Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Co to jest duchowość? Czy warunkuje człowieczeństwo? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to jest duchowość? Czy warunkuje człowieczeństwo?
pławikonik napisał(a):
Tak, dokłądnie można się zastanawiać czy Lem miał racje - nie pisze o jego futurystyce tylko np. o prędkości hiperbolicznej - ale nie można napisać ze to bazdury.
Natomiast arka Noego czy kreacjonizm to bzdury.

Gdybyś napisała tak do mnie, to może możnaby nie mieć obiekcji.

Ale komentowałem twoje podejście do @Rabarbar, a on wyraźnie umieścił:
"Ta Twoja wypowiedź jest bezsensowna. Ja nie stoję na stanowisku historyczności pierwszych 11 rozdziałów Księgi Rodzaju, w tym opowieści o potopie - pisałem o tym w innych wątkach. Od Ciebie też nie oczekiwałem uznania przekazu o potopie za "prawdę naukową". Ale Twój argument jest na poziomie piątoklasistki,......"

Twoje zachowanie to rzeczywiście rozwydrzonej pięciolatki, pokazujesz jaką jesteś ignorantką na argumenty twoich rozmówców i do tego hipokrytką.

pławikonik napisał(a):
Najpierw pisze o oceanach na Ziemi, potem dodaje że możliwośc jest też w najbliższym kosmosie. W meteorytach znaleziono wszystkie aminokwasy potrezbne do stworzenia życia.
W tej chwili podejrzewa się życie nawet na Księżycu (niesporczaki oczywiście ziemskie) oraz na Marsie, a nie wyklucza się innych miejsc.
Oczywiście mówimy o życiu typu ziemskiego, mogą istnieć inne rodzaje. W końcu życie to katalizowana reakcja chemiczna.

Znowu kręcisz się w kółko.. "argumentujesz kołowo"......

Obecność aminokwasów w meteorytach świadczy o istnieniu składników... ale muszą one być właściwe, trzeba je jszcze jakoś złożyć, itp. - to jest ogromnym problemem........ ignorujesz mnóstwo rzeczy..... (normalne u ciebie). Np. aminokwasy muszą być tylko "lewoskrętne" aby mogły tworzyć życie, "prawoskrętne' są dla życia toksyczne...... a to jest tylko zaledwie jeden aspekt z dzięsiątek tysięcy innych do pokonania, aby mówić tu w ogóle o jakimś odkryciu życia.........
Obecność składników pasuje do kreacjonistycznego modelu, bo Bóg uzył składników Ziemi jako fizyczny element budowy człowieka(życia), tak jak w budowie reszty świata i wszechświata, więc takei znaleziska są spodziewane.

A może te "niesporczaki"(niesporczaki nie zostały jeszcze znalezione na żadnym innym ciele niebieskim poza Ziemią) trafiły tam na sondach kosmicznych, których setki już człowiek wyrzucił?
A co do Marsa - nie ma jednoznacznych dowodów na obecność życia, są tylko poszlaki w postaci niektórych obserwacji geologicznych, które niektórzy badacze interpretują jako potencjalne ślady procesów biologicznych - ale w świecie naukowym jest to kwestia nadal kontrowersyjna........

I na koniec, życie to nie katalizowana reakcja chemiczna. Życie to nie tylko reakcje chemiczne, ale też zdolność do reprodukcji, adaptacji do zmieniających się warunków, przetwarzania informacji (w DNA, RNA itp.), przeciwstawiania się entropii - "czego nie robi" żadna inna ścisła nauka! i wielu innych złożonych procesów. Dlatego nie ma szans na to, że życie powstało w jakiejś reakcji chemicznej, czy zupie, drogą przypadków.....

Poraz drugi pokazujesz, że żyjesz i wierzysz w jakieś bajki, czysto religijne podejście. Z poszlak, założeń i spekulacji opartych na jakichś obserwacjach naukowych zrobiłaś bożka religijnego. Wskazywałem ci to chrześcijanie mogą więcej wykazać, bo przynajmniej mają świadków........

pławikonik napisał(a):
Oj, o katastrofie tlenowej nie słyszałeś...

Katastrofa tlenowa nie jest bezpośrednim ani nawet pośrednim dowodem na istnienie "prebiotycznej zupy".
Znowu pojawienie się tlenu z jednej strony może ułatwić rozwój życia, np. ułatwić tworzenie się związkom organicznym, ale z drugiej może nie ułatwiać - a nawet utrudniać. Na przykład, tlen mógł stworzyć bardziej utlenioną atmosferę, co mogło utrudnić powstawanie aminokwasów - powszechnie wiadomo, że tlen w dużych ilościach jest toksyczny dla wielu form życia - nagły jego wzorst globalny - to jak "zagazowanie na śmierć w komorach". Reakcje chemiczne to delikatne i skomplikowane procesy, wymagą ścisłych i konrolowanych czyników, a nie tylko pojawieni się składników.... i "bum" znowu coś wybuchło....
Znowu...."katastrofie tlenowej" - guzik dowodzi, może dowodzić nawet odwrotnie.....

Ahh.. te twoje "dowodziki" tyle się ich domagasz od adwersarzy, ale jak coś stwierdzisz i sama masz wskazać, to się okazuje, że masz tylko spekulacje i hipotezy.......

pławikonik napisał(a):
nie wiem, nie rozumiesz po polsku? Są wątpliwości, nie pewność co do istnienia czasu. I tyle.

Tak.. twoja filozofia.....

pławikonik napisał(a):

:D :D :D :D :D :D :D
do przedszkola!!!!
nie, nie bede tego tłumaczyć, już mam dosyć...śmieszne to, ale ile można.

Buaahhhhaa...... No widzisz, nawet w przedszkolu nauczają o grawitacji........ ciągle się krecisz.....

pławikonik napisał(a):

udowodnij najpeirw Boga, potem ducha a potem czy można coś o "duchowości" tak ujętej powiedzieć./

Odpowiadałem na pytanie: "Co to jest duchowość? Czy warunkuje człowieczeństwo?" i dostałaś odpowiedź z chrześcijańskiego puntku widzenia.

A odnośnie dowodów... to są relacje świadków - relacje z doświadczeń bliskiej śmierci(klinicznej), ludzie nawiedzeni przez świat duchowy - czyli ogólnie zjawiska paranormalne. Nauka nie wynalazła jeszcze narzędzi jak to badać, ale mamy świadectwa ludzi...... dlaczego ich głos nie ma być kategorią dowodu, skoro np. używa go nasz system sprawiedliwości i się w większości sprawdza......

pławikonik napisał(a):

Przeemek sobie roi relacje (a udowodnij że druga osoba tej relacji istnieje) a potem uważą się za lepszego, duchowego. Czyli- udowodnij że to nie są tylko urojenia.
Wiesz, jakbym chciała to bym miała zaraz tą duchowość- mam opioid kilka tysięcy mocniejszy od morfiny- legalny, żeby nie było. No i mogła bym spróbować, alem nieciekawa. Tak jak nie jestem ciekawa biegunki po środku przeczyszczającym.
Jak to jest że ludzie słabi na umyśle wytwory swojego mózgu za mistyke uważają... Jordan Peterson wprost urojenia po środkach psychoaktywnych uważa za dowód na istnienie Boga - ale to inny temat.
Więc - czekam . Udowodnij istnienie kogokolwiek oprocz Ciebie w tej "relacji" - jakiegoś ducha czy cuś...

Owszem można doznać urojeń z powodu środków psychoaktywnych, ale są też relacje świadków. Zamiast szukać odpowiedzi na forach - co jest przejawem tylko twojej ignorancji i wymądrzania się - zrób porządny research, skontaktuj się z tymi ludźmi, pojeździ po kraju i po świecie, poszukaj odpowiedzi......

Tu masz relację świadka opętania: https://www.youtube.com/watch?v=V1OuF-o ... =tomasasna tak od 20 minuty mówi o swoich przygodach z okultyzmem, jak przedmioty fruwały po pokoju, ludzie widzieli jego wizje, krwawiące karty...... świat duchowy jest prawdziwy,....... według relacji tysięcy świadków.

Istnienie Boga dowodzi Biblia, teologia, Teoria ID wykazuje Go poprzez dowodzenie w naukach ścisłych.....

Cz wrz 07, 2023 13:25

pławikonik napisał(a):
Są wątpliwości, nie pewność co do istnienia czasu. I tyle.

Nie ma żadnych wątpliwości, poza umysłem czas nie istnieje.

Cz wrz 07, 2023 18:38

Poza umysłem czas nie istnieje?... A takie np. góry - nie myślą, ale istnieją w czasie, bo się np. z czasem rozsypują pod wpływem warunków atmosferycznych...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt wrz 08, 2023 5:21

W jakim czasie istnieją, czym jest ten czas?

Pt wrz 08, 2023 6:17

Czym jest czas? [posłużę się próbą jego opisania, której sam bym nie napisał, więc dlatego cytuję AI]

Czas jest jednym z fundamentalnych pojęć filozoficznych i naukowych, ale jest to również koncepcja, która może być trudna do zdefiniowania w sposób jednoznaczny. Istnieją różne teorie na temat czasu, zarówno w filozofii, jak i fizyce. Oto kilka sposobów, w jaki czas może być rozumiany:

1. Czas jako ciągłość: W tradycyjnym rozumieniu czasu jest to ciągłość zdarzeń i procesów. To, co dzieje się przed i po czymś innym, mierzymy jako czas. Jest to koncepcja, która ma silne podstawy w codziennym życiu i jest używana do pomiaru czasu za pomocą zegarów.

2. Czas jako wymiar fizyczny: W fizyce czas jest traktowany jako jeden z czterech wymiarów przestrzeni-czasu. Jest to koncepcja wprowadzona przez teorię względności Alberta Einsteina, która zakłada, że czas jest elastyczny i może być zakrzywiony przez grawitację i ruch.

3. Czas jako ilość zmian: Inna koncepcja czasu to postrzeganie go jako ilość zmian w otaczającym nas świecie. Czas jest tu rozumiany jako sposób mierzenia, ile zdarzeń może mieć miejsce w określonym interwale czasowym.

4. Czas jako iluzja: Niektórzy filozofowie i naukowcy sugerują, że czas może być iluzją. Twierdzą, że to, co postrzegamy jako czas, może być jedynie subiektywnym doświadczeniem, a nie fundamentalną rzeczywistością.

5. Czas jako abstrakcja matematyczna: W matematyce czas jest często traktowany jako abstrakcyjny parametr, który pomaga w modelowaniu procesów i zjawisk.

W rzeczywistości definicja czasu może się różnić w zależności od kontekstu i dyscypliny naukowej. To koncepcja, która jest ściśle związana z naszym postrzeganiem rzeczywistości i jest trudna do uchwycenia w jednym zdaniu czy formule matematycznej. Filozofowie, fizycy i inni naukowcy nadal prowadzą badania i debatują na temat natury czasu.

Pt wrz 08, 2023 6:55

Tak jak mówiłem. Fizycznie istnieją tylko zdarzenia. Cała reszta odbywa się w umyśle.

Pt wrz 08, 2023 7:40

Czy zdarzenia mogą istnieć poza czasem/bez czasu?

Pt wrz 08, 2023 7:44

Czy zdarzenia mogą istnieć poza umysłem? To jest bardzo dobre pytanie. Wydaje się że nie.

Pt wrz 08, 2023 7:56

Ale o czyim umyśle mowa?

Pt wrz 08, 2023 8:57
Jerzy_67 napisał(a):
Poza umysłem czas nie istnieje?... A takie np. góry - nie myślą, ale istnieją w czasie, bo się np. z czasem rozsypują pod wpływem warunków atmosferycznych...
.
Istnieją i rozsypują się w umyśle (twoim, moim), który tworzy czas, długość, szerokość, wysokość. Let-go, wyłącz umysł, a doświadczysz rzeczywistości, w której wszystko jest jakie jest.
Biblia mówi, że zostaliśmy stworzeni na obraz i podobieństwo tego, który jest duchem. Zgadzam się z tym w 100%. Umysłem tego nie ogarniesz, wyłączając umysł, nim się stajesz. Jaka jest relacja Jego (ducha) względem czasu?

Pt wrz 08, 2023 19:35

Jerzy_67 napisał(a):
Ale o czyim umyśle mowa?

O moim.

Pt wrz 08, 2023 22:30

feelek - napisałeś: "Czy zdarzenia mogą istnieć poza umysłem? To jest bardzo dobre pytanie. Wydaje się że nie."
Ja zapytałem o czyim umyśle mowa? Już wiem, że miałeś na myśli swój umysł...

No, ok, ale wszak Ty to nie jesteś jedyną osobą z umysłem, więc czy gdy coś nie istnieje w Twoim umyślę (subiektywnie), to czy naprawdę nie istnieje wcale (obiektywnie)?!
Uważam, że istnieje, bo są miliardy innych ludzi, którzy mogą mieć inne od Twego pojmowanie rzeczywistości...
A nade wszystko istnieje Bóg-Stwórca, i czy myślisz, że to, co On stworzył, np. całe pasmo górskie, to te góry nie istnieją, bo Ty tak uważasz?... Jeśli nawet w Twoim umyśle coś (rzecz, zdarzenie, cokolwiek) nie istnieje, to w tym Bożym na pewno istnieje, bo gdy On coś tworzy, to nie po to, żeby tego nie było, prawda?!...

Ech, nie ciągnę dalej tych "filozofii", szczególnie że nolda do jakiegoś opróżnienia umysłu namawia, co jest dla mnie kompletnie nie do akceptacji, gdyż nie jestem hinduskim guru, albo zwykłym jego uczniem, co dąży do nicości, do jakiejś nirwany czy tego typu stanów zupełnie niechrześcijańskich!
Nie będę dalej tematu ciągnął.

So wrz 09, 2023 5:50
feelek napisał(a):
O moim.

A czym różni się Twój umysł od mojego? Jeśli dostrzeżesz różnice, to może wskażesz co było powodem, że one są, co/kto je spowodował?

So wrz 09, 2023 7:03

Jerzy_67 napisał(a):
No, ok, ale wszak Ty to nie jesteś jedyną osobą z umysłem, więc czy gdy coś nie istnieje w Twoim umyślę (subiektywnie), to czy naprawdę nie istnieje wcale (obiektywnie)?!

Jest taka możliwość. Solipsyzmu nie mogę wykluczyć.

nolda napisał(a):
A czym różni się Twój umysł od mojego?

Jeśli Twój umysł istnieje jedynie w moim umyśle, to niczym. W przeciwnym przypadku nie wiem, bo nie mam dostępu.

So wrz 09, 2023 11:38

Czekajcie tylko na bramina, aż pogoni Was z off-topem :D

So wrz 09, 2023 11:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona