O języku śląskim po raz n+1
Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Dla uzupełnienia podaję informację o reakcji Bpa Wielgusa na list Rady Językowej PAN
http://ekai.pl/serwis/?print=1&MID=10387
|
Pt paź 14, 2005 8:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wypowiedz Marka Szołtyska odnosnie "burzy" wokół jego ksiązki:
Cytuj: - Maryja miała 16 lat i moja babcia powiedziałaby o niej frelka. Studiowałem teologię, więc, wiem o co chodzi w Biblii. Nie rozumiem też, dlaczego ktoś traktuje moją książkę jako czyste tłumaczenie - dziwi się.
Nie ma to jak robienie z "igły wideł"....ale cóż. Po cos ta Rada jest i czasem musi uzasadnic sens swego istnienia.....szkoda tylko, ze robi to w ten sposób.
|
Pt paź 14, 2005 9:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proponuję Radzie Językowej PAN, odnieść się krytycznie i zabronić Niemcom mówić "kochen" kiedy coś warzą, bo to przecież ma tylko znaczyć "kochać", czyl pieścić tulić i wzdychać. Czyżby ta Rada była złożona z samych ważniaków uzurpujących sobie prawo wtrącania się do mowy lokalnej i orzekania co jest a co nie jest dopuszczalne w tych mowac.
Dawno, dawno temu wpadła mi w ręce Konstytucja ZSRR z przedmową Józefa Stalina. W tej przedmowie Stalin kpił sobie z faktu nie uznawania przez polityków USA Związku Radzieckiego. Pisał: "Czy się to komuś podoba czy nie, ZSRR istnieje". Czcigodnej Radzie należało by powiedziec to podobnie: CZY SIĘ TO WAM CZCIGODNI RADCY PODOBA CZY NIE, MOWA ŚLĄSKA ISTNIEJE I NIE WASZYM ZADANIEM JEST JEJ KSZTAŁTOWANIE. ZAJMIJCIE WY SIĘ RACZEJ STOSOWANYMI IDIOTYZMAMI W MOWIE POLSKIEJ, NP. NAZYWANIE CHOROBY NAUKĄ O CHOROBACH.
|
So paź 15, 2005 7:29 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie chodzi tutajo gwarę śląską jako taką, ale o nieudolne próby wyrażania bogatych treści Pisma świętego w tej gwarze. O tym pisała Rada Językowa, wsparta autorytetem naukowców, jak też biskup Wielgus.
|
So paź 15, 2005 7:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A kto cię Leszku, Janie upoważnił do orzekania czy mowa śląska jest nieudolna w wyrażaniu bogatych treści Pisma Świętego. Czy ty tę mowę znasz? Bo tylko wtedy miałbyś prawo o niej orzekac. Tak samo nie ma pojęcia o tej mowie szanowna Rada Naukowa, czego dowodem jest choćby wypowiedź ks. Arcybiskupa Nossola. No jemu należałoby także zabronić głosić kazań, bo melodyka jego mowy radykalnie różni się od waszej, ze "Wschodniej Ściany". [...]
Jo_tkę proszę o pozostawienie mojejwypowiedzi, bo conajwyżej upewni mnie o dyskryminację Ślązaków z powodu ich mowy.
[...] - jo_tka
|
Wt paź 18, 2005 13:35 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Upoważnili mnie do tego uczeni z Rady Języka, którzy podali przykłady tejże nieudolności. Gwara to nie język literacki.
|
Wt paź 18, 2005 14:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli przyjąłeś rolę papugi.
|
Wt paź 18, 2005 15:11 |
|
 |
Leszek, Jan
|
dr Artur Czesak, IJP PAN, dialektolog prof. Józef Kąś, UJ, dialektolog dr hab. Stanisław Koziara, prof. AP, językoznawca dr hab. Renata Przybylska, prof. UJ, językoznawca o. dr hab. Wiesław Przyczyna CSsR, PAT, teolog prof. Helena Synowiec, UŚ, dialektolog o. dr Piotr Włodyga OSB, PAT, biblista o. dr Ryszard Wróbel OFMConv, PAT, teolog
Zaszczyt to dla mnie akceptować opinię tak czcigodnego gremium.
|
Wt paź 18, 2005 15:17 |
|
|
|