Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 15:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Dziecko, a Królestwo Boże
Nolda, ale nie widzę odpowiedzi na moje pytanie: Czy jesteś chrześcijaninem?
Wybacz, ale chcę to wiedzieć; bez tego nie ruszymy z miejsca, bo chcę wiedzieć, czy Biblia ma dla Ciebie znaczenie takie, jak dla mnie?
Po co mam się na Biblię powoływać, jako chrześcijanin, jeśli Ty np. nie jesteś chrześcijaninem i Biblia nie ma dla Ciebie większego znaczenia?...
Dlatego pytam i proszę o rzeczową wypowiedź; z góry dziękuję.

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

So lut 11, 2023 20:05
Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Jerzy_67, co Ciebie powoduje, by odpowiedzieć @feelek do jakiego odłamu chrześcijaństwa należysz? Nie chcesz robić OT, wstydzisz się, czujesz strach, w jaki sposób zostaniesz osądzony przez niektórych …? Tu nikt nie będzie się z Twej przynależności bezkarnie wyśmiewał. Odważysz się i odpowiesz, czy będziesz się nadal ukrywał?
Ja, a właściwie mnie ochrzcili w KRK, tam też kilka sakramentów przyjąłem. Apostazji nie uczyniłem i do innych odłamów nie zostałem zwerbowany.

So lut 11, 2023 21:49

Przeciez wyraznie z wypowiedzi wynika ze nie jest chrzescijaninem. A rozminiecie jest tu tak duze ze sie zupelnie niezrozumiecie. Zupelnie inne podejscie i sposob myslenia. Dla Ciebie Krolewstwo Niebieskie bedzie gdzies tam odlegle, a dla kogos innego w tobie samym.
Inny jest tez sposob od uwolnienia od "wewnetrznych demonow." aby sie nie meczyc z soba samym i otoczeniem, bo to chyba najwazniejsze w tym wszystkim.

So lut 11, 2023 22:03

Poza tym zbyt emocjonalnie zareagowales na to pytanie:

"Określ, gdzie jest Królestwo Boże, oraz co rozumiesz pod pojęciem dziecko".

Pewnie zrozumiales ze ktos robi sobie z Ciebie zarty. A tak nie jest.

So lut 11, 2023 22:30

Racja, nie ma wspólnej płaszczyzny, by się porozumieć! Bo co z tego, że ja będę cytował Biblię, jeśli dla Nolda to nic niewarte... co z tego, że on mi zacytuję jakieś książki/nauki, którymi się karmi, jeśli to dla mnie nie ma żadnej wartości (ruch New Age był kiedyś, 30 lat temu, w sposób mi nieświadomy wtedy podawany, ale szybko trafiła do mnie Biblia, i odrzuciłem tamte nauki; ciekawe, czy Nolda był kiedyś chrześcijaninem?).

Nie ma obowiązku na forum z każdym pisać - więc z każdym pisać nie będę. Nie mam też nastawienia takiego, aby wyrzucać z form nie-chrześcijan, więc bądźmy tu sobie obok siebie (np. ja i Nolda), ale nie wchodźmy sobie w drogę, a będzie dobrze...

N lut 12, 2023 7:53
Kael napisał(a):
To ze ty jestes Polka w kraju a ja jestem Polka za granica za to z cala rodzina w Polsce?

I to nas różni Kael. Może ja mam więcej szczęścia, że nie muszę pracować i żyć na obczyźnie. A może to mój świadomy, dobrowolny wybór: być czy mieć? Pomyśl o tym.

A kompetencji do mówienia mi co jest dla mnie dobre, a co jest złe nie posiadasz. Ja Ci nie mówię co jest dla Ciebie dobre a co złe. Nie jestem Tobą droga Kael. Nie chodzę w Twoich butach.

Kael napisał(a):
I zegnam. Niestety dla ciebie, jeszcze nie to forum. Ale twoje wpisy.

Myślę, że dobrze Ci to zrobi.

@Małgosiaa
Co to znaczy kompetencje?
Kompetencje – zakres czyjejś wiedzy, umiejętności i doświadczenia. Osoba kompetentna to osoba, której postawa świadczy o tym, że potrafi we właściwy sposób wykorzystać posiadaną wiedzę w celu wykonania jakiegoś zadania lub rozwiązania problemu.

Co to są prawa?
Prawo jest zespołem norm postępowania sankcjonowanych przez państwo. Innymi słowy jest to "ogół przepisów, norm prawnych regulujących stosunki między ludźmi, usankcjonowanych przymusem państwowym".

N lut 12, 2023 9:44
Moderator

To Ty zarzucilaś @Kael brak kompetencji. Aby mówić o kompetencjach trzeba znać daną osobę i to na wskroś (znać jej wykształcenie, umiejętności, osobowość). Nie znasz jej w tym zakresie, więc nie masz kompetencji, aby zarzucać jej brak takowych. I zmień ton. Nie masz prawa traktować z góry nikogo, a zwłaszcza tych, którzy są na emigracji.

N lut 12, 2023 9:56
A ci co są na emigracji nie mają prawa traktować z góry tych, którzy wybrali życie w ojczyźnie!
Skończyłam z Tobą rozmowę.

N lut 12, 2023 9:59
Jerzy_67, czyżbyś naprawdę nie potrafił znaleźć odpowiedzi, czym jest, gdzie jest Królestwo Boże, jak również co rozumiesz pod pojęciem "dziecko". Gdybyś się nie bał i podał do jakiego odłamu chrześcijaństwa należysz, mógłbym się odnieść do interpretacji Bili przez ten odłam, a tak pozostaje mi przyjąć interpretację KRK. Przemyśl to, zdobądź się na odwagę i odpowiedz. Przedyskutujemy czy "do dzieci należy Królestwo Niebieskie", czy może do takich jak dzieci. Wbrew pozorom, różnica jest ogromna.

N lut 12, 2023 10:13

Odechciało mi się Tobą prowadzić rozmowy pisanej... Na werbalną nie mam też chęci, więc Cię nie zapraszam do siebie... (odmówię, gdy będziesz mnie zapraszał do siebie).
Bywaj zdrów; żyj i pozwól żyć innym [nie ma obowiązku z każdym pisać].

N lut 12, 2023 10:31

Jerzy_67 napisał(a):
Jestem chrześcijaninem.

W jakim zakresie? Uznajesz Trójcę Świętą?

N lut 12, 2023 11:29

Uznaję.
Zmieńcie regulamin: Tylko osoba ze zdefiniowaną przynależnością kościelną albo partyjną, może na forum się wypowiadać; reszta - won!
[póki co regulamin tego nie stawia w ten sposób, więc czy my musimy? mnie wystarczy wiedzieć, czy ktoś za chrześcijanina się ma; po więcej danych: do księdza proboszcza, po sumie]

N lut 12, 2023 11:39

Sam zacząłeś.

Jerzy_67 napisał(a):
Trzeba wiedzieć z kim ma się przyjemność (lub nieprzyjemność).
To jest forum chrześcijańskie to czemu by nie zapytać forumowicza o stosunek do tego wyznania .

N lut 12, 2023 11:47

Tak, zrobiłem to pod kątem Nolda, bo ktoś zasugerował, że on New Age głosi. Ciebie nie pytałem, więc się odwzajemnij tym samym. Cześć!

N lut 12, 2023 11:51
Jako że temat mnie interesuje, pozwolę sobie kontynuować. Jeden z forumowiczów @Jerzy_67, w temacie „Sens chrztu niemowlat” cytat z Ewangelii „bo do takich jak one należy królestwo Boże”, zinterpretował po swojemu i oświadczył, że: „zacytowałem wypowiedź Jezusa, że do dzieci należy Królestwo Niebios (Mk 10,14)”. Dostrzegłem to i oświadczyłem, że „To nie cytat, tylko Twoja interpretacja. Tym samym dopuściłeś się kłamstwa, a to nie jest mile widziane na tym form.” Troszeczkę łagodniej ujął to @feelk pisząc „Może nie tyle kłamstwa, co przekłamania. Ale faktycznie, brzydko pachnie.” Jak domniemywam, Jerzy_67 należy do odłamu Chrześcijaństwa, w którym nie praktykuje się chrztu podobnie jak w KRK i poprzez „swój cytat”, delikatnie mówiąc chciał doprowadzić do manipulacji. Miała ona polegać na wykazaniu bezsensu dokonywania jak najszybszego chrztu dzieci, ponieważ w myśl cytatu stworzonego przez Jerzego_67 „do dzieci należy Królestwo Niebios”.
Moi zdaniem „prawie” to samo, robi wielką różnicę. W celu wyjaśnienia wątpliwości Jerzy_67 otrzymał następujące pytania:
1.Określ, gdzie jest Królestwo Boże, oraz co rozumiesz pod pojęciem dziecko. Pomogę, Królestwo Boże jest w nas, w nas i wokół nas, wokół nas, czy może gdzieś indziej?
2. Jerzy_67, co Ciebie powoduje, by odpowiedzieć @feelek do jakiego odłamu chrześcijaństwa należysz? Nie chcesz robić OT, wstydzisz się, czujesz strach, w jaki sposób zostaniesz osądzony przez niektórych …? Tu nikt nie będzie się z Twej przynależności bezkarnie wyśmiewał. Odważysz się i odpowiesz, czy będziesz się nadal ukrywał?

Co prawda, brak odpowiedzi o niczym nie świadczy lecz zasiewa pewne wątpliwości do osoby unikającej odpowiedz. Mam nadzieje, że ta odpowiedź zostanie udzielona i dyskusja w temacie będzie kontynuowana

N lut 12, 2023 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466 ... 498  Następna strona