| 

Predestynacja czy wolna wola ? 

| Autor | Wiadomość |  
			| TomaszMichał 
   |   Predestynacja czy wolna wola ?Hej 🙂 
 Często zastanawiam się nad predestynacją jak w kościołach reformowanym, ciężko jest mi pojąć co powoduje że wybieramy wiarę w Boga lub nie. Musimy mieć jakieś predyspozycje w sobie, rozumiem że wpływ też ma środowisko w jakim się wychowujemy ale czy to też nie jest wola Boga ? On nas stworzył więc musiał w nas tchnąć predyspozycje do wyboru, to w jaki sposób chcemy żyć wiecznie i wierzyć oraz to w jakim środowisku się rodzimy i wychowujemy.To że rodzimy się z dobrym sercem a inni od dziecka mają problemy wychowawcze jak psychopata który rodzi się zły.  Bo jeśli jest to nasza czysta wola to co jest ta iskra że jedna osoba wybierze Boga a drugie nie ? Co spowoduje że przechylimy się w lewo lub w prawo?  Biorąc Naprzyklad osoby z tego samego domu i środowiska, mimo tego samego wychowania i tych samym genetycznych rodziców jedno może wybrać Boga drugie nie.

Pozdrawiam

|  
			| Pt sty 06, 2023 1:40 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| afilatelista 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Zgodnie z Biblią Bóg zna nasza przyszłość zanim się narodzimy. Moim zdaniem jest to jednoznaczne z predestynacją. (Ps ale ja tam jestem ateistą więc co ja tam wiem)

|  
			| Pt sty 06, 2023 8:54 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

|   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?O to jest ciekawy temat   Ty myślisz, ze jak ktoś wybiera Boga to nie ma problemów wychowawczych   Oj mają problemy... Myślisz, ze Ci co wybrali Boga to są zdrowi i mają szczęście hmmm dobrze rozumiem  

|  
			| Pt sty 06, 2023 13:28 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Z tego wynika ,ze wierzący musi mieć dobre serce od razu... 

|  
			| Pt sty 06, 2023 13:56 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Ja bym to pozostawil Bogu podobnie jak roznica pomiedzy sprawiedliwoscia i milosierdziem.Wolna wola istnieje bo zawsze jest A lub nie A. Gdy za kilka(nascie-, dziesiat-, set) lat beda mozliwe podroze w czasie bedziemy znali przyszlosc ale w dalszym ciagu w tym czasie bedziemy wybierac A lub nie A.

|  
			| Pt sty 06, 2023 14:58 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

|   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Poza wiarą jest wszystko wolną wolą a gdy wybierasz wiarę to nagle sie okazuje, ze to nie jest wolna wola , tak ? Dla mnie to wszystko bez sensu.
 Co podróży w czasie to chyba nie będzie mozliwe ,ale moge się mylić

|  
			| Pt sty 06, 2023 15:17 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Czas jest elementem rzeczywistosci fizycznej a nie transcendencji wiec ktos moze wynalezc sposob na podroze w czasie. I przyklad chyba dobrze tlumaczy pytanie watku bo z jednej strony wiadomo co sie stanie a z drugiej nic z przebiegiem wydarzen nie mozna zrobic. 

|  
			| Pt sty 06, 2023 15:40 | 

|  
		|  |  

|   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Jak to nic nie można zrobić   No to znowu na to co mi wynalazek podróże w czasie skoro nic nie mozna zrobić,nic zmienić   Bez sensu wtedy podróżować w czasie jak nawet nie mozna zmienić przeszłości...i nie mam tu na myśli smierc czy kogos zabicie.

|  
			| Pt sty 06, 2023 16:11 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Ja widze sprzecznosc z faktami.Bo z jednej strony jutro wyglada tak jak normalnie wygladalo a z drugiej tak jak wygladalo po zmianie.
 Dlatego napisalem ze nic nie mozna zrobic. Moze beda tacy ktorzy ten sens beda widzieli. Jak we wszystkich wynalazkach - wszyscy wiedza ze czegos sie nie da oprocz jednego wariata ktory o tym nie wiedzial.

|  
			| Pt sty 06, 2023 16:26 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?robaczek2 napisał(a): Czas jest elementem rzeczywistosci fizycznej a nie transcendencji wiec ktos moze wynalezc sposob na podroze w czasie.Niestety, ale nie da się podróżować w czymś, co nie istnieje. Podaj definicję czasu istniejącego w rzeczywistości fizycznej.

|  
			| Pt sty 06, 2023 22:08 | 

|  
		|  |  
			| robaczek2 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?Droga podzielona przez predkosc. 

|  
			| Pt sty 06, 2023 22:27 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?OK, podałeś wzór jak obliczyć czas trwania ruchu. Ale czym ten czas jest? 

|  
			| Pt sty 06, 2023 22:48 | 

|  
		|  |  

|   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?A choćby nasz wiek, liczenie dni w kalendarzu, chyba po cos został stworzony kalendarz...Tutaj juz sa skomplikowania działania to nie bede pisal na ten temat.

|  
			| So sty 07, 2023 8:00 | 

|  
		|  |  
			| feelek 
   |   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?szach900 napisał(a): chyba po cos został stworzony kalendarz...No tak, podróże w kalendarzu są możliwe; ale chyba nie o to Ci chodziło?

|  
			| So sty 07, 2023 16:56 | 

|  
		|  |  

|   Re: Predestynacja czy Wolne wola ?feelek napisał(a): szach900 napisał(a): chyba po cos został stworzony kalendarz...No tak, podróże w kalendarzu są możliwe; ale chyba nie o to Ci chodziło?Ja sie nie znam na fizyce, tak tylko potrafię określic czas na podstawie kalendarza   . NIe umiem inaczej wytlumaczyć. Jak chrzesz podrożować to chyba musisz wiedziec ktory to rok.

|  
			| So sty 07, 2023 18:03 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach