Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 17:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
 Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa 
Autor Wiadomość

Post Re: Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa
afilatelista napisał(a):
Idący napisał(a):
Po to, aby widzieć i słyszeć Boga, trzeba chcieć. Trzeba Go kochać. Inaczej nic nie dotrze.
Chyba, że zdarzy się jakiś punkt zwrotny. Oby nie za późno.

Wyobraź sobie półsierotę która nie widziała nigdy ojca. Zostawił on matkę przed narodzinami dziecka. Matka mówi sierocie, że ojciec ją kocha i chce nawiązać z nią relacje ale nie może się skontaktować bo ma ważne powody - bo pracuje na zmywaku w Anglii. I tak dziecko kończy 18 lat bez żadnego listu i telefonu od ojca. Czy dziecko ma powody żeby kochać ojca i wierzyć że ojciec je kocha?

Pozornie sprytny zabieg z tym porównaniem. Gdyby nie był odwróceniem kota ogonem, to mogłoby być kontrargumentem. Ale jeśli mamy się posłużyć alegorią człowieka na zmywaku, to powinno być tak:
Wyobraź sobie półsierotę która nie widziała nigdy ojca. Zostawił on matkę przed narodzinami dziecka. Matka mówi sierocie, że ojciec ją kocha i chce nawiązać z nią relacje ale nie może się skontaktować, gdyż nie odbierasz od niego listów, ani telefonów. Żądasz, aby zjawiał się na twoje zawołanie i jak tego nie zrobi, to w dalszym ciągu będziesz wyrzucać wszystkie listy od niego i odrzucać połączenia. I tak dziecko kończy 18 lat bez żadnego listu i telefonu od ojca. Czy dziecko ma powody żeby kochać ojca i wierzyć że ojciec je kocha?
Dla pewności powtórzę część poprzedniego postu, gdyż zapewne fragment ten został przeoczony lub zignorowany:
Po to, aby widzieć i słyszeć Boga, trzeba chcieć. Trzeba Go kochać. Inaczej nic nie dotrze.

Dopisek po chwili: Wytłuszczonym drukiem zmieniona część proponowanego przykładu. Zmieniona w celu dostosowania do tezy, na który przykład miał być odpowiedzią.

Śr lis 02, 2022 9:15

No to gdzie jest niby ten list lub telefon? Dziecko czekało. Żaden list nie doszedł, historia połączeń jest pusta. Dziecko próbowało dzwonić ale nikt nie odbierał. Na tej podstawie stwierdziło że albo mama tego kochającego ojca zmyśliła, albo mu tak nie zależy.

Śr lis 02, 2022 13:46

adhd wyjaśniała.
Poprosić ją, aby co jakiś czas wklejała ten sam post?

Śr lis 02, 2022 17:45
afilatelista napisał(a):
No to gdzie jest niby ten list lub telefon? Dziecko czekało. Żaden list nie doszedł, historia połączeń jest pusta. Dziecko próbowało dzwonić ale nikt nie odbierał. Na tej podstawie stwierdziło że albo mama tego kochającego ojca zmyśliła, albo mu tak nie zależy.

List od Boga to Pismo Święte, ale nie uznajesz go za list od Ojca. Wyrzuciłeś je do "śmieci" i obśmiewasz.
Liczne połączenia od Ojca i próby kontaktu, to my na tym forum, odpowiadający na pytania i próbujący przybliżyć Tobie Boga. Bóg nie zawsze wysyła dwumetrowe anioły ze złotymi skrzydłami, czasami pośle bezdomnego, czasami niedoskonałego człowieka na forum. Ja miewam Boskie zetknięcia z osobami mieszkającymi na ulicy tudzież stojącymi pod sklepami z piwem. Zdarza się, że tak mnie dotkną na poziomie duchowym, że się poryczę, ale aby to "usłyszeć", trzeba odbierać połączenia od Ojca. Ty go zablokowałeś lata temu w telefonie jako niechciane połączenie i masz pretensje, że nie dzwoni.
Boska obecność to część Twojej rodziny, która chce, abyś miał relację z Bogiem, ale odrzucasz te propozycje i chęci pomocy, twierdząc, że wierzą w coś, czego nie ma.
Zablokowałeś Boga w telefonie, zmieniłeś adres, naśmiewasz się i nabijasz z Niego i uznajesz, że się do Ciebie nie odzywa, opuścił Cię i nie kocha. To Ty Go nie kochasz.

Ostatnio edytowano Śr lis 02, 2022 18:26 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr lis 02, 2022 18:19
Idący napisał(a):
adhd wyjaśniała.
Poprosić ją, aby co jakiś czas wklejała ten sam post?

Hihihi :mrgreen:

Śr lis 02, 2022 18:25

adhd napisał(a):
List od Boga to Pismo Święte, ale nie uznajesz go za list od Ojca. Wyrzuciłeś je do "śmieci" i obśmiewasz.
W tej analogii "Pismo Święte" to anonimowy, niepodpisany list bez adresata. We wstępie napisano że bicie innych dzieci jest spoko i że mam czcić ojca składając rybki w ofierze i obciąć sobie kawałek penisa. Potem napisano że tata jest super i że wszyscy mówią że tata jest super i że robi niesamowite rzeczy, czaruje i w ogóle. Potem że nalezy kochać bliźnich i że tego kawałka penisa to nie muszę obcinać.

Do tego jest jeszcze drugi list, który mówi że mój ojciec to jednak nie w Anglii na zmywaku tylko że moim ojcem to Elvis Presley był.

Dlatego nie biorę tych listów na poważnie.

Cytuj:
Liczne połączenia od Ojca i próby kontaktu, to my na tym forum, odpowiadający na pytania i próbujący przybliżyć Tobie Boga.
Wy jesteście jak plotki powtarzane o tym że Elvis żyje i że jest moim ojcem. Bez dowodów nie uwierzę.

Cytuj:
Bóg nie zawsze wysyła dwumetrowe anioły ze złotymi skrzydłami,
czy kiedykolwiek wysyła dwumetrowe anioły? Tak żeby wszyscy widzieli i nagrali najlepiej.
Cytuj:
Ty go zablokowałeś lata temu w telefonie jako niechciane połączenie i masz pretensje, że nie dzwoni.
Odbieram telefon od nieznanych numerów. Obiecuję że jak Bóg zadzwoni osobiście to odbiorę. Tylko że on do nikogo nie dzwoni. To co opisalaś jest nieodróżnialne od Twoich wewnętrznych myśli. Nie jest żadnym dowodem.
Cytuj:
Boska obecność to część Twojej rodziny, która chce, abyś miał relację z Bogiem, ale odrzucasz te propozycje i chęci pomocy, twierdząc, że wierzą w coś, czego nie ma.

Moja rodzina praktycznie nic nie wie o religii która wyznaje. Nie zna doktryny, nie czytała Biblii, nie ma żadnych argumentów. Mam wierzyć bo oni wierzą.
Cytuj:
Zablokowałeś Boga w telefonie, zmieniłeś adres, naśmiewasz się i nabijasz z Niego i uznajesz, że się do Ciebie nie odzywa, opuścił Cię i nie kocha.
dla Boga to chyba nie problem?
Cytuj:
To Ty Go nie kochasz.
Nie kocham. Traktuję Jahwe jak Lorda Vadera.

Śr lis 02, 2022 19:07
Odpowiedziałeś sobie swoim własnym postem na wszystkie pytania na tym forum - aktualne i wszystkie przyszłe ;) Nie kochasz Boga, nie chcesz Go poznać (jednak poświęcasz czas na obrażanie Go), nie wierzysz, że istnieje i nic Ciebie nie przekona. Jak sam powiedziałeś, nasze argumenty, poruszenia, znaki, sztab świętych, objawienia, Pismo Święto wszystko dla Ciebie jest niczym, bajką, wymysłem, rozmawianiem z samym sobą. W takim razie polemika nie ma sensu, żadne działanie czy wyjaśnienie nie ma dla Ciebie znaczenia, jest dla Ciebie scenariuszem bajki. Tylko pytanie, czemu w takim razie tej absurdalnej, kłamliwej bajce poświęcasz tyle czasu ;)

Śr lis 02, 2022 19:28

Nie kocham Boga bo nie dał mi powodów żeby go kochać. Nie uważam że istnieje. Wszystko co przedstawiacie to nie są dowody ani nawet sensowne argumenty. Jeśli nie chcesz to nie odpowiadają na moje posty.
Jesteśmy w dziale "wierzyć, nie wierzyć?". Chciałabyś żeby były w nim tylko posty po stronie "wierzyć?"

Śr lis 02, 2022 19:45
afilatelista napisał(a):
Chciałabyś żeby były w nim tylko posty po stronie "wierzyć?"

Nie, każdy jest tu mile widziany. Zapytałam tylko, czemu poświęcasz tej absurdalnej bajce tyle czasu? Jest to uzasadnione pytanie.

Śr lis 02, 2022 19:55

afilatelista napisał(a):
sensowne argumenty

Siostra Faustyna widziala Boga - sensowny czy bezsensowny argument?

Śr lis 02, 2022 19:58

robaczek2 napisał(a):

Odpowiem pytaniem.
Sathya Sai Baba uważał się za reinkarnację indyjskiego guru Shirdi Sai Baby - czy to jest sensowny argument za Hinduizmem?
Dzienniczki Faustyny są kontrowersyjne nawet s punktu widzenia Watykanu. Dla mnie jej wizja piekła tylko potwierdza że gdyby taki Bóg istniał to sumienie nie pozwala mi go wyznawać.

Śr lis 02, 2022 20:25
afilatelista napisał(a):
Myślę że temat jest na tyle ciekawy że zasługuje na osobny wątek.
Otóż nawet gdybym uwierzył w istnienie katolickiego Boga i tak nie byłbym jego wyznawcą. Postać Boga opisana w Biblii jest według mojego sumienia zła. Starotestamentowy Jahwe jest moim zdaniem okrutny, niesprawiedliwy, małostkowy, stronniczy. Daje ludziom okropne prawo i zmusza Izraelitów do okrucieństwa w swoim imieniu.

Zapytam, nawiązując do treści wątku ;) Szanuję Twoją niewiarę, podobnie jak niewiarę moich znajomych i rodziny. Ale skoro ktoś tak bardzo nie wierzy, jak Ty, to pozwolę sobie zapytać, czemu poświęcasz Bogu tyle czasu? Znam wielu niewierzących i wszyscy oni ignorują Boga, nie poświęcają mu czasu, nie chcą nawet o nim rozmawiać. Ty poświęcasz mu bardzo dużo uwagi, więcej niż większość wierzących katolików. Jeżeli mogę zapytać, co Cię do tego skłania? Innym religiom też poświęcasz tyle czasu, czy tylko chrześcijaństwu? Studiujesz filozofię lub religioznastwo?

Śr lis 02, 2022 20:30

afilatelista napisał(a):
Nie kocham Boga bo nie dał mi powodów żeby go kochać."

Przychodzi nie-dzielny katolik do Boga gdzie przegladaja razem księgę życia. Bog mowi - jak widzisz, niezbyt Mnie kochasz.
Tak.... przyznaje ze wstydem katolik
A czy przynajmniej chcesz Mnie kochac?
Tak!
Dobra, wpuszczamy do czyscca!

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lis 02, 2022 20:44

afilatelista napisał(a):
robaczek2 napisał(a):

Odpowiem pytaniem.
Sathya Sai Baba uważał się za reinkarnację indyjskiego guru Shirdi Sai Baby - czy to jest sensowny argument za Hinduizmem?
Dzienniczki Faustyny są kontrowersyjne nawet s punktu widzenia Watykanu. Dla mnie jej wizja piekła tylko potwierdza że gdyby taki Bóg istniał to sumienie nie pozwala mi go wyznawać.

Rozumiem ze bezsensowny. Dziekuje

Śr lis 02, 2022 20:46

Wydaje mi się że już odpowiadałem na te pytania. Poswiecam czas katolicyzmowi bo żyje w Polsce. Z moich podatków idzie kasa, a kler ma bezpośredni wpływ na wyniki wyborów i politykę rządu.

Poza tym lubię dyskusje np że Swołoczem.

Śr lis 02, 2022 21:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona