Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 16:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 191 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Co to znaczy "bliskie jest królestwo Boże" 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy "bliskie jest królestwo Boże"
Czy więc uważasz, że chrześcijaństwo jest jedną wielką pomyłką? Postawieniem na piedestale nauczyciela, który się pomylił?

Jeśli jednak główna nauka Jezusa polegała na zapowiedzi, że wkrótce nadejdzie królestwo Boże, to dlaczego religia ta przetrwała mimo niespełnienia się tej zapowiedzi?

No i co ze zmartwychwstaniem? Miało ono miejsce czy nie? A jeśli tak - jak to możliwe, że Bóg wskrzesił z martwych kogoś, kto głosił błędną naukę?

N wrz 18, 2022 14:37

Swołocz napisał(a):
Czy więc uważasz, że chrześcijaństwo jest jedną wielką pomyłką? Postawieniem na piedestale nauczyciela, który się pomylił?

Jeśli jednak główna nauka Jezusa polegała na zapowiedzi, że wkrótce nadejdzie królestwo Boże, to dlaczego religia ta przetrwała mimo niespełnienia się tej zapowiedzi?

No i co ze zmartwychwstaniem? Miało ono miejsce czy nie? A jeśli tak - jak to możliwe, że Bóg wskrzesił z martwych kogoś, kto głosił błędną naukę?

Moja odpowiedź brzmi: nie wiem :) sama szukam odpowiedzi, nie wiem co jest prawdą. Nie wiem czy chrześcijaństwo głosi prawdę, nie wiem czy Bóg istnieje (wydaje mi się że raczej tak, ale nie wiem), nie wiem dlaczego chrześcijaństwo rozprzestrzeniło się aż tak w I wieku. Nie widzę w dzisiejszym świecie wypełnienia obietnic z Biblii odnośnie uzdrawiania chorych przez chrześcijan, odnośnie tego, że wszystko dla wierzących jest możliwe etc. dlatego jestem nastawiona dość sceptycznie, ale nie odrzucam tego.

N wrz 18, 2022 16:17

nolda napisał(a):
Prawda jest jedna, lecz ścieżek do jej odkrycia wiele. Jezus odkrył Prawdę idąc swą ścieżką, jak pisałem ścieżką którą oprócz Niego nikt nie szedł. Budda odkrył Prawdę idąc swoją ścieżką. I nikt tą ścieżką nie pójdzie, tak jak i ścieżkami innych którzy tego dokonali

Jezus wręcz akcentował, że istnieje tylko jedna droga do Prawdy i to On nią jest. Nie głosił wielu dróg, a jedną konieczną, którą jest Słowo Boże. To Słowo, to gwarant "przywiązania" do Ojca i Syna.
I tak masz rację Budda szedł swoją własną ścieżką, natomiast Jezus tą która istniała od zawsze i w której posiadaniu(na piśmie) był naród izraelski.
nolda napisał(a):
Cierpienie to twoja interpretacja faktu z pozycji niezgody na ten fakt

Tak nie zgadzam się z cierpieniem którego doświadcza człowiek, z niesprawiedliwością na świecie gdzie króluje grzech, z brakiem światłości wśród ludzi(i to pomimo wydania o niej świadectwa) dlatego też wciąż powtarzam "Przyjdź Panie Jezu"
nolda napisał(a):
Do puki Jezus pragnął, nie wyzbył się swych przyzwyczajeń, zapewne cierpiał (nie kojarzę, ale to może wynikać z powierzchownej znajomości Ewangelii, narzekań Jezusa z powodu cierpienia, mówienia o tym, że cierpi, jeśli takie są, wskaż, przedyskutujemy)

"Boże, mój Boże czemuś mnie opuścił"Mt.27,46
nolda napisał(a):
Cierpienie, to brak świadomości, śpisz – cierpisz, nie jesteś w kontakcie z prawdą

Nie, u mnie jest wręcz odwrotnie, moje cierpienie wynika z kontaktu z Prawdą.
Bardzo łatwa odsunąć je od siebie stwierdzając że wszystko jest iluzją, to fałsz, z którego w porę zdałam sobie sprawę. Nie chcę takiej ulgi dla siebie, zawoalowane szczęście przez wytworzenie próżni umysłu i trwanie w tym :roll:
Na całe szczęście próżnia absolutna nie istnieje, no chyba że się nadarzy zagorzały obsesjonat twierdzący zupełnie inaczej.

Pn wrz 19, 2022 9:26
Saqura napisał(a):
[…] I tak masz rację Budda szedł swoją własną ścieżką, natomiast Jezus tą która istniała od zawsze i w której posiadaniu(na piśmie) był naród izraelski.
Słowo Buddy, słowo Jezusa to słowa wskazujące ścieżkę do Prawdy. Prawda istnieje od zawsze, i to ona jest jedna, a nie ścieżki prowadzące do niej i przewodnicy je wskazujący.
Naród izraelski podążał ścieżką oko za oko, ząb za ząb. Ścieżka Jezusa, to miłujcie się nawzajem, kochaj bliźniego jak siebie samego. Z tego co kojarzę, Jezus tego nie wyczytał z pisma lecz dał jako pewnego rodzaju „nowinkę”.
Saqura napisał(a):
[…]dlatego też wciąż powtarzam "Przyjdź Panie Jezu"

Załóżmy, że prośba została wysłuchana, czym Jego przyjście różniło by się od opisanego w poniższej przypowieści? Jaką role byś sobie w niej przypisała, kapłana, wiernego, … .

"Jezus przybył do wioski, w której narodził się przed osiemnastoma wiekami, do Betlejem. Stanął na rynku, ale czuł lekki niepokój. Ludzie zerkali na niego, nikt go nie poznawał, a przecież wchodzili i wychodzili z kościoła. Wokół Jezusa zgromadziło się kilka osób.
— Wyglądasz zupełnie jak Jezus — ktoś powiedział. — Dobrze odegrałeś swoją rolę, jesteś świetnym aktorem.
— Jestem prawdziwym Jezusem, nie aktorem — odparł Jezus.
— Jeśli jesteś prawdziwym Jezusem, lepiej zniknij zanim przyjdzie ksiądz — zaśmiali się ludzie. — Będziesz miał kłopoty.
Dzieci zaczęły rzucać kamieniami, żartując: „Pojawił się prawdziwy Jezus, król żydowski! Oto człowiek, którego ukrzyżowano i który zmartwychwstał! ”
Jezus poczuł się bardzo... to byli jego ludzie, chrześcijanie. Nawet jego wyznawcy go nie poznali. Mimo to Jezus czekał z nadzieją: „Może chociaż mój kapłan mnie pozna. Ludzie mogą być niemądrzy, mogą być ignorantami, ale mój kapłan wie. ”
Przyszedł kapłan, ludzie ucichli. Zrobili mu przejście i zaczęli mu się kłaniać, okazując głęboki szacunek. Jezus zaśmiał się w sercu: „Mnie się nie kłaniali, a księdza szanują. Chociaż to jest dobry znak, bo ten kapłan jest moim kapłanem. Dzięki niemu ludzie mnie poznają. Nie poznają mnie bezpośrednio, ponieważ są ślepi.” Kapłan spojrzał na Jezusa i zawołał:
— Ukorz się, łobuzie. Jak śmiesz obrażać naszego Boga?
— Nie poznajesz mnie? — zapytał Jezus.
— Oczywiście, że cię poznaję. Chodź ze mną.
Zaprowadził go do kościoła i zamknął w celi. Jezus był zdziwiony, myślał: „Co to znaczy? Czy moi ludzie znowu mnie ukrzyżują?”
W nocy kapłan przyszedł do celi, trzymając w dłoni świecę. Zamknął drzwi od środka, ukłonił się, dotknął stóp Jezusa i rzekł:
— Doskonale cię rozpoznaję! Nie na środku miasta, nie przed wiernymi, bo ty jesteś starym wichrzycielem. Jakoś udało nam się wszystko dobrze zorganizować, a ty wprowadzisz tu zamieszanie. Teraz panuje spokój, chrześcijaństwo ma ugruntowaną pozycję, nawróciliśmy pół świata, w końcu nawrócimy resztę. Wróć tam, skąd przyszedłeś, czekaj! Gdy przedtem byłeś na ziemi, nie nawróciłeś ani jednej osoby, a nam świetnie się to udaje, doskonale to zorganizowaliśmy. Powinieneś być nam wdzięczny."

Saqura napisał(a):

Te słowa, jeśli to On je wypowiedział, świadczą, że momencie ich wypowiadania nie był świadom, tym samym jak wspomniałem dopuszczam cierpienie spowodowane Jego nieświadomością. Jak Bóg, wszechobecny może kogokolwiek i cokolwiek opuścić, nie być w nim i obok niego?
Saqura napisał(a):
Nie, u mnie jest wręcz odwrotnie, moje cierpienie wynika z kontaktu z Prawdą.
Mając kontakt z Prawdą, możesz jedynie współczuć tym którzy go nie mają, a nie cierpieć.

Wt wrz 20, 2022 18:18

nolda napisał(a):
Saqura napisał(a):

Te słowa, jeśli to On je wypowiedział, świadczą, że momencie ich wypowiadania nie był świadom, tym samym jak wspomniałem dopuszczam cierpienie spowodowane Jego nieświadomością. Jak Bóg, wszechobecny może kogokolwiek i cokolwiek opuścić, nie być w nim i obok niego?

Niekoniecznie. Jezus umierając na krzyżu cytował początek Psalmu 22 i dlatego należy interpretować Jego słowa w kontekście całego tego Psalmu.

Wt wrz 20, 2022 19:38

nolda napisał(a):
Naród izraelski podążał ścieżką oko za oko, ząb za ząb. Ścieżka Jezusa, to miłujcie się nawzajem, kochaj bliźniego jak siebie samego. Z tego co kojarzę, Jezus tego nie wyczytał z pisma lecz dał jako pewnego rodzaju „nowinkę”.

Źle kojarzysz, te słowa nie były Jego 'nowinką":
"Będziesz miłował Pana, Boga twojego, z całego swego serca, z całej duszy swojej, ze wszystkich swych sił. 6 Niech pozostaną w twym sercu te słowa"Pwt.6
"ale miłuj bliźniego twego, jako siebie samego"Kapłańska 19.18
nolda napisał(a):
Załóżmy, że prośba została wysłuchana, czym Jego przyjście różniło by się od opisanego w poniższej przypowieści?

Jego przyjście wszystko(cały świat widzialny) odmieni, z tym że człowiek nadal pozostanie człowiekiem(odmienione ciało) a nie iluzją.
nolda napisał(a):
Te słowa, jeśli to On je wypowiedział, świadczą, że momencie ich wypowiadania nie był świadom, tym samym jak wspomniałem dopuszczam cierpienie spowodowane Jego nieświadomością

Czyli nie był jak Budda, bo wciąż nie był świadom, nawet w momencie śmierci.
nolda napisał(a):
Jak Bóg, wszechobecny może kogokolwiek i cokolwiek opuścić, nie być w nim i obok niego?

Właśnie, i to zasadnicza różnicy pomiędzy buddyzmem a chrześcijaństwem. Ty możesz być w Nim lecz On w Tobie wcale być nie musi.
nolda napisał(a):
Mając kontakt z Prawdą, możesz jedynie współczuć tym którzy go nie mają, a nie cierpieć.

Współczucie bez współcierpienia jest pustym sloganem. Kolejnym wielkim "NIC".
feelek napisał(a):
Niekoniecznie. Jezus umierając na krzyżu cytował początek Psalmu 22 i dlatego należy interpretować Jego słowa w kontekście całego tego Psalmu.

Właśnie, to również świadczy o tym że do końca trwał przy Piśmie(Tora) danym Izraelitom.

Śr wrz 21, 2022 8:02

Saqura napisał(a):
Jego przyjście wszystko(cały świat widzialny) odmieni,

Skąd to wiesz, skąd masz taką pewność? Zawsze to mnie zadziwia.

Śr wrz 21, 2022 10:49

Swołocz napisał(a):
Skąd to wiesz, skąd masz taką pewność? Zawsze to mnie zadziwia.

Bez wiary nie byłoby pewności, ona stała się owocem mojej wiary, z niej się zrodziła. Gdyby nie wiara, nie miałabym w sobie przeświadczenia, że to co obecnie dla mnie niewidzialne, jest lub było/istnieje-o realnie/prawdziwie(tak jak np. ze zmartwychwstaniem Jezusa, nie byłam obecna ciałem, a uwierzyłam w ten przekaz, dla mnie On prawdziwie zmartwychwstał)
Wiara otwarła mnie(moją osobę) na Boga, a moje poznawanie Jego i Syna coraz mocniej mnie w niej utwierdza(dodaje pewności, przyznaje rację, że właśnie taka jest Prawda)

Śr wrz 21, 2022 12:23

Jeżeli przyjście Jezusa wszystko odmieni - to czy informacja o tym znajduje się w Biblii? I na czym będzie polegała ta odmiana?

Śr wrz 21, 2022 14:35

Saqura napisał(a):
feelek napisał(a):

Właśnie, to również świadczy o tym że do końca trwał przy Piśmie(Tora) danym Izraelitom.

Nie, to świadczy o tym, że Jezus do końca był świadomy. A co do Tory, to wielokrotnie negował przepisy Prawa Mojżeszowego.

Śr wrz 21, 2022 16:12

Swołocz napisał(a):
Jeżeli przyjście Jezusa wszystko odmieni - to czy informacja o tym znajduje się w Biblii? I na czym będzie polegała ta odmiana?

Znajdziemy ją np. w ostatnim rozdziale księdze Apokalipsy:
"I ujrzałem niebo nowe i ziemię nową,
bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły(..)
I rzekł Zasiadający na tronie:
«Oto czynię wszystko nowe»
"Ap.21,1-5
Najważniejsze dla nas(jak dla mnie) z samej odmiany to zapowiedź końca cierpienia:
"I otrze z ich oczu wszelką łzę,
a śmierci już odtąd nie będzie.
Ani żałoby, ni krzyku, ni trudu
już [odtąd] nie będzie,
bo pierwsze rzeczy przeminęły
"Ap.21
feelek napisał(a):
Nie, to świadczy o tym, że Jezus do końca był świadomy

Jezus umierający na krzyżu, cytujący Psalm 22, to według Ciebie dowód na brak Jego trwania w Piśmie?
Całkiem ciekawa opinia :roll:
feelek napisał(a):
A co do Tory, to wielokrotnie negował przepisy Prawa Mojżeszowego.

Ten który przyszedł wydać o niej świadectwo negował ją, negował Prawdę?
Nie czcił szabatu, nie spożywał paschy, nie był z ciała żydem(obrzezanie)?
To dlaczego zmartwychwstał(ciało) skoro wszystkiego z Tory nie wypełnił(według Ciebie)?
"Prawo nie opiera się na wierze, lecz [mówi]: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie."Gal.3,12

Cz wrz 22, 2022 7:25

feelek napisał(a):
A co do Tory, to wielokrotnie negował przepisy Prawa Mojżeszowego.

Negował zwyczaje faryzeuszy, a nie Prawo Mojżeszowe.

Cz wrz 22, 2022 11:33

Saqura napisał(a):
Jezus umierający na krzyżu, cytujący Psalm 22, to według Ciebie dowód na brak Jego trwania w Piśmie?

Tego nie powiedziałem. Mówiłem tylko, że zrobił to świadomie, dlatego nie może to być dowodem na to, że zwątpił.

Cytuj:
Ten który przyszedł wydać o niej świadectwo negował ją, negował Prawdę?

Nie negował Prawdy. Negował konkretne przepisy Prawa Mojżeszowego.

Cz wrz 22, 2022 19:28

feelek napisał(a):
Tego nie powiedziałem. Mówiłem tylko, że zrobił to świadomie, dlatego nie może to być dowodem na to, że zwątpił.

Nie odnosiłam się do Jego zwątpienia, a cierpienia.
feelek napisał(a):
Nie negował Prawdy. Negował konkretne przepisy Prawa Mojżeszowego.

Całe Słowo Boże to Prawda. Jakie przepisy negował, te z Pisma(ST)?

Pt wrz 23, 2022 7:18

Saqura napisał(a):
Całe Słowo Boże to Prawda. Jakie przepisy negował, te z Pisma(ST)?

Np.
"Jeśli mężczyzna poślubi kobietę i zostanie jej mężem, lecz nie będzie jej darzył życzliwością, gdyż znalazł u niej coś odrażającego, napisze jej list rozwodowy, wręczy go jej, potem odeśle ją od siebie. Jeśli ona, wyszedłszy z jego domu, pójdzie i zostanie żoną innego, a ten drugi też ją znienawidzi, wręczy jej list rozwodowy i usunie ją z domu, albo jeśli ten drugi mąż, który ją poślubił, umrze, nie będzie mógł pierwszy jej mąż, który ją odesłał, wziąć jej powtórnie za żonę jako skalanej." (Pet 24, 1-4)

Pt wrz 23, 2022 10:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 191 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona