| 

Dostąpmy zbawienia sami?? 

| Autor | Wiadomość |  
			| Andy72 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Mówi przed. Grzech pierwszych rodziców nie był seksualny, mieli zdrową seksualność, byli małżeństwem.Nolda przestań pisać manichejskich albo gnostyckich bzdur!
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| Wt paź 25, 2022 19:19 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Saqura 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??nolda napisał(a): Czy gdyby Ewa nie skusiła Adama, spłodziliby Kaina i Abla w Edenie?Tak. Ewa "powstała" po to by Adam mógł doświadczać/uczyć się/pielęgnować miłości. Krótko pisząc, pomagała w "uprawie Edenu". "Miłość jest odpowiedzialnością. I czymś więcej niż uczuciem. Trzeba się jej stale uczyć, by nie była tylko wzruszeniem, zakochaniem się. " J.Twarowski("Elementarz księdza Twardowskiego")_________________
 "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)

|  
			| Śr paź 26, 2022 9:09 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Ewa została stworzona, by Adam miał odpowiednią pomoc. Pomoc to coś niższego. Jest kucharz i pomoc kuchenna, dentysta i pomoc dentystyczna, ksiądz i zakonnica, szewc i chłopaki, którzy prostują gwoździe. Sporadycznie może się zdarzyć, by pomoc kuchenna uczyła kucharza, ale często potrafi go skusić swymi wdziękami, pod warunkiem, że je kucharz dostrzeże. Adam i Ewa dostrzegli swe wdzięki po skonsumowaniu jabłuszka, czy może wcześniej? 

|  
			| Pt paź 28, 2022 17:40 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Idący 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??nolda napisał(a): Ewa została stworzona, by Adam miał odpowiednią pomoc. Pomoc to coś niższego. Nie jest to zgodne z Nauką Kościoła. Bóg nie stworzył nierówności. Kobieta wcale nie została stworzona jako niższa istota. Obie płcie są sobie równe. Uzupełniają się. W małżeństwie mogą osiągać pełnię. I człowieczeństwa i równości. Zwłaszcza równości wobec Boga i zbawienia._________________
 Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś,
 kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.

|  
			| So paź 29, 2022 9:07 | 

|  
		|  |  

|   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Możesz wskazać, od kiedy nie jest to zgodne z nauką Kościoła? Co musiało się dokonać, wydarzyć, by Kościół inaczej spojrzał na kobietę? 

|  
			| N paź 30, 2022 10:06 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Dostąpmy zbawienia sami??nolda napisał(a): Ewa została stworzona, by Adam miał odpowiednią pomoc. Pomoc to coś niższego. Jest kucharz i pomoc kuchenna, dentysta i pomoc dentystyczna, ksiądz i zakonnica, szewc i chłopaki, którzy prostują gwoździe. Sporadycznie może się zdarzyć, by pomoc kuchenna uczyła kucharza, ale często potrafi go skusić swymi wdziękami, pod warunkiem, że je kucharz dostrzeże. Adam i Ewa dostrzegli swe wdzięki po skonsumowaniu jabłuszka, czy może wcześniej?Muszę się z Tobą zgodzić, że Ewę Bóg stworzył ku pomocy Adamowi. Widział bowiem, że prototyp w osobie Adama jest porażką. A przecież dopiero co zaczął tworzyć świat, więc pomyślał dobrze byłoby dać biedaczynie kogoś lepszego. Kogoś, nie tylko z ciałem, ale z umysłem i duszą. Przy stwarzaniu Ewy pilnował się, by dzieło było doskonałe.     Jak myślisz drogi noldo, czy Bóg zakończył dzieło stworzenia na Księdze Rodzaju, czy dopiero się rozkręca?

|  
			| N paź 30, 2022 10:18 | 

|  
		|  |  
			| Saqura 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??nolda napisał(a): Ewa została stworzona, by Adam miał odpowiednią pomoc. Pomoc to coś niższego.W miłości nie ma podziałów na niższy-wyższy, a to właśnie z jej powodu została stworzona Ewa._________________
 "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)

|  
			| Śr lis 02, 2022 7:51 | 

|  
		|  |  

|   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Z miłości kogo do kogo, Bóg stworzył Ewę? 

|  
			| Pt lis 04, 2022 16:31 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Do Adama, aby mu pomagała. Ale z miłości kogo do kogo, Bóg stworzył Adama? 

|  
			| N lis 06, 2022 12:16 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Z miłości do Adama, z miłości Boga do Adama i Adama do Boga. _________________
 Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

|  
			| N lis 06, 2022 12:20 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Przed stworzeniem Adama jeszcze nie było. 

|  
			| N lis 06, 2022 12:24 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Kochał Adama zanim go stworzył. _________________

|  
			| N lis 06, 2022 12:28 | 

|  
		|  |  

|   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Z tego co jest zapisane w Księdze Rodzaju, doczytałem, że potrzebował pomocnika, który miał dokończyć, kontynuować Jego dzieło. Miał to robić uprawiając ziemię oraz kopiąc rów, aby nawadniać całą ziemię. Zatem w najlepszym razie Adama stworzył jako pomocnika, a nie niewolnika. Gdzie tu miłość, w której to jak pisze  Saqura „nie ma podziałów na niższy-wyższy”, a której wtóruje Andy72? 

|  
			| N lis 06, 2022 19:17 | 

|  
		|  |  
			| Andy72 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??Twierdzisz że bycie pomocnikiem Boga jest złe? Zamiast tego powinno się chcieć wskoczyć na miejsce Boga jak szatan? _________________

|  
			| N lis 06, 2022 19:19 | 

|  
		|  |  
			| Saqura 
   |   Re: Dostąpmy zbawienia sami??nolda napisał(a): Z miłości kogo do kogo, Bóg stworzył Ewę?Napisałam "z powodu miłości", w jej doskonaleniu, wzroście by ją lepiej pojąć, "namacalnie" doświadczyć. To raz, a dwa to miłość Boga do Adama aby zapewnić mu to co w oczach Boga dobre  dla człowieka czyli patrz "raz"-jeden. feelek napisał(a): Do Adama, aby mu pomagała. Ale z miłości kogo do kogo, Bóg stworzył Adama?Z miłości do swego Syna, wszystko zaistniało dla Niego i przez Niego._________________

|  
			| Pn lis 07, 2022 8:20 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach