| Autor |
Wiadomość |
|
george45
|
 Re: 3 pytania o podstawy
Jerzy_67 napisał(a): to, doradź mi Ty, kogo mam w tej sytuacji przeciwnych zdań słuchać?... Bóg mówi, czy ludzie mówią, że Bóg mówi ich językiem, przemawia przez nich? Do dziś słuchasz tych, do których „przemówił i zrozumieli poprawnie” i sam zaczynasz mówić, że mówisz językiem Boga. Może przestań osądzać na podstawie „objawień” innych, a posłuchaj, co do ciebie mówi, a mówi na pewno, tylko nie słyszysz. Straciłeś słuch z powodu słuchania wrzasków innych ludzi, których uważasz za, jak to pisała Viona „aniołów światłości”.
|
| Pn cze 10, 2024 7:12 |
|
|
|
 |
|
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Z tego co wiem, to Bóg tak dotrzymał swojej umowy, jak Noe swojej. Nie rozumiem tego, czemu piszesz potem o chromosomach itp. Z tego co wiemy z Księgi Rodzaju oraz obecnej wiedzy Noe przekraczając próg swojej arki wniósł na nią wszelki gatunek żyjący na ziemi. W przenośni i dosłownie. Tak jak napisałeś, Bóg dotrzymał swojej obietnicy tak, jak Noe dotrzymał swojej. Przymierze to umowa między dwoma stronami od zawsze.
|
| Pn cze 10, 2024 7:28 |
|
 |
|
C2H6O
|
viona napisał(a): Zadajac "3 pytania o podstawy" poruszyles "fundament", na ktorym wspiera sie cale judeochrzescijanstwo. Ten fundament to tzw "grzech". Gdyby nie "prawda" o "grzechu", 2000 lat historii chrzescijanstwa wygladalyby zupelnie inaczej. Coraz wiecej ludzi dostrzega jednak pekniecia i wielkie dziury w tym "fundamencie" i realne prawdopodobienstwo zawalenia sie calego wynioslego sytemu religijnego opierajacego sie na nim.
Bardzo trafnie ujal to w swojej wypowiedzi chlopak z Prudnika, Krzysztpf Pieczynski:
Kosciol przekonal ludzi, ze z powodu grzechu sa odseparowani od Stworcy, zrodla wszystkiego. Za klamstwo, ktore stworzylo falszywych posrednikow placimy wojnami, nedza, wyzyskiem i nienawiscia. Biblia wspomina o 1260 latach.
|
| Pn cze 10, 2024 7:32 |
|
|
|
 |
|
C2H6O
|
Saqura napisał(a): 1. W "raju" były dwa drzewa, jedno bardzo niebezpieczne dla człowieka i drugie to dobre dla niego (inaczej-dar wolnego wyboru). Gdyby Bóg nie przewidział jakiego wyboru dokona pierwszy człowiek nie powstałaby Księga Baranka, której "data" spisania miała miejsce przed założeniem świata.
O jakiej Księdze Baranka piszesz?
|
| Pn cze 10, 2024 7:34 |
|
 |
|
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Tak jak napisałeś, Bóg dotrzymał swojej obietnicy tak, jak Noe dotrzymał swojej. Przymierze to umowa między dwoma stronami od zawsze. Nie! Przymierze z Rdz 9 dotyczyło sytuacji już po potopie - to raz; a dwa: nie ma w treści przymierza roli dla Noego (czy kogoś/czegoś innego). To przymierze było Bożą inicjatywą i dotyczyło (dalej dotyczy) obietnicy, że potopu na skalę wtedy zakończoną nigdy więcej nie będzie! I jest Bóg tutaj wierny, a przymierze to dowodzi, że potop za dni Noego był na skalę ogólnoziemską (a nie lokalną). george45 napisał(a): Bóg mówi, czy ludzie mówią Bóg mówi poprzez treść Biblii. To jest Boże Słowo! Ono np. mówi, że jest grzech! Kto temu zaprzecza, ten jest w konflikcie z Bogiem! [czy to mądre?]
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
| Pn cze 10, 2024 7:42 |
|
|
|
 |
|
Saqura
|
C2H6O napisał(a): O jakiej Księdze Baranka piszesz? Księdze Życia/Baranka (tu jeden z cytatów) "Wszyscy mieszkańcy ziemi będą oddawać pokłon władcy, każdy, którego imię nie jest zapisane od założenia świata w księdze życia zabitego Baranka" Ap 13, 8.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Pn cze 10, 2024 7:57 |
|
 |
|
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Tak jak napisałeś, Bóg dotrzymał swojej obietnicy tak, jak Noe dotrzymał swojej. Przymierze to umowa między dwoma stronami od zawsze. Nie! Przymierze z Rdz 9 dotyczyło sytuacji już po potopie - to raz; a dwa: nie ma w treści przymierza roli dla Noego (czy kogoś/czegoś innego). To przymierze było Bożą inicjatywą i dotyczyło (dalej dotyczy) obietnicy, że potopu na skalę wtedy zakończoną nigdy więcej nie będzie! I jest Bóg tutaj wierny, a przymierze to dowodzi, że potop za dni Noego był na skalę ogólnoziemską (a nie lokalną). Po potopie Bóg zawarł przymierze z człowiekiem, a nie dał tylko obietnicę jednostronną. Taka obietnica nie byłaby żadnym przymierzem tylko zwyczajną obietnicą. W zawartym przymierzu Bóg złożył swoją obietnicę, a człowiek swoją. Cała Księga Rodzaju o tym pisze do potopu włącznie. Bóg tak dotrzymał swojej, jak Noe swojej, ale o tym wiemy już z dużo późniejszych czasów.
|
| Pn cze 10, 2024 8:05 |
|
 |
|
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Po potopie Bóg zawarł przymierze z człowiekiem, a nie dał tylko obietnicę jednostronną. To było/jest przymierze! Ja tak to nazywam, bo tak jest to nazwane w Piśmie: Rdz 9,9-17 PAU (9) „Oto Ja zawieram moje przymierze z wami, a po was z waszym potomstwem (10) i z wszelką żywą istotą, która jest z wami, z ptactwem i bydłem oraz z wszelkim zwierzęciem spośród tych, które wyszły z arki. (11) Ustanawiam więc moje przymierze z wami. Żadna istota cielesna nie będzie już wyniszczona wodami potopu. Nie będzie już więcej potopu, który miałby spustoszyć ziemię”. (12) I Bóg rzekł: „Oto znak przymierza, który kładę między Mną i wami, i między wszelką istotą żywą, która jest z wami, dla wszystkich przyszłych pokoleń. (13) Łuk mój kładę na obłoku, aby był znakiem między Mną a ziemią. (14) Gdy więc ujrzę obłok nad ziemią i ukaże się łuk na chmurach, (15) przypomnę sobie moje przymierze między Mną a wami oraz wszelką żywą istotą cielesną. Nie będzie już więcej wód potopu, niszczących wszelką istotę cielesną. (16) Gdy więc pojawi się łuk na obłoku i zobaczę go, przypomnę sobie wieczne przymierze między Bogiem i wszelką żywą istotą cielesną, która jest na ziemi”. (17) I Bóg powiedział do Noego: „To jest znak przymierza, które zawarłem między Mną a wszelką istotą cielesną, jaka jest na ziemi”. C2H6O napisał(a): W zawartym przymierzu Bóg złożył swoją obietnicę, a człowiek swoją. Masz powyżej całą treść przymierza. Proszę, wskaż obietnicę człowieka w tej treści przymierza...C2H6O napisał(a): Cała Księga Rodzaju o tym pisze do potopu włącznie. Bóg tak dotrzymał swojej, jak Noe swojej, ale o tym wiemy już z dużo późniejszych czasów. O czym piszesz?! [jakoś nie możemy się porozumieć...]
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
| Pn cze 10, 2024 8:10 |
|
 |
|
Saqura
|
Nie tylko z człowiekiem zawarł Bóg wtedy przymierze, a z wszelkim ciałem na ziemi(każdą istota żyjącą)
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Pn cze 10, 2024 8:14 |
|
 |
|
C2H6O
|
Saqura napisał(a): Nie tylko z człowiekiem zawarł Bóg wtedy przymierze, a z wszelkim ciałem na ziemi(każdą istota żyjącą) To prawda, wszak wszelkie ciało pochodziło już od Noego - z jego arki.
|
| Pn cze 10, 2024 8:17 |
|
 |
|
C2H6O
|
Jerzy_67 napisał(a): Masz powyżej całą treść przymierza. Proszę, wskaż obietnicę człowieka w tej treści przymierza...
W piśmie jest poprawnie przymierze nazwane, bo to było przymierze. Treść obietnicy człowieka masz przed oczami.
|
| Pn cze 10, 2024 8:19 |
|
 |
|
Jerzy_67
|
C2H6O napisał(a): Treść obietnicy człowieka masz przed oczami. Czyli co?! Zacytujesz? W Rdz 9,9-17 przemawia Bóg. Gdzie jest coś od człowieka w treści przymierza? Zacytuj.
|
| Pn cze 10, 2024 8:24 |
|
 |
|
Saqura
|
C2H6O napisał(a): To prawda, wszak wszelkie ciało pochodziło już od Noego - z jego arki. Czy arka naprawdę była jego, Noego? Jaka arką poszczyciłby się w czasie potopu Noe gdyby nie Bóg, kogo by uratował, ile ciał ludzi i zwierząt, ile z nich na prośbę Noego by do niej weszło?
|
| Pn cze 10, 2024 8:26 |
|
 |
|
Saqura
|
Jerzy_67 napisał(a): C2H6O napisał(a): Treść obietnicy człowieka masz przed oczami. Czyli co?! Zacytujesz? W Rdz 9,9-17 przemawia Bóg. Gdzie jest coś od człowieka w treści przymierza? Zacytuj. Krew.
|
| Pn cze 10, 2024 8:28 |
|
 |
|
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): [ Przecież od kołyski ludzie są do zła skłonni; Ty nie byłaś?... nie jesteś skłonna do zła?... to zło Bóg nazywa grzechem! Jestem zaskoczony powyższą tezą. Nigdy nie przyszła mi do głowy taka myśl. Jest ona tak absurdalna, że nie mogła przyjść do głowy. Otóż na podstawie obserwacji uważam, że ludzie od kołyski są dobrzy. Może jest w nich jakiś pierwiastek zła, który kiełkuje i z czasem wyrośnie. Przypomniały mi się słowa mojego syna, nie pamiętam ile miał lat, ale już mówił, aczkolwiek nieoprawnie, nieskładnie; otóż zapytany o ludzi powiedział, że wszyscy są dobrzy. Warunkiem koniecznym do zaistnienia zła, które Bóg nazywa grzechem, jest świadomość czynu, świadomość wyrządzania zła. Ludzie od kołyski, tj. ci którzy nie mają jeszcze rozeznania co jest złem, nie mogą grzeszyć. Konieczny jest rozum i rozeznanie. Najpierw człowiek musi osiągnąć pewien poziom rozwoju i wiedzy, aby móc popełnić grzech. To, że ludzie mają pokusy, nie znaczy, że są grzeszni. Jezus też był kuszony. Ale je odrzucał. Po to człowiek dojrzały ma rozum i wolną wolę, aby decydować o swoich czynach. Same pokusy nie są dowodem skłonności do zła. Dopiero świadome uleganie im jest złem. Ponadto uważam, że pomawianie kogoś o skłonności do zła jest raniące. Nie przeczę, że są tacy ludzie, ale oskarżanie mi się nie podoba.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
| Pn cze 10, 2024 8:42 |
|
|
|