Po co Bóg stworzył ludzi, o których wiedział, że zostaną...
Autor |
Wiadomość |
Frosty
|
 Re: Po co Bóg stworzył ludzi, o których wiedział, że zostaną
Swołocz napisał(a): Frosty, przyznaj lepiej, że kapitulujesz wobec tego pytania. Może pławikonik niepotrzebnie ciągle Cię pyta, chociaż widzi, że uciekasz od odpowiedzi i nie masz jej po prostu. Bo na pytanie pławikonika nie ma dobrej odpowiedzi ze strony wierzących. Logika tego pytania jest wyrazista. Czytałeś cały wątek? Swoje problemy załatwiajcie sobie między sobą, nie wmawiając ich wierzącym i nie obrażajcie logiki.
|
Pt cze 17, 2022 11:43 |
|
|
|
 |
Kapral135
|
Bóg jest wszechmogący, nie ma takiej rzeczy której nie mógłby uczynić, jeżeli stawiam takie pytanie : Czy Bóg mógł stworzyć świat bez cierpienia z wolną wolą ? To odpowiedź brzmi tak: Mógł, bo jest wszechmogący. Cokolwiek jestem w stanie słowami wypowiedzieć to on to może, bo jest wszechmogący.
|
Pt cze 17, 2022 13:00 |
|
 |
Andy72
|
Wszechmoc nie na tym polega, że co sobie powiesz to On może wykonać np. stworzyć kamień którego nie może podnieść.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt cze 17, 2022 13:19 |
|
|
|
 |
Frosty
|
Kapral135 napisał(a): Bóg jest wszechmogący, nie ma takiej rzeczy której nie mógłby uczynić, jeżeli stawiam takie pytanie : Czy Bóg mógł stworzyć świat bez cierpienia z wolną wolą ? To odpowiedź brzmi tak: Mógł, bo jest wszechmogący. Cokolwiek jestem w stanie słowami wypowiedzieć to on to może, bo jest wszechmogący. Kapral135 Jeśli założysz że Jego działanie ogranicza się do logiki wówczas zaprzeczysz Jego wszechmocy. Jeśli założysz że wykracza poza naszą logikę wówczas na nic zdadzą się logiczne wywody na Jego temat.
|
Pt cze 17, 2022 13:27 |
|
 |
Frosty
|
Andy72 napisał(a): Wszechmoc nie na tym polega, że co sobie powiesz to On może wykonać np. stworzyć kamień którego nie może podnieść. pytanie o kamień itp zawierają logiczną sprzeczność. Mniej więcej brzmi to tak "czy zimne może być tak gorące że..."
|
Pt cze 17, 2022 13:29 |
|
|
|
 |
Kapral135
|
Cytuj: Wszechmoc nie na tym polega, że co sobie powiesz to On może wykonać np. stworzyć kamień którego nie może podnieść. A właśnie, że na tym polega i mało tego jest jeszcze wszechmoc która jest w Bogu, tzn jest on nieskończonym kreatorem i mając dodatkowo wszechwiedzę i wszechobecność może kreować nowe rzeczy takie których człowiek nawet jest w stanie wymyślić, może kreować nowe rzeczy według własnego uznania wykraczające poza jakąkolwiek logikę.
|
Pt cze 17, 2022 14:20 |
|
 |
Andy72
|
Czyli : Czy Bóg może yte4354trter ?- gdzie yte4354trter to mój bełkot, który nie wiem co znaczy - nie może  nie jest wszechmocny! Żeby nie było : wierzę że Wszechmoc Boga wykracza poza nasze rozumienie, ale z tym związana jest Wszehiwiedza i Mądrość.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt cze 17, 2022 14:23 |
|
 |
robaczek2
|
Swołocz napisał(a): uciekasz od odpowiedzi i nie masz jej po prostu. Bo na pytanie pławikonika nie ma dobrej odpowiedzi ze strony wierzących. Logika tego pytania jest wyrazista. Nie. Odpowiedz na jakiekolwiek pytanie moze byc satysfakcjonujaca dla pytajacego lub nie. Stawianie sie w roli sedziego (nie masz, nie ma) swiadczy o ……… .
|
Pt cze 17, 2022 14:48 |
|
 |
Andy72
|
Miałem chęć odpisania Pławikonikowi, ale właśnie słucham, że z każdego bezużytecznego słowa będziemy rozliczeni
|
Pt cze 17, 2022 14:57 |
|
 |
Frosty
|
Kapral135 napisał(a): Cytuj: Wszechmoc nie na tym polega, że co sobie powiesz to On może wykonać np. stworzyć kamień którego nie może podnieść. A właśnie, że na tym polega i mało tego jest jeszcze wszechmoc która jest w Bogu, tzn jest on nieskończonym kreatorem i mając dodatkowo wszechwiedzę i wszechobecność może kreować nowe rzeczy takie których człowiek nawet jest w stanie wymyślić, może kreować nowe rzeczy według własnego uznania wykraczające poza jakąkolwiek logikę. Kapral pominąłeś moją odpowiedź w której celowo użyłem twojego sposobu rozumienia wszechmocy. Czy to co napisałeś wynika z logicznego wnioskowania? Czy to pochodzi prosto od Boga?
|
Pt cze 17, 2022 14:59 |
|
 |
pławikonik
|
Widze że każdy ucieka w bok, na wolną wole, logike itp. A jak się nie da- przytyki osobiste. Niby że nie mam prawa wyciągać logicznych wniosków z dogmatów wiary. Co prawda nie było jeszcze koronnego - "to tajmnica". Więc jeszcze raz- producent młotków. Sam określa ich parametry, po czym częśc wytwarza z ewidentnymi wadami. Wie o tych wadach i może ich uniknąć. Więc po co? Pomine aspekt znęcania się - bo widze gwałtowne zaprzeczanie. Bardzo znamienne. Jest taki film na Dark Matter gdzie bóg chrześcijański jest słusznie porównany do męża znęcającego się nad żoną. A ona wypiera to wszytko, znajduje usprawiedliwienia. Przecież sama zasłużyła na to podbite oko.
|
Pt cze 17, 2022 15:30 |
|
 |
Andy72
|
pławikonik napisał(a): Więc jeszcze raz- producent młotków. Sam określa ich parametry, po czym częśc wytwarza z ewidentnymi wadami. Wie o tych wadach i może ich uniknąć. Więc po co?
A dlaczego ludzie grzeszą? Wiedzą że to nieopłacalne na dłuższą metę, więc po co?
|
Pt cze 17, 2022 16:33 |
|
 |
Swołocz
|
Frosty napisał(a): Czytałeś cały wątek? Swoje problemy załatwiajcie sobie między sobą, nie wmawiając ich wierzącym i nie obrażajcie logiki. Piszesz wiele o wyborze, o wolnej woli, o wyborze Boga. Możesz sprecyzować, co to znaczy "wybrać Boga"? Rozumiem, że chodzi tu o postępowanie etyczne, a nie koniecznie o to, że "wierzysz w istnienie Boga". Czy np. ateista, który postępuje etycznie, wybiera tym samym Boga i ma szansę nie pójść na potępienie? W końcu, czy sądzisz, że fakt, że taki ateista nie wierzy w istnienie Boga, jest jego wolnym wyborem? A jeśli on nie widzi - będąc uczciwym intelektualnie - przesłanek do przyjęcia, że taki byt istnieje? Czy może być za to potępiony?
|
Pt cze 17, 2022 17:25 |
|
 |
Kapral135
|
Ateiści też mogą być zbawieni, Bóg chce zbawić każdego i finalnie tego dokona. Nie ma czegoś takiego, że wierzący to idą do nieba a niewierzący do piekła, to bzdury.
|
Pt cze 17, 2022 17:28 |
|
 |
Andy72
|
http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/b ... Kaluza.pdftylko tekst długi i czy będzie się chciało komuś przeczytać...
|
Pt cze 17, 2022 18:15 |
|
|
|