Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Pytania do Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytania do Boga
Rabarbar napisał(a):
Nie zamierzałem zastępować Boga. Pytaj Go i szukaj odpowiedzi.
Chciałem jedynie pokazać, że większość odpowiedzi, tu być może niedoskonałych, bo powinien je odkrywać ten, który stawia pytanie - znajduje się w Biblii.

Odpowiedzi nie przychodzą w sposób spektakularny. Nie przynosi ich skrzydlaty wysłannik w zalakowanej kopercie, ani w przekazie ustnym. Wytrwała modlitwa, wiara, miłość, czytanie Pisma prowadzą do uzyskiwania odpowiedzi. Ale większość tych zagadnień wcale nie przybliża do zbawienia. Celem jest niebo, a drogą wypełnianie woli Boga. Do tego zbędne jest zadawanie pytań. Gdyby odpowiedzi na nie miały decydujące znaczenie, to nie byłyby owiane tajemnicą. Uważam, że Bóg objawił to, co chciał objawić. A resztę uznał za niepotrzebną do zbawienia.

Cz lip 04, 2024 17:16

Angelka napisał(a):
Nieszczęście najczęściej spowodowane jest jakimiś pragnieniami czy oczekiwaniami, coś byśmy chcieli żeby było takie, a jest inne, albo nie otrzymujemy tego czego pragniemy. Gdy się tych pragnień i oczekiwań wyzbywasz, to poczucie nieszczęścia się minimalizuje, przyjmujesz swoją codzienność taką jaka jest.

To ciekawe, ale czy to nie właśnie Jezus namawia nas do tego, abyśmy prosili Ojca o realizację naszych pragnień i oczekiwań? Zakładam, że dobrze znasz jego pełne optymizmu zapewnienia, że Ojciec wysłuchuje naszych modlitw.
Rabarbar napisał(a):
Cytuj:
Ad. 2 Jeżeli Jezus tak sławił swojego Ojca, a on dopuścił do takiego położenia Jezusa (jego męka i śmierć), to nie warto wierzyć w takiego Ojca i na nim polegać czy ufać.

Dlaczego zatrzymujesz się ma męce i śmierci Jezusa, a nie uwzględniasz Jego Zmartwychwstania, królowania w niebie, ukształtowania sobie Oblubienicy (Kościoła jaki stanowią wierzący w Niego) i spędzenia wieczności z tymi, którzy Go kochają? Ewangelie mówią (J. 10,17-18), że męka i śmierć była wyborem również Jezusa. Ponownie słuchasz głosu ateistów.
Zatrzymuję się, bo w te dalsze rzeczy nie wierzę. Nie mam żadnych powodów, by wierzyć w zmartwychwstanie albo w królowanie Jezusa w niebie.
Co do ateistów. Możliwe jest, że raczej stają się oni ateistami po gruntownym zbadaniu Nowego Testamentu.
Cytuj:
Sprawdzanie w Biblii Starego Testamentu, czy Paweł mówił prawdę o Mesjaszu jest czymś, do czego Biblia Cię zachęca. Stary Testament nie napisał Paweł, albo inni uczniowie Jezusa, ale żydowscy autorzy żyjący setki lat przez Jezusem. Jeśli więc to, co twierdzi Paweł (że wg Pism Mesjasz musiał cierpieć i zmartwychwstać) jest prawdą, to masz dowód na to, że Bóg-Ojciec nie uczynił niczego wbrew Bogu-Synowi.

Teksty Starego Testamentu nie są dla mnie źródłem poznania prawdy.

Cz lip 04, 2024 18:58

Moje pytania w oparciu o poniższe zapisy biblijne to:
27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę.
1. W czym dokładnie człowiek jest podobny Bogu? Czy tylko w wyglądzie, czy posiada może jeszcze jakieś umiejętności podobne Bogu, które z nieznanych przyczyn aktywują się u niektórych ludzi?

28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: «Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi».
15 Pan Bóg wziął zatem człowieka i umieścił go w ogrodzie Eden, aby uprawiał go i doglądał. 16 A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: «Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; 17 ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz».

Co się rozmnaża to i umiera.
2. Czemu naprawdę człowiek nie mógł poznać dobra i zła?

27 Jeżeli jaki mężczyzna albo jaka kobieta będą wywoływać duchy albo wróżyć, będą ukarani śmiercią. Kamieniami zabijecie ich. Sami ściągnęli śmierć na siebie».
3. Dlaczego kontakty z duchami i wróżenie przyszłości zostało zakazane? Co takiego jest w informacjach od zmarłych czy wiedzy o przyszłości, że człowiek nie może ich poznać?

Cz lip 04, 2024 19:22

C2H6O napisał(a):
1. W czym dokładnie człowiek jest podobny Bogu? Czy tylko w wyglądzie, czy posiada może jeszcze jakieś umiejętności podobne Bogu, które z nieznanych przyczyn aktywują się u niektórych ludzi?

Kolejne kpiny. Czy normalny człowiek może dopatrywać podobieństwa w wyglądzie? Niemożliwe. Nikt, poza kilkuletnim dzieckiem nie wpadnie na taki pomysł. Zatem kpina.
Kolejna to poznawanie dobra i zła. Każdy wie, że nie w tym rzecz. Ale dla kpiarzy, to i owszem.

Cz lip 04, 2024 21:19

Idący napisał(a):
C2H6O napisał(a):

Kolejne kpiny. Czy normalny człowiek może dopatrywać podobieństwa w wyglądzie? Niemożliwe. Nikt, poza kilkuletnim dzieckiem nie wpadnie na taki pomysł. Zatem kpina.
Kolejna to poznawanie dobra i zła. Każdy wie, że nie w tym rzecz. Ale dla kpiarzy, to i owszem.

Ot i odezwał się bliźni, ponownie. Tak miłuje, że aż mnie słabo się robi.
Na obraz to na obraz. Właśnie że w wyglądzie się nie dopatruje ale żeby to odkryć to trzeba byłoby pomyśleć choć troszkę.
Ta Twoja "nie w tym rzecz" po odjęciu tego co oczywiste prowadzi właśnie do tego o co pytam.
Daj se może sianka z moją skromną osobą bo niezdrowo tak się nakręcać :razz:

Cz lip 04, 2024 22:16

Swołocz napisał(a):
To ciekawe, ale czy to nie właśnie Jezus namawia nas do tego, abyśmy prosili Ojca o realizację naszych pragnień i oczekiwań? Zakładam, że dobrze znasz jego pełne optymizmu zapewnienia, że Ojciec wysłuchuje naszych modlitw.

Nie opieram się na Biblii w tej wypowiedzi, a bardziej na doświadczeniach mistyków z różnych kultur, ale też swoim osobistym doświadczeniu, bo widzę jak wraz z wiekiem, uświadamianiem sobie różnych tematów i osiąganiem większej wolności wewnętrznej, coś co wcześniej było dla mnie zniewalającym cierpieniem, przestało nim być. To może dotyczyć różnych aspektów życia, mogą to być pragnienia związane z relacjami damsko-męskimi, z materializmem, z przesadnym skupianiem się na wyglądzie, szukaniem różnych wrażeń i ekscytacji, różne tematy można tu wymieniać. Może to dotyczyć też tego, że nie akceptuje się swojej sytuacji, chce się coś na siłę zmieniać, nawet jeśli nie zawsze jest taka możliwość.

Czytałam na jakiejś stronie taką historię Anthonego De Mello, gdzie poznał bardzo schorowanego rikszarza, który całymi dniami pracował, żeby utrzymać rodzinę, bo byli w bardzo trudnym położeniu finansowym (wiadomo jak jest w Indiach) i pomimo tej sytuacji, facet był cały czas szczęśliwy, nawet z tą swoją chorobą nie miał problemu. De Mello uświadomił sobie, że ma do czynienia z uduchowionym mistykiem i to właśnie ta rozwinięta świadomość duchowa powodowała, że ten rikszarz w ogóle się nie załamywał swoją sytuacją, nie miał żadnego poczucia nieszczęścia, tylko po prostu żył i starał się jak najlepiej robić to co do niego należy. Jest wiele przykładów takich ludzi, których nawet silne cierpienie fizyczne i różne niedogodności życia, nie doprowadzały do poczucia nieszczęścia, potrafili akceptować i znosić dzielnie swoją sytuację.

Pt lip 05, 2024 3:43

Idący napisał(a):
Celem jest niebo, a drogą wypełnianie woli Boga. Do tego zbędne jest zadawanie pytań.

Poznawanie jest naszym życiem wiecznym, czyż nie? Bóg chce relacji z człowiekiem, a także tej pomiędzy ludźmi...do uprawy Edenu pomocna okazała się jedynie Ewa :roll:
Negujesz pytania Hioba, Mojżesza i wielu innych, które zadawali Bogu? Czy Jezus i Bóg nie zadawali pytań, chociaż ich przymiot to wszechwiedza? Czy Maria, matka Pana, nie pytała?
Wielu z nich znało Pismo, a jednak pytali...
Czy pytanie o Boga lub do Boga może być nazwane kpiną? Pamiętasz przyjaciół Hioba??

Pt lip 05, 2024 7:20

Zaznaczam, że to ja odpowiadam, nie Bóg. : )

Saqura napisał(a):
1. Boże Sprawiedliwy i Miłosierny, jak długo jeszcze będzie istniał obecny świat poddany marności?

Miliony ludzi znajdują w nim sens i przyjemność. Dlaczego ich tego pozbawiać?

Saqura napisał(a):
2. Alfo i Omego, czy wytrwam(oczywiście z Twoją pomocą) do końca by być częścią chwały Twego Syna(jedynie Ty znasz zapis Księgi Baranka)?

Tu pasuje ulubiona odpowiedź Aslana: moja córko, czy musisz to wiedzieć? Innymi słowy: jeśli Ci odpowiem konkretniej, czy na pewno wytrwasz?

Saqura napisał(a):
3. Jak wygląda, czym jest światłość niedostępna którą zamieszkujesz?

Jest fajna. : ) I niewątpliwie jest w niej miejsce na noc; noc też jest fajna. : )

Zapytuję:

1. Boże, skoro jesteś, dlaczego robisz wszystko, żeby wyglądało, że Ciebie nie ma? Dlaczego się separujesz od ludzi, pozwalając im wymyślać za Ciebie najdziksze usprawiedliwienia dla tej separacji? Czy Ty się nas boisz?
2. Boże, skoro jesteś miłościa, dlaczego znalazłeś upodobanie akurat w świecie, w którym trwanie jednych opiera się na krzywdzie innych? Dlaczego jest to świat Wielkiego Pożerania, bo nie czarujmy się, że przed upadkiem Adama i Ewy sprawy wyglądały inaczej?
3. Boże, skoro jesteś Duchem prowadzącym swoich ludzi przez stulecia, dlaczego pozwoliłeś, żeby oni w Twoim imieniu bredzili niestworzone głupoty o Twoim Dziele, Twojej stwórczej robocie? Gwiazda Betlejemska jako odblask Twojej chwały prześwitującej przez wody nadniebnego oceanu? Serio?

Pt lip 05, 2024 7:29

Saqura napisał(a):
Poznawanie jest naszym życiem wiecznym, czyż nie?
Rzeczywiściie, nie.

Saqura napisał(a):
Bóg chce relacji z człowiekiem, a także tej pomiędzy ludźmi...
Istptnie tak, ale jak się to ma do zadawania prowokacyjnych pytań?

Saqura napisał(a):
...do uprawy Edenu pomocna okazała się jedynie Ewa
???????????????

Saqura napisał(a):
Negujesz pytania Hioba, Mojżesza i wielu innych, które zadawali Bogu?
Co znaczy "negujesz" w tym kontekście?
Podaj te pytania, to zastanowię się. Ale po jednym, aby nie robić mętliku.

Saqura napisał(a):
Czy Maria, matka Pana, nie pytała?
Zadawała, konkretne, sensowne. Ale jeśli znasz jakieś Jaj głupie pytania, to podaj.

Saqura napisał(a):
Wielu z nich znało Pismo, a jednak pytali...
Bo pytania mogą być konstruktywne. Mogą dotyczyć czegoś ważnego. Mogą wskazywać drogę. Ale bywają też destruktywne.
Gdy dwulatek spyta o wygląd Boga, to jest to pytaniem zadanym z ciekawości. Gdy czyni to osoba dorosła, to jest to przejawem głupoty albo złej woli. Bo trudno przyjąć, że osoba dorosła ma umysł na poziomie kilkuletniego dziecka. Choć nie wykluczam takich przypadków.

Saqura napisał(a):
Czy pytanie o Boga lub do Boga może być nazwane kpiną?

Wklejam dobrą odpopwiedź na to pytanie. Wprawdzie padła w odniesieniu do czegoś innego, ale i tutaj pasuje.
Arrogance napisał(a):
Tu pasuje ulubiona odpowiedź Aslana: moja córko, czy musisz to wiedzieć? Innymi słowy: jeśli Ci odpowiem konkretniej, czy na pewno wytrwasz?

A przy okazji nieco prywaty, a na dodatek in personam. Arrogance, witam Cię serdecznie.

Pt lip 05, 2024 7:52

Swołocz napisał(a):
Nie mam żadnych powodów, by wierzyć w zmartwychwstanie
Ugrupowanie saduceuszy przeszło do historii... Nie ma sensu ich naśladować (w tym, że oni negowali zmartwychwstanie)...
[czy moje odpowiedzi na Twoje pytania czytałeś?]

C2H6O - zadajesz pytania, więc krótko Ci odpowiem (możesz też takie pytania zadawać SI - naprawdę uzyskasz odpowiedzi warte rozważenia; ale tu napiszę bez jej pomocy).
C2H6O napisał(a):
27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę.

Co do wyglądu, to nie wiem, ale też nie wykluczam, że "coś w tym jest", skoro biblijne teksty nadają Bogu cechy osobowe też pod kątem wyglądu (antropomorfizacja? Tak, ale myślę, że mająca rację bytu, skoro Bóg tego nie zakazał, aby np. pisać o Jego ramieniu... Jednak nie będę dogmatyczny: poczekam na finał planu zbawienia, gdy wszystko się stanie wiadomym; Ty też miej tę cierpliwość, bo docześnie nie dostaniesz odpowiedzi na każde pytanie).

Podobieństwo do Boga to głównie - tak myślę - sprawa naszej sfery duchowej: zdolność do kochania i innych wyższych uczuć; naszych możliwości: zdolność tworzenia, panowania nad przyrodą; podobieństwo do Boga zawiera w sobie to, co dobre w nas i możliwe, by przez nas dobrem było dla innych - bo Bóg jest dobry...

C2H6O napisał(a):
28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: «Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi».
15 Pan Bóg wziął zatem człowieka i umieścił go w ogrodzie Eden, aby uprawiał go i doglądał. 16 A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: «Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania; 17 ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz».
Co się rozmnaża to i umiera.
Nie było planem to, aby co się rozmnożyło, to umrzeć musiało! Śmierć to skutek ludzkiego grzechu, a nie odgórnej woli Stwórcy!
Kwestia poznania dobra i zła... - no cóż, oni dobro w Edenie już znali, ale ochrona przed poznanie zła to wg mnie słuszna droga, bo zło jest przeciwieństwem dobra, więc po co osłabiać moc dobra poprzez moc zła?!...
Ten zakaz spożywania z drzewa poznania dobra i zła był korzystny dla ludzi (jego nazwa zawiera w sobie słowo: "dobro", ale myślę, że to nie znaczy, że dobro było niepoznawalne, bo Bóg jest dobry; może tu chodziło o kwestię taką, aby ludzie samowolnie nie definiowali, co jest dobre, a co złe?... Tak, ku temu się skłaniam, że w tym jest sedno tematu z tym drzewem).

C2H6O napisał(a):
27 Jeżeli jaki mężczyzna albo jaka kobieta będą wywoływać duchy albo wróżyć, będą ukarani śmiercią. Kamieniami zabijecie ich. Sami ściągnęli śmierć na siebie».
3. Dlaczego kontakty z duchami i wróżenie przyszłości zostało zakazane? Co takiego jest w informacjach od zmarłych czy wiedzy o przyszłości, że człowiek nie może ich poznać?

Łatwo mi na to pyt. odpowiedzieć, bo nie wierzę w natychmiastowe życie zaraz po śmierci, zatem próby robienia tego, co tu jest zakazane przez Boga, są wystawianiem się na kontakt z mocami demonicznymi: wrogimi Bogu i ludziom!!
Spirytyści, okultyści, nekromanci nie mogą skontaktować się z nikim ze zmarłych ludzi, bo oni są (do dnia ostatecznego) martwi i nie reagują na żadne bodźce, niczego nie powiedzą! Zatem ich kontakty to tylko z demonami się mogą odbywać, które mogą przybierać postać zmarłych osób i przekazywać coś rzekomo od nich, ale to nie jest prawda!
Zakaz ten jest dla naszego dobra dany przez Boga!

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt lip 05, 2024 8:03

Saqura napisał(a):
Idący napisał(a):
Celem jest niebo, a drogą wypełnianie woli Boga. Do tego zbędne jest zadawanie pytań.

Poznawanie jest naszym życiem wiecznym, czyż nie?

Poznawanie jest naszą karą, czyż nie?
Chcieliście poznawania, oto je macie:
16 Do niewiasty powiedział: «Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności, w bólu będziesz rodziła dzieci, ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą».
17 Do mężczyzny zaś [Bóg] rzekł: «Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść - przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie po wszystkie dni twego życia.
18 Cierń i oset będzie ci ona rodziła, a przecież pokarmem twym są płody roli.
19 W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi,
z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz!»4
20 Mężczyzna dał swej żonie imię Ewa5, bo ona stała się matką wszystkich żyjących.
21 Pan Bóg sporządził dla mężczyzny i dla jego żony odzienie ze skór i przyodział ich.
22 Po czym Pan Bóg rzekł: «Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki». 23 Dlatego Pan Bóg wydalił go z ogrodu Eden, aby uprawiał tę ziemię, z której został wzięty.

Pt lip 05, 2024 8:04

C2H6O napisał(a):
NIE! Nie rób tego! - nie wciskaj do biblijnego tekstu czegoś, czego tam nie ma...
A nie ma tam absolutnego zakazu poznawania; jest zakaz poznawania w oderwaniu od Boga i Jego woli. Czujesz różnicę?...

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt lip 05, 2024 8:13

Jerzy_67 napisał(a):
C2H6O napisał(a):
NIE! Nie rób tego! - nie wciskaj do biblijnego tekstu czegoś, czego tam nie ma...
A nie ma tam absolutnego zakazu poznawania; jest zakaz poznawania w oderwaniu od Boga i Jego woli. Czujesz różnicę?...

A czy Ty czujesz po co zostałeś stworzony i czym miałeś być w Edenie?
Polecam więcej pokory.
Albo powtarzasz w modlitwie świadomie: "Bądź wola Twoja" albo tylko powtarzasz :razz:

Pt lip 05, 2024 8:25

Jerzy_67 napisał(a):

A nawet wręcz przeciwnie. W słowach czyńcie ją sobie poddaną jest nakaz poznawania.

Pt lip 05, 2024 8:28

Idący napisał(a):
Rzeczywiściie, nie.

"A na tym polega życie wieczne, aby poznawali Ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz Tego, którego posłałeś: Jezusa Chrystusa” (J 17,3)"- ze strony Ks.Grzegorza Mączka(Wytrwałość w poznawaniu)(Profeto)
Idący napisał(a):
Istptnie tak, ale jak się to ma do zadawania prowokacyjnych pytań?

Cierpliwość, zwłaszcza do szukających.
Idący napisał(a):
Podaj te pytania, to zastanowię się. Ale po jednym, aby nie robić mętliku.

"Po co się daje życie strapionym, istnienie złamanym na duchu, co śmierci szukają na próżno?"Hi.3.20
Idący napisał(a):
Zadawała, konkretne, sensowne. Ale jeśli znasz jakieś Jaj głupie pytania, to podaj.

A to Ty decydujesz które to głupie, a które sensowne?
Idący napisał(a):
Bo pytania mogą być konstruktywne. Mogą dotyczyć czegoś ważnego. Mogą wskazywać drogę. Ale bywają też destruktywne.

Pomagać albo gorszyć, jak myślisz co wywołuje takie podejście jak Twoje? To może już lepiej i mądrzej jest milczeć?
Idący napisał(a):
Wklejam dobrą odpopwiedź na to pytanie. Wprawdzie padła w odniesieniu do czegoś innego, ale i tutaj pasuje.

Nie muszę znać na nie odpowiedzi, lecz zapytać mi wolno, prawda? Konkretnie te trzy mnie zajmują, a odpowiedź na nie zna jedynie Bóg. I tyle.

Pt lip 05, 2024 9:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona