Polsce są dwie miejscowości o nazwie Garnek: jedna to ta malutka wioseczka w powiecie sokołowskim na Mazowszu, która nie ma kościoła i nie była siedzibą parafii, a druga to wioska w powiecie częstochowskim -- ta, o której pisze tygodnik "Niedziela", i która rzeczywiście była przed wojna i jest obecnie siedzibą parafii. Ale leży ok. 200 km od Warszawy, a nie 70 km, nie liczy 7000 mieszkańców, lecz ok. 2000, i nieprawdą jest, że podczas wojny nikt w niej nie zginął. Wręcz przeciwnie: już w nocy z 5 na 6 września doszczętnie spalono Kajetanowice, należące do tej parafii, i wymordowano ok. 80 osób, w tym dzieci, zaś w 1944 urządzono łapankę w samym Garnku, wywożąc grupę mieszkańców, w tym proboszcza, do obozów koncentracyjnych, a parę miesięcy potem spalono kościół i zastrzelono następnego proboszcza. Parafia Garnek ponoć cudownie ocalona wskutek codziennego, od 1 września 1939, odmawiania różańca została od a do zet zmyślona.

|  
			| N wrz 09, 2018 14:06 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoAlus napisał(a): G. Braun to zupełnie nie moja bajka.....Ale powiazania pomiedzy objawieniami, ruchami wojsk, wybuchem wojny kilkadziesiat lat pozniej itd to dla mnie szok. Poza tym skoro piszesz o Braunie ja nie jestem pewien czy nasz przyjaciel z tego forum - Akruk nie zostanie kiedys swietym za obrone prawdy.

|  
			| N wrz 09, 2018 14:33 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Odpowiedzialnosc za sloworobaczek2 napisał(a): Alus napisał(a): G. Braun to zupełnie nie moja bajka.....Ale powiazania pomiedzy objawieniami, ruchami wojsk, wybuchem wojny kilkadziesiat lat pozniej itd to dla mnie szok. Poza tym skoro piszesz o Braunie ja nie jestem pewien czy nasz przyjaciel z tego forum - Akruk nie zostanie kiedys swietym za obrone prawdy.Takie różne symulację i kombinacje można dowolnie snuć na bazie każdych objawień i dowolnie wbrew słowom Maryi w każdym objawieniu "Jezus przysłał mnie...Syn mój mnie przysłał", powiedzieć, że Maryja wyczerpała całe to instrumentarium i zdecydowała  objawić sie w Gietrzwałdzie. Nie kupuję takiej instrumentalizacji Matki Bożej.

|  
			| N wrz 09, 2018 18:20 | 

|  
		|  |  
			| IrciaLilith 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoAlus , co jeszcze uważasz za instrumentalizację Matki Bożej? Czy dostrzegasz także przykłady podobnego podejścia do Boga? _________________
 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

|  
			| Pn wrz 10, 2018 13:18 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Odpowiedzialnosc za slowoIrciaLilith napisał(a): Alus , co jeszcze uważasz za instrumentalizację Matki Bożej? Czy dostrzegasz także przykłady podobnego podejścia do Boga?Czy dostrzegam? - multum, pierwszy z brzegu otrzymaliśmy pana prezydenta, to jest dar od Boga , biskup po Mszy dla Polonii w USA.

|  
			| Pn wrz 10, 2018 13:39 | 

|  
		|  |  
			| IrciaLilith 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoPytam , bo doszłam może aż za daleko i aktualnie uważam że każde przypisywanie Bogu ,Jezusowi, Marii czy Allahowi, Krisznie itd czegoś tak naprawdę naturalnego (szczególnie mało prawdopodobnego ,ale w pełni naturalnego) jest nadużyciem. A działanie Boga to 'tylko' wskazywanie drogi człowiekowi i wspieranie go wewnętrznie.
 Jak ktoś zechce to wszystko może traktować jako dar od Boga, szczególnie jeśli uważa że życie jest darem - tylko wówczas chyba wszystkie następne dary są jego wynikiem i nie ma co robić szumu...

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

|  
			| Pn wrz 10, 2018 13:48 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoAlus napisał(a): Nie kupuję takiej instrumentalizacji Matki Bożej.Co sadzisz o obietnicy ze I wojna swiatowa wkrotce sie skonczy i przekazie o nawroceniu Rosji z objawienia w Fatimie? Aby trzymac sie tematu.  Pierwsze widze o: http://www.fronda.pl/a/wizerunek-matki- ... 15116.html Duzo czytalem i slyszalem natomiast o cudownym obrazie w Guadalupe. Problem - skoro katolickie wydawnictwa potrafia pisac bzdury o wegierskiej dziewczynce lub polskiej parafii z ktorej nikt nie zginal to czy cudowne obrazy w Coromoto i Guadelupe to prawda czy falsz? Odpowiedzialnosc za slowo. Oczywiscie nie to decyduje o naszej wierze i mialbym prosbe o nie rozwijanie tego.

|  
			| Pn wrz 10, 2018 13:55 | 

|  
		|  |  
			| IrciaLilith 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoA może dojrzały człowiek odpowiada za siebie i powinien sam potrafić określić co jest czym? Zakazywać kłamstw można, ale skoro nie ma nigdy pewności co jest czym to kto będzie ustalał co jest legalną prawdą a co już zakazanym kłamstwem? Czy potrzeba nam zewnętrznej cenzury? Czy to coś dobrego? Czy nie wyleje się przysłowiowego dziecka z kąpielą? _________________
 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)

|  
			| Cz wrz 13, 2018 0:04 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowo"Niezwykłego uzdrowienia duchowego doświadczył także niewierzący dotąd Christian. Chłopak od urodzenia cierpiał na dziwną chorobę, która zmuszała go do leżenia na brzuchu powodując nieskoordynowane ruchy. Łaska nawrócenia zaowocowała w nim ogromnym zaufaniem do Boga i wiarą w sens własnego życia, pomimo dotkliwego kalectwa. Uderzając nieprecyzyjnie dwoma palcami w klawiaturę komputera, napisał niedawno doktorat z filozofii. Już drugi, bo pierwszy, z teologii, obronił kilka lat wcześniej. Chociaż kompletnie zdany na pomoc innych, prowadzi zajęcia na uczelni."
 To z artykulu przedrukowanego na Frondzie. Czy moze ktos udzielic wiecej informacji o doktorze filozofii i teologii o ktorym mowa w artykule czy tez jest to nastepny przyklad braku odpowiedzialnosci za slowo?

|  
			| Śr mar 27, 2019 2:37 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoNie jestem entuzjasta "Milujcie sie" jako ze tam wyczytalem bzdury o wegierskiej dziewczynce i o parafii z ktorej nikt nie zginal ale musze przyznac ze uwazam za fakt (i cud) nastepujace:https://www.youtube.com/watch?v=BAXU52289lk

|  
			| Wt mar 02, 2021 23:49 | 

|  
		|  |  
			| No_Pasaran 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowo_________________
 Hasta la Victoria Siempre

|  
			| Śr mar 03, 2021 6:04 | 

|  
		|  |  
			| george45 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoNajprawdopodobniej na podstawie informacji uzyskanych z filmu, do którego podał link.

|  
			| Śr mar 03, 2021 8:33 | 

|  
		|  |  
			| No_Pasaran 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowogeorge45 napisał(a): Najprawdopodobniej na podstawie informacji uzyskanych z filmu, do którego podał link.Jakie to informacje?_________________
 Hasta la Victoria Siempre

|  
			| Śr mar 03, 2021 9:23 | 

|  
		|  |  
			| george45 
   |   Re: Odpowiedzialnosc za slowoNo jak to jakie, te które podałeś w cytowanym linku. Nie obejrzałeś przed wysłaniem?Było chore kolanko, potem według relacji księdza i osoby z chorym kolankiem nastąpiło uleczenie tego kolanka dzięki Jezusowi.

|  
			| Śr mar 03, 2021 9:50 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach