Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 O języku śląskim po raz n+1 
Autor Wiadomość
Jotka nie dosyc, ze nie powiedziala nic złego - to jeszcze na dodatek doskonale uchwyciła to, co u nas najwazniejsze - czystosc i porzadek w domach i na ulicach pomimo otaczajacego wszedzie brudu ...
Jest faktem, ze np. Katowice z dachu poteznego wierzowca przypominaja jeden wielki park - wszedzie pelno zieleni.
Lecz po to, by to zobaczyc - trzeba znalexc sie na dachu tego wierzowca ...
Ponizej - zielen, pod ta zielenia sporo "marasu" dosc systemaczycznie usuwanego ... I czarny snieg zima ... Zalezy zreszta gdzie ...
A poza Katowicami .... :co:
Jadac do Piekar - Brzeziny ...
Piekne, zielone osiedle - w towarzystwie hałdy ...
Bytom - piekne niegdys miasto obecnie coraz bardziej podupadajace, gdzie coraz bardziej widoczna jest ... bieda - w miare zamykania kopaln ... :-(
Podobnie - z Chorzowem ... Swietochlowickie osiedle "Korea" tonace w zieleni - tuz obok "kopcaca" huta Florian ...
"Fryna" ze slynna dzielnica "Kafhazem" - na ktore przyjednym nie radze sie zapuszczac ...
Po drodze do Zabrza elektrocieplownia o architekturze jakby zywcem wyjetej z "Batmana" ... :-(
Osiedle "nowy Świat" w okolicach Siemianowic ...
No coz - kiedys wyszedlem stamtad tylko dlatego, ze bylem tam krotko - i na dodatek odezwalem sie "po naszemu" ... :-(
Wymieniac - mozna by jeszcze o wiele, wiele wiecej... :-(
I zielone osiedla - tak jak np. "Paderwski" czy Tysiaclecie ...
Przepiekne osiedle domkow jednorodzinnych ukryte w Chorzowie tuz przy trasie na Bytom...
Przepiekny architektonicznie i kulturowo "Nikisz" ...
"Po drodze" do tych wszystkich dzielnic - widoki "typowego krajobrazu przemyslowego" - a raczej widoki podupadajacych badz rozbieranych fabryk i kopaln ...

A w tym calym krajobrazie - cala masa ludzi.
"Swoich" i przyjezdnych ...
I nasza slaska tradycja - utrzymania porzadku. Na badzo wysokim poziomie ...
Tam gdzie rzadzą lub rzadzili dobrzy gospodarze - tam lad skład i porzadek...
Gdzie nie widać "gospodarczej ręki" - tam bałagan ... Pomimo ładnych architektonicznie budowli ...

Zatem - dobrze powiedział Beli...
Ja rownież Ci powiem...
Nie fulej, bo godosz jak tyn klugszajser, co nawet swoi G... pochwoli i powiy, że dobrze "wonio" - ino beztoz, ze to je jego G...

Śr paź 05, 2005 15:51

:o Rasizm na rasiźmie i rasizmem pogania :boje:

Co by było gdyby wszyscy byli tak zamknięci na wszystko co nie ich, inne niż ich, nie znane im tak jak to co mają na codzień :o

Na mój Pruszków w którym się urodziłam wszyscy psioczą i co miałabym się wściekać, kląć i wyzywać od ignorantów :co: po co ??
to takie zwyczajne zbiorowisko blokowisk nawet bez wyraźnego centrum :P Ale kocham mój Prószków. Kiedyć byłam gotowa ugryźć każdego kto by zakpił z mojego miasta a teraz potrafię z tego żartować. ;) Bo wiem że żadko które miasto jest doskonałe :P:P:p

Studiuję na Śląsku już od dwóch lat i porównać mogę:
Ś- dobre połączenia autobusowe i tramwajowe , P/W- do bani, tylko w wawie autobusy i tramwaje dalej się trzeba telepać pks`am przeważnie starymi albo dusznymi :P
Ś- często trafia się na brudne i śmierdzace miejsca, częściej niż w Pruszkowie

Bytom ul Katowicka - Zaniedbane, dużo chuliganów, brudu smrodu aż czasem strach chodzić po zmroku :boje:
p- tylko jedna ulica jest straszna a i to idzie się od dworca na osiedla przeważnie chmarą wracaczy z W-wy ;)

Na Śląsku jest większe stężenie miłych, pożądnych, otwartych/przyjaznych ludzi,

To głównie na Śląsku przystawiają się do mnie zdesperowane 50ki po nieudanych randkach/ zapite i brudne z niedwuznacznymi propozycjami.

To na śląsku rąbneli mi portfel z kieszeni kurtki przyciśniętej, plecakiem i ramieniem

i tu i tu mam daleko do zieleni :P
Na dworcu w Katowicach są fajne sklepy

Na Śląsku jest taniej niż w Wawie i mniej pędu, chałasu, .....

Bardzo lubię Śląsk i bardzo lubię Pruszków :)
Na Śląsku właśnie na Katowickiej mam babcię, jej miłych sąsiadów i koleżanki ze studiów :)

Czy nie mogło by byc tak żeby nie poniżać, stawiać w zlym świetle innych regionów których nie znamy...
tylko dlatego że większość coś mówi, że sławę ma to miejsce taką a nie inną...

Śr paź 05, 2005 15:52
Zobacz profil YIM
Wiem o tym, ze masz racje - i prosze ...
- Nie przejmuj sie tym, co wypisuje "Karlus" ...
Najlepiej - krotko i zwiezle - podsumowal go Beli ...
zarowno ja jak i Beli jestesmy Slazakami ...
Jak kazdy Slazak - szczerzy w rozmowie - czasami aż do bolu ...
Bywa też , że jestesmy "upie...dliwi".
No coż - szczerośc w polaczeniu ze stosowniem mozliwie jak najtwardzych zasad - daje czasem taki efekt ...
Nie miej Karlusowi jednak za zle tej "upierd...osci".
Jest to czlowiek starszy - jak sam pisze ...
A kto z nas wie jaki bedzie na starośc :co:
Ciekawe czy tak latwo jak Karlus przyjmiemy i bedziemy potrafic wykorzystac "nowinki" jakie sie za trzydziesci - czerdziesci lat pojawia :co: ...
A Karlus - wykorzystuje doskonale "nowinke" jaka niewatpliwie jest dla niego komputer i Internet...
Nie oceniajmy go zatem xle..
Po prostu - proponuje brac jego wypowiedzi nieco z przymrozeniem oka - bedac w pelni zrozumienia dla ludzkiej slabosci...
Pamietajmy, ze jest to starsza osoba - o moze nieco "dziwacznych" jak dla nas pogladach - jednak jest to na pewno wartosciowa osoba - ktora jak sadze wiele jeszcze dobrego moze nam przekazac ...

Śr paź 05, 2005 16:11

ta osoba ddv jest chyba z stron Gazety Wyborczej
tam było duzo o RAS (Ruch Autonomii Śląska)

Beli nie wyrzucaj go z tąd
chyba tylko ty go wyganiasz
ja na pewno nie

Nutka napisała
Cytuj:
To na śląsku rąbneli mi portfel z kieszeni kurtki przyciśniętej, plecakiem i ramieniem

wyglada na to Nutko, że znaleźli "Jelenia" :lol: :x :P

ale przyznaje że na dworcu dobrze sie kupuje szczególnie banany i czasopisma komputerowe (lub z filmami)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr paź 05, 2005 17:08

karlusie po co dodawać "wie" do słowa różaniec>

nie mieszkasz na Śląsku chyba...
obok mnie sa dwa miejsca gdzie mówi się "różaniec" na "park róż"
a słowo Świerklaniec coś ci mówi ?

po prostu zaczynasz ciągnąć do germańszczyzny i tyle

a to najzwyklejsze polskie słowo

Śr paź 05, 2005 17:12
Nie Mieszku - nie sadze, by "Karlus" nalezal do RAS.
Po prostu - na starosc wiele osob staje sie "zmierzlymi" ("gderliwymi") - i to wszystko ...
A nasza, slaska mowe i obyczaje - warto propagowac by poznalo ja wiele ludzi ...
Tyle tylko - ze nie takimi metodami jak proponuje "Karlus" ...

Śr paź 05, 2005 17:18

Osiedle "nowy Świat" w okolicach Siemianowic ...
No coz - kiedys wyszedlem stamtad tylko dlatego, ze bylem tam krotko - i na dodatek odezwalem sie "po naszemu" ... :-(

Tak dla ścislości to Nowy Świat jest w Siemianowicach - niestety....
Akurat to miasto do pereł Śląska nie nalezy i w większość jego dzielnic (Hugo szczegolnie i wspomniany Nowy Świat) radze sie nie zapuszczać....
Zieleni natomiast mu nie brakuje vide Pszczelnik, Bażantarnia, pole golfowe i strzelnica oraz kilka pomniejszych parków....
Jedyna chluba to nasza Oparzeniówka - lepszej nie znajdziecie :)

PS
Nowym Światem nazywa sie również tamtejszy cmentarz :P

Śr paź 05, 2005 17:49

Lubię Śląsk, Ślązaków, Ślązaczki i Ślązaczątka też :lol:
Wszędzie są opie......liwi ludzie i i ci co tacy nie są ;)

Mieszku :przytul: :P:P:P

Ddv :bukiet: :przytul

Niestety(sz) ludziki mają to do siebie że nie są doskonałe i często się mylą (ja też :P ) toteż trzeba czasami wziąć na to poprawkę ;)

Pozdrawiam :)

Śr paź 05, 2005 21:02
Zobacz profil YIM
Jesteś przemiłą osobą :) :bukiet:
A ja przyznam, że też zachowałem się trochę niezgodnie z nasza ślaską tradycją ... :? :-(
Otóż - do naszej tradycji należy szacunek do osób starszych - niezależnie od tego, co mówią ...
Oczywiście - na wszystko musi być miejsce (nawet na "sprostowanie" ;) starszej osoby) - jednak trocę przesadzilem z tym "klugszajserem" do "Karlusa" (a raczej - do Teofila, jak przypuszczam ;) )
Zatem jeszcze raz ...
Starziku ... pogodejcie se z nami tukej ino bydźcie tak dobrzi i nie fulejcie sam gupot ... Na tóż - inksi ludzie pomyślóm, ze ze Ślonoków sóm gupieloki jak dali bydziecie tak fanzo lić ...

Cz paź 06, 2005 16:24
Chcę jeszcze zwrócić uwagę na to, że Ślązacy - niestety - podzielili się na Ślązaków - Niemców, Ślązaków - Polaków i Ślązaków - Ślązaków. Poprawnie politycznie teraz jest, aby się przedstawiać jako Ślązacy - Polacy. Ślązacy-Niemcy siedzą jek mysz pod miotłą i wolą zerkać do tych "Richtig Fajnych Niemiec". Ślązacy-Ślążacy tez nie za bardzo chcą się wychylać bo czują, że zostaną zakrakani przez resztę Polski a także przez Ślązaków - Polaków. A zatem tylko jeden rodzaj Ślązaków dumnie wypina piersi. Tym polecam, aby zechcieli się dowiedzieć, dlaczego Wojciech Korfanty zabiegał o autonomię Śląska; on, który chciał Polsce podać Śląsk niejako na talerzu. I dlaczego rzeczywiście Śląsk uzyskał ową autonomię. Żegnam!

So paź 08, 2005 18:08
Naraże się teraz wszystkim - lecz uważam, że obecnej sytuacji, gdy "wyeksploatowano" Śląsk do granic możliwości - żadanie autonomii dla Ślaska w formie jaką proponuje RAS to nic innego jak wzięcie na siebie wszystkich problemów, jakie powstały za czasów PRL-u bez szans na ich realne rozwiązanie ...
NIE TĘDY DROGA !!
Raczej - promocja "euroregionów" raczej - trwałe trzymanie naszej, śląskiej tradycji - i przekonywanie do niej innych ...
- a nie domaganie się "autonomii" dla wyekspolatowanego z bogactw naturalnych i moralności oraz etosu pracy Regionu ... :-(

So paź 08, 2005 18:54
A powinniśmy zacząć od... uznania faktu, że Śląsk z całym swym bogactwem ludzkim i kulturowym rozpościera sie od Opolszczyzny - a skończywszy na Zaolziu ...

So paź 08, 2005 18:57

pojęcia Narodowego od samiuśkich Tater po góry nie trzeba odrzucać
by założyć państwowość Śląską

jeden Naród moze mieć nawet kilka innych państwowości bardzo różnych od siebie
wręcz wrogo do siebie nastawionych

nie widze przeszkód by o państwo Śląskie się starać
jednak z całą pewnością nie w ten sposób co RAS proponuje
oni mieszają pojecia
chcą nie Polskiego Narodowego państwa na obszarze Śląska
ale wyimaginowanego założonego apriori państwa sic ! "narodu śląskiego"
do niego maja należeć ludzie innych narodowości a mianowicie Niemców Czechów i Polaków
to nie przypadek to celowa regionalizacja Europy

jak kazdy taki pomysł to utopia

So paź 08, 2005 19:53

So paź 08, 2005 21:19
Szczerze mówiąc Incognito -"separatyści" na życzenie PRL-owskich władz ...
Po prostu - traktowano Śląsk jako kolonię - a Ślązaków niemalże jako "obywateli II kategorii" ... :-(
Wiele złego uczyniono ludziom tu mieszkającym - teraz są tego efekty ... :-(

So paź 08, 2005 21:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona