Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 9:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 28  Następna strona
 Czym jest ideologia LGBT? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Czym jest ideologia LGBT?
Anka-K napisał(a):
Może ustal najpierw wersję sam ze sobą.

A gdzie jest sprzeczność?

Cytuj:
Pozatym ja o Biblii, a Ty o kościele i innych wiarach. Tania erystyka.

Ja piszę, że można traktować ten tekst inaczej niż całkiem dosłownie, co pokazuje większość chrześcijan. Wskazuję też na sprzeczność z przykazaniem miłości, a także sprzeczność z celem ewangelizacji. I ogólnie działanie na szkodę chrześcijaństwa.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lis 19, 2023 9:11

Bluźnisz. Chcesz sobie wybierać znaczenia słów Boga wedle własnego upodobania nawet, gdy znaczenie jest jedno. Poza tym konfabulujesz. Gdyby kościół faktycznie tak bardzo ulegał modzie na LGBT jak zgnuśniali politycy przyznający im coraz większe prawa i zaszczyty, to wypiąłby Księgę Kapłańską z Kanonu tak, jak ją tam dołączył. Z powodu zepsucia obyczajów nie takie już imperia i cywilizacje upadły, więc jeśli ktoś tu działa na szkodę, to na pewno nie Słowo Boże.

N lis 19, 2023 10:23

@Anka-K To, że przyznawane są nam (osobom homoseksualnym) takie same prawa, jak osobom heteroseksualnym, bo ich nie mamy, to nie oznacza, że to są jakieś przywileje. Co złego jest w tym, że prawo ma traktować równo wszystkich? I tego tacy ludzie jak ty nie rozumieją. Jednocześnie chciałbym, aby więcej takich ludzi jak ty było. Bo wtedy wszyscy mogliby od razu zobaczyć, jakie chrześcijaństwo jest naprawdę. Bo, co by o twoim ohydnym zachowaniu nie mówić, to ty jesteś prawdziwym katolikiem, prawidłowo interpretującym Biblię. Zapewne też uznajesz, że Potop to prawda, tak samo z Adamem i Ewą. Jest to kompletny absurd oczywiście, ale kościół nie pozwala na inną interpretację tych tematów; Polecam Humanis Generis z 1950 roku i się przekonać, że bardzo wielu katolików, to heretycy, którzy nie uznają istnienia Adama i Ewy. Więc tak, cieszę się. Więcej takich ludzi jak ty, a wtedy każdy moralny i empatyczny człwoiek nie będzie chciał mieć z tą religią nic wspólnego. Co wyjdzie ludzkości na dobre.

N lis 19, 2023 10:59

Jeden, dwóch ludzi to jeszcze nie całe chrześcijaństwo. Masz rację "wzrokowo" nic nas nie różni i prawo powinno traktować wszystkich równo(zwłaszcza, że samo to ma ponoć gwarantować)
Oskar2000 napisał(a):
Więcej takich ludzi jak ty, a wtedy każdy moralny i empatyczny człwoiek nie będzie chciał mieć z tą religią nic wspólnego. Co wyjdzie ludzkości na dobre.

Skąd wiesz co dobre dla ludzkości? Czy ktoś kąśliwy nie mógłby tego napisać w odniesieniu do homoseksualizmu? Tak ciężko jest współistnieć różnym "innościom"?

N lis 19, 2023 11:44

@Saqura To jest moje subiektywne zdanie. Mam do niego prawo. A homoseksualizm nie jest zagrożeniem dla ludzkości, jak religie. Homoseksualizm nie wzywa do mordowania, jak religie właśnie. A że katolicyzm czy chociażby islam są homofobiczne, to czysty fakt. Czystym też faktem jest, że kk śmie decydować o tym, kogo mogą, a kogo nie mogą kochać ludzie. I to jest ohydne. Wystarczy sobie otworzyć kkk i sobie przeczytać. Dlatego wasza amoralna religia skazana jest na zagładę w cywilizowanych krajach.

N lis 19, 2023 12:29
Moderator

Oskar, współczesny Kościół nie naucza, że historie opisane w Starym Testamencie, jak potop, stworzenie świata, czy historia Adama i Ewy trzeba rozumieć dosłownie. Według oficjalnego stanowiska KK ewolucja jest niesprzeczna z wiarą.

Anka-K natomiast nie uznaje za priorytet nauki oraz interpretacji Biblii Kościoła katolickiego, tylko swoją własną. Z definicji to są biblijni chrześcijanie, a nie katolicy. Ale faktem jest, że KK nie chce przyznania większych praw osobom LGBT, a wielu katolików okazuje im co najmniej niechęć, jeśli nie wrogość. Jednak po drugiej stronie również można znaleźć bardzo negatywne postawy. Oczywiście prowadzi to do konfliktu.

Anka-K napisał(a):
Z powodu zepsucia obyczajów nie takie już imperia i cywilizacje upadły

Po pierwsze, nic takiego się nigdy nie wydarzyło. Imperia od wewnątrz upadają z powodu problemów gospodarczych albo ustrojowych. Po drugie, osoby o orientacji homoseksualnej to niewielki odsetek społeczeństwa, więc przyznanie im prawa do legalizacji związków nie może mieć istotnego wpływu na całą resztę. Przecież i tak żyją w związkach.

Natomiast w kwestii dosłownego traktowania Biblii, to czy te i podobne słowa równie gorliwie traktujesz: "Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości"?

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lis 19, 2023 12:32

KK ma dla mnie wartość tylko w zakresie spisanego i ustalonego Słowa Bożego. Poza tym zakresem jego działalność ani stanowiska nie są dla mnie bezwzględnie wiążące.
Starożytny świat, Grecja czy Rzym, tuż przed upadkiem mieli bardzo rozwinięte związki gejowskie, które rozwijały się coraz bardziej.
Oczywiście że traktuję gorliwie. Wyjawię Ci teraz mały sekret, którego najwidoczniej nie znasz. Nie każdy występek człowieka ma jednakową wagę, nie każdy złamany zakaz karany jest śmiercią i człowiek na sądzie swojego żywota nie musi być kryształowo czysty. Gdy nie złamał ważnego zakazu to dobre uczynki powinny być wtedy wagowo większe od złych, które popełnił.

N lis 19, 2023 13:37

Oskar2000 napisał(a):
homoseksualizm nie jest zagrożeniem dla ludzkości
Gdyby każdy był takiej orientacji, to by ludzkość szybko wymarła... ;)

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

N lis 19, 2023 13:55

"Gdyby babcia miala wasy to by byla dziadkiem".
Homoseksualizm to jedna z cech ludzkosci, maly % osob homoseksualnych istnial tak dlugo jak ludzkosc istnieje. Jak sam zauwazyles homoseksualisci nie moga sie rozmnazac, a jednak w kazdej generacji jakis ich % wystepuje. Duza czesc z nich to osoby bardziej wrazliwe, z wiekszymi mozliwosciami intelektualnymi czy artystycznymi niz przecietny heteroseksualny Kowalski czy Brown.
Mnie zawsze zastanawia jedno - Jak nauka KRK godzi potepienie dla homoseksualizmu, a wlasciwie calego zycia seksualnego czlowieka ze stwierdzeniem ze czlowiek zostal stworzony "na ksztalt i podobienstwo Boga"???

N lis 19, 2023 15:50
Moderator

Badania wykazują większą wrażliwość od przeciętnego heteroseksualisty. Przynajmniej tak można domniemywać w związku z aktywnością struktur mózgowych. Ale o różnicach intelektualnych to nigdy nie słyszałem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lis 19, 2023 16:15

Soul33 napisał(a):
Badania wykazują większą wrażliwość od przeciętnego heteroseksualisty. Przynajmniej tak można domniemywać w związku z aktywnością struktur mózgowych. Ale o różnicach intelektualnych to nigdy nie słyszałem.

Najwidoczniej badania nie obejmowały wrażliwości kobiet, choć nie zdziwię się, jak zaraz napiszesz, że geje są wrażliwsi i w ogóle lepsi we wszystkim od kobiet.

N lis 19, 2023 16:28
Moderator

Napisałem, że w porównaniu do przeciętnego heteroseksualisty. Nie do kobiet. Raczej chodzi o to, że budowa mózgu homoseksualistów jest w pewnym stopniu zbliżona do mózgu kobiet. Nie były to jakieś bardzo dokładne badania, tylko mierzyły aktywność ośrodków mózgu. To takie bardzo ogólne oszacowanie statystyczne. Nie wiem, czy od tamtej pory pojawiło się coś lepszego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N lis 19, 2023 17:37

Nie wierzę Ci. Badanie fMRI jest obarczone dość sporymi błędami i interpretacja wyników jest dość trudna. Poza tym dane porównawcze musiałby też pochodzić spoza próbki testowej. Gdybyś o tym czytał, to znałbyś inne szczegóły badania na tyle istotne, że byś je zapamiętał poza określeniem "większa wrażliwość". W pamięć tak naprawdę zapadają jakieś drobne, niezwykłe szczegóły, a nie że ktoś tylko coś tam stwierdził bez dostatecznego uwiarygodnienia.

N lis 19, 2023 18:38

Oskar2000 napisał(a):
To, że przyznawane są nam (osobom homoseksualnym) takie same prawa, jak osobom heteroseksualnym, bo ich nie mamy, to nie oznacza, że to są jakieś przywileje.

W Polsce osoby o orientacji homoseksualnej mają takie same prawa jak wszyscy inni.

Cytuj:
Czystym też faktem jest, że kk śmie decydować o tym, kogo mogą, a kogo nie mogą kochać ludzie.

Czystym faktem jest to, że KK naucza, że ludzie mają kochać wszystkich bez żadnych wyjątków.

N lis 19, 2023 19:33

@feelek nie, nie mają i już o tym pisałem. I nie mówimy o tym, że KK naucza, że ludzie mają kochać wszystkich (co jest jawną bzdurą, wystarczy zobaczyć sobie, co wyrabiają tzw. narodowcy wyznawcy kk i jego miłości, jak nienawidzą mnie (geja) i życzą mi śmierci. To naprawdę z palcem w nosie na Yt można znaleźć tego typu nagrania, więc coś słabo idzie kościołowi ta nauka, ale co się dziwić, skoro kierują tym kościołem homofobi pokroju Jędraszewskiego). A tutaj proszę bardzo jaki kwiatek, kkk śmie mówić mi wprost, że nie kocham swojego partnera (punkt 2356 kkk): Homoseksualizm oznacza relacje między mężczyznami lub kobietami odczuwającymi pociąg płciowy, wyłączny lub dominujący, do osób tej samej płci. Przybierał on bardzo zróżnicowane formy na przestrzeni wieków i w różnych kulturach. Jego psychiczna geneza pozostaje w dużej części niewyjaśniona. Tradycja, opierając się na Piśmie świętym, przedstawiającym homoseksualizm jako poważne zepsucie , zawsze głosiła, że „akty homoseksualizmu z samej swojej wewnętrznej natury są nieuporządkowane”. Są one sprzeczne z prawem naturalnym; wykluczają z aktu płciowego dar życia. Nie wynikają z prawdziwej komplementarności uczuciowej i płciowej. W żadnym wypadku nie będą mogły zostać zaaprobowane.

"Akty homoseksualne nie wynikają z prawdziwej komplementarności uczuciowej" Puknijcie wy się w głowę. Dziwię się wam, że w XXI wieku ktoś jeszcze na poważnie bierze te słowa (żeby nie rzec: brednie).

@Soul33 co zaś się tyczy Adama i Ewy radzę zapoznać się z encykliką Humani Generis Piusa XII. Z niej jasno wynika, że katolik musi wierzyć w te absurdy o Adamie i Ewie, bo się wiara wtedy cała sypie. No sorry, wypadałoby znać nauczanie swojego kościoła, bo inaczej jest się heretykiem. Ale nie dziwi mnie to, w końcu jakby się tak przyjrzeć to 90% katolików w Polsce to heretycy. Zabawne.

N lis 19, 2023 21:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 28  Następna strona