Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pasja - literatura 
Autor Wiadomość

Post Pasja - literatura
Dzień dobry wszystkim :)
Przygotowuje się do matury ustnej i wybrałem temat "motywy pasyjne w literaturze i sztuce. Omow sposob funkcjonowania na przykladzie wybranych dziel literackich i filmowych"

Miałbym prośbę do was, abyście mi zaproponowali jakąś fajną książkę, najlepiej współczesną (ze wzgledu na język, zeby nie byl archaiczny jakis)
w której człowiek czyniący dobro został skazany przez jakąś włądzę - czyli książke opowiadajaca o tym samym co przezyl Jezus. Wszelkie propozycje jakie mialem dotychczas to wiersze, a ja bym chętnie przeczytał jakąś budującą książkę. Zdecydowałem, że wybiore korzenie motywu pasyjnego (czyli Biblie i film traktujacy o Jezusie, prawdopodobnie Pasja Mela) oraz jakis film i utwor literacki ktory opowiada o kims innym, ale ma taki sam motyw. Bardzo byście mi pomogli, gdybyście rzucili jakimś dobrym tytulem, najlepiej z krotkim opisem co do fabuły.

Dziękuje w Panu
w.j.

N paź 23, 2005 14:03
Zobacz profil WWW
Nie ma to jak szukac gotowcow u innych ;)

google.pl przyjacielu i potem najblizsza biblioteka.

Crosis

N paź 23, 2005 15:24

Nie szukam gotowców, tylko proszę o zaproponowanie jakieś książki do przeczytania. Nie wiem gdzie są motywy pasyjne w literaturze. Najlepiej było by gdybym mogl tylko uzywac Biblii, ale raczej musze dodać do tego jakąś jeszcze ksiazke.

N paź 23, 2005 17:12
Zobacz profil WWW

... i nie zdołałem znaleźć konkretnej ksiazki przez google. Myslisz, ze na internetowych księgarniach w opisie akurat napiszą, że w książce są motywy pasyjne.

N paź 23, 2005 17:15
Zobacz profil WWW

to jeden link

link

to drugi

link

to trzeci

Dla objasnienia, wpisywalem w kolejnosci:
motyw pasyjny w literaturze
motyw pasyjny literatura
motyw pasyjny

Internet to potezne narzedzie, ale okazuje sie, ze w szkolach powinni uczyc jak go uzywac.

Crosis

N paź 23, 2005 17:26

Przepraszam cię Crosis, ale twoje linki nic nowego mi nie mówią. Wpisywałem już na różne sposoby motyw pasyjny i nie natrafiłem na stronę która konkretnie podawała by, że w tej a tej książce jest wyraźny motyw pasyjny.

Nie chce szukać na chybił trafił. Miałem nadzieje, że ktoś poleci mi jakąś budującą książkę o tym jak ktoś umiera za przyjaciół, ale nikt mi tutaj nie jest chyba w stanie dać takiej propozycji ksiazkowej.

dziękuje za dobre chęci, popytam o pomoc gdzie indziej.

N paź 23, 2005 21:41
Zobacz profil WWW
Tak jak mowilem, korzystania z internetu powinni uczyc w szkolach. Ja znalazlem juz ze 3 ksiazki z mowywem pasyjnym. Linkow Ci niestety, nie podam.

Crosis

Pn paź 24, 2005 12:34

Podpowiadać nie lubię, ale może Ajtmatow, Golgota?

Pn paź 24, 2005 14:52

Dobra, nieważne. Widze, że nikt nie zrozumiał o co mi chodzi i każdy uważa, że szukam gotowca lub ściągniecia pomysłu. Szanownego moderatora proszę o ewentualne usuniecie tego wątku bo jest bezwartościowy.

Pn paź 24, 2005 15:09
Zobacz profil WWW

Tobie MaBi dziękuje za propozycję. Sprawdzę tą książkę

Pn paź 24, 2005 15:18
Zobacz profil WWW

Może ktoś coś jeszcze podpowie, więc póki co nie widzę powodu cięcia.

No chyba że Criosisa, bo się mądrzy zamiast pomóc ;) :P :D

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn paź 24, 2005 18:52
Sie madrzy, bo ja uwazam, ze lepiej zmuusic do wysilku zamiast dawac gotowce:

Troche poezji:
Inspiracje biblijne poetów wileńskich - polecam

Piszesz:
Cytuj:
Poleccie mi ksiazke (...)w której człowiek czyniący dobro został skazany przez jakąś włądzę - czyli książke opowiadajaca o tym samym co przezyl Jezus. Wszelkie propozycje jakie mialem dotychczas to wiersze, a ja bym chętnie przeczytał jakąś budującą książkę.

Ze wspolczesnych to ciezko, ale literatura okresu romatyzmu bardzo podchodzi. "Konrad Wallenrod" to niezla pozycja w tej kwestii, o ile potrafisz dobrze uzasadnic wybbor i dostrzec motyw.

Generalnie Romantyzm, nawet ksiadz Robak alias Jacek Soplica z Pana Tadeusza daje sie wpisac w motyw pasyjny. Oto czlowiek ktory zbladzil, nawrocil sie i jako ten robak w prochu powraca by sluzyc ojczyznie, nawet najblizszym nie mowiac, kim jest.

Do obcojęzycznych: biografia Vincenta Van Gogha, opisana w ksiązce Pasja Życia przez Irvinga Stone'a.

Motywow pasyjnych jest calkiem sporo, trzeba tylko znalezc odpowiedniego bohatera.

Crosis

Wt paź 25, 2005 12:01
Generalnie i najkrocej, to tytulow radze poszukac w opracowaniach dla maturzystow. Na wielu maturach pojawia sie temat "Motywy pasyjne w literaturze i filmie" i masz tam wymienione sporo utworow. Ale do opisania ich polecam czytac, a nie korzystac z brykow, bo czesto maja bledy.

Crosis

Wt paź 25, 2005 12:03

to jeszcze ściąga maturzysty on-line >> http://republika.pl/gacek33online/ ;)
Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt paź 25, 2005 13:45
Mrowko ja zawsze chce. Tylko ze dla mnie pomoc, to nie to co zrobilem wyzej. Tamto bylo podaniem gotowca na tacy, a nie tego mnie uczono ;)

Ale generalnie ciesze sie, ze moglem jakos komus ulatwic zycie. Byleby nie za czesto w ten sposob.

Crosis

Wt paź 25, 2005 19:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona