Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
białogłowa
|
 Re: Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Fragment z zapisanych rozmów wewnętrznych Gabrieli Bossis z Jezusem.
"1211. - 1945 - 11 stycznia. Godzina święta. W domu przykrytym śniegiem. - Próbuję być tuż blisko Ciebie, moja Miłości. Ale to nie tak jak w kościele.
- "Nie jest tak, jak w kościele, ale to jednak Obecność Boga. To lampka oliwna twego życia. A jakaż to pociecha i dla Mnie i dla ciebie, kiedy wierzysz w to mocno. Gdybyś trwała przy kimś, kto nie zwraca na to uwagi, czy nie sprawiałoby ci to przykrości? Zwłaszcza jeżeli to miłość cię trzyma. Widzisz, Ja cały jestem Miłością, a kiedy się rani Mnie, rani się Miłość. A czy to nie jest najboleśniejsza rana? O, moi bliscy, nie bądźcie nigdy tacy."
_________________ Tylko Bogu chwała
|
N cze 30, 2024 13:34 |
|
|
|
 |
george45
|
Hmm, myślę, że przytaczając poniżej cytaty świętych dotyczące kobiet, nie urazę płci pięknej. Po prawdzie nie chce się wierzyć, że takie rzeczy wypowiadali święci o kobietach, ale z drugiej strony patrząc, w większości ich świadomość była kształtowana przez Biblię interpretowaną przez rodzaj męski. Oto kilka z nich: „Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80. Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych wiatrów.” (św. Tomasz z Akwinu)
„Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie.” (św. Augustyn 354-430 )
"Kobiety są błędem natury… z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu… są rodzajem kalekiego, chybionego, nieudanego mężczyzny… Pełnym urzeczywistnieniem rodzaju ludzkiego jest mężczyzna.” (św. Tomasz z Akwinu)
Jak tu wierzyć "błędowi natury", który rozmawiał z Jezusem, błąd to błąd, no chyba że święty się myli.
|
N cze 30, 2024 14:03 |
|
 |
Rabarbar
|
@george45 Cytuj: Jak tu wierzyć "błędowi natury", który rozmawiał z Jezusem, błąd to błąd, no chyba że święty się myli. Oczywiście, że święty się myli, bo ks. Piotr Lenartowisz SJ - jezuita, filozof przyrody, lekarz, wieloletni wykładowca akademicki (zmarł w 2012 r.), wskazał 7 dowodów wyższości kobiety nad mężczyzną  : 1. Cztery dowody biblijne - Z porządku stwarzania - Pan Bóg stwarzając świat materialny dokonywał swego dzieła etapami, od bezładnej i bezwładnej materii przechodząc stopniowo aż do coraz wyższych form stworzenia. To jest główna przesłanka dowodu. Reszta dowodu, aż do konkluzji jest oczywista. Mądrej głowie dość po słowie. - Z wymagań materiału - Aby stworzyć mężczyznę, Pan Bóg mógł się posłużyć materiałem stosunkowo prymitywnym, zwykłą gliną. Aby stworzyć kobietę, konieczny był materiał bardziej uszlachetniony. - Ze sposobu zachowania się w sytuacji wymagającej refleksji - W rozmowie z Szatanem Ewa wykazała się bystrością intelektu i wyraźnie zastanawiała się nad konsekwencjami swoich działań. Adam natomiast usłyszał od niej polecenie: "Zjedz to" i bez dyskusji zjadł. - Z wymiaru kary (a) To stworzenie, które ma więcej oleju w głowie, większą ponosi odpowiedzialność i cięższą otrzymuje karę. Ewa została podporządkowana Adamowi, co dla stworzenia inteligentnego jest oczywiście bardzo upokarzające. (b) Ta kara równocześnie dowodzi, że stan podporządkowania kobiety mężczyźnie jest przykrym skutkiem grzechu pierworodnego. Jak to było na początku, tego nie wiemy, choć sądząc po zachowaniu Adama (patrz dowód nr 3) można by się domyślać, że sprawy miały się zdecydowanie inaczej. 2. Dwa dowody filozoficzno-psychologiczne - Z wyglądu zewnetrznego - Człowiek zajmuje pozycję pośrednią pomiędzy zwierzętami a aniołami. Kto bardziej przypomina anioła: mężczyzna czy kobieta? Sądzę, że tu sprawa jest całkiem jasna. - Z intuicji - Św. Tomasz w "Sumie teologicznej" przyznaje, że kobiety mają intuicję bardziej rozwiniętą, a przez to bardziej przypominają (również i pod względem intelektualnym) aniołów. 3. Jeden dowód teologiczny - Z pokory Pana Jezusa - Pan Jezus, chcąc się maksymalnie uniżyć, przybrał postać mężczyzny.
|
N cze 30, 2024 15:14 |
|
|
|
 |
george45
|
No tak, ale czy taki księżulo, może konkurować ze świętymi wyniesionymi na ołtarze, po udowodnieni, że dokonali cudów, do których setki, jeśli nie miliony odmawiają litanie? Białogłowy taki argument księżulka chyba nie przekona. Święty to święty! PS No i wątek dotyczy ciekawych cytatów błogosławionych i świętych. Faktem jest, że można by podpiąć księdza pod mistyka 
|
N cze 30, 2024 15:34 |
|
 |
białogłowa
|
Cytuj: „Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie.” (św. Augustyn 354-430) Kłamstwo.Zobaczmy , co naprawdę napisał św. Augustyn: „I stworzył Bóg człowieka, na obraz Boży stworzył go, mężczyzną i niewiastą stworzył ich i błogosławił im.” Powiedziano tu, że na obraz Boży została stworzona natura ludzka dopełniająca się w płci obojej i wcale nie wyklucza się niewiasty z tego, co rozumie się przez obraz Boży."I chociaż z dalszych jego słów mogłoby wynikać inaczej: "Niewiasta wraz z mężem jest obrazem Boga w taki sposób, że cała natura ludzka stanowi jeden obraz. Natomiast jeśli się na niewiastę patrzy jako na pomoc dodaną mężczyźnie, która to funkcja jej jednej przypada, to w takim znaczeniu obrazem Boga nie jest. Natomiast w mężczyźnie, w tym, co jemu właściwe, obraz Boży jest tak doskonały i pełny, jak wtedy, gdy niewiasta jest uważana za jeden obraz z nim." ...to trzeba czytać wszystko, do końca i ze zrozumieniem: Obraz Boży tyczy się części umysłu/ducha człowieka, która skupia się na rozważaniu rzeczywistości duchowej i jest jasne, że dotyczy to zarówno kobiety jak i mężczyzny. "the image of God may remain on that side of the mind of man on which it cleaves to the beholding or the consulting of the eternal reasons of things; and this, it is clear, not men only, but also women have." Z "O Trójcy Świętej": https://www.monergism.com/thethreshold/ ... ustine.pdfFragmenty w j. polskim zaczerpnięte stąd: https://bazhum.muzhp.pl/media/files/Stu ... s75-89.pdf
|
Pn lip 01, 2024 9:59 |
|
|
|
 |
george45
|
Białogłowa, papież Honoriusz III (1216 — 1227) po przeczytaniu Twej wypowiedzi powiedział by tak: "Kobiety nie powinny przemawiać, gdyż noszą na wargach piętno Ewy, która przypieczętowała los mężczyzny." Odo z Cluny (X wiek) mówił w ten sposób o kobietach: "Obejmować kobietę to tak jak obejmować wór gnoju..." zakładam, że nawet by nie spojrzał na to, co ten "wór gnoju" napisał
A ja powiem, że obecnie, cokolwiek mężczyzna o was nie powie to staracie się go wytłumaczyć i przeprosić mówiąc żeście go do tego sprowokowały. Spowodowane jest to tym, że w większości z was, siedzi wpajane przez kościół poczucie niższości, nie tylko wobec Boga, ale i wobec każdego mężczyzny.
Przeżyj swe wypowiedzi, one po części na to wskazują.
|
Pn lip 01, 2024 12:10 |
|
 |
Rabarbar
|
@george45 Czy nie odczuwasz niesmaku po tym, co tu napisałeś? Ludzie głupoty piszą. A Ty, odwołując się do takich dawno zapomnianych głupot, stajesz się ich "roz-nosicielem".
|
Pn lip 01, 2024 13:50 |
|
 |
Angelka
|
george45 napisał(a): A ja powiem, że obecnie, cokolwiek mężczyzna o was nie powie to staracie się go wytłumaczyć i przeprosić mówiąc żeście go do tego sprowokowały. Spowodowane jest to tym, że w większości z was, siedzi wpajane przez kościół poczucie niższości, nie tylko wobec Boga, ale i wobec każdego mężczyzny.
W ogóle się nie znasz na kobietach, to nie Kościół tylko biologia 
|
Pn lip 01, 2024 16:04 |
|
 |
george45
|
Rabarbar napisał(a): @george45 Czy nie odczuwasz niesmaku po tym, co tu napisałeś? Ludzie głupoty piszą. A Ty, odwołując się do takich dawno zapomnianych głupot, stajesz się ich "roz-nosicielem". Tematem jest: Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków. Gdyby temat brzmiał: Mądre i ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków, mógłbym rozważyć Twą uwagę.
|
Pn lip 01, 2024 17:08 |
|
 |
george45
|
Angelka napisał(a): george45 napisał(a): A ja powiem, że obecnie, cokolwiek mężczyzna o was nie powie to staracie się go wytłumaczyć i przeprosić mówiąc żeście go do tego sprowokowały. Spowodowane jest to tym, że w większości z was, siedzi wpajane przez kościół poczucie niższości, nie tylko wobec Boga, ale i wobec każdego mężczyzny.
W ogóle się nie znasz na kobietach, to nie Kościół tylko biologia  Tę biologię też łykacie, jak pelikan rybkę  Nawiązując do tematu, tak na wszelki wypadek uważaj gdzie nocujesz. "Księża, którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą zostać ukarani. Kobiety natomiast mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice." (2. Synod w Toledo) Jeśli chodzi o mnie, to księdzem nie jestem, ale podniety i handel nie są mi obce. 
|
Pn lip 01, 2024 18:01 |
|
 |
białogłowa
|
"Nie myśl o innych w kategorii ich relacji wobec ciebie. Czy wzajemnej relacji opartej na oczekiwaniach, doznaniach emocjonalnych, powinnościach. I nie oceniaj. Staraj się zrozumieć i wesprzeć, by coraz bardziej stawali się wolni wobec ludzi /także wobec ciebie/ i wobec świata, i coraz bardziej znajdowali radość we Mnie. Tą radość, która nie jest zagrożona niczym i której nic nie jest w stanie zniszczyć."
Słowa Jezusa do Alicji Lenczewskiej z "Kochaj i wynagradzaj" A. Lenczewska Wyd. JP2
|
So lip 06, 2024 10:23 |
|
 |
Swołocz
|
Bardzo mi się podoba ten cytat. Nie tylko dlatego, że rzeczywiście jest to kierunek ku uwolnieniu człowieka, a poza tym - zgadza się z przesłaniem Jezusa z ewangelii - ale także dlatego, że przypomina mi pewną rzeczywistość z innej religii.
Jestem sympatykiem buddyzmu i tam właśnie naucza się, że jeżeli zrealizujesz ostateczny cel nauk (buddyzm północny - mahajana, wadżrajana), tzn. rozpoznasz naturę umysłu (ostateczną rzeczywistość), to stajesz się niezależny od rozmaitych pułapek emocjonalnych w relacjach międzyludzkich, jak oczekiwania, wrażliwość na pochwałę czy naganę itp. Jesteś od tego momentu szczęśliwy permanentnie.
|
So lip 06, 2024 11:10 |
|
 |
Jerzy_67
|
Swołocz napisał(a): Jestem sympatykiem buddyzmu Pisałeś już o tym? - wydaje mi się, że nie; to by mi wyjaśniało to Twoje negatywne do chrześcijaństwa nastawienie... aha!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So lip 06, 2024 12:11 |
|
 |
białogłowa
|
Swołocz,
Część prawdy to jeszcze nie Prawda. Dlatego tu właśnie zachodzi jedna z zasadniczych różnic, w buddyzmie w centrum jest "ja", w chrześcijaństwie - Bóg.
|
So lip 06, 2024 12:25 |
|
 |
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): Swołocz,
Część prawdy to jeszcze nie Prawda. Dlatego tu właśnie zachodzi jedna z zasadniczych różnic, w buddyzmie w centrum jest "ja", w chrześcijaństwie - Bóg. Ta różnica jest tak zasadnicza, że wprost nie do opisania!!
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
So lip 06, 2024 12:45 |
|
|
|