Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Autor |
Wiadomość |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Uwagi - tylko i wyłącznie - do moderacji
Przesadzasz, bo tytuł wątku jest jednoznaczny, a mimo to zostawilam Wasze posty tam, gdzie je umieściliście.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Wt sie 08, 2023 13:55 |
|
|
|
 |
Swołocz
|
Widocznie jestem ogrodnikiem 
|
Wt sie 08, 2023 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polityka w Kościele i w kościele
Cytuj: Argument – fakt lub okoliczność przytaczana w komunikacie celem potwierdzenia lub obalenia tezy. Argumenty dzieli się na: logiczne – oparte na indukcji, dedukcji i analogiach emocjonalne – odwołujące się do uczuć, ambicji, wiary słuchaczy rzeczowe – będące konkretnymi faktami, danymi itp. inne: oparte na doświadczeniu, powszechnej opinii lub wiedzy; autorytetach. https://pl.wikipedia.org/wiki/Argument_(retoryka) braminie, patrząc na powyższe wytłumaczenie słowa "argument", w mojej skromnej opinii uważam, że rozminąłeś się z prawdą pisząc że nie mam argumentu. Ale to Ty masz władzę, więc rządzisz. Tak na marginesie, jak myślisz, co na Twój argument w sprawie braku mojego argumentu powiedziałby sam Pan Jezus?
|
Śr sie 16, 2023 18:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Believing napisał(a): braminie, patrząc na powyższe wytłumaczenie słowa "argument", w mojej skromnej opinii uważam, że rozminąłeś się z prawdą pisząc że nie mam argumentu. Powołujesz się na Franciszka i nie potrafisz podać żadnej jego wypowiedzi ani dokumentu więc taka dyskusja nie ma sensu. To jest trolling. Believing napisał(a): Tak na marginesie, jak myślisz, co na Twój argument w sprawie braku mojego argumentu powiedziałby sam Pan Jezus? Nie wiem co powiedzialby Jezus. Forum jest miejscem na dyskusje a nie na proroctwa i gdybanie 
|
Cz sie 17, 2023 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): Nie wiem co powiedzialby Jezus. To chociaż się zastanów. bramin napisał(a): Powołujesz się na Franciszka i nie potrafisz podać żadnej jego wypowiedzi ani dokumentu więc taka dyskusja nie ma sensu. To jest trolling. W konkretnym przykładzie powołałam się na papieża Franciszka. Naocznym przykładzie. Patrzę, widzę, myślę, wyciągam wnioski. Umiesz tak zrobić, czy tylko to co napisane papierze, wydane w rozporządzeniach/zarządzeniach jest czytelne i wierzytelne? W skrócie, temat dotyczył traktowania polityków i ambony przez papieża Franciszka vs zakonników z Jasnej Góry. Chyba umiesz wysnuć wnioski z tych dwóch skrajnych przykładów. Parzysz, widzisz, myślisz, wyciągasz wnioski. Jak prowadzi Kościół papież Franciszek, a jak zakonnicy z Jasnej Góry. Rozporządzenia w tej sprawie nie zamierzam pisać.
|
Cz sie 17, 2023 18:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja polega na podawaniu argumentow. Zobacz regulamin: Cytuj: Głównym celem rozmowy jest poszukiwanie prawdy, a nie udowadnianie własnych racji. Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne. Należy trzymać się rozpoczętego wątku, bez zbędnych dygresji. Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.
Ty w dalszym ciągu uprawiasz trolling.
|
Pt sie 18, 2023 6:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nolda napisał(a): [...] Modlitwa w obecności płci przeciwnej może nie jest taka uważna, ale znacznie przyjemniejsza, szczególnie latem, gdy sukienki naszych dziewczyn… . [Nie pierwszy raz stroisz sobie niewybredne żarty z czyjejś wiary. Tu posunąłeś się do erotomańskiej zagrywki. Za brak szacunku dla czyjejś wiary - ostrzeżenie. M.] Jakie żarty i erotomańskie zagrywki? Poczytaj jakie są zwyczaje i zasady obowiązujące w synagogach i jakie mają wytłumaczenie. https://chabad.org.pl/osobne-siedzenie-w-synagodze/
|
Pn wrz 04, 2023 15:55 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Dobrze wiesz, że nie chodzi o żydowskie zwyczaje, a o głupie aluzje do sukienek "naszych dziewczyn".
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn wrz 04, 2023 16:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To może zdecyduj, chodzi o żarty z czyjejś wiary, zagrywki erotomańskie (co to jest zagrywka erotomańska?), czy o głupie aluzje do sukienek naszych dziewczyn?
|
Pn wrz 04, 2023 21:06 |
|
 |
Jerzy_67
|
 Re: Sola scriptura czy tradycja...?
bramin - piszesz wiele o tradycji; mam pytanie: w jaki sposób sprawdzać daną tradycję? (jakie mamy ku temu "narzędzia"?) ------- PS. A mógłbyś się wypowiedzieć na temat ten, czy 100% ludzi to są Boże dzieci? (bo z forumowiczem Idący prowadziłem długą rozmowę i chętnie bym ujrzał jeszcze czyjąś wypowiedź, bo tylko obaj piszemy o tym...). afilatelista napisał(a): Jezus był bogiem Rozumiem, że możesz być ateistą, ale czy ateistów nie obowiązują powszechnie przyjęte zasady pisowni, gdy tu akurat piszesz o Jezusie?... [pamiętaj: jeśli Ty nie szanujesz innych, to inni nie będą Cię szanować] A co, jeśli jednak Jezus to Bóg - to czy będzie Ci miło kiedyś się wstydzić, że nawet nie uszanowałeś takiej możliwości, nie pisząc o Nim tak, jak jest to poprawne wg reguł polskiej pisowni?... […] sposób zapisu rzeczownika bóg/Bóg uzależniony jest od tego, czy oznacza on bóstwo w religiach politeistycznych, czy też w monoteistycznych. W pierwszym wypadku mamy do czynienia z jednym z wielu bóstw, czczonych przez jakąś religię, a zatem jako nazwa nieindywidualna i niejednostkowa powinna być zapisywana małą literą (bóg). Jeśli zaś mamy na myśli istotę czczoną przez religię, która uznaje tylko tę jedną istotę za najwyższą, zapisujemy ją — jako nazwę indywidualną i jednostkową — wielką literą (Bóg).
Te zasady dotyczą omawianych rzeczowników także w liczbie mnogiej. Piszemy zatem Egipcjanie czcili wielu bogów — gdyż mowa o kilku istotach, którym wyznawcy jednej religii oddają (oddawali) hołd. Ale już w zdaniu Chrześcijanie, muzułmanie i żydzi modlili się do swoich Bogów interesujący Pana rzeczownik zostanie napisany wielką literą, ponieważ chrześcijaństwo, islam i judaizm są religiami monoteistycznymi. https://rjp.pan.pl/porady-jezykowe-main/1029-kociokocio-bogbog-ydyd
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Cz wrz 07, 2023 6:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jerzy_67 napisał(a): bramin - piszesz wiele o tradycji; mam pytanie: w jaki sposób sprawdzać daną tradycję? (jakie mamy ku temu "narzędzia"?) Temat bardzo ciekawy ale z braku czasu (nie będzie mnie prawie dwa tygodnie) zabiorę glos później. To o czym piszemy i jak rozumie to Kościół katolicki określamy terminem Tradycja (pisana dużą literą) czyli przekaz ustny, to co nie zostało spisane w Biblii a co zostało w przekazach, różnych listach, pouczeniach itp. (Tradycji) Ojców Apostolskich , także Ojców Kościoła, pewne ślady, wzmianki w opisach liturgii pierwszych wieków: "lex orandi, lex credendi", także autorytatywne rozstrzygnięcia biskupów Rzymu czy lokalnych synodów i soborów powszechnych. To wszystko możemy nazwać Tradycją w katolickim rozumieniu. Jerzy 67, nie używaj czerwonego koloru bo jest to kolor dla moderacji, jak cos za bardzo odbiega od tematu, zakładaj nowy wątek lub pisz do użytkownika we "wzajemnych uwagach". Jerzy_67 napisał(a): PS. A mógłbyś się wypowiedzieć na temat ten, czy 100% ludzi to są Boże dzieci? (bo z forumowiczem Idący prowadziłem długą rozmowę i chętnie bym ujrzał jeszcze czyjąś wypowiedź, bo tylko obaj piszemy o tym...).
Wypowiem się później, powody jak wyżej. Pozdrawiam
|
Pt wrz 08, 2023 16:09 |
|
 |
Jerzy_67
|
Pilnuję czerwonego koloru - by nie używać; uznałem, że ten użyty nie jest czerwony, ale ok, już innych farbek używać będę... To czekam/-y na powrót z nieobecności... 
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt wrz 08, 2023 16:19 |
|
 |
Kanao
|
 Re: Zostałem Agnostykiem
Aha, czyli on może mnie obrażać? A ja dostaje upomnienia nawet jak nie obrażam jego?
_________________ I saw in you what life was missing You lit a flame that consumed my hate I'm not one for reminiscing but I'd trade it all for your sweet embrace
|
N wrz 17, 2023 11:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Kanao, jeżeli uważasz, że ktoś Ciebie obraża, możesz zgłosić do moderacji jego post. Na forum obowiązuje regulamin, gdzie masz pod paragrafem § II/4 wyjaśnione, co jest zabronione. Obrażanie innych, nie dotyczy tylko użytkowników forum, lecz wszystkich, także tych, którzy kont tu nie mają, a np. są osobami publicznymi i ich nazwiska są tutaj przytaczane. Masz zatem prawo zarzucać panu X ignoranctwo, ale to nie oznacza prawa do wyzywania pana X od ignorantów/pajaców/komuchów. Regulamin
|
N wrz 17, 2023 12:43 |
|
 |
Swołocz
|
@bramin bramin napisał(a): Panowie, tego typu uwagi, jakie piszecie, niezwiązane z tematem wątku proszę kontynuować w dziale "wzajemne uwagi". Następnym razem będzie kosz na śmieci i braterskie ostrzeżenie.. Tylko ja nie miałem pewności, że @Guest (dawny szach800) czy Jerzy_67 w ogóle wejdzie do tego działu (uwagi między użytkownikami). 
|
Pt paź 06, 2023 11:55 |
|
|
|