Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 0:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
 Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa 
Autor Wiadomość
Post Re: Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa
Wierzący praktycznie niczym się nie różnią, żądają podobnie jak niewierzący dowodu, innego dowodu, dowodu na nieistnienie Boga.

Pt paź 28, 2022 16:24

@Idący

Wiara potrzebuje także cudów, stąd Jezus tak dużo robił cudów Bożych i robi po dzisiejszy dzień. A dowód można dowieść na sobie samym - wystarczy zastosować się do tych postów.

pom napisał(a):
Niegrzeszenie grzechami ciężkimi i średnimi daje możliwość usłyszenia głosu Boga Trójjedynego - i chyba to dotyczy każdej osoby starającej się żyć non-stop w stanie łaski uświęcającej.

Bóg może przemówić do nas na różne sposoby; pozwól, aby Bóg mówił do ciebie w taki sposób, jaki On wybierze. Nie staraj się dyktować Mu zasad, według tego, jakie metody prowadzenia ty byś wolał. On jest Panem — a ty jesteś Jego sługą (1Sm 3,9). Słuchaj więc uległym sercem; istnieje bowiem bezpośredni związek pomiędzy uległością, a słyszeniem. Bóg może zdecydować się przemówić do ciebie poprzez swoje Słowo. Może to się stać w trakcie twojego codziennego czytania Biblii, może też podsunąć ci konkretny werset (Ps 119,105). Może przemówić do ciebie słyszalnym głosem (Wj 3,4), poprzez sen (Mt 2), poprzez obrazy (Iz 6,1, Ap 1,12-17). Najbardziej jednak powszechnym sposobem jest to, że Bóg mówi poprzez cichy głos wewnętrznego natchnienia (Iz 30,21). Sposobów jest wiele np. poprzez widzenia wyobrażeniowe (pozazmysłowe), lub intelektualne, lub widzenia w realu, lub np. dostajesz ukryte stygmaty, byś codziennie musiał myśleć o Bogu.

np. wizje wyobrażeniowe i intelektualne (pozazmysłowe)
https://www.karmel.pl/fenomeny-mistyczn ... -jezusa/3/

można zacząć od trzeciej podstrony, a potem od początku, także stygmaty ukryte są charyzmatem znacznie częstszym niż się przypuszcza.

pom napisał(a):
Wyznaj wszelkie grzechy. Czyste serce jest niezbędne, jeśli chcesz słyszeć Boga (Ps 66,18). Uczestnictwo w życiu sakramentalnym jest bardzo ważne.

Pt paź 28, 2022 16:26

Czyli trzeba świadomie dążyć do świętości.

Pt paź 28, 2022 16:39

nolda napisał(a):
Wierzący praktycznie niczym się nie różnią, żądają podobnie jak niewierzący dowodu, innego dowodu, dowodu na nieistnienie Boga.

Ale tylko w odpowiedzi na żądania udowodnienie istnienie Boga. Po prostu jest to zwierciadlanym odbiciem. Próba uzmysłowienie ateistom, jak absurdalne jest ich żądanie. I tylko to jest celem. A nie rzeczywista potrzeba uzyskanie takiego dowodu.

Pt paź 28, 2022 16:49
Przemyśl swą odpowiedź.

Pt paź 28, 2022 17:21
.

Pt paź 28, 2022 19:24
afilatelista napisał(a):
Teraz już nie pamiętam co dokładnie mówiłem, ale nie było to klepanie zdrowasiek. Po prostu starałem się rozmawiać z Bogiem.

A wystarczy tylko słuchać w ciszy.

afilatelista napisał(a):
Czyli co?

To co posiada wartość niematerialną. Może to być dobroć, troska, wdzięczność, zachwyt, poświęcona uwaga, spojrzenie pełne miłości, słowa pojednania...bycie człowiekiem, nie bydlakiem.

afilatelista napisał(a):
Prawdopodobnie żaden z Apostołów nic nie napisał o Jezusie ani o niczym. Większość była niepiśmiennych.
A autorzy ewangelii zapewne nie wiele o Marii wiedzieli i my też nie wiele o niej wiemy. Nie wiemy nawet czy popierała działalność Jezusa.

A Łukasz, był chyba lekarzem, to raczej pisać umiał.

afilatelista napisał(a):
Po czym wnioskujesz że Maryja szła za synem?

Pokaż mi matkę nie podążającą za swym dzieckiem. Nie istnieje.

afilatelista napisał(a):
Nie miałem planu. Słuchałem tego co mówił mi rozum. Serce to pompa krwi.

Rozum bywa zwodniczy, zwłaszcza gdy potrafi do tego racjonalizować. Serce to nie tylko pompa krwi. To przede wszystkim intuicja, nastawienie na bodźce, słuchanie, wewnętrzna uważność/poruszenie, tu i teraz.

afilatelista napisał(a):
miałem poczucie że KRK co najmniej od IV w. był nastawiony na władzę i dominację a nie koniecznie na prawdę.

A czy coś się w tym względzie zmieniło. "Oto tajemnica wiary - złoto i dolary" przypominając z filmu "Kler".

afilatelista napisał(a):
Czy myślisz że ludzie mogliby pokrzyżować plan Boga?

I tu mam dylemat. Czy biblijna Ewa, wąż, a może jabłko?

afilatelista napisał(a):
Jeśli przekaz jest niejasny to opcje są dwie. Albo Bóg nie chciał żeby był jasny, albo przekaz nie pochodzi od Boga.

Podobno Księga Rodzaju jest fikcją literacką, a ilu ludzi wierzy słowom w niej zapisanym. Wszystko jest względne - i wiara i ateizm.
afilatelista napisał(a):
Generalnie Judaizm jest różnorodny i dzisiajszy mocno różni się od tego z czasów Jezusa.

To tak jak chrześcijaństwo.
Zatem można postawić pytanie" co było pierwsze jajko czy kura?

Reasumując, myślę że warto żyć uczciwie, starać się być dobrym, tolerancyjnym człowiekiem, nastawionym pozytywnie na świat i ludzi. A Bóg, dla jednych istnieje, dla drugich nie. I to także może być Jego plan.

Pt paź 28, 2022 19:39
Idący napisał(a):
ADHD - nie dawaj się zapędzić w róg. Unikanie cierpienia wcale nie pójściem na łatwiznę. Każdy normalny człowiek unika cierpienia. Jezus tez starał się uniknąć cierpienia. Ale przyjął je z woli Ojca i z miłości do ludzi. To świadomie zapłacone cena...

Dzięki za wsparcie ;)

N paź 30, 2022 13:57

Bóg chrześcijański jest okrutny, świadczy o tym wygląd tego świata. Lem napisał że w tym stanie rzeczy bluznierstwem było by posądzać Boga o istnienie.
Po co są cierpienia zwierząt? One wg. chrześcijan nie mogą dostąpić zbawienia więc argument o "zbawczym" cierpieniu upada. Zwierzęta cierpiały już miliony lat przed pojawieniem się człowieka. Po co?
Po co cierpienia dzieci? Przecież one i tak nie rozumieją dlaczego cierpią.
Czy moralne jest przyglądanie się cierpieniom ludzi np. w obozach koncentracyjnych i nicnierobienie? Bo ja na pewno bym coś robiła gdybym mogła. Chyba że Bóg nie stosuje się do moralności którą my wyznajemy. Wtedy jest to bardzo niebezpieczne dla wierzących- skąd wiecie że nie akurat was wrzuci do piekła? Przecież może postępować niemoralnie.

Pn paź 31, 2022 12:43

Ja to rozumie w ten sposób;
Cierpienie jest następstwem grzechu pierworodnego i w świecie - Raju, w którym panowała harmonia dostał się pierwiastek zła i jak wirus komputerowy dokonywał destrukcji wszechświata. Dopiero po grzechu pierworodnym została ograniczona długość życia człowieka.

Pn paź 31, 2022 13:29

A co tu zawiniły zwierzęta? Nie mówiąc o tym, że cierpiały zanim powstali pierwsi ludzie? Owszem, Bóg wiedział że ludzie zawinią, i z wyprzedzeniem ukarał zwierzęta. I mówisz że nie jest to okrutne? Tak samo karanie ludzi przez wiele pokoleń- to nie jest sprawiedliwe.

Pn paź 31, 2022 13:32

Co Bóg wiedział my istoty ograniczone nie mamy zielonego pojęcia. W Raju nie było cierpienia, także zwierząt.

Przypuszczam, że w Raju była materia nieśmiertelna (nie E=mc2), podobnie jak jest na tamtym Świecie.

Pn paź 31, 2022 13:37
pławikonik napisał(a):
Bóg chrześcijański jest okrutny, świadczy o tym wygląd tego świata. Lem napisał że w tym stanie rzeczy bluznierstwem było by posądzać Boga o istnienie.

Bóg dał człowiekowi wolną wolę, a obecny kształt świata jest tego odzwierciedleniem. Każda nasza decyzja wpływa na życie nasze i ludzi wokół nas na poziomie lokalnym i globalnym. Im większa władza człowieka, tym większy wpływ na kształt świata. Nikt z nas nie chciałby służyć Bogu przymusowo ani być dobrym na siłę, jednak kiedy widzimy ten świat, pytamy "czemu Bóg nic z tym nie zrobi?". Ale gdyby miał zrobić, nas również musiałby powstrzymać, bo my również grzeszymy. W jaki sposób Bóg miałby powstrzymywać ludzi i kiedy? Odcinać rękę, zanim ktoś ukradnie, ucinać język zanim skłamie, zabijać, zanim zabije, wyłupiać oko zanim ktoś spojrzy nieczysto? Nikt nie chciałby żyć w takim świecie, a już na pewno większość z nas żyłaby bez rąk, nóg, oczu i paru innych części ciała ;)

Pn paź 31, 2022 20:36

Lem wymyślił bystry powstrzymujące przed złem

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pn paź 31, 2022 21:08

Co dowodzi że Lem był mądrzejszy od wszytkich teologów. I od (hipotetycznego) Boga. Znalazł sposób na niezbyt inwazyjne zapobieganie złu- co prawda tylko teoretyczne.
A że był mądrzejszy to wiemy też z tego że miał najwyższy oficjalnie zmierzony iloraz inteligencji ze wszytkich Polaków.

Cytuj:
Odcinać rękę, zanim ktoś ukradnie, ucinać język zanim skłamie, zabijać, zanim zabije, wyłupiać oko zanim ktoś spojrzy nieczysto? Nikt nie chciałby żyć w takim świecie, a już na pewno większość z nas żyłaby bez rąk, nóg, oczu i paru innych części ciała

jak widać, Lem jest mądrzejszy

Pn paź 31, 2022 21:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona