Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:00

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 57  Następna strona
 Czy człowiek to małpa? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy człowiek to małpa?
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Afilatelisto
Ale czy człowiek to małpa? Oto jest pytanie.

Przecież odpowiedziałem na to pytanie wielokrotnie. Tak człowiek jest malpą. Tak samo jak jest ssakiem czy kręgowcem. Nie rozumiem dlaczego jesteście w stanie pogodzić się z tym że jesteście ssakami, ale nie z tym że małpami.

Wt maja 30, 2023 9:40

Inny_punkt_widzenia - masz jakąś przyjemność w tym, aby publicznie i głośno się przyznawać do niewiedzy, co to znaczy: "pejoratywny"? Przecież, nawet jeśli nie wiesz, to możesz w mig wyszukać znaczenie tego słowa - zamiast się tak publicznie przyznawać do ignorancji... (myślę, że znaczenie słowa "ignorancja" jest Ci znane? Jeśli nie, to zanim się do tego głośno przyznasz, wyszukaj po cichu, co to takiego jest...).
Powodzenia w odkrywaniu znaczenia słów!! :3majsie:

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Wt maja 30, 2023 17:23

afilatelista napisał(a):
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Afilatelisto
Ale czy człowiek to małpa? Oto jest pytanie.

Przecież odpowiedziałem na to pytanie wielokrotnie. Tak człowiek jest malpą. Tak samo jak jest ssakiem czy kręgowcem. Nie rozumiem dlaczego jesteście w stanie pogodzić się z tym że jesteście ssakami, ale nie z tym że małpami.

Skoro się uważasz za małpę to leć do dżungli skakać po drzewach i rzucać łajnem razem z rodzinką. Nas w to nie mieszaj

I'd trade it all for your sweet embrace

Wt maja 30, 2023 18:02

Nie wszystkie małpy żyją w dżungli. Małpy zamieszkują wiele ekosystemów, w tym sawanny, góry, półpustynie, a jeden gatunek nawet przekształca środowiska by podporządkować je swoim potrzebom - między innymi buduje kolonie zwane miastami. Ja żyję w takiej kolonii i środowisko dżungli jest mi obce. Ale w dżunglach również żyją homo sapiens i chętnie bym odwiedził małpy z mojego gatunku w tym środowisku w celach turystycznych.

Wt maja 30, 2023 18:38

Twoja matka czy ojciec to koczkodany?

A teraz grzecznie wykażesz że człowiek to małpa. Albo przeprosisz za te obelgi

Wt maja 30, 2023 19:48

Moi rodzice to małpy z gatunku homo sapiens. Gdyby byli koczkodanami to też byłbym koczkodanem.
Jeśli ktoś tu powinien przeprosić to Ty. Ja tylko stwierdzam naukowe fakty a Ty próbujesz przypisać moich rodziców do innego gatunku.

Wt maja 30, 2023 20:58

afilatelista - czy to naprawdę Cię "rajcuje", czy naprawdę jesteś dumny z tego, że jesteś małpą?!

Śr maja 31, 2023 5:32

Dobrze małpy, to może teraz zastanowimy się kiedy człowiek stał się małpą, chodzi mi o nazwę bo człowiek i małpa to są tylko słowa, to tylko nazwy, a więc kiedy człowieka zaczęto nazywać małpą , bo przecież wcześniej człowieka małpą nie nazywano.
No chyba że człowieka od początku nazywano małpą?
No zobaczymy jakie małpy są inteligentne?

Śr maja 31, 2023 5:44

@Jerzy_67 rajcuje mnie wiedza. I jestem dumny z tego że ją mam. To czy jestem małpą nie robi mi różnicy. Równie dobrze mógłbym być świnią, niedźwiedziem czy leniwcem. Ale z punktu widzenia biologii jestem małpą.
@IPW, człowiek nie stał się małpą bo zawsze był nią od początku. Ten fakt odkrył Karol Darwin, który swoją książkę opublikował w 1859 r. Oczywiście spotkało go to samo co mnie tutaj - czyli wyrazy oburzenia i nazywanie jego rodziców szympansami.
Warto też wspomnieć że w wielu kulturach inne małpy były traktowane jako przedmowie, bracia, "ludzie lasu" itp.

Śr maja 31, 2023 7:13

Rajcuje czy nie rajcuje, to nie ma znaczenia. Można zmusić adwersarza do opuszczenia forum lub pozostania na nim w zamian za wyrzeczenie się wspólnego przodka. Tylko czy to coś zmienia w tym ze dzielimy wspólnego przodka?

Śr maja 31, 2023 7:51

afilatelista napisał(a):
Moi rodzice to małpy z gatunku homo sapiens. Gdyby byli koczkodanami to też byłbym koczkodanem.
Jeśli ktoś tu powinien przeprosić to Ty. Ja tylko stwierdzam naukowe fakty a Ty próbujesz przypisać moich rodziców do innego gatunku.

Gdybyś nawiązywał do tzw. "faktów naukowych", czyli do nie udowonionej jeszcze w skali makro (def. Theodosiusa Dobzhanskiego ) Teorii Ewolucji, to wiedziałbyś, że ludzie (Homo sapiens) nie pochodzą od małp, ale mają wspólnych przodków z nimi. Oznacza to, że małpy, które widzimy dzisiaj, nie są naszymi przodkami, ale jesteśmy z nimi spokrewnieni - a to jest ogromna różnica nawet na poziomie tej teorii (opartej na zafałszowanych założeniach i interpretacjach), bo człowiek to nowy gatunek, więc całkiem coś innego, inny twór, mimo pokrewieństwa - specjacja tutaj też wiele pokazuje/tłumaczy.

Więc nie jest nawet prawidłowo według TE mówić, że "człowiek pochodzi od małpy" w sensie, że ewoluowaliśmy z dzisiejszych gatunków małp, bo człowiek i dzisiejsze małpy mają wspólnych przodków.

Po drugie, trzeba wziąć też pod uwagę, że to tylko jedna z dostępnych teorii, skoro chcesz wierzyć, że masz wspólnego przodka z małpami, a w dalszym "rozliczeniu" twoi krewni to rośliny i grzyby, a jeszcze w dalszym, że jesteś pyłem z gwiazdy ( nauczane w podręcznikach szkolnych, wprowadzone przez Carla Sagana, znanego astronoma, por. "Gwiazdy, które widzimy na nocnym niebie, są niezwykle daleko od nas, ale nie mniej niż my, są częścią wszechświata. My też jesteśmy gwiazdami. Jesteśmy zbudowani z pyłu gwiezdnego."). Więc skoro pochodzisz od "małpy", to też i pochodzisz od "grzyba", albo możesz spędzić resztę życia z eukaliptusem, bo to też twój krewny i obcować z nim na wszelkie sposoby, jak ci się podoba. Możesz nawet czuć się "latającym spagetii", ale wszystko to nie sprawi, że jest to zgodne ze stanem faktycznym rzeczywistości, ale wynikiem twojego wolnego wyboru i decyzji umysłu, którym kreujesz własną rzeczywistość.

Inną teorią jest, że człowiek ma krewnych tylko innych ludzi, nie ma wspólnego przodka z innymi zwierzętami, ani roślinami i grzybami, i jest unkalnym gatunkiem.

Śr maja 31, 2023 8:04

Przeemek napisał(a):
Inną teorią jest, że człowiek ma krewnych tylko innych ludzi, nie ma wspólnego przodka z innymi zwierzętami, ani roślinami i grzybami, i jest unkalnym gatunkiem.
Taki pogląd jest zawarty w Biblii - którą ja uznaję za Boży przekaz przez ludzi spisany - i szukam przodka w Edenie: w osobie Adama i Ewy, a nie w zoo, czy tam, gdzie na wolności żyją małpy...
Od takiego spojrzenia nie odwiedzie mnie żadna kontrargumentacja!

Śr maja 31, 2023 8:24

Alifatelista napisał(a):
@Jerzy_67 rajcuje mnie wiedza. I jestem dumny z tego że ją mam. To czy jestem małpą nie robi mi różnicy. Równie dobrze mógłbym być świnią, niedźwiedziem czy leniwcem. Ale z punktu widzenia biologii jestem małpą.

Czyli rzekomych dowodów na to ze człowiek to małpa nie będzie?

Śr maja 31, 2023 9:23

Przeemek napisał(a):
Gdybyś nawiązywał do tzw. "faktów naukowych", czyli do nie udowonionej jeszcze w skali makro (def. Theodosiusa Dobzhanskiego ) Teorii Ewolucji,

Teoria ewolucji jest udowodniona na wielu płaszczyznach.
Cytuj:
to wiedziałbyś, że ludzie (Homo sapiens) nie pochodzą od małp, ale mają wspólnych przodków z nimi. Oznacza to, że małpy, które widzimy dzisiaj, nie są naszymi przodkami, ale jesteśmy z nimi spokrewnieni - a to jest ogromna różnica nawet na poziomie tej teorii (opartej na zafałszowanych założeniach i interpretacjach), bo człowiek to nowy gatunek, więc całkiem coś innego, inny twór, mimo pokrewieństwa - specjacja tutaj też wiele pokazuje/tłumaczy.

No właśnie. Człowiek współczesny nie pochodzi od małp które widzimy dzisiaj tylko od małp które żyły wcześniej i były wspólnym przodkiem nas i innych małp które widzimy dzisiaj.

Homo sapiens to małpa, szympans to małpa, homo erectus to małpa, gibon to małpa, australopitek to małpa, koczkodan to małpa, eosimiidae to małpa i aegyptopitek to też małpa. Cześć z wymienionych to nasi przodkowie a część "kuzyni" czy "wujowie" ale wszyscy to małpy.

Cytuj:
Więc nie jest nawet prawidłowo według TE mówić, że "człowiek pochodzi od małpy" w sensie, że ewoluowaliśmy z dzisiejszych gatunków małp, bo człowiek i dzisiejsze małpy mają wspólnych przodków.
Zgadzam się. Człowiek nie pochodzi od małpy. Człowiek jest jedną z małp.

Cytuj:
Po drugie, trzeba wziąć też pod uwagę, że to tylko jedna z dostępnych teorii, skoro chcesz wierzyć, że masz wspólnego przodka z małpami, a w dalszym "rozliczeniu" twoi krewni to rośliny i grzyby,
Rośliny i grzyby to nasi bardzo dalecy krewni. Nasz wspólny przodek był organizmem jednokomórkowym.

Cytuj:
a jeszcze w dalszym, że jesteś pyłem z gwiazdy ( nauczane w podręcznikach szkolnych, wprowadzone przez Carla Sagana, znanego astronoma, por. "Gwiazdy, które widzimy na nocnym niebie, są niezwykle daleko od nas, ale nie mniej niż my, są częścią wszechświata. My też jesteśmy gwiazdami. Jesteśmy zbudowani z pyłu gwiezdnego.").
to że jesteśmy zbudowani z pierwiastków z gwiazd to nie czyni nas spokrewnionymi z gwiazdami. W czasie swojego życia atomy z których się składamy są wymieniane, a mimo wszystko dalej jesteśmy sobą.

Cytuj:
Więc skoro pochodzisz od "małpy", to też i pochodzisz od "grzyba", albo możesz spędzić resztę życia z eukaliptusem, bo to też twój krewny i obcować z nim na wszelkie sposoby, jak ci się podoba. Możesz nawet czuć się "latającym spagetii", ale wszystko to nie sprawi, że jest to zgodne ze stanem faktycznym rzeczywistości, ale wynikiem twojego wolnego wyboru i decyzji umysłu, którym kreujesz własną rzeczywistość.
nie nie pochodzę od grzyba. Pochodzę od jakiegoś ekarioty który by wspólnym przodkiem zarówno zwierząt jak i grzybów.

Cytuj:

Ale to błędna teoria.

Jerzy_67 napisał(a):
Taki pogląd jest zawarty w Biblii - którą ja uznaję za Boży przekaz przez ludzi spisany - i szukam przodka w Edenie: w osobie Adama i Ewy, a nie w zoo, czy tam, gdzie na wolności żyją małpy...
to jest deklaracja fundamentalisty. A gdyby przyszedł Jezus i powiedział że teoria ewolucji to prawda i że homo sapiens to gatunek małpy to czy bys mu uwierzył?

Kanao napisał(a):
Czyli rzekomych dowodów na to ze człowiek to małpa nie będzie?

A jesteś zainteresowany wiedzą czy jak Jerzy nie zmienisz zdania niezależnie od dowodów?

Czy dowody chcesz na ewolucję jako całość czy na to że człowiek jest małpą w szczególe? Czy źródła anglojęzyczne mogą być?

Śr maja 31, 2023 10:28

afilatelista napisał(a):
Jerzy_67 napisał(a):
to jest deklaracja fundamentalisty. A gdyby przyszedł Jezus i powiedział że teoria ewolucji to prawda i że homo sapiens to gatunek małpy to czy bys mu uwierzył?
Gdyby ktoś mówił: Jestem Jezusem i głoszę teorię ewolucji z tym jej nauczaniem, że człowiek to małpa, to bym takiego kogoś "pogonił", bo to kłamca i oszust, gdyż Biblia jasno naucza, że prawdziwy Jezus nie mógłby takich rzeczy głosić! Wg Jezusa człowiek to człowiek, a nie małpa, a teoria ewolucji to ściema...

Śr maja 31, 2023 10:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 57  Następna strona