Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 18:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475 ... 498  Następna strona
 Wzajemne uwagi - między użytkownikami 
Autor Wiadomość

Post Re: Wzajemne uwagi - między użytkownikami
Jerzy
Wydaje ci się, skamieliny to tylko pretekst dla tego " Bożego znawcy" żeby poruszyć temat o ewolucji, taki prymitywny wybieg dla prymitywnych słuchaczy.

Cz maja 11, 2023 4:54

Ale już mówiłem wcześniej że nie prowadzę prywatnych rozmów.

Cz maja 11, 2023 4:56

Ale już mówiłem wcześniej że nie prowadzę prywatnych rozmów.

Cz maja 11, 2023 4:56

Post Re: Stygmaty - dar od Boga czy szaleństwo!
Swoje "filozofie" zachowaj już dla siebie; mnie one nie interesują!

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Cz maja 11, 2023 5:39
Moderator

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Jerzy
Wydaje ci się, skamieliny to tylko pretekst dla tego " Bożego znawcy" żeby poruszyć temat o ewolucji, taki prymitywny wybieg dla prymitywnych słuchaczy.

A ziemia jest płaska🤣

Cz maja 11, 2023 15:26

Małgosia?! To Ty?!? Gdzie to byłaś, jak Cię nie było...? (widać)
Mówca z nagrania nie głosi płaskiej Ziemi.
Czytanie ze zrozumieniem leży kwiczy🤣. Odniosłam się z ironia do postu IPW, cytujac go.

Cz maja 11, 2023 15:50

Jerzy, czemu nie wyczułeś ironii?

Cz maja 11, 2023 15:55
Moderator

Jerzy_67 napisał(a):
Małgosia?! To Ty?!? Gdzie to byłaś, jak Cię nie było...? (widać)
Mówca z nagrania nie głosi płaskiej Ziemi.
Czytanie ze zrozumieniem leży kwiczy🤣. Odniosłam się z ironia do postu IPW, cytujac go.

Czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy🤣. Odniosłam się z ironią do wypowiedzi IPW.

Cz maja 11, 2023 18:22
Jerzy_67, uważam, że masz problemy ze zdefiniowaniem prawdy i rzeczywistości. Postaraj się opisać w sposób logiczny, swoimi słowami, jak te dwa pojęcia rozumiesz. Wówczas dyskusja o stygmatach będzie miała sesji.

Cz maja 11, 2023 19:53

OK, źle odebrałem przekaz. Dzięki za uświadomienie [ale przy okazji mogłem wyraźnie zakomunikować coś nt przekonań autora nagrania, więc nie stało się nic złego; nie mam żadnych problemów, aby się do czegoś przyznać...]

Pt maja 12, 2023 4:45

Jerzy 67
Nie ma cudów pochodzenia demonicznego, cuda czyni tylko Bóg.
A będą czynić ZNAKI i cuda , co znaczy że nie są to cuda, gdyby pisało że będą czynić cuda to mogli byśmy mieć jakieś wątpliwości, ale jeżeli są to znaki i cuda to są to oszustwa.
Na ten przykład znajdź w Biblii tekst gdzie Bóg czyni znaki i cuda, a nie znajdziesz bo Bóg czyni tylko cuda.

Pt maja 12, 2023 5:40

Nie wiem z czym się odnosicie i do kogo ale ja tego nie przyjmuję do siebie.

Pt maja 12, 2023 5:45

IPW - mam jedną prośbę: PRZECZYTAJ CAŁY TEN KOMENTARZ (a może sobie zaoszczędzisz wstydu).
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Na ten przykład znajdź w Biblii tekst gdzie Bóg czyni znaki i cuda, a nie znajdziesz bo Bóg czyni tylko cuda.
Pisanie z Tobą jest ryzykowne - sam mi to oświadczyłeś, że nie będziesz czytał długich komentarzy (ale nie podałeś, jaka jest graniczna długość), więc chyba nie doczytałeś do końca tego, co napisałem już, ale tu znów podam:
    Zauważ, że Jezus czynił znaki i cuda:
    Dz 2,22 BT5 (Biblia Tysiąclecia V [1999])
    (22) Mężowie izraelscy, słuchajcie tego, co mówię: Jezusa Nazarejczyka, Męża, którego posłannictwo Bóg potwierdził wam niezwykłymi czynami, cudami i znakami, jakich Bóg przez Niego dokonał wśród was, o czym sami wiecie,

A ponieważ Jezus czynił znaki i cuda, to dlatego On m.in. ostrzega nas przed tymi, co się będą podszywać pod Niego i TEŻ będą czynić znaki i cuda! Jednak o ile Jezus czynił znaki i cuda mocą Bożą, to ci oszukańcy nie mocą Bożą będą te znaki i cuda czynić... A jeśli nie jest to moc Boża, to czyja?!...

I z tym pytaniem Cię zostawiam, będąc świadomym, że może nie doczytasz do końca tego komentarza, bo jet on za długi jak na Twoje standardy, ale coż - zaryzykuję i mimo to go opublikuję ("raz kozie śmierć" - może IPW da radę przeczytać całość i w swej Biblii powyższe wersety sprawdzi? hmmm?...).

Koniec cytatu z mojego wcześniejszego komentarza.
Jak widzisz, miałem rację, że nie przeczytasz całości (teraz też nie wiem, czy to zrobisz; jest to bardzo dziecinne zachowanie: "Nie będę czytał długich komentarzy!..." hehe... :badgrin: ).
Twoja znajomość Biblii jest słaba, skoro nie wiesz, że Bóg czyni znaki i cuda; albo tylko znaki, albo tylko cuda!
Ale teraz się dowiesz o tym (patrz cytat powyżej: Dz 2,22 oraz cytaty poniżej):

Pwt 4:34 BT5 "Czy usiłował Bóg przyjść i wybrać sobie jeden naród spośród innych narodów przez doświadczenia, znaki, cuda i wojny, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem, dziełami przerażającymi, jak to wszystko, co tobie uczynił Pan, Bóg twój, w Egipcie na twoich oczach?"

Pwt 7:19 BT5 "Pamiętaj o próbach ogromnych, które widziały twoje oczy, o znakach i cudach, o mocnej ręce i wyciągniętym ramieniu, którym wyprowadził cię Pan, Bóg twój. Tak samo uczyni Pan, Bóg twój, wszystkim narodom, których ty się lękasz."

Joz 24:17 BT5 "Czyż to nie Pan, Bóg nasz, wyprowadził nas i przodków naszych z ziemi egipskiej, z domu niewoli? Czyż nie On przed oczyma naszymi uczynił wielkie znaki i ochraniał nas przez całą drogę, którą szliśmy, i wśród wszystkich ludów, pomiędzy którymi przechodziliśmy?"

J 2:11 BT5 "Taki to początek znaków uczynił Jezus w Kanie Galilejskiej. Objawił swoją chwałę i uwierzyli w Niego Jego uczniowie."

J 4:48 BT5 "Jezus rzekł do niego: Jeżeli nie zobaczycie znaków i cudów, nie uwierzycie."

J 4:54 BT5 "Ten już drugi znak uczynił Jezus od chwili przybycia z Judei do Galilei."

J 6:14 BT5 "A kiedy ludzie spostrzegli, jaki znak uczynił Jezus, mówili: Ten prawdziwie jest prorokiem, który ma przyjść na świat."

J 6:26 BT5 "W odpowiedzi rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Szukacie Mnie nie dlatego, że widzieliście znaki, ale dlatego, że jedliście chleb do syta."

J 20:30 BT5 "I wiele innych znaków, których nie zapisano w tej księdze, uczynił Jezus wobec uczniów."

Dz 15:12 BT5 "Umilkli wszyscy, a potem słuchali opowiadania Barnaby i Pawła o tym, jak wielkich cudów i znaków dokonał Bóg przez nich wśród pogan."

Hbr 2:4 BT5 "Bóg zaś uwierzytelnił je znakami, cudami, różnorakimi przejawami mocy i udzielaniem Ducha Świętego według swej woli."

Czy dalej będziesz się upierał przy mylnym swoim stanowisku, że Bóg nie czyni znaków?!

=======
O słabej znajomości Biblii przez Ciebie świadczy też to, co napisałeś w innym temacie, cytuję:
    Śmierć pierwsza nie jest śmiercią wieczną i ma swój kres, człowiek budzi się jak by ze snu o czym nauczył się niewierny Tomasz, gdy sprawa dotyczyła córki Jaira, Jezus wyraźnie to podkreślił że ona śpi, że nie umarła, gdyż śmierć tak naprawdę jest potępieniem po którym nie ma już dla człowieka nadziei.

Żaden ewangelista, opisując sprawę Jaira nie wspomina o Tomaszu, co Ty robisz...
Od dawna widzę, że grasz na forum wielkiego znawcę Biblii, ale powyższe przykłady boleśnie temu przeczą! Ale nie przejmuj się! - możesz to zmienić: po prostu weź się solidnie za jej czytanie/studiowanie... Powodzenia! :-D
Jeśli doczytałeś do końca ten komentarz, to :brawo: - medal Ci się należy!...

Pt maja 12, 2023 7:42

Jerzy 67
A demon to czynił znaki i cuda czy będzie czynił znaki i cuda, jak jest w Biblii? No i po czym go po znamy po znakach i cudach poznamy demona czy może po czym innym go poznamy.
Jedna mała uwaga, nie podniecaj się i cały czas uważaj jeśli ze mną rozmawiasz.

So maja 13, 2023 5:36

Lubisz, IPW, nie odpowiadać na pytania...
Więc jak długo nie odpowiesz mi na pytanie, jakie zadam, to nie będę ciągną tej gadki...

Pytanie:
Ponieważ napisałeś, że Bóg tylko cuda czyni, dając do zrozumienia, że Bóg nie czyni znaków - to czy na podstawie zacytowanych wersetów, dalej obstajesz przy takim stanowisku, czy może pokornie przyznasz się do mylnego poglądu i od tej pory uznasz, że Bóg czyni i cuda i znaki?

Pytanie bonusowe:
Czy przyznajesz się do błędnego połączenia apostoła Tomasza z historią Jaira?

Czekam na konkretne odpowiedzi; bez uników, bez zmiany tematu i personalnych do mnie odzywek o jakimś "podniecaniu się" (ja Ci chcę pomóc, więc nie traktuj mnie jak wroga)...

So maja 13, 2023 5:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475 ... 498  Następna strona