Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 18:13

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona
 Szczepionkowa nowomowa, czyli Orwell wiecznie żywy 
Autor Wiadomość

Post Re: Szczepionkowa nowomowa, czyli Orwell wiecznie żywy
Kael napisał(a):
No to zdrowia zycze! Na rozum za pozno.

Ja również życzę wiele zdrowia zarówno Tobie, jak i wszystkim zaszczepionym i niezaszczepionym.
Nigdy natomiast nie jest za późno by przestać polegać na własnym rozumie i w pełni zaufać Bogu.

N gru 19, 2021 20:16
Moderator

Believing napisał(a):
Natomiast jest nakaz noszenia maseczek np. w sklepach.

Szumowski sam się nabijał z tych szmatkowych maseczek i mówił, że nie wie po co ludzie noszą. Jeszcze żeby to były chirurgiczne...
I żeby nie było: mój sąsiad (były, bo z poprzedniego miejsca zamieszkania) nie rozstawał się z maseczką poza domem i co? Rok temu przebył covid na tyle ciężko, że się duził od kaszlu, ale na tyle lekko, że nie trafił do szpitala. Co mu ta maseczka dała?
Ja zakładam maseczkę dla świetego spokoju, aby nie mleć ozorem bez potrzeby, ale ten nakaz to sobie władza może włożyć ... . To nie jest ustawa, a rozporządzenie, a jako takie nie ma mocy skazującej. Wszystkie sprawy sądowe tych, co nie zapłacili mandatu, zostały rozstrzygnięte na korzyść oskarżonego.

N gru 19, 2021 20:44

Przeemek napisał(a):
Chyba można sobie wyobrazić jakie sumy(miliardy) pójdą na to z kieszeni podatników?

Jednak szczepienia są wiele tańsze od zamykania gospodarek.
Cytuj:
Pół roku temu przechorowałem COVIDA-19, dwa dni gorączki do 38.5, potem parę dni uczucie osłabienia wraz z utratą smaku na jakieś 5 dni. Kolejne 3-4 dni to już było tylko uczucie zmęczenia. Max 9 - 11 dni i wychodzisz z choroby...
Przy każdej chorobie człowiek przechodzi ją bardziej lub mniej ciężko, akurat pamiętam, że kiedyś miałem grypę która mnie z nóg bardziej zwaliła niż ten COVID.
Nic tu odkrywczego nie ma, trzeba chorobę odchorować, odpoczywać i pozwolić naszemu organizmowi działać, nic odkrywczego.......

Wielu odchorowało i wylądowało w trumnie, a teraz odpoczywają na wieki.
Cytuj:
Tym bardziej, że oprócz niewiedzy o skutkach, to do tego szczepionka na bazie mRNA to absolutna nowość, pierwszy raz w historii szczepionek na ludziach zastosowana, więc to nie jest to samo co wiemy o starych metodach i szczepionkach - znowu zbagatelizowałeś to i ryzyko z tym związane, opierając się na niewiedzy o skutkach ubocznych tego preparatu, nawet oficjalnych czyli przez samego producenta...... bo "jakoś ją normalnie" przeszedłeś....

Teraz wejdzie szczepionka Novomax i jest oparta na starej białkowej technologii i nie wymaga tak niskiej temteratury jeśli chodzi o przechowywanie i łatwiej ją modyfikować w zależności od wariantów wirusa.
I mniej różnych sensacji po zaszczepieniu.
Cytuj:
Taki argument to można było wysuwać jak nie wiedzieliśmy (parę miesięcy temu), że zaszczepieni będą przenosić wirusa dalej... czyli zarażać innych i sami na niego również chorować...... ale dzisiaj już wiemy.

Ale zaszczepieni znacznie rzadziej trafiają do szpitala czy na tamten świat.
Cytuj:
Czy w naszych czasach szczepionki to teraz remedium na wszystko?

No nie, ale jakie masz obecnie wyjście aby szybko i skutecznie zadziałać?
Cytuj:
Z punktu widzenia ogólno-społecznego/naukowego jest to zwyczajnie nieetyczne.

Ale może być tak sytuacja że wirus tak zmutuje że będzie tak zarazliwy jak Omicron i tak zabójczy jak Ebola(czyli 50% do 90% zgonów) i wtedy bez przymusu się nie obejdzie.
Cytuj:
A odnośnie twoich analogii....... to może każdy palacz papierosów winien mieć oświadczenie woli, że żadnej pomocy nie tylko na raka płuc nie otrzyma(bo i na choroby układu krwionośnego, serca itd. tym powodowane też), chyba że za nią zapłaci. Albo każdy spożywający słodycze winien oświadczyć, że jak dostanie cukrzycę to sam będzie płacił za insulinę, czy spożywający alkohol niech płacą za leczenie chorób wywołanych alkoholem......

Jest epidemia cukrzycy, chorób serca i raka bo ludzie kochają śmieciowe jedzenie i unikanie ruchu, więc jakaś edukacja by się przydała. Tak nafaszerowane ciała tymi truciznami są podatne na wszelkie wirusy i na covida też.

N gru 19, 2021 21:09

Przeemek napisał(a):
wirus nadal zaraża zaszczepionych

Przeemek, uwazaj z tym argumentem.
Zdenerwowalem sie i popatrzylem na statystyki z Niemiec. 70% po dwoch dawkach i 30 % bez dwoch dawek
Powiedzmy ze mamy 70 osob w jednej grupie i 30 w drugiej. Tani argument jest ze tyle samo choruje zaszczepionych i nie zaszczepionych - powiedzmy 20 z jednej grupy i 20 z drugiej.
Wobec tego choruje 2/3 niezaszczepionych w porownaniu z tylko 2/7 zaszczepionych.

Ale podoba mi sie Twoj argument: "gdyby rządy przeznaczyły te miliardy z kieszeni podatników np. na pomoc ludziom (według danych linkowanych wcześniej ok. 75%) decydujących się na aborcję z powodów finansowo-ekonomiczych..... "
Tylko gdyby jakis rzad zdecydowal sie na wyplate 3000 Euro miesiecznie w okresie ciazy i $2000 Euro miesiecznie do ukonczenia 18 roku zycia to podniosl by sie wrzask ze moje pieniadze ida na szlajanie sie mlodych panienek. Albo utrzymywanie nierobow. I jak tu wszystkim dogodzic.

N gru 19, 2021 21:48

https://rumble.com/vquvqz-melissa-ciumm ... 4yasSFQCnQ
Cytuj:
Bardzo ciekawy wywiad z Melissą Ciummei, niezależnym inwestorem finansowym z Irlandii Północnej, który odbył się pod koniec listopada br. w ramach podcastu "Iconoclast".
W romowie z Sarą Haboubi Melissa omawia ekonomiczne aspekty trwającego resetu finansowego, tłumaczy dlaczego jest on nieunikniony i z jakimi zagrożeniami się wiąże. Szczególną uwagę poświęca omówieniu prawdziwych powodów wprowadzania tzw. Paszportów Szczepionkowych. Wyjaśnia, że nie mają one nic wspólnego ze zdrowiem i w rzeczywistości są narzędziem ekonomicznym, częścią tworzonej infrastruktury nadzoru nad społeczeństwem, platformą danych, której jedynym celem jest stopniowe rozszerzanie zakresu kontroli rządu nad obywatelami.

Najlepsze wyjaśnienie plandemiii jakie do tej pory słyszałam

N gru 19, 2021 23:07

Post Dlaczego mimo poważnego zagrożenia nie wprowadzono dyspensy?
Dlaczego nie ma dyspensy od fizycznego udziału we mszy św. w dni nakazane, kiedy jest bardzo dużo zakażeń SARS-CoV-2 i krótkie oraz chłodne dni? Mnie ten brak dyspensy bardzo, za przeproszeniem, "wkurza"! Moja psychika uznaje brak dyspensy w dzisiejszych czasach za "gnębienie ludzi" i "narażanie wiernych na zarażenie się koronawirusem SARS-CoV-2". Ma ona nadzieję, że na święta, liczne nadchodzące dni świąteczne dyspensa BĘDZIE!

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

N gru 19, 2021 23:14

subadam napisał(a):
No, przeszlo. Trzymalo mnie przez wiekszosc dnia i trzeslo tak ze pisac nie moglem. Goraca skarpeta z ryzem na kark i Tylenol zalatwily sprawe wieczorem. :) Tez jestem zdania ze wirus sie dostosuje, moze nie calkowicie bezobjawowo, ale tak jak wlasnie grypa z niewielka iloscia ciezko chorych. Hiszpanka ktora spowodowala hekatombe przeciez nie znikla tylko wyewoluowala w to co mamy dzisiaj.

Fajnie że przeszło ale chyba jeszcze wiele przed Tobą skoro Twój kraj zamówił aż 11 szczepionek na głowę.
Wiadomo że przechowywanie tych szczepionek nie jest łatwe a i chyba też okres przydatności jakiś przecież jest a tu:

" Kanada poszła podobną drogą co Australia i zabezpieczyła sobie olbrzymią liczbę sztuk szczepionek przeciwko COVID-19. Kraj zamieszkany przez 38 mln zamówił w sumie 404 mln dawek, czyli niemal 11 sztuk na głowę".
https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 86271.html
:shock:
A może jakiś deal planujecie? Co?
Niemce nie mają i nawet Polskę o nie proszą.

Jaki jest okres przydatności? Bo jeśli 2 lata toby znaczyło że co 2 miesiące szczepienia, a przecież są dzieci w wieku w którym się nie szczepi a i też tacy co w ogóle się nie chcą szczepić.

Pn gru 20, 2021 0:16
towarzyski_pelikan napisał(a):
https://rumble.com/vquvqz-melissa-ciummei-paszporty-szczepionkowe-a-wielki-reset-napisy-pl.html?fbclid=IwAR206wDAK7RY1KRoJQilf11Xv-rM66adkC1qKZ9hvZ7sFQqo24yasSFQCnQ
Cytuj:
Bardzo ciekawy wywiad z Melissą Ciummei, niezależnym inwestorem finansowym z Irlandii Północnej, który odbył się pod koniec listopada br. w ramach podcastu "Iconoclast".
W romowie z Sarą Haboubi Melissa omawia ekonomiczne aspekty trwającego resetu finansowego, tłumaczy dlaczego jest on nieunikniony i z jakimi zagrożeniami się wiąże. Szczególną uwagę poświęca omówieniu prawdziwych powodów wprowadzania tzw. Paszportów Szczepionkowych. Wyjaśnia, że nie mają one nic wspólnego ze zdrowiem i w rzeczywistości są narzędziem ekonomicznym, częścią tworzonej infrastruktury nadzoru nad społeczeństwem, platformą danych, której jedynym celem jest stopniowe rozszerzanie zakresu kontroli rządu nad obywatelami.

Najlepsze wyjaśnienie plandemiii jakie do tej pory słyszałam

Bo pasuje do twojego spiskowego pojmowania swiata?
Ja uwazam, jak juz pisalam: nikt nie powinien musiec sie szczepic, ale odmawiajac podpisuje oswiadczenie, ze w kolejce do respiratora czy OIOMu stoi na koncu.
W koncu taka "slaba grypka" nic mu nie zrobi wiec i to oswiadczenie to zaden problem.
A! I Long Covid tez nie ma, wiec i na zadne rehabilitacje z NFZ nie bedzie sie wpychal.

Pn gru 20, 2021 12:56

Kael napisał(a):
Ja uwazam, jak juz pisalam: nikt nie powinien musiec sie szczepic, ale odmawiajac podpisuje oswiadczenie, ze w kolejce do respiratora czy OIOMu stoi na koncu.
W koncu taka "slaba grypka" nic mu nie zrobi wiec i to oswiadczenie to zaden problem.
A! I Long Covid tez nie ma, wiec i na zadne rehabilitacje z NFZ nie bedzie sie wpychal.

Równie dobrze można powiedzieć że nikt nie musi schudnąć, ani rzucić palenia papierosów, ale odmawiając schudnięcia i porzucenia zgubnego nałogu podpisuje oświadczenie że w razie zawału też musi odczekać swoje jak w szpitalu zabraknie miejsca.
Równość to równość.
To ja się muszę męczyć ze swoją dietą a inny będzie to zlewał i jeszcze muszę za to płacić.
W końcu według wielu nadwaga i palenie to nic takiego a przecież trzeba na coś umrzeć.
I jak rozwiążesz problem tych którzy ze względu poważnych obaw tej szczepionki wziąć nie mogą?
Chodzi mi o takie przypadki jak Małgosiaa, żona robaczka2, czy mojej znajomej, a także tych z problemami vertigo - wcześniej udostępniłem doświadczenia takich osób gdzie zawroty się wyraznie nasilają i nie znikają nawet po kilku tygodniach(tego było sto kilkadziesiąt stron).
Więc trzeba tu patrzeć z różnych perspektyw.

Pn gru 20, 2021 14:02
Jezeli system opieki zdrowotnej bylby z gumy, to masz racje. Jezeli trzeba stosowac triage, przesuwac operacje itp, to dlaczego osoby chorujace z wlasnej woli ciezko na covid maja miec pierwszenstwo przed innymi?
Osoby, ktore maja medyczne orzeciwwskazania nie moga sie zaszczepic nie z wlasnej woli

Owszem, mozesz sobie dopisac inne choroby "na wlasne zyczenie" i zrobic komisje oceniajace czy przy zawale paczka papierosow w mlodym wieku ma ciezar palenia przez 50 lat, ale na dzis to covid zatyka intensywna terapie, blokujac nie tylko planowe operacje (choc i te sa przeciez konieczne) ale tez inne ciezkie przypadki i wypadki.

Pn gru 20, 2021 14:22

katon napisał(a):
Jednak szczepienia są wiele tańsze od zamykania gospodarek.

Bo "telewizja i politycy" nam wmówili, że tylko takie alternatywy istnieją.......

"Pod nosem" mamy model szwedzki - nie zamykania gospodarki, jak na tym wyszła Szwecja?
Mapa zgonów na COVID-19 WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), żeby nie było, że model się nie sprawdził jak piszą - intepretują dane inne "gazety i portale" - podkreślając np. większą ilość zmarłych w podeszłym wieku lub stosując inne "techniki" interpretacji danych....:
https://covid19.who.int/ Dane z dzisiaj (codziennie akualizowane):
- Szwecja: 1 246 755 - potwierdzonych zarażonych. 15 225 zmarłych z powodu COVIDA-19
- Niemcy: 6 721 375 zarażonych, zgonów 107 639
- Polska: 3 923 472 zarażonych, zgonów 90 872
- Hiszpania 5 422 168 zarażonych, 88 667 zgonów
- mam cytować dalej? Francja, Portugalia.. itd. mało kto znajduje się w samej tylko Europie z mniejszymi wskaźnikami niż Szwecja.

Nawet żadne warianty wirusa nie zmieniają strategii obostrzeń rządu Szwecji:
"Pojawienie się wariantu Omikron nie doprowadzi do żadnych większych zmian w szwedzkiej strategii - powiedział główny epidemiolog Szwecji Anders Tegnell AFP." [ https://www.medonet.pl/koronawirus/koro ... 91042.html ]

Mało tego, wybór zostawiono obywatelom, rząd zaleca ale nie nakazuje - to się nazywa prawdziwa wolność dla obywateli - ludzie nie muszą nosić masek, ale mogą. Ale mimo to, są obywatele którzy dobrowolnie decydują się na obostrzenia, około 40 procent Szwedów wybrało pracę z domu, podróżują też znacznie mniej niż wcześniej i wielu unika transportu publicznego. Zasada jest prosta - ci co się czują bezpieczniej poza tłumami, nie muszą wśród nich przebywać.... zdrowo rozsądkowe podejście...... wolność obywatelska.....

Można inaczej i działa? Jednak Można......

A jak nie model szwedzki, to może całkowita izolacja osób w grupie wyższego ryzyka i zapewnienie im niezbędnej opieki i środków, np. po 60 roku życia, pozwólmy reszcie pracować i nie zamykać firm.....

Jeżeli widzisz tylko jedną możliwą alternatywę i przetrwanie ludzkości leży "w rękach" szczepionek, to już po nas.......

P. S. Na tym etapie już chyba widać, że szczepionki nie pomagają (oficjalnie też cytowałem np. specjalistów z Komisji Europejskiej: "Szczepionki nie powstrzymają w pełni pandemii COVID-19. Prawdopodobnie wirus w takiej czy innej formie będzie częścią naszego życia jeszcze przez wiele lat."), więc szczepienia to i tak za mało/nie wystarczy), do tego wirus będzie mutował - więc tu też gonienie "za kijem z marchewką", a i tak ostatecznie będzie trzeba liczyć na swój organizm........

katon napisał(a):
Wielu odchorowało i wylądowało w trumnie, a teraz odpoczywają na wieki.

Dokładnie.... to kwestia "punktu widzenia....".
Jak się boisz życie - to rób coś z tym, ale nie zmuszaj do tego samego innych. Najbardziej bezpieczny będziesz całkowicie odizolowany.
Są ludzie którzy wiele poświęcą ze swojej wolności dla bezpieczeństwa - i takie mają prawo. Ale nie należy wymagać tego samego od wszystkich w ramach tej wolności.
Poza tym to z góry zakładanie, że ludzie tylko podejmą jeden kurs zachowania - będą lekceważyć i narażać...... W Szwecji 40% ludzi jednak z własnej woli współpracuje dla dobra ogółu. Polacy też potrafią się zjednoczyć we wspólnej sprawie jak nas historia uczy, czy nie?

katon napisał(a):
Ale zaszczepieni znacznie rzadziej trafiają do szpitala czy na tamten świat.

Kwestia statystyk, jak je intepretujesz, to raz.
Poza tym z powodu szczepienia możesz umrzeć i nadal będąc zaszczepionym też umierasz (z lub na) COVID-19. Więc ryzyko nie jest wyeliminowane całkowicie i niepewność w której grupie wylądujesz zawsze towarzyszy.

katon napisał(a):
Ale może być tak sytuacja że wirus tak zmutuje że będzie tak zarazliwy jak Omicron i tak zabójczy jak Ebola(czyli 50% do 90% zgonów) i wtedy bez przymusu się nie obejdzie.

Może, ale na razie do tego nie doszło, więc nie dzielmy ludzi na lepszych i gorszych...

A jeżeli jesteś chrześcijaninem, to wiesz, że to dzięki Bogu cały świat "jeszcze jest" i nadal funkcjonuje:"(3) ..... i podtrzymując wszystko słowem swojej mocy, ....... "(Hbr11). Dopóki sam Bóg nie zdecyduje o jego zagładzie, nic nie jest w stanie temu światu zagrozić. Poza tym z polecenia Boga ludzie mieli panować na ziemią i zwierzętami:
"(28) I Bóg błogosławił im. Potem Bóg powiedział do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, napełniajcie ziemię i czyńcie ją sobie poddaną; panujcie nad rybami morskimi i nad ptactwem niebieskim, i nad wszelkimi zwierzętami, które poruszają się po ziemi...."(Rdz1)
Wirusy też nie będą w stanie nad nami ludźmi zapanować, bo to nie jest ich rola na ziemi, tylko nasza - ludzi. Bóg wykorzystywał plagi(wirusy i bakterie) jako kary, ale nie jako zagładę całego świata. Poza tym w apokalipsie jest pokazane, że świat nie wyginie na pewno z powodu wirusa.
To m. in. dzięki takim konceptom jak np. "Teoria Ewolucji" ludzie dają sobie wmówić lub przestraszyć się, że "ewolucja" może doprowadzić do wyginięcia ludzi...... Nic bardziej sprzecznego ze Słowem Boga nie można było wymyśleć do zastraszania ludzi......
Szatan będzie nas straszył śmiercią i zagładą na różne sposoby, ale nie będzie to Ebola czy inny wirus..... miejmy wiarę......

katon napisał(a):
Jest epidemia cukrzycy, chorób serca i raka bo ludzie kochają śmieciowe jedzenie i unikanie ruchu, więc jakaś edukacja by się przydała. Tak nafaszerowane ciała tymi truciznami są podatne na wszelkie wirusy i na covida też.

To sam podajesz argument... zdrowy tryb życia, zdrowe jedzenie i nasze ciała świetnie sobie poradzą z COVIDEM bez szczepienia.
Faktem jest, że koncerny najpierw nam "sprzedają te choroby" w postaci produktów które nas do nich doprowadzają, a potem zjawiają się z remedium w postaci lekarstw i szczepionek... kolejny zarobek na nas.......

Believing napisał(a):
Bądź grzecznym, dla innych, dbaj o ich zdrowie zakładając maseczkę. Szczepić się nie musisz, nie ma nakazu. Natomiast jest nakaz noszenia maseczek np. w sklepach.

Oczywiście dostosowanie się do przepisów jak najbardziej.
Jednak zdrowy rozsądek podpowiada, że najbardziej bezpieczny będziesz jak się całkowicie odizolujesz - to najbardziej zmniejszy ryzyko kontaktu z wirusem, więc każdy może indywidualnie podjąć decyzją o poziomie swojego bezpieczeństwa, a nie się narażać i za to obwiniać innych......

Ale jak pokazuje model szwedzki, najbardziej bezpieczny będziesz jak sam o siebie zadbasz, maski chronią przede wszystkim ciebie, to że ktoś inny nosi maskę - ciebie to nie chroni. Można się całkowicie odizolować, albo wyjechać na odludzie, jeżeli ktoś bardzo boi się o swoje zdrowie lub życie. Pomijam fakt, że nikt jeszcze nie próbował znaleźć winnego tej pandemii(i jego może obciążyć wydatkami), czy pojawiła się ona tak sama z siebie?

robaczek2 napisał(a):
wirus nadal zaraża zaszczepionych
......
Przeemek, uwazaj z tym argumentem.
Zdenerwowalem sie i popatrzylem na statystyki z Niemiec. 70% po dwoch dawkach i 30 % bez dwoch dawek
Powiedzmy ze mamy 70 osob w jednej grupie i 30 w drugiej. Tani argument jest ze tyle samo choruje zaszczepionych i nie zaszczepionych - powiedzmy 20 z jednej grupy i 20 z drugiej.
Wobec tego choruje 2/3 niezaszczepionych w porownaniu z tylko 2/7 zaszczepionych.

Opieram te dane nie tylko na statystykach, ale i na informacjach rządowych (specjalistów z ochrony zdrowia), czyli "oficjalnych" danych.

A więc proszę bardzo, oficjalny - rządowy przewodnik/poradnik:
"Koronawirus: jak zachować bezpieczeństwo i zapobiec rozprzestrzenianiu się" [ https://www.gov.uk/guidance/covid-19-co ... -cannot-do czyli na bazie specjalistów z Ministerstwa Zdrowia, z kraju Wielkiej Brytanii]

W sekcji na dole strony: "Zaszczep się" (por. "Get vaccinated"), jest napisane (Bierzące regularnie aktualizowane dane, ostatni wpis 14 Grudnia 2021):
"Dowody wskazują, że 2 dawki szczepionki COVID-19 zapewniają bardzo skuteczną ochronę przed hospitalizacją. Organizm potrzebuje zwykle około 2 do 3 tygodni, aby rozwinąć odpowiedź ochronną."
(por. "Evidence indicates that 2 doses of a COVID-19 vaccine provide very effective protection against hospitalisation. It usually takes around 2 to 3 weeks for your body to develop its protective response." )

"Jednak nawet jeśli byłeś w pełni zaszczepiony, nadal możesz dostać COVID-19 i przekazać go innym. (...) ostatni raport UKHSA pokazuje, że około 1 na 5 osób, które otrzymały obie dawki, jest nadal podatne na zarażenie się wariantem Delta i wykazywanie objawów. Nadal możesz również przenosić COVID-19 na inne osoby. Wszyscy musimy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się COVID-19, by chronić innych i zredukować ryzyko narażenia się na nowe rozwinięte i rozszerzające się warianty wirusa.""
(por. "However, even if you have been fully vaccinated, you could still get COVID-19 and pass it on to others.(...) a recent UKHSA report shows that around 1 in 5 people who have had both doses are still vulnerable to getting infected with the Delta variant and showing symptoms. You can also still spread COVID-19 to others. We all need to do what we can to reduce the spread of COVID-19 to protect others and to reduce the risk of new variants developing and spreading.")

Legenda:
- "W pełni zaszczpeiony" oznacza minium 2 dawki. Ale też i 3.

Wnioski:
- Nadal możemy przenosić wirusa na innych mimo zaszczepienia. Więc wpuszczanie zaszczepionych do miejsc publicznych, a niezaszczepionych nie - nie ma kompletnie sensu, wszyscy zarażają.....
- Szczepionka w najlepszym wypadku - tylko i wyłącznie - chroni przed hospitalizacją, ale i tak wielu ludzi przechodzi chorobę w domu lub bezobjawowo.
- Szczepionka nie chroni przed zarażeniem się i zachorowaniem, najwyżej złagodzi objawy. - Szczepionka nie chroni przed dalszym rozprzestrzenianiem się wirusa, czyli przekazywaniem go innym.
- Szczepionka nie chroni przed jeszcze wariantem Delta ( 1 na 5 osób), a jeszcze mamy wariant Omicron...... i czekamy na kolejne.......

Chyba, że Wielka Brytania ma "innych/gorszych" lekarzy i specjalistów w Ministerstwie ........

P.S. Oficjalnie rządy piszą na swoich stronach, że nadal zarażamy mimo szczepienia (3 dawki). Więc ewentualne paszporty covidowe, to nie protekcja tylko segregacja i kupowanie sobie przywilejów. Jak "paszport Polsatu", albo "książeczka partyjna" za komuny.....

robaczek2 napisał(a):
Ale podoba mi sie Twoj argument: "gdyby rządy przeznaczyły te miliardy z kieszeni podatników np. na pomoc ludziom (według danych linkowanych wcześniej ok. 75%) decydujących się na aborcję z powodów finansowo-ekonomiczych..... "
Tylko gdyby jakis rzad zdecydowal sie na wyplate 3000 Euro miesiecznie w okresie ciazy i $2000 Euro miesiecznie do ukonczenia 18 roku zycia to podniosl by sie wrzask ze moje pieniadze ida na szlajanie sie mlodych panienek. Albo utrzymywanie nierobow. I jak tu wszystkim dogodzic.

Ten komentarz zostawiłem w sferze abstrakcji. Bo ludzie(rządy, organizacje, itp.) od dawna wiedzą o wielu problemach które powodują śmierć milionów ludzi na świecie, od głodujących...... po aborcje i inne choroby....... Ale jakoś tylko kiedy grozi nam "śmiertelny wirus" i pandemia, tylko w tedy rządy potrafią się zjednoczyć(w przepisach i obostrzeniach) i zebrać miliardy, kosztem nawet zniszczenia gospodarek, by jak na razie uratować 0.5 mln ludzi powyżej 60 roku od śmierci - taki efekt przynosi kampania coronavirusowa, czyli wydanie już bilonów...........

Pn gru 20, 2021 15:23
Przeciez nie chodzi o to, zeby szczepionka uchronila nas przed zachorowaniem, czyli infekcja z jakimis objawami, ale przed ciezkim przebiegiem infekcji, blokada szpitali a szczegolnie OIOMow, tysiacami zmarlych, ktorzy mogli jeszcze zyc i masowymi zachorowaniami blokujacymi gospodarke.

Naprawde troche znajomosci kultury i geografii pomaga przy analizach. Jakie jest zageszczenie ludnosci i kontakty socjalne w Szwecji a jakie we Wloszech czy w Polsce? Szwecja moze sobie dzis mowic co chce, jesli omikron i zwiazane z nim masowe zwolnienia chorobowe zablokuja gospodarke, moga i oni miec problemy.
Moze Szwedzi sie np tez nie szczepia?

Polacy gdyby chcieli to by duzo mogli. Moje wrazenia z wizyty w Polsce w sierpniu i pazdzierniku sa takie, ze 80% obywateli nie wierzy w zadne rezimy sanitarne, a byc moze ze i w tego wirusa tez nie wierza
Maseczki? Odstepy? Dezynfekcja rak? A co to takiego?

Pn gru 20, 2021 15:49

"Okrucieństwem" i głupotą jest odmawianie bezpłatnego leczenia tym, którzy nie chcieli się zaszczepić z lęku przed możliwymi poważniejszymi skutkami przyjęcia którejś ze szczepionek przeciwko COVID-19.

Uważam, że ludzie powinni przede wszystkim bardzo unikać fizycznego kontaktu i nosić maseczki. To, że ktoś nie chce przyjąć szczepionki nie oznacza, że bagatelizuje ryzyko związane z koronawirusem SARS-CoV-2 i nie uważa go za naprawdę niebezpieczny!

Dlaczego temat dyspensy od fizycznego uczestnictwa we mszy św. w czasach pandemii, zagrożenia Omikronem, krótkich i chłodnych dni w dni nakazane nie znalazł tutaj poparcia? Bardzo "oburza" moją mentalność to, że nie wystarczy uczestniczyć we mszy przez Internet, radio czy telewizję, tylko trzeba iść w chłodne dni do kościoła, gdzie nakazy dotyczące maseczek i dystansu społecznego mogą nie być przestrzegane (być może przez tych idiotycznie i nieodpowiedzialnie myślących ludzi twierdzących, że SARS-CoV-2 to "zwykła grypa" czy nawet że SARS-CoV-2 w ogóle nie istnieje) :/

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn gru 20, 2021 16:31

Kael napisał(a):
Przeciez nie chodzi o to, zeby szczepionka uchronila nas przed zachorowaniem, czyli infekcja z jakimis objawami, ale przed ciezkim przebiegiem infekcji, blokada szpitali a szczegolnie OIOMow, tysiacami zmarlych, ktorzy mogli jeszcze zyc i masowymi zachorowaniami blokujacymi gospodarke.

I proszę - jedno zdanie: " masowymi zachorowaniami blokujacymi " wmieszane w resztę ma pewnie zaciemnić argument?

Większość ludzi, a są to ludzie w niskiej grupie ryzyka, przechoruje wirusa w domu i nie potrzebuje hospitalizacji. Dwa, szczepionka nie chroni przed zachorowaniem, nadal wystąpi masowe zachorowanie, z ta różnicą, że zaszczepiony przejdzie ją łagodniej - ale i tu też jest "słowo klucz"........ Bo wiemy że:
- Przewidzieć jak twój organizm zareaguje na chorobę, kiedy nigdy jeszcze na nią nie chorowałeś - czyli przewidzieć dokładnie jak zareaguje twój układ odpornościowy - przy statystycznej wiedzy, że młody i zdrowy organizm przechodzi ją łagodnie lub bezobjawowo - to wciskanie na tej podstawie szczepionki jest jak wróżenie z kuli. Wszystko statystycznie.......
- Hospitalizacja statystycznie kończy się u ludzi z chorobami współistniejącymi: Każdy chyba wie na co jest chory i sam winien się dla swojego bezpieczeństwa odizolować - i już mamy mniej zawalone szpitale z powodu COVIDA.
- Hospitalizacja statystycznie kończy się u ludzi starszych powyżej wieku 56 - 60 lat. - rząd winien zadbać o tych ludzi i np. zaproponować pensje miesięczną za siedzenie w domu lub wynająć pensjonaty, plus regularne wizyty pielęgniarek(fundusze na to). Na pewno taniej dla gospodarki by wyszło niż lockdown wszystkiego. I mamy mniej zawalone szpitale z powodu COVIDA.
- U ludzi zdrowych i młodszych przechorowuje się w domu i też bez objawowo. I mamy mniej zawalone szpitale z powodu COVIDA.

A rządy między czasie zabraniają(utrudniają) leczyć ludzi przez lekarzy innymi sposobami na całym świecie https://humanevents.com/2021/09/27/3000 ... -humanity/ (petycja 3000 lekarzy) Dlaczego? Skoro szpitale takie zawalone są.......

Była międzynarodowa petycja lekarzy https://gbdeclaration.org/great-barring ... on-polish/ aby zasugerować odpowiednie i adekwatne obostrzenia i relatywne do zagrożenia i zakażenia COVIDEM.... rządy olały....... a w niej m. in:
"Jako epidemiolodzy chorób zakaźnych i naukowcy zajmujący się zdrowiem publicznym mamy poważne obawy dotyczące niszczącego wpływu na zdrowie fizyczne i psychiczne dominujących polityk walki z COVID-19, proponując jednocześnie podejście nazwane „Ukierunkowaną Ochroną” („Focused Protection”).

Wywodząc się zarówno z lewicy, jak i prawicy, a ponadto z wszystkich części Świata, poświęciliśmy nasze kariery ochronie ludności. Aktualna polityka lockdownu powoduje dewastujące, krótko- i długoterminowe następstwa w dziedzinie zdrowia publicznego. Przykładowe konsekwencje obejmują obniżoną częstotliwość szczepienia dzieci, coraz gorsze skutki chorób układu krążenia, mniej badań przesiewowych w kierunku nowotworów i pogarszające się zdrowie psychiczne, co prowadzi do jeszcze większego wzrostu śmiertelności w najbliższych latach, przy czym największy ciężar będą musieli udźwignąć przedstawiciele klasy pracującej oraz młodszej części społeczeństwa. Trzymanie uczniów poza szkołami to ogromna niesprawiedliwość.

Utrzymywanie wspomnianych środków do czasu wynalezienia szczepionki spowoduje nieodwracalne szkody, nieproporcjonalnie krzywdząc tych, którzy są najmniej uprzywilejowani społecznie.

Na szczęście, nasza wiedza na temat wirusa ciągle się poszerza. Wiemy, że ryzyko śmierci z powodu COVID-19 jest ponad tysiąckrotnie większe u osób starszych i schorowanych niż u młodych. W rzeczy samej, dla dzieci COVID-19 jest mniej niebezpieczny niż wiele innych zagrożeń, włączając w to grypę.

W miarę budowania się odporności w ramach populacji, spadnie ryzyko infekcji u wszystkich, w tym najbardziej narażonych. Wiemy, że wszystkie populacje ostatecznie osiągają odporność stadną, a więc taki stan, w ramach którego wskaźnik nowych infekcji jest stabilny – i że proces ten może być wspomagany przez szczepionkę (choć nie jest od niej uzależniony). Naszym celem powinno zatem być zminimalizowanie śmiertelności i szkód społecznych do czasu osiągnięcia odporności stadnej..................."

A podpisało się 897 083 lekarzy i naukowców, w tym Polacy.

Tylko widać jedną stronę "medalu"?

Kael napisał(a):
Naprawde troche znajomosci kultury i geografii pomaga przy analizach. Jakie jest zageszczenie ludnosci i kontakty socjalne w Szwecji a jakie we Wloszech czy w Polsce? Szwecja moze sobie dzis mowic co chce, jesli omikron i zwiazane z nim masowe zwolnienia chorobowe zablokuja gospodarke, moga i oni miec problemy.
Moze Szwedzi sie np tez nie szczepia?

Szwed by powiedział: "Polska może sobie mówić dzisi co chce"...... No właśnie to rząd Polski bierze przykład z innych krajów, więc nie bądźmy hipokrytami teraz.......

Oczywiście, że na statystki mogą wpłynąć różne czynniki, ale to samo tyczy się danych z Polski, nie? I może jest inaczej niż twoje statystyki Ci podpowiadają? Mimo wszystko nie zaciemni to tych danych, nawet przy marginesie jakiegoś błędu, ponieważ od początku było mówione, że COVID to bardzo zakaźna choroba/wirus i niemiałby chyba względów tylko dla Szwedów? Twój argument jest chybiony.

Kael napisał(a):
Polacy gdyby chcieli to by duzo mogli. Moje wrazenia z wizyty w Polsce w sierpniu i pazdzierniku sa takie, ze 80% obywateli nie wierzy w zadne rezimy sanitarne, a byc moze ze i w tego wirusa tez nie wierza
Maseczki? Odstepy? Dezynfekcja rak? A co to takiego?

A dziwisz się przy tych danych? Co innego mówią i zapewniają, a co innego widać i można wyczytać.....

Ostatnio edytowano Pn gru 20, 2021 16:49 przez Przeemek, łącznie edytowano 4 razy

Pn gru 20, 2021 16:44
Moderator

@niewazny12
Pytanie o dyspensę skieruj do KEP lub przynajmniej do swojego biskupa. Tu nikt nie jest upoważniony do wyjaśniania tego problemu.

Pn gru 20, 2021 16:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 330 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona