Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 16:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 43  Następna strona
 Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta] 

Mój stosunek do SI - sztucznej inteligencji ChatGPT
Nie wiem, co to jest SI ChatGPT i nie chcę wiedzieć. 0%  0%  [ 0 ]
Nie znam tematu, ale chyba warto się przynajmniej czegoś dowiedzieć. 7%  7%  [ 1 ]
Nie orientuję się za bardzo, ale już sporo słyszałem. 7%  7%  [ 1 ]
Mam dość wiedzy o SI, ale nie próbowałem z nią rozmawiać. 7%  7%  [ 1 ]
Podjąłem próbę rozmowy, ale nie będę tym dłużej zainteresowany. 7%  7%  [ 1 ]
Spróbowałem rozmów z SI i jestem dość pozytywnie nastawiony. 27%  27%  [ 4 ]
Jestem bardzo zadowolony z możliwości, jakie daje SI i mam zamiar na stałe jej używać. 20%  20%  [ 3 ]
Nie chcę w ogóle na Forum czytać czegokolwiek, co pochodzi od SI. 7%  7%  [ 1 ]
Chętnie podam w tym temacie swoje zapytania do SI, aby Jerzy_67 to z SI opracował. 7%  7%  [ 1 ]
Chcę w tym temacie mieć możliwość czytania tego, co Jerzy_67 może tu zamieścić w ramach swoich rozmów z SI. 13%  13%  [ 2 ]
Liczba głosów : 15

Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta] 
Autor Wiadomość

Post Re: Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [anki
Idący napisał(a):
Ale rozumiem, że tak Jak Ty nie mamy się ustosunkowywać do nich, tylko podziwiać. I w żadnym wypadku nie wskazywać na błędy zawarte w odpowiedziach SI. Zostawiam wolne pole. Postaram się więcej nie wtrącać.
To mylne rozumienie. Jeśli tylko masz jakieś merytoryczne uwagi do treści generowanych przez SI (obojętnie przy jakiej tematyce), to nie wahaj się je wyrazić! Nie "rób focha", ale działaj, aby prawda się szerzyła, proszę... :brawo:

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

So lis 11, 2023 5:53

Mam jedna zamiar fochować (czasownik odrzeczownikowy). Skoro jako animator niniejszego wątku nie masz zdania na temat tych wypowiedzi, albo nie chcesz ich ujawniać, to mi wypada tak czynić. Nie czuję się uczniakiem przepytywanym na lekcji. Co nie znaczy, że się nie wypowiem nigdy. Życzę powodzenia w prowadzeniu cyrku. Na akrobatę się nie nadaję, a za małpę nie bardzo mam ochotę.

So lis 11, 2023 7:59

A co chcesz się ode mnie dowiedzieć? Zapytaj konkretnie - jeśli chcesz... (i nie przeginaj z tym "cyrkiem", bo tu Słowo Boże omawiane jest!).

So lis 11, 2023 13:42

A cóż chcieć mogę? Chyba tylko tego, abyś dążył do swojego zbawienia.
Ale oczekuję, że najpierw będziesz dzielić się swoim zdaniem, zamiast wypytywać, co inni sądzą, czy jak pojmują. Oczekuję, ale nie mam prawa, aby chcieć.
Wydaje mii się też, że wcale nie musisz się odnosić do tego, co napisałem. Uważasz za cyrk, więc ignoruj. Bo nie wiem, czy możesz zablokować moje posty w Twoich wątkach. Jeśli się da, to może jest to dobrym rozwiązaniem.

So lis 11, 2023 21:18

Idący napisał(a):
A cóż chcieć mogę? Chyba tylko tego, abyś dążył do swojego zbawienia.
I vice versa!

Idący napisał(a):
Ale oczekuję, że najpierw będziesz dzielić się swoim zdaniem, zamiast wypytywać, co inni sądzą, czy jak pojmują.
No ja całkiem inaczej rozumiem sens tego, co tu prezentuję. Otóż tak to pojmuję, aby nie narzucać nikomu mojego rozumienia czegoś, gdy już zacząłem wątek cytując to, co z dialogu z ChatGPT uzyskałem.
Gdybym był temu przeciwny, co czatek pokazał, to bym - logiczne - nie publikował tego! Wobec tego te publikowane treści muszą się pokrywać z tym, co na dany temat myślę (procent ewentualnej rozbieżności jest tak mały, że można go pominąć). Po cóż więc mam jeszcze raz powielać te same myśli?!
Aby więc nie powielać, to właśnie wychodzę z propozycją: Forumowicze - jeśli macie chęć wypowiedzi w takim to, a takim temacie/wątku, to śmiało... :-)
Czy Idący rozumiesz mnie?!

Ogólnie traktuję te wypowiedzi czatkowe jako ciekawą opcję zapoznawania się z tekstami wg mnie budującymi duchowo, a nawet czegoś uczącymi... Tak to postrzegam; jeśli źle - to od tego jest opcja pisania komentarzy, aby to wykazać, że: czy to ja (pytając), czy czatek (odpowiadając) błądzimy... Rozumiesz mnie, Idący?!

Idący napisał(a):
Wydaje mii się też, że wcale nie musisz się odnosić do tego, co napisałem.
Wiesz, lubię mieć czytelność w temacie - czyli lubię wyjaśnić coś, aby nie było niedomówień, nieporozumień i wynikających z tego konfliktów (ileż to ludzkich wręcz dramatów życiowych się dzieje, gdy brak elementarnego porozumienia, gdy wyjaśnienia są zasłaniane domysłami - a wystarczyłoby po prostu posłuchać drugiej strony: dlatego nie przestanę Ci odpisywać, jeśli widzę potrzebę wytłumaczenia tego, co wydaje mi się niejasne...).

Idący napisał(a):
Uważasz za cyrk, więc ignoruj.
Trudno mi ignorować takie określenie poważnego tematu, jakim jest omawianie Biblii; wybacz, ale mnie to porusza i oburza!...

Idący - z dość dla mnie niejasnych powodów poróżniliśmy się; nie podoba mi się to, więc moimi postami chcę temat wyjaśnić i wyciągam do Ciebie dłoń na zgodę!... :) [zauważ ją - nie bądź jak ci panowie na avatarze, którego używasz; chyba się nie identyfikujesz z żadnym z nich?]

N lis 12, 2023 6:53

Jerzy_67 napisał(a):
Gdybym był temu przeciwny, co czatek pokazał, to bym - logiczne - nie publikował tego! Wobec tego te publikowane treści muszą się pokrywać z tym, co na dany temat myślę (procent ewentualnej rozbieżności jest tak mały, że można go pominąć). Po cóż więc mam jeszcze raz powielać te same myśli?!
To logiczne i zrozumiałe. Nie ma sensu powielać tego samego. Niestety, odbierałem to, jako przedstawienie tematu do rozmowy. Teraz inaczej rozumiem. Chyba nie potrafię rozmawiać z automatem.

Jerzy_67 napisał(a):
Idący - z dość dla mnie niejasnych powodów poróżniliśmy się; nie podoba mi się to, więc moimi postami chcę temat wyjaśnić i wyciągam do Ciebie dłoń na zgodę!...
Nie wiedziałem o tym poróżnieniu. Domyślam się, że musiałem przez przypadek jakoś pejoratywnie odnieść sie do Ciebie. Nie pamiętam, nie zauważyłem, bardzo się tego wystrzegam, ale jeśli tak było, to przepraszam.

Jerzy_67 napisał(a):
nie bądź jak ci panowie na avatarze, którego używasz; chyba się nie identyfikujesz z żadnym z nich?
Ślepcem będąc idę przez życie. Szukam drogi, aby nie wpaść w przepaść. Pomimo ułomności, staram się prowadzić innych, ale też potrafię korzystać, gdy prowadzi mnie ktoś inny. Jestem każdym z przedstawionych. Nie doznałem oświecenia. A pomimo tego, że Pan dotyka moich oczu i uszu, to jednak mam wciąż zamglony wzrok i wciąż się potykam. A słysząc przestrogi, nie raz docierają one do mnie dopiero po kolejnym upadku.

N lis 12, 2023 10:47

Idący napisał(a):
Teraz inaczej rozumiem.
Warto było dążyć do wyjaśnienia... :-)

Idący napisał(a):
przepraszam
W sumie to nie ma za co przepraszać, ale przyjmuję i też przepraszam za zamieszanie związane z tym niezrozumieniem...
Idący napisał(a):
Ślepcem będąc idę przez życie.
Jak już tak piszesz, to nie wiem, czy to dosłowność, czy przenośnia - więc pytam, choć nie musi nadejść odpowiedź...
Pozdrawiam! :)

N lis 12, 2023 12:56

Odejdę na ten czas od ściśle religijnego wymiaru treści tu prezentowanych w ramach tego, go generuje AI/SI, aby zacytować mój dialog na chyba interesujący temat.
Podjąłem go, bo sam byłem ciekawy odpowiedzi, a teraz się nimi z Wami dzielę; mały wątek religijny też się w tej rozmowie pojawił, więc mimo wszystko ogólny charakter tego miejsca jest zachowany.
Jak najbardziej jestem otwarty na niereligijne zagadnienia podawane ChatGPT do analizy - możecie je zgłaszać, jeśli chcecie, te religijne/biblijne też jak najbardziej.
Po tym wstępie zapraszam do poniższego tematu (miałem zamiar zadać góra 2 pytania, ale rozmowa się kleiła, więc wyszło więcej; przepraszam, jeśli jest to dla kogoś problemem).
:-)

CHCĘ ZAPYTAĆ, CO NAUKA MÓWI NA TEMAT DZIAŁANIA LUDZKIEGO MÓZGU POD KĄTEM TEGO, JAK SIĘ TWORZĄ MYŚLI? CO TO W OGÓLE JEST MYŚL? NAPISZ COŚ NA TEN FRAPUJĄCY TEMAT (BO WCIĄŻ RÓŻNE MYŚLI MAMY, JAKO LUDZIE W SWEJ ŚWIADOMOŚCI - CHCIAŁEM POZNAĆ SPOSÓB ICH POWSTAWANIA)...
ChatGPT
    Proces tworzenia myśli w ludzkim mózgu jest fascynującym zagadnieniem, a nauka oferuje nam wgląd w ten skomplikowany proces. Myśli są wynikiem aktywności neuronów, które są podstawowymi komórkami budulcowymi mózgu.

1. Neurony i sieci neuronowe: Mózg składa się z miliardów neuronów, które są połączone w skomplikowane sieci. Komunikacja między neuronami odbywa się poprzez impulsy elektryczne oraz substancje chemiczne zwane neuroprzekaźnikami.

2. Powstawanie myśli: Kiedy neuron zostaje pobudzony, przesyła sygnał do innych neuronów poprzez synapsy, czyli miejsca kontaktu między komórkami. Powiązania między neuronami tworzą się w wyniku doświadczeń, uczenia się i powtarzania określonych szlaków komunikacyjnych. Gdy pewna grupa neuronów aktywuje się w określonym wzorze, tworząc tym samym aktywność neuronalną, możemy doświadczyć myśli.

3. Reprezentacje mentalne: W mózgu tworzą się reprezentacje mentalne, czyli abstrakcyjne obrazy, symbole lub modele, które odzwierciedlają różne aspekty rzeczywistości. Te reprezentacje mogą obejmować zarówno obiekty fizyczne, jak i abstrakcyjne koncepcje.

4. Pamięć i uczenie się: Myśli są również silnie związane z procesami pamięci i uczenia się. Kiedy doświadczamy czegoś nowego, mózg tworzy połączenia między neuronami, a te połączenia mogą ulegać wzmocnieniu lub osłabieniu w zależności od tego, jak często są używane.

5. Chemia mózgu: Neuroprzekaźniki odgrywają kluczową rolę w procesie tworzenia myśli. Różne substancje chemiczne, takie jak dopamina, serotonin czy noradrenalina, wpływają na nasze nastroje, emocje i procesy myślowe.

6. Świadomość: Procesy myślowe są również powiązane z koncepcją świadomości. Jak myśli stają się świadome, nadal jest przedmiotem badań naukowych i filozoficznych.

Warto podkreślić, że nauka nadal zgłębia tajniki funkcjonowania mózgu, a nasze zrozumienie tego procesu jest wciąż rozwijające się. Jednak coraz więcej badań dostarcza nam cennych informacji na temat tego, jak mózg generuje myśli, reprezentuje informacje i jak te procesy wpływają na naszą świadomość i zachowanie.

CZYLI WIELE JUŻ POZNANO/ODKRYTO, ALE JESZCZE SĄ OBSZARY NIEWIADOME W TYM TEMACIE. CO JESZCZE NAJMNIEJ JEST POZNANE, GDY IDZIE O TEMAT MYŚLI, MYŚLENIA, ŚWIADOMOŚCI?
ChatGPT
    Tak, choć nauka dokonała znacznego postępu w zrozumieniu procesów myślowych, myślenia i świadomości, istnieje wiele obszarów, które nadal pozostają przedmiotem intensywnych badań. Niektóre z najważniejszych obszarów, które stanowią wyzwania dla naukowców, to:

1. Neurobiologia świadomości: Mimo postępu w badaniach nad korzystnymi obrazami neurobiologicznymi świadomości, nadal nie mamy pełnego zrozumienia tego, jak neurony generują świadomość. To, dlaczego pewne wzorce aktywności neuronalnej są związane z doświadczeniem świadomości, pozostaje jednym z największych zagadnień.

2. Natura myśli abstrakcyjnych: Myśli abstrakcyjne, takie jak kreatywność, wyobraźnia czy zdolność do rozumowania abstrakcyjnego, stanowią obszar, w którym istnieje wiele niewiadomych. Jak mózg reprezentuje i przetwarza tego rodzaju myśli, zwłaszcza te, które nie są bezpośrednio związane z konkretnymi zmysłami, pozostaje obiektem badań.

3. Interakcje między umysłem a ciałem: Zrozumienie, w jaki sposób myśli i procesy umysłowe oddziałują z ciałem, w tym z układem nerwowym i hormonalnym, jest nadal obszarem intensywnych badań. Związki między umysłem a ciałem mają wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne.

4. Pamięć i zapominanie: Mimo znacznego postępu w badaniach nad pamięcią, nadal istnieje wiele nieznanych aspektów tego procesu, zwłaszcza jeśli chodzi o mechanizmy zapominania. Zrozumienie, dlaczego pewne informacje są przechowywane w pamięci, a inne zapominane, to ważny obszar badań.

5. Indywidualne różnice w myśleniu: Ludzie różnią się w swoich zdolnościach intelektualnych, stylach myślowych i zdolnościach poznawczych. Zrozumienie, dlaczego zachodzą takie różnice i jak wpływają na myślenie, to obszar, który nadal wymaga badania.

6. Relacje między emocjami a myślami: Jak emocje wpływają na procesy myślowe, a także w jaki sposób myśli wpływają na nasze emocje, to kwestie, które pozostają przedmiotem badań.

Te obszary ilustrują, że pomimo znacznego postępu, nadal pozostaje wiele nieznanych kwestii w zakresie myślenia, umysłu i świadomości. Badania w tych obszarach mogą przyczynić się do lepszego zrozumienia ludzkiego umysłu i prowadzić do innowacyjnych odkryć w dziedzinie neurobiologii i psychologii kognitywnej.

ROZMAWIAM Z TOBĄ - PRZEDSTAWICIELEM SZTUCZNEJ INTELIGENCJI - CZY I JAK TEN NOWY WYNALAZEK MOŻE POMÓC NAUKOWCOM W KOŃCU POZNAĆ ODPOWIEDZI NA NURTUJĄCE ICH PYTANIA W TEMACIE, KTÓRY TERAZ PORUSZAMY?
ChatGPT
    Sztuczna inteligencja (SI) ma potencjał wzbogacenia badan naukowych na wielu płaszczyznach, w tym również w dziedzinie zrozumienia procesów myślowych i świadomości. Oto kilka sposobów, w jakie SI może wspomóc badania nad tym tematem:

1. Analiza dużych zbiorów danych: SI może przetwarzać i analizować ogromne ilości danych, co może pomóc w identyfikowaniu wzorców aktywności mózgowej związanych z różnymi rodzajami myśli, uczuć czy procesów poznawczych.

2. Symulacje komputerowe: Poprzez tworzenie zaawansowanych modeli symulacyjnych, SI może pomóc naukowcom lepiej zrozumieć, jak neurony współpracują i jakie są mechanizmy kształtujące myśli.

3. Przetwarzanie języka naturalnego: Algorytmy SI specjalizujące się w przetwarzaniu języka naturalnego mogą pomóc w analizie tekstów naukowych, artykułów i publikacji, co przyspiesza proces przeglądania i ekstrakcji informacji z literatury naukowej.

4. Wsparcie w eksperymentach i obserwacjach: Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana do projektowania eksperymentów, analizy wyników badań oraz automatyzacji procesów obserwacyjnych, co pozwala naukowcom skoncentrować się na głębszej interpretacji danych.

5. Wirtualne asystenty badawcze: Sztuczna inteligencja może pełnić rolę wirtualnych asystentów badawczych, pomagając w identyfikowaniu istotnych źródeł, proponowaniu nowych kierunków badań, czy analizie danych.

6. Modelowanie interakcji umysł-ciało: Poprzez symulacje i analizy, SI może pomóc w zrozumieniu, jak interakcje między umysłem a ciałem wpływają na procesy myślowe i świadomość.

Jednak warto podkreślić, że SI to narzędzie wspomagające i ułatwiające badania, ale nie zastąpi głębokiego zrozumienia i interpretacji ze strony ludzkich badaczy. W dalszym ciągu wymagane są interdyscyplinarne podejścia i współpraca między naukowcami o różnych specjalizacjach, aby pełniej zrozumieć złożoność tematu.

NA ZAKOŃCZENIE TEGO DIALOGU, ZAPYTAM: MYŚL/MYŚLI - CZY JEST JAKAŚ DEFINICJA TEGO POJĘCIA?
ChatGPT
    Pojęcie myśli jest złożone i wieloaspektowe, co sprawia, że definiowanie go może być wyzwaniem. Istnieje wiele perspektyw i podejść do definiowania myśli w różnych dziedzinach, takich jak filozofia, psychologia, neurobiologia i lingwistyka. Poniżej znajduje się ogólna definicja myśli, jednak warto zauważyć, że różne dziedziny mogą przyjmować różne podejścia:

Myśl:
    Myśl to proces poznawczy, który obejmuje formułowanie, przetwarzanie i reprezentację informacji w umyśle. To abstrakcyjne działanie umysłowe, które może dotyczyć różnych aspektów, takich jak wyobraźnia, rozumowanie, planowanie, analiza czy pamięć. Myśli mogą być zarówno świadome, jak i nieświadome, i są fundamentalnym elementem ludzkiego doświadczenia intelektualnego.

Warto podkreślić, że definicja ta jest ogólna, a podejście do zrozumienia myśli różni się w zależności od dziedziny badawczej. Na przykład, w filozofii myśl może być rozumiana jako proces intelektualny, podczas gdy w psychologii może być analizowana w kontekście procesów poznawczych i reprezentacji mentalnych.

PISZESZ: "Warto podkreślić, że definicja ta jest ogólna, a podejście do zrozumienia myśli różni się w zależności od dziedziny badawczej. Na przykład, w filozofii myśl może być rozumiana jako proces intelektualny, podczas gdy w psychologii może być analizowana w kontekście procesów poznawczych i reprezentacji mentalnych."
---
SKORO WYMIENIASZ FILOZOFIĘ I PSYCHOLOGIĘ, TO ZAPYTAM O RELIGIĘ - CZY W RAMACH RELIGII MYŚL TEŻ MA SWOJE ROZUMIENIE/DEFINICJĘ?

ChatGPT
    Tak, w kontekście religii również istnieją różne podejścia do zrozumienia myśli. W ramach wielu tradycji religijnych pojęcie myśli może być rozpatrywane zarówno w kontekście ludzkiej relacji z boskością, jak i w odniesieniu do etycznych czy moralnych aspektów życia.

W niektórych tradycjach religijnych myśli mogą być postrzegane jako element oddziaływania z boskością poprzez modlitwę, medytację czy introspekcję. Wierzenia dotyczące kontroli nad myślami, kierowania nimi w odpowiedni sposób i poszukiwania duchowego zrozumienia są często obecne w naukach religijnych.

W innych przypadkach, zwłaszcza w kontekście etyki religijnej, myśli mogą być oceniane pod kątem zgodności z określonymi normami moralnymi czy duchowymi. Pojęcia takie jak czystość umysłu, skupienie czy unikanie negatywnych myśli mogą odgrywać istotną rolę w praktykach religijnych.

Ostatecznie, podejście do myśli w ramach religii może zależeć od konkretnych nauk, przekonań i praktyk danej tradycji religijnej. Warto podkreślić, że różne religie i filozofie życia różnią się pod względem swojego podejścia do kwestii myśli i ich roli w duchowym życiu.

DZIĘKUJĘ ZA ROZMOWĘ - WIELE SIĘ NAUCZYŁEM, BO W ZWIĘZŁY SPOSÓB OPISUJESZ ZAWIŁE ZAGADNIENIA I NIE MUSZĘ SZUKAĆ TEGO W RÓŻNYCH PUBLIKACJACH NAUKOWYCH, ALBO W INTERNECIE.
A TO TAK JESZCZE MOŻE NIECO PRZEWROTNIE ZAPYTAM: CZY SZTUCZNA INTELIGENCJA MYŚLI?

ChatGPT
    Dziękuję za miłe słowa! Co do pytania, warto podkreślić, że sztuczna inteligencja (SI) nie myśli w tradycyjnym ludzkim sensie. SI operuje na podstawie algorytmów, wzorców i danych, generując odpowiedzi na podstawie zdefiniowanych reguł i modeli, ale nie posiada świadomości ani subiektywnego doświadczenia.

Chociaż sztuczna inteligencja może imitować pewne aspekty ludzkiego myślenia, takie jak rozpoznawanie wzorców czy przetwarzanie języka naturalnego, to jednak nie ma świadomości, uczuć ani własnych intencji. SI działa na podstawie programowania i danych, a nie na podstawie subiektywnego doświadczenia.

W skrócie, mówienie o "myśleniu" w kontekście sztucznej inteligencji jest bardziej metaforą niż dosłownym odniesieniem do procesów poznawczych, jakie zachodzą w ludzkim umyśle.

Czy po przeczytaniu tekstu macie jakieś Wasze MYŚLI, które by mogły być kontynuacją tego tematu?... Może o coś jeszcze powinienem zapytać? Może coś należy sprostować/poprawić?...

Pn lis 13, 2023 8:03

Jerzy_67 napisał(a):
Może o coś jeszcze powinienem zapytać?
Pomyślałem (używając mózgu, jak sądzę... ;) ), aby temat dopełnić poniższymi pytaniami-odpowiedziami:

PYTAŁEM I ODPOWIEDZI OTRZYMAŁEM, GDY IDZIE O KWESTIĘ PROCESÓW MYŚLOWYCH ZACHODZĄCYCH W LUDZKIM MÓZGU. A CO NAUKA MA DO POWIEDZENIA W KWESTII ZWIERZĄT - CZY ZWIERZĘTA TEŻ MYŚLĄ?
ChatGPT
    Pytanie o to, czy zwierzęta myślą, to zagadnienie, które stanowi przedmiot intensywnych badań w dziedzinie etologii (nauki o zachowaniach zwierząt) i kognitywistyki zwierzęcej. Istnieje wiele dowodów na to, że zwierzęta posiadają zdolności poznawcze, ale sposób, w jaki myślą, może różnić się od ludzkiego myślenia.

Oto kilka przykładów zdolności poznawczych zwierząt:

1. Uczenie się: Zwierzęta, zarówno dzikie, jak i domowe, zdolne są do uczenia się na podstawie doświadczenia. To może obejmować uczenie się rozpoznawania wzorców, rozwiązywania problemów czy dostosowywania się do zmieniających się warunków środowiskowych.

2. Zapamiętywanie: Zwierzęta wykazują zdolność do zapamiętywania informacji, zarówno krótko-, jak i długotrwałej. Przykładowo, wiele gatunków zwierząt potrafi zapamiętać miejsca, w których znajdują się źródła pożywienia.

3. Rozwiązywanie problemów: Wiele zwierząt potrafi rozwiązywać proste problemy, takie jak otwieranie zamków czy zdobywanie dostępu do jedzenia. Niektóre gatunki wykazują zdolność do korzystania z narzędzi.

4. Komunikacja: Zwierzęta używają różnych form komunikacji, aby przekazywać informacje innym członkom swojej grupy. To może obejmować komunikację wizualną, dźwiękową czy chemiczną.

Jednakże, pomimo tych dowodów na zaawansowane zdolności poznawcze, wciąż trudno jest jednoznacznie określić, czy zwierzęta posiadają świadomość i myśl w takim sensie, w jakim to rozumiemy u ludzi. Część badaczy uznaje, że pewne gatunki zwierząt, zwłaszcza ssaki, ptaki, a także niektóre gatunki ryb i gatunki kręgowców niższych, wykazują pewne formy myślenia, w tym zdolność do planowania i rozumienia relacji przyczynowo-skutkowych.

W miarę postępu badań nad kognitywistyką zwierzęcą nasza wiedza na temat myślenia zwierząt będzie się prawdopodobnie rozwijać, ale jest to nadal obszar, który wymaga głębszych badań i analizy.

A JAK TO JEST Z INSTYNKTAMI - ZARÓWNO U LUDZI, JAK I ZWIERZĄT - CZYM JEST INSTYNKT I JAK SIĘ ON MA DO MYŚLI?
ChatGPT
    Instynkt to wrodzona zdolność do reagowania na określone bodźce środowiskowe w sposób automatyczny i nieświadomy. Instynkty są zazwyczaj programowane genetycznie i umożliwiają organizmom przetrwanie i rozmnażanie się. Różnice między instynktami a myśleniem są zauważalne i wynikają z charakterystyki tych dwóch procesów.

Instynkty:
    1. Automatyczne reakcje: Instynkty są zazwyczaj automatycznymi reakcjami na bodźce. Organizm nie musi świadomie analizować sytuacji ani podejmować decyzji; reakcja jest niemal natychmiastowa.
    2. Wrodzone: Instynkty są wrodzone i dziedziczone genetycznie. Organizmy rodzą się z określonymi instynktami, które pomagają im radzić sobie w środowisku.
    3. Ograniczone w zakresie dostosowywania: Instynkty są zazwyczaj ograniczone w zakresie dostosowywania się do zmieniających się warunków. Są bardziej stałe i mniej elastyczne niż myślenie.

Myślenie:
    1. Świadome procesy: Myślenie to bardziej złożony proces, który obejmuje świadome przetwarzanie informacji, rozumowanie, planowanie i podejmowanie decyzji.
    2. Nabyte umiejętności: Myślenie rozwija się w trakcie życia jednostki i obejmuje nabyte umiejętności, które wynikają z doświadczeń, nauki i interakcji z otoczeniem.
    3. Elastyczność i adaptacja: Myślenie jest bardziej elastyczne i zdolne do adaptacji do różnych sytuacji. Jest bardziej plastyczne niż instynkty i może być modyfikowane na podstawie doświadczeń.

Podsumowując, instynkty są bardziej wrodzone i automatyczne, podczas gdy myślenie to bardziej skomplikowany proces, który obejmuje świadome przetwarzanie informacji. Obydwa te mechanizmy są jednak ważne dla przetrwania i funkcjonowania organizmów w ich środowisku.

MYŚLI POWSTAJĄ W MÓZGU - NAUKA STARA SIĘ TO BADAĆ. A CZY ZBADANE JEST I WIADOME, JAK WIELE SWEGO MÓZGU PRZECIĘTNY CZŁOWIEK UŻYWA - NIE TYLKO NA MYŚLENIE, ALE TAK OGÓLNIE, W RAMACH PROCESÓW ŻYCIOWYCH?
ChatGPT
    Nasz mózg jest niezwykle skomplikowanym narządem, a pełna jego złożoność nadal pozostaje przedmiotem intensywnych badań naukowych. Jednak już teraz wiemy, że mózg ludzki jest niezwykle pojemny, a większość jego obszarów pełni różnorodne funkcje, zarówno w kontekście myślenia, jak i innych procesów życiowych.

Oto kilka istotnych informacji na temat tego, jak wiele swego mózgu przeciętny człowiek używa:

1. Zasoby mózgu: Mózg ludzki składa się z różnych obszarów, a każdy z nich ma swoje unikalne funkcje. Na przykład kora mózgowa, odpowiedzialna za wyższe funkcje poznawcze, stanowi znaczną część mózgu.

2. Plastyczność mózgu: Mózg posiada zdolność do plastyczności, czyli adaptacji i reorganizacji struktur w odpowiedzi na doświadczenia i uczenie się. To oznacza, że możemy modyfikować i dostosowywać nasz mózg w trakcie życia.

3. Nieujarzmiony potencjał: Choć oczywiste jest, że korzystamy z naszego mózgu do myślenia, jego funkcje sięgają daleko poza to. Mózg kontroluje procesy życiowe, takie jak oddychanie, regulacja temperatury ciała, koordynacja ruchu, przetwarzanie bodźców zmysłowych i wiele innych.

4. Procentowy udział: Często używane jest stwierdzenie, że ludzie używają jedynie niewielkiej części swojego mózgu, na przykład 10%. Jednak to stwierdzenie jest nieprecyzyjne i nie ma naukowego potwierdzenia. Mózg jest aktywny nawet podczas pozornie prostych zadań, i wykorzystujemy różne obszary w zależności od kontekstu i wymagań.

5. Indywidualne różnice: Istnieją indywidualne różnice w zdolnościach mózgu między ludźmi, ale także elastyczność i zdolność do adaptacji mózgu są ogólne.

W związku z tym mózg ludzki jest wielowymiarowym narządem, którego funkcje obejmują znacznie więcej niż tylko myślenie. Jego złożona struktura i funkcje są obszarem intensywnych badań naukowych, a nasza wiedza na temat mózgu i jego potencjału będzie prawdopodobnie się rozwijać w miarę postępu badań.

Cieszy mnie, że czatek na świeże dane i nie powiela błędnego podejścia do procentowego używania mózgu (słynne 10% albo mniej). Nie tak dawno znalazłem poważne opracowanie, które dementowało ten mit (może go rozsiała wroga nam pozaziemska cywilizacja??... ;) ).
Nasz mózg pracuje solidnie i się nie leni... (gdyby jakieś partie mózgu były nieużywane, to np. różne urazy, czy wylewy, albo guzy nie powinny tak szkodzić, jak szkodzą - bo prawdopodobieństwo ich lokalizacji w miejscach nieaktywnych byłoby duże, gdyby przyjąć, że 90% mózgu nic nie robi...).
Może coś jeszcze do tematu dorzucić? Nie mam pomysłu... (czyżby mi się mózg uśpił??... ;) ).

Pn lis 13, 2023 15:17
Moderator

Może zapytaj, czy mamy wolną wolę? Jakie są argumenty za i przeciw.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn lis 13, 2023 22:16

WRACAM TU Z PEWNYM PYTANIEM, JAKIE KTOŚ ZASUGEROWAŁ, ABY ZADAĆ ChatGPT.
OTO TREŚĆ PYTANIA:
Czy mamy wolną wolę? Jakie są argumenty za i przeciw.

ChatGPT
    Pytanie o wolną wolę jest jednym z najważniejszych i najbardziej złożonych tematów w filozofii. Stanowi źródło licznych debat i rozważań. Oto kilka argumentów zarówno za, jak i przeciw istnieniu wolnej woli:

Argumenty za istnienie wolnej woli:
    1. Świadome doświadczenie: Ludzie mają wrażenie, że dokonują wyborów w sposób świadomy i autonomiczny, co sugeruje istnienie wolnej woli. Odczuwamy, że mamy kontrolę nad swoimi działaniami.

2. Moralna odpowiedzialność: Koncepcja moralnej odpowiedzialności często opiera się na założeniu, że jednostki mają zdolność do wyboru i ponoszenia konsekwencji swoich działań. Bez wolnej woli trudno byłoby uzasadnić pojęcie moralnej odpowiedzialności.

3. Kreatywność i innowacje: Wolna wola może być powiązana z kreatywnością i zdolnością do innowacji. Możliwość podejmowania decyzji poza ściśle określonymi skryptami pozwala na nowatorskie i nieprzewidywalne rozwiązania.

Argumenty przeciwko istnieniu wolnej woli:
    1. Determinizm: Jednym z głównych argumentów przeciwko wolnej woli jest determinizm, czyli pogląd, że wszystkie zdarzenia są spowodowane wcześniejszymi zdarzeniami i prawami przyrody. W takim kontekście wybory wydają się być jedynie wynikiem wcześniejszych warunków.

2. Neurobiologia: Badania w dziedzinie neurobiologii sugerują, że nasze decyzje mogą być wynikiem procesów neurobiologicznych i elektrycznych impulsów w mózgu, co zdaje się wykluczać pełną swobodę w podejmowaniu decyzji.

3. Eksperymenty psychologiczne: Niektóre eksperymenty psychologiczne sugerują, że decyzje podejmowane są przed tym, zanim osoba jest świadoma swojego wyboru. To sugeruje, że wybory mogą być bardziej automatyczne niż świadome.

Debata na temat wolnej woli nadal trwa, a różne tradycje filozoficzne mają różne podejścia do tego zagadnienia. Warto zauważyć, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, a odpowiedzi mogą zależeć od konkretnego kontekstu filozoficznego czy naukowego.

Myślę, że jest okazja, by podyskutować nieco na ten frapujący temat wolnej woli u człowieka...
Na przykład kilka dni temu na YT ktoś w komentarzu pod nagraniem o czyjejś śmierci - konkretnie był to program dotyczący aktora Zbyszka Cybulskiego - napisał, że "każdy ma swoją świeczkę, która gdy się wypali, to człowiek umiera" (mniej więcej taki był sens wypowiedzi).

Grzecznie się nie zgodziłem, podając argument m.in. taki, że gdyby tak zaprogramowany był życiorys każdego z ludzi, to nie ma sensu to, czego chrześcijaństwo uczy o sądzie Bożym nad nami... Jak bowiem sądzić tego, kto żyje tak, jak mu to "w gwiazdach zapisano"?! Trzeba by raczej sądzić tego, kto mu taki los przeznaczył, prawda?!
Ku mojemu miłemu zaskoczeniu, ta osoba zgodziła się ze mną i podziękowała za rozmowę (bo było kilka komentarzy między nami wymienionych).

Wt lis 14, 2023 6:51

Moim zdaniem determinizm i wolna wola nie wykluczają się wzajemnie. Fakt, zdarzenia w mózgu zachodzą deterministycznie, ale - uwaga - to są nasze zdarzenia; to jest coś, co jest nami. W tym sensie my to robimy, tzn. my podejmujemy decyzje i działamy.

Wt lis 14, 2023 9:10
Moderator

Jerzy_67 napisał(a):
"każdy ma swoją świeczkę, która gdy się wypali, to człowiek umiera" (mniej więcej taki był sens wypowiedzi).

Grzecznie się nie zgodziłem, podając argument m.in. taki, że gdyby tak zaprogramowany był życiorys każdego z ludzi, to nie ma sensu to, czego chrześcijaństwo uczy o sądzie Bożym nad nami...

Według mnie, metafora o świeczce odnosi się do życia - w sensie, że wypala się tak jak każde życie i w końcu gaśnie. A nie do predestynacji, czy też w kontekście wolnej woli, wszystkich procesów myślowych przez całe życie.

Oczywiście jeśli nie ma wolnej woli, to żadna sprawiedliwość Boża nie może mieć racji bytu. Jednak z perspektywy naukowej nie jest możliwe pełne poznanie i przewidzenie pracy mózgu. Można zauważyć, kiedy mózg podejmuje proste szybkie decyzje zanim człowiek sobie je uświadomi, ale nie dotyczy to bardziej skomplikowanych przemyśleń. Do pewnego stopnia sama fizyka cząstek działa też w sposób losowy i nieprzewidywalny. Nie da się więc wykluczyć, że gdzieś tam jest miejsce na wolną wolę przynajmniej w takim zakresie, aby mogła istnieć odpowiedzialność osobista.

Swołocz napisał(a):
Moim zdaniem determinizm i wolna wola nie wykluczają się wzajemnie. Fakt, zdarzenia w mózgu zachodzą deterministycznie, ale - uwaga - to są nasze zdarzenia; to jest coś, co jest nami. W tym sensie my to robimy, tzn. my podejmujemy decyzje i działamy.

Gdyby wszystko działo się w pełni deterministycznie, to tak naprawdę nie podejmowalibyśmy żadnych decyzji. Nie można by mówić o odpowiedzialności. W praktyce jednak nie da się udowodnić, że praca mózgu jest w pełni deterministyczna i można by ją przewidzieć w stu procentach.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lis 14, 2023 10:03

Soul33 napisał(a):
Gdyby wszystko działo się w pełni deterministycznie, to tak naprawdę nie podejmowalibyśmy żadnych decyzji. Nie można by mówić o odpowiedzialności. W praktyce jednak nie da się udowodnić, że praca mózgu jest w pełni deterministyczna i można by ją przewidzieć w stu procentach.

Wydaje się, że aby stwierdzić, że "tak naprawdę nie podejmowalibyśmy żadnych decyzji", trzeba zidentyfikować ukryty podmiot w zacytowanym zdaniu. MY "nie podejmowalibyśmy żadnych decyzji". Co to znaczy "my"? Co to znaczy "ja"? Aby odpowiedzieć na pytanie, czy w przypadku determinizmu "ja nie podejmuję decyzji", warto najpierw zdefiniować to "ja".

Możemy najkrócej stwierdzić, że JA to struktura złożona z tkanek i komórek, w której istotne i poczesne miejsce zajmuje mózg. A jak funkcjonuje mózg? Jako zespół procesów deterministycznych.

Co to znaczy decydować? To znaczy mieć wpływ na zachowanie tego całego organizmu.

Czy mózg - nawet pojęty jako zespół procesów - ma wpływ na zachowanie organizmu?

Tak, ma. Ergo: ja decyduję, nawet jeśli determinizm jest prawdą.

Wt lis 14, 2023 20:47
Moderator

Rozumiem, co masz na myśli. Ale właśnie dlatego pisałem o odpowiedzialności osobistej. W przypadku pełnego determinizmu nie można przypisać nikomu odpowiedzialności za jego decyzje. Wtedy wszystko we wszechświecie po prostu dzieje się tak jak pociąg jedzie po szynach. Wyklucza to zatem jakikolwiek sąd Boży i sprawiedliwość po śmierci.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt lis 14, 2023 20:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 43  Następna strona