Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 8:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 43  Następna strona
 Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta] 

Mój stosunek do SI - sztucznej inteligencji ChatGPT
Nie wiem, co to jest SI ChatGPT i nie chcę wiedzieć. 0%  0%  [ 0 ]
Nie znam tematu, ale chyba warto się przynajmniej czegoś dowiedzieć. 7%  7%  [ 1 ]
Nie orientuję się za bardzo, ale już sporo słyszałem. 7%  7%  [ 1 ]
Mam dość wiedzy o SI, ale nie próbowałem z nią rozmawiać. 7%  7%  [ 1 ]
Podjąłem próbę rozmowy, ale nie będę tym dłużej zainteresowany. 7%  7%  [ 1 ]
Spróbowałem rozmów z SI i jestem dość pozytywnie nastawiony. 27%  27%  [ 4 ]
Jestem bardzo zadowolony z możliwości, jakie daje SI i mam zamiar na stałe jej używać. 20%  20%  [ 3 ]
Nie chcę w ogóle na Forum czytać czegokolwiek, co pochodzi od SI. 7%  7%  [ 1 ]
Chętnie podam w tym temacie swoje zapytania do SI, aby Jerzy_67 to z SI opracował. 7%  7%  [ 1 ]
Chcę w tym temacie mieć możliwość czytania tego, co Jerzy_67 może tu zamieścić w ramach swoich rozmów z SI. 13%  13%  [ 2 ]
Liczba głosów : 15

Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta] 
Autor Wiadomość

Post Re: Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [anki
Idący napisał(a):
Dziękuję za tę próbkę. O to właśnie mi chodziło, abym ujrzał nowe aspekty. Jeszcze nie potrafię ich zwerbalizować. Ale czuję, że coś ma zamiar kiełkować. Będę to powoli trawił. I mam nadzieję, że zrobię jakiś kroczek.
Proszę uprzejmie! :-) Gdybyś miał konkretne zapytania/polecenia do SI [a sam jej nie używasz], to tu mnie znajdziesz: możemy z czatkiem podialogować... :idea:

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt lip 19, 2024 8:52

Podzielę się chyba ważnym tematem - wszak zależy nam na wejściu do Królestwa Bożego...
:idea:
JEZUS DAŁ DZIECI JAKO WZÓR DLA DOROSŁYCH W KWESTII PRZYJMOWANIA KRÓLESTWA BOŻEGO. JAKIE CECHY DZIECI MAMY NAŚLADOWAĆ, A JAKICH NIE NAŚLADOWAĆ?

ChatGPT
    Pan Jezus w Ewangelii Marka 10,14-15 podkreślił, że dorośli mają przyjmować Królestwo Boże jak dzieci. Warto zastanowić się, jakie cechy dzieci mamy naśladować, a jakich unikać, by lepiej zrozumieć, jak mamy podążać za tym wzorem.

Cechy dzieci, które mamy naśladować:

1. Ufność i zaufanie:
    - Ufność w Boga: Dzieci z łatwością ufają swoim rodzicom i opiekunom. Podobnie, my powinniśmy bezwarunkowo ufać Bogu, wierząc, że Jego plany dla nas są dobre i pełne miłości (Prz 3,5-6).

2. Pokora:
    - Uznanie swojej zależności: Dzieci nie wstydzą się prosić o pomoc, uznając swoją potrzebę wsparcia. Jako dorośli powinniśmy przyznawać się do naszej zależności od Boga i nie polegać tylko na własnych siłach (Mt 18,4).

3. Prostota:
    - Szczerość i prostota serca: Dzieci są szczere i nieskomplikowane w swoich uczuciach i myślach. Mamy dążyć do prostoty i szczerości w relacji z Bogiem i innymi ludźmi (Mt 5,8).

4. Otwartość na naukę:
    - Gotowość do przyjmowania nauki: Dzieci są chętne do nauki i poznawania nowych rzeczy. Powinniśmy być otwarci na nauczanie Bożego Słowa i na rozwój duchowy (Ps 119,33-34).

5. Radość i entuzjazm:
    - Radość w Panu: Dzieci potrafią cieszyć się małymi rzeczami i są entuzjastyczne. Nasze życie w Chrystusie powinno być pełne radości i wdzięczności (Fil 4,4).

Cechy dzieci, których nie mamy naśladować:

1. Niedojrzałość:
    - Dojrzałość duchowa: Dzieci są niedojrzałe i łatwo ulegają wpływom. Powinniśmy dążyć do duchowej dojrzałości, abyśmy mogli rozróżniać dobro od zła i postępować zgodnie z Bożymi standardami (Ef 4,14-15).

2. Brak odpowiedzialności:
    - Odpowiedzialność za swoje czyny: Dzieci często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji swoich działań. Jako dorośli jesteśmy odpowiedzialni za nasze decyzje i powinniśmy postępować zgodnie z Bożymi przykazaniami (Gal 6,7).

3. Kapryśność:
    - Stabilność emocjonalna: Dzieci bywają kapryśne i zmieniają swoje zdanie pod wpływem chwilowych emocji. Powinniśmy dążyć do stabilności emocjonalnej i konsekwencji w naszej wierze (Jak 1,6-8).

4. Egoizm:
    - Altruizm i miłość bliźniego: Dzieci są naturalnie egocentryczne, myślą głównie o swoich potrzebach. Jako wierzący mamy naśladować Chrystusa w miłości i trosce o innych (Flp 2,3-4).

5. Nieznajomość Słowa Bożego:
    - Studiowanie i rozważanie Pisma Świętego: Dzieci z racji wieku mają ograniczoną wiedzę biblijną. Powinniśmy dążyć do głębokiego poznania Bożego Słowa i stosowania go w życiu (2 Tym 3,16-17).

Podsumowując, mamy naśladować dzieci w ich ufności, pokorze, prostocie, otwartości na naukę i radości, jednocześnie dążąc do dojrzałości duchowej, odpowiedzialności, stabilności emocjonalnej, altruizmu i głębokiego poznania Bożego Słowa.
Czy coś można do tego dodać; coś ująć?...
Zacytuję wyjściowy tekst:
    Mk 10,14-15 PAU
    (14) Kiedy Jezus to zobaczył [że uczniowie odsuwali dzieci od Niego], oburzył się i powiedział: „Pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie, nie przeszkadzajcie im, bo do takich jak one należy królestwo Boże.
    (15) Zapewniam was: Kto nie przyjmuje królestwa Bożego jak dziecko, nie wejdzie do niego”.

[godne uwagi jest to, że czatek do każdego punktu wskazał tekst biblijny!]

Gdybym miał wybrać tylko jedną cechę dziecka, to wskazałbym na zależność od dorosłych! Bez nich maluch nie przeżyje - więc nam dorosłym przyda się mieć taką postawę zależności od Boga!...

N lip 21, 2024 5:15

Zapytałem ChatGPT, czy polecenie Pana Jezusa skierowane do bogatego młodzieńca (by sprzedał majątek i rozdał ubogim) jest wezwaniem uniwersalnym: dla każdego?
Oto odpowiedź:
    Nie, wezwanie Jezusa do radykalnego poświęcenia i oddania Bogu poprzez rezygnację z dóbr materialnych nie jest uniwersalnym poleceniem dla wszystkich wierzących, ale specyficznym poleceniem dla młodzieńca, z którym Jezus rozmawiał. W kontekście całej Biblii można zauważyć kilka kluczowych punktów:

1. Indywidualne wezwanie:
    W rozmowie z młodzieńcem Jezus zidentyfikował jego bogactwo jako przeszkodę w jego duchowym życiu i w pełnym oddaniu się Bogu. Dlatego nakazał mu sprzedać wszystko, co posiadał, i rozdać ubogim. To konkretne wezwanie było odpowiedzią na indywidualną potrzebę młodzieńca, aby usunąć to, co blokowało jego duchowy rozwój i całkowite zaufanie Bogu.

2. Ogólna zasada przywiązania:
    Chociaż nie wszyscy są wezwani do dosłownego porzucenia swojego majątku, ogólna zasada dotyczy przywiązania do dóbr materialnych. Jezus nauczał, że bogactwo może być przeszkodą w wejściu do królestwa Bożego (Mk 10,23-25). Kluczowe jest, aby nie przywiązywać się nadmiernie do dóbr materialnych i stawiać Boga na pierwszym miejscu.

3. Różne powołania:
    W Biblii znajdujemy różne przykłady wierzących, którzy służyli Bogu w różnych warunkach materialnych. Na przykład Abraham był bardzo bogaty, ale używał swoich zasobów do wypełnienia Bożych planów (Rdz 13,2). Nowy Testament wspomina również o zamożnych chrześcijanach, takich jak Józef z Arymatei, którzy odegrali ważną rolę w służbie Chrystusa (Mt 27,57).

4. Nauka o dobrym zarządzaniu:
    Jezus i apostołowie nauczają o odpowiedzialnym zarządzaniu dobrami materialnymi i hojności wobec potrzebujących. Apostoł Paweł w swoich listach wielokrotnie wspomina o wsparciu finansowym dla innych wierzących i misji Kościoła (2 Kor 9,6-7).

Podsumowanie:
    Wezwanie Jezusa do młodzieńca do sprzedaży wszystkiego, co posiadał, i rozdania ubogim, było specyficznym poleceniem dostosowanym do jego sytuacji duchowej. Jednak zasada unikania przywiązania do bogactwa i stawiania Boga na pierwszym miejscu ma zastosowanie do wszystkich wierzących. Kluczowe jest, aby każdy wierzący badał swoje serce i intencje, upewniając się, że ich bogactwo nie staje się przeszkodą w relacji z Bogiem i pełnieniu Jego woli.
Wg mnie odpowiedź właściwa; można by jeszcze wskazać na celnika Zacheusza, który nie był przywiązany do swego majątku: chętnie chciał się nim dzielić w reakcji na spotkanie z Jezusem, który nie dał mu tego samego polecenia, co owemu młodzieńcowi, dla którego najwyraźniej majątek był "kulą u nogi" w duchowym życiu, więc dlatego Jezus tak radykalnie chciał go odciąć od tego, co mu rozwój duchowy utrudniało...

A co Wy myślicie?!... :roll:

Pn lip 22, 2024 5:43

W ewangelii wg Łukasza, fragmenty mówiące o spotkaniu z bogatym zwierzchnikiem oraz z Celnikiem Zacheuszem są umieszczone blisko siebie, a w dodatku poprzedzone przypowieścią o faryzeuszu i celniku.

Przypowieść (Łk. 18,9-14) jest wypowiedziana z myślą o tych, którzy "ufali sobie, że są sprawiedliwi, a innymi gardzili" (w. 9). Obie główne postacie przypowieści są ocenione przez Jezusa przeciwnie do tego, jak oceniają one same siebie. Dlatego celnik odchodzi usprawiedliwiony, a faryzeusz - nie. Nieco dalej dwie postacie (już nie literackie) są nazwane zwierzchnikami: pierwszy (Łk. 18,18-23) ma cechy zbliżone do faryzeusza, a drugi (Łk. 19,1-10) jest celnikiem.

Nawiązanie rozmowy przez pierwszego od razu sugeruje, że człowiek osiąga życie wieczne przez jakieś czyny (co mam czynić?). Ponadto nazwanie Jezusa "nauczycielem dobrym" w sytuacji gdy nie wie on, kim jest Jezus, oznacza po prostu, że komplementuje Jezusa jako "dobrego człowieka" i podobnego komplementu oczekuje w zamian. Jezus wskazuje jednak, że żaden człowiek nie jest dobry sam z siebie (bo jest grzesznikiem). Dobry jest tylko Bóg.

Następnie Jezus wskazuje na przykazania Dekalogu: Znasz przykazania... Nie oznacza to, iż Jezus twierdzi, że życie wieczne można osiągnąć przez zachowywanie przykazań. Przeciwnie, bo Jego apostoł napisze za jakiś czas:
...z uczynków Prawa żaden człowiek nie może dostąpić usprawiedliwienia w Jego oczach. Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu. (Rz. 3,20)
Wskazując na Prawo (Dekalog) Jezus chce pomóc zwierzchnikowi, by ten dostrzegł swoją grzeszność. To etap do prawdziwego usprawiedliwienia przed Bogiem.

Ale zwierzchnik idzie w zaparte. Dekalog "mam w małym paluszku". Jezus stawia więc przed nim prawdziwe wyzwanie: "idź, sprzedaj wszystko co masz, a będziesz miał skarb w niebie, potem przyjdź i chodź za mną". Tylko nie wiadomo, czy Jezus miał na myśli wartości materialne, czy może wysokie mniemanie o sobie owego człowieka. "Skarb w niebie" to nie jest coś, co można sobie kupić, za ziemski majątek, ale to jest duchowe dobro, otrzymywane na zasadzie łaski od Boga.

Co ciekawe, ewangelista Łukasz wcale nie uważa, że żadnego człowieka nie można nazwać "dobrym":
Dobry człowiek z dobrego skarbca swego serca wydobywa dobro, a zły człowiek ze złego skarbca wydobywa zło. Bo z obfitości serca mówią jego usta. (Łk. 6,45)
Był tam człowiek dobry i sprawiedliwy, imieniem Józef, członek Wysokiej Rady. (Łk. 23,50)

Pn lip 22, 2024 11:04

Dzięki za wartościowy komentarz!
Ponieważ jesteśmy w temacie, gdzie AI się wypowiada, to pomyślałem, aby dać takie polecenie:
JAKIE WAŻNE MYŚLI ZAWARTE SĄ W TYM KOMENTARZU, ORAZ CO MOŻNA JESZCZE DODAĆ? [tu wkleiłem cały Twój komentarz]
ChatGPT
    ### Ważne myśli zawarte w komentarzu

1. Kontrast między faryzeuszem a celnikiem:
    - Łk 18,9-14: Przypowieść o faryzeuszu i celniku pokazuje, że usprawiedliwienie przed Bogiem nie jest zależne od własnych uczynków i samooceny, ale od pokory i uznania swojej grzeszności.

2. Przesłanie przypowieści:
    - Przypowieść jest skierowana do tych, którzy uważają się za sprawiedliwych i gardzą innymi. Jezus pokazuje, że Boże usprawiedliwienie jest odwrotne do ludzkiego osądu.

3. Różne postawy dwóch zwierzchników:
    - Bogaty młodzieniec (Łk 18,18-23): Podobnie jak faryzeusz, polega na swoich uczynkach i wysokim mniemaniu o sobie. Jego pytanie "co mam czynić?" sugeruje, że wierzy w osiągnięcie zbawienia przez własne czyny.
    - Zacheusz (Łk 19,1-10): Jako celnik, jest podobny do celnika z przypowieści. Przeżywa autentyczne nawrócenie i zmienia swoje życie po spotkaniu z Jezusem.

4. Bogaty młodzieniec i jego wyzwanie:
    - Komplementowanie Jezusa: Nazywając Jezusa "dobrym nauczycielem", bogaty młodzieniec spodziewa się wzajemnego uznania. Jezus jednak wskazuje, że prawdziwa dobroć pochodzi tylko od Boga.
    - Wskazanie na Dekalog: Jezus nie sugeruje, że przestrzeganie przykazań zapewnia życie wieczne, ale używa Prawa, by ukazać młodzieńcowi jego własną grzeszność i brak pokory.
    - Prawdziwe wyzwanie: Sprzedanie majątku i podążanie za Jezusem symbolizuje wyrzeczenie się własnego ego i zaufanie Bogu. Skarb w niebie nie jest czymś, co można kupić, ale darem Bożej łaski.

5. Dobroć według Łukasza:
    - Chociaż Jezus mówi, że tylko Bóg jest dobry, Łukasz zauważa, że człowiek może wydobywać dobro ze swojego serca, jeśli jest napełniony Bożą łaską (Łk 6,45; Łk 23,50).

### Co można jeszcze dodać?

1. Teologia Łaski:
    - Paweł o Prawie: Apostoł Paweł wyjaśnia, że nikt nie może być usprawiedliwiony przez uczynki Prawa, ponieważ Prawo ukazuje naszą grzeszność (Rz 3,20). Usprawiedliwienie jest darem łaski przez wiarę w Jezusa Chrystusa.

2. Zacheusz jako przykład nawrócenia:
    - Autentyczne nawrócenie: Historia Zacheusza pokazuje, że prawdziwe spotkanie z Jezusem prowadzi do przemiany serca i życia. Jego decyzja, by oddać połowę swojego majątku ubogim, jest dowodem na jego nawrócenie i nową postawę życiową.

3. Rola pokory:
    - Pokora jako klucz: W obu przypadkach (celnik i Zacheusz) pokora i uznanie swojej grzeszności są kluczowe dla otrzymania Bożego usprawiedliwienia. Jezus pochwala tych, którzy z pokorą przychodzą do Boga, szukając Jego łaski.

4. Kontrast między światem a Królestwem Bożym:
    - Wartości Królestwa Bożego: Jezus często kontrastuje wartości świata (bogactwo, status, własna sprawiedliwość) z wartościami Królestwa Bożego (pokora, uznanie grzeszności, zaufanie Bogu). Królestwo Boże jest dostępne dla tych, którzy odrzucają światowe wartości i przyjmują Bożą łaskę.

5. Prorocza misja Jezusa:
    - Jezus jako prorok: W obie historie wpisana jest prorocza misja Jezusa, który nie tylko głosi Słowo Boże, ale również konfrontuje ludzi z ich prawdziwym stanem duchowym, prowadząc ich do nawrócenia i pełni życia w Bogu.

Przeanalizowanie tych myśli pozwala lepiej zrozumieć przesłanie tych fragmentów i ich znaczenie w kontekście całej Ewangelii Łukasza.
I tak oto można sobie dialogować długo... :-)

Pn lip 22, 2024 11:22

Jerzy_67 napisał(a):
- Łk 18,9-14: Przypowieść o faryzeuszu i celniku pokazuje, że usprawiedliwienie przed Bogiem nie jest zależne od własnych uczynków i samooceny, ale od pokory i uznania swojej grzeszności.

Nie od czynów, ale od czynów. Czyli ble, ble, ble.
Okazanie pokory jest czynem. Uznanie grzeszności też. Skoro obaj modlili się na głos (świadkowie słyszeli, jak wynika z opisu), to były to konkretne czyny. I tutaj dochodzilibyśmy do sedna, gdyby Rabarbar nie wkleił Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu. A może jednak nie? Decydująca wydaje się tu być samoocena. Tj. świadomość własnej małości, słabości wobec Boga. Faryzeusz, zapewne znał lepiej Prawo, zatem jego zobowiązania były znacznie większe. Nie miał prawa porównywać się (nikt nie powinien porównywać się z innymi) do celnika, którego zobowiązania były znacznie mniejsze z uwagi na brak świadomości Prawa.
Reasumując: Usprawiedliwienie jest zależne od samooceny z uwzględnieniem świadomości Objawienia. Bowiem ten sam czyn osoby nieświadomej grzechu (tj. "grzeszące z niewiedzy) jest inaczej oceniany niż w przypadku osoby grzeszącej z pełną świadomością.

Dziwię się dlaczego w omawianiu modlitwy faryzeusza ludzie pomijają dziękczynną cześć modlitwy. Uważam, że faryzeusz miał prawo i obowiązek dziękowania Bogu za całe dobro, którego doznał.

Pn lip 22, 2024 12:16

@Idący
Cytuj:
Dziwię się dlaczego w omawianiu modlitwy faryzeusza ludzie pomijają dziękczynną cześć modlitwy. Uważam, że faryzeusz miał prawo i obowiązek dziękowania Bogu za całe dobro, którego doznał.

Niechby się tak modlił. Ale on modli się dziękując za to dobro, które rzekomo Pan Bóg od niego otrzymał:
Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik. (12) Zachowuję post dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam. (Łk. 18,11-12)

Pn lip 22, 2024 12:39

Rabarbar napisał(a):
Niechby się tak modlił. Ale on modli się dziękując za to dobro, które rzekomo Pan Bóg od niego otrzymał:
Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik. (12) Zachowuję post dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam. (Łk. 18,11-12)

Modlił się dziękując za to dobro otrzymane od Boga.
Najpierw podziękował za swój ród, rodzinę. Za to, że nie urodził się rodzinie lumpów, ani zdrajców. To jest podziękowanie za środowisko, w którym się wychował.
Dziękował także za dar rozeznania tego, co jest złem w oczach Pana.
Potem dziękował Bogu za dar silnej woli, który pozwolił mu na opanowanie wielu pokus. Jak też chęć i możliwość wypełniania Prawa.
Za te wspaniałe dary okazywał wdzięczność Bogu.
Tak jak ja dziękuję, za wychowanie w katolickiej rodzinie. W której rodzice dawali przykład miłości do Boga, siebie wzajem, do dzieci i do innych ludzi. Jestem Bogu wdzięczny za takich rodziców, którzy do niczego mnie nie przymuszali, niczego nie nakazywali, ale dawali przykład całym swym życiem. Dziękuję za to, że uczynił mnie dzieckiem degeneratów, ateistów czy jakichś złoczyńców.

Pn lip 22, 2024 12:56

Idący - stajesz w obronie faryzeusza, ale boję się, że piszący Ewangelię Łukasz nie byłby po Twej stronie, bo użył on takiego zwrotu, jak to opisuje poniższy przekład i komentarz NPD:
    Łk 18,11 NPD (Nowy Przekład Dynamiczny NT [2021-2023])
    (11) Faryzeusz stanął dumnie na środku i tak modlił się sam do siebie
    *: „Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie: zdziercy, oszuści i cudzołożnicy albo jak ten tutaj poborca podatkowy.
---
*Łk 18:11 NPD
Nowy Przekład Dynamiczny NT (komentarz)
Inni tłumaczą: „modlił się w swej duszy”. Jednak tekst grecki "pros heauton tauta proseucheto" wyraźnie mówi, że modlił się „do siebie”. Wynika z tego wielka prawda, że modlitwy ludzi pysznych nie są słuchane przez Boga, gdyż nie są do Niego kierowane. Ludzie pyszni de facto modlą się sami do siebie. W modlitwie do Boga podstawą jest pokora – por. Jk 4,6.

Zacytuję też:
    Łk 18,11 SNPD (EIB Przekład Dosłowny [2021])
    (11) Faryzeusz stanął i tak się o sobie modlił: Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak pozostali ludzie: zdziercy, oszuści, cudzołożnicy albo jak i ten celnik.

A już najbardziej dosłownie to jest oddane tu:
https://biblia.oblubienica.eu/interlinearny/index/book/3/chapter/18/verse/11/param/1
Przekład dosłowny:
    Faryzeusz stanął i do siebie tak się modlił: Boże, dziękuję ci, że nie jestem jak pozostali ludzie: zdziercy, oszuści, cudzołożnicy albo i jak ten oto celnik.

Wklejam też to:
    KOMENTARZ PRAKTYCZNY - Łukasza 18:11
    Są to słowa świadczące o wielkim upodobaniu, jakie ktoś znajduje w samym sobie. Mówiąc Boże, dziękuję Ci, faryzeusz współradował się z własnym „ja”. Swym zachowaniem się reprezentował ten rodzaj religijności, która czyni Boga dłużnikiem ludzi. Był zatroskany przede wszystkim o to, żeby żaden z jego uczynków nie uszedł uwagi Boga. Stąd cała owa lista ludzkich „dobrodziejstw” Bogu wyświadczonych. Wśród „dobrych uczynków” faryzeusza były wspomniane dwukrotne w ciągu tygodnia posty. Prócz wielkiego dnia postu w Dniu Przebłagania (jom kippur) (Kpł 16:29; 23:27; Lb 29:7), istniał wśród faryzeuszy zwyczaj przestrzegania postu w poniedziałek i czwartek: na uczczenie wejścia Mojżesza na górę Synaj w czwartek i na pamiątkę zejścia z niej w poniedziałek. Prawo nakazywało składać dziesięcinę jedynie ze zwierząt i płodów ziemi (Kpł 27:30; Pwt 14:22 n). Jednakże faryzeusz z przypowieści Jezusa daje dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywa, nawet z mięty i ruty, i wszelkiej jarzyny – jak to wypomina Jezus na innym miejscu innym faryzeuszom (Łk 11:42). Faryzeusz, aby uwydatnić swoją wielkość, porównuje się z innymi ludźmi. Nie czyni źle jak inni.

Wygląda na to, że Rabarbar trafnie napisał:
"Niechby się tak modlił. Ale on modli się dziękując za to dobro, które rzekomo Pan Bóg od niego otrzymał".

Pn lip 22, 2024 13:09

:-)
SKOMENTUJ PONIŻSZY TEKST I ZADAJ KILKA PYTAŃ POMOCNYCH W DALSZYM ROZWAŻANIU TEJ NAUKI:
///
    Mt 7,12 PAU
    Wszystko więc, co chcielibyście, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie. Tego bowiem wymaga Prawo i Prorocy.

ChatGPT:
    Komentarz:

Werset Mateusza 7,12, znany jako "Złota Zasada", stanowi kluczowy element nauczania Jezusa. Jego przesłanie jest uniwersalne i znajduje odzwierciedlenie w różnych tradycjach religijnych i etycznych, ale tutaj jest osadzone w kontekście biblijnym, mając na celu zrozumienie i praktykowanie Bożej woli. Przeanalizujmy ten werset w kilku kluczowych punktach:

1. Uniwersalne przykazanie:
    - Wszystko więc, co chcielibyście, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie.
    - Jezus nawołuje do praktykowania miłości bliźniego i empatii w codziennym życiu. To przykazanie wymaga aktywnego działania na rzecz innych, zgodnie z tym, jak sami chcielibyśmy być traktowani.

2. Fundament Prawa i Proroków:
    - Tego bowiem wymaga Prawo i Prorocy.
    - Jezus podkreśla, że cała etyka Starego Testamentu (Prawo i Prorocy) jest zbudowana na zasadzie miłości i wzajemnego szacunku. Złota Zasada jest więc nie tylko nowotestamentowym nauczaniem, ale także streszczeniem i wypełnieniem nauk Starego Testamentu.

3. Praktyczna miłość:
    - To przykazanie zachęca do praktycznej miłości, która nie jest tylko teoretyczną ideą, ale ma realne zastosowanie w codziennym życiu. Miłość do bliźniego wyraża się poprzez nasze działania, które powinny być pełne empatii i zrozumienia.

Pytania do dalszego rozważania:

1. Jak w praktyczny sposób możemy wprowadzać Złotą Zasadę w naszym codziennym życiu?
    - Jakie konkretne działania możemy podjąć, aby pokazać miłość i szacunek naszym bliźnim?

2. Jakie są przeszkody, które mogą utrudniać nam stosowanie Złotej Zasady w relacjach z innymi?
    - Jakie wewnętrzne postawy lub zewnętrzne okoliczności mogą nam przeszkadzać w traktowaniu innych tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani?

3. W jaki sposób Złota Zasada pomaga nam lepiej rozumieć i wypełniać Prawo i Proroków?
    - Jakie inne fragmenty Pisma Świętego można połączyć z tym wersetem, aby uzyskać pełniejszy obraz nauczania Jezusa na temat miłości bliźniego?

4. Jakie przykłady z życia Jezusa pokazują praktyczne zastosowanie Złotej Zasady?
    - W jaki sposób Jezus sam stosował tę zasadę w relacjach z ludźmi i jakie lekcje możemy z tego wyciągnąć dla siebie?

Rozważając te pytania, możemy głębiej zrozumieć znaczenie i zastosowanie Złotej Zasady w naszym życiu duchowym i codziennym postępowaniu.
JAKIE INNE FRAGMENTY PISMA ŚWIĘTEGO MOŻNA POŁĄCZYĆ Z TYM WERSETEM (Mt 7,12), ABY UZYSKAĆ PEŁNIEJSZY OBRAZ NAUCZANIA JEZUSA NA TEMAT MIŁOŚCI BLIŹNIEGO?
ChatGPT
    Aby uzyskać pełniejszy obraz nauczania Jezusa na temat miłości bliźniego, możemy połączyć Mateusza 7,12 z innymi kluczowymi fragmentami Pisma Świętego, które rozwijają tę tematykę. Oto kilka ważnych wersetów:

1. Mateusz 22,37-40:
    - "On mu odpowiedział: «Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy»."
    - Te wersety pokazują, że miłość do Boga i miłość do bliźniego są nierozerwalnie ze sobą związane i stanowią podstawę całego Prawa i Proroków.

2. Łukasz 10,25-37:
    - Przypowieść o miłosiernym Samarytaninie.
    - W tej przypowieści Jezus ilustruje, kto jest naszym bliźnim i jak powinniśmy go traktować. Samarytanin, który pomaga rannemu człowiekowi, jest przykładem praktycznej miłości bliźniego.

3. Jan 13,34-35:
    - "Daję wam nowe przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, jak Ja was umiłowałem, abyście i wy tak się miłowali wzajemnie. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali."
    - Jezus nakazuje swoim uczniom, aby miłowali się nawzajem tak, jak On ich umiłował. Miłość ta ma być znakiem rozpoznawczym Jego uczniów.

4. Rzymian 13,8-10:
    - "Nikomu nie bądźcie nic dłużni poza wzajemną miłością. Kto bowiem miłuje bliźniego, wypełnił Prawo. Przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszelkie inne, streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego. Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest wypełnieniem Prawa."
    - Apostoł Paweł podkreśla, że miłość jest wypełnieniem Prawa. Wszystkie przykazania można streścić w jednym: miłuj bliźniego swego jak siebie samego.

5. Galacjan 5,14:
    - "Całe bowiem Prawo streszcza się w tym jednym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego."
    - Paweł ponownie podkreśla, że miłość do bliźniego jest esencją Prawa.

6. 1 Jana 4,7-8:
    - "Umiłowani, miłujmy się wzajemnie, ponieważ miłość jest z Boga, a każdy, kto miłuje, z Boga się narodził i zna Boga. Kto nie miłuje, nie zna Boga, bo Bóg jest miłością."
    - Te wersety przypominają, że miłość pochodzi od Boga i jest nieodłącznym atrybutem Jego natury. Miłość do bliźniego jest więc dowodem naszego związku z Bogiem.

7. 1 Jana 3,16-18:
    - "Po tym poznaliśmy miłość, że On oddał za nas życie swoje. My także winniśmy oddać życie za braci. Jeśli zaś ktoś posiada majętność tego świata i widzi brata w potrzebie, a zamyka przed nim swe serce, jakże może w nim trwać miłość Boga? Dzieci, miłujmy nie słowem ani językiem, lecz czynem i prawdą."
    - Miłość do bliźniego powinna być praktyczna i wyrażana w czynach, a nie tylko w słowach.

Te fragmenty razem tworzą całościowy obraz nauczania Jezusa na temat miłości bliźniego. Miłość ta jest fundamentem Prawa, wyrażana w praktycznych działaniach i jest znakiem rozpoznawczym uczniów Chrystusa.

Byłoby Wam łatwo w minutę takich 7 powiązanych z Mt 7,12 tekstów w pamięci odszukać i zacytować?... Potrzebowałbym więcej czasu...
To cenię sobie w AI/SI/ChatGPT, że na poczekaniu robi dużą robotę; może to trochę rozleniwiać, ale może też inspirować do poznawania tych tekstów, które mogłyby nie zostać przytoczone...

Badajmy, studiujmy sami Pismo, ale też nie widzę niczego złego z korzystania z różnych pomocy - ja np. notorycznie korzystam z wyszukiwarki wersetów biblijnych na stronie:
https://biblia.apologetyka.co/search

Pt lip 26, 2024 12:55

Jerzy_67 napisał(a):
Byłoby Wam łatwo w minutę takich 7 powiązanych z Mt 7,12 tekstów w pamięci odszukać i zacytować?... Potrzebowałbym więcej czasu...
To cenię sobie w AI/SI/ChatGPT [...]

W czym to jest lepsze od aplikacji typu bible cross references, których dodatkowym atutem jest to, że działają off line?

Pt lip 26, 2024 15:06

białogłowa napisał(a):
Jerzy_67 napisał(a):
To cenię sobie w AI/SI/ChatGPT [...]

W czym to jest lepsze od aplikacji typu bible cross references, których dodatkowym atutem jest to, że działają off line?
Nie używam tego, co podajesz, więc nie odpowiem Ci, by porównywać... Mamy naprawdę takie multum narzędzi do studiowania Biblii, że przodkowie nasi by mogli zazdrościć; tylko czy wiary też by nam zazdrościli? Tu mam wątpliwości...

O! Dzięki, to dobre, co podałaś, czyli: https://www.openbible.info/labs/cross-references/
Może czatek tam zagląda?...

Pt lip 26, 2024 16:26

Jerzy_67 napisał(a):
O! Dzięki, to dobre, co podałaś, czyli: https://www.openbible.info/labs/cross-references/
Może czatek tam zagląda?...

Może być, ale jeśli używasz telefonu dotykowego, to lepszym wyjściem jest pobranie na niego aplikacji, bo działa także gdy nie masz (lub nie chcesz mieć) dostępu do internetu, np cross reference bible offline (na androida), czy coś podobnego. To bije czat gpt na głowę, można z niej korzystać będąc poza zasięgiem.

Pt lip 26, 2024 17:23

białogłowa - dzięki za namiar na fajną stronę do wyszukiwania paralelnych tekstów biblijnych!
Ponieważ ja w tym temacie podałem komentarz ChatGPT do:
    Mt 7,12 PAU
    Wszystko więc, co chcielibyście, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie. Tego bowiem wymaga Prawo i Prorocy.
oraz kilka paralelnych tekstów, jakie czatek wskazał, to pomyślałem, że pobiorę z tej Twojej strony pełną listę paralelizmów do Mt 7,12, aby potem uzyskać krótki komentarz do każdego tekstu plus praktyczne pytanie...
To taka moja odpowiedź na Twoje zdanie, że podana przez Ciebie strona: "bije czat gpt na głowę"...

Istotnie, masz rację co do ilości paralelnych tekstów do Mt 7,12, to Twoja strona wygrywa (czatek podał 7, a stronka 17):
https://www.openbible.info/labs/cross-references/search?q=mattew+7%3A12
ale ta strona na potrafi zrobić tego, co widać niżej: skomentować i zapytać czytelnika o jego praktyczne do tekstu podejście...

Widzę to tak: można połączyć to, co Ty proponujesz (super stronka!) z tym, co ja tu prezentuję - i jest OK; czyż nie?!... :brawo:
DO KAŻDEGO PODANEGO NIŻEJ TEKSTU NAPISZ 2-3 ZDANIA KOMENTARZA ORAZ ZADAJ JEDNO PRAKTYCZNE PYTANIE NAWIĄZUJĄCE DO KOMENTOWANEJ TREŚCI:
///
ChatGPT
    ### Mt 7:12 PAU
    (12) Wszystko więc, co chcielibyście, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie. Tego bowiem wymaga Prawo i Prorocy.

Komentarz:
    Wers ten jest często nazywany "złotą zasadą" i podkreśla fundamentalną zasadę wzajemności w relacjach międzyludzkich. Jezus wskazuje, że nasze działania wobec innych powinny odzwierciedlać nasze pragnienia dotyczące tego, jak chcielibyśmy być traktowani. Taka postawa jest zgodna z naukami Prawa i Proroków.

Praktyczne pytanie:
    Jak mogę dzisiaj praktycznie zastosować "złotą zasadę" w moim życiu, aby poprawić moje relacje z innymi ludźmi?

### Łk 6:31 PAU
    (31) Jak chcecie, żeby ludzie wam czynili, tak wy im czyńcie.

Komentarz:
    Ten wers jest bliźniaczym zapisem do "złotej zasady" z Ewangelii Mateusza. Podkreśla, że nasze działania powinny być skierowane na dobro innych, odzwierciedlając nasze oczekiwania dotyczące tego, jak chcielibyśmy być traktowani. Jest to fundamentalna zasada etyczna w nauczaniu Jezusa.

Praktyczne pytanie:
    Jakie konkretne kroki mogę podjąć, aby okazywać innym taką samą troskę i szacunek, jakie sam chciałbym otrzymywać?

### Rz 13:8-10 PAU
    (8) Nikomu nie bądźcie nic dłużni oprócz wzajemnej miłości. Ten bowiem, kto miłuje bliźniego, wypełnił Prawo.
    (9) Ponieważ przykazania: Nie dopuścisz się cudzołóstwa, nie popełnisz morderstwa, nie będziesz kradł, nie będziesz pożądał, i każde inne, zawiera się w tym: Będziesz miłował bliźniego swojego jak siebie samego.
    (10) Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Miłość jest więc pełnią Prawa.

Komentarz:
    Apostoł Paweł podkreśla, że miłość jest wypełnieniem Prawa. Wskazuje, że wszystkie przykazania można sprowadzić do jednego nakazu: miłować bliźniego jak siebie samego. Miłość jest kluczem do prawdziwego przestrzegania Bożych przykazań, gdyż miłość nie wyrządza zła bliźniemu.

Praktyczne pytanie:
    W jaki sposób mogę dzisiaj okazać miłość bliźniemu w sposób, który wypełnia Boże przykazania?

### Mk 12:29-34 PAU
    (29) Jezus rzekł: „Pierwsze jest: Słuchaj, Izraelu! PAN, Bóg nasz, jest PANEM jedynym.
    (30) Będziesz miłował PANA, swego Boga, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą.
    (31) Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych”.
    (32) Powiedział do niego nauczyciel Pisma: „Bardzo dobrze, Nauczycielu, słusznie powiedziałeś, bo jeden jest i poza Nim nie ma innego.
    (33) Miłować Go całym sercem, całym rozumem i całą mocą i miłować bliźniego jak siebie samego o wiele więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary”.
    (34) Jezus, widząc, że rozsądnie odpowiedział, rzekł do niego: „Niedaleko jesteś od królestwa Bożego”. I odtąd nikt już nie odważył się Go pytać.

Komentarz:
    Jezus podkreśla dwa największe przykazania: miłość do Boga i miłość do bliźniego. Uczony w Piśmie zgadza się, że te przykazania są ważniejsze niż wszystkie ofiary i całopalenia. Jezus uznaje mądrość odpowiedzi uczonego, stwierdzając, że jest on blisko Królestwa Bożego.

Praktyczne pytanie:
    Jak mogę w codziennym życiu okazywać pełne oddanie Bogu i miłość bliźniemu, realizując te najważniejsze przykazania?

### Ga 5:13-14 PAU
    (13) Wy zatem, bracia, zostaliście powołani do wolności. Tylko nie pojmujcie tej wolności jako zachęty do hołdowania ciału, lecz służcie sobie nawzajem z miłością.
    (14) Przecież całe Prawo zawiera się w tym jednym nakazie: Miłuj bliźniego jak siebie samego.

Komentarz:
    Paweł przypomina wiernym, że zostali powołani do wolności, ale nie powinni używać tej wolności do zaspokajania własnych pragnień. Zamiast tego, powinni służyć sobie nawzajem z miłością, ponieważ cała treść Prawa zawiera się w jednym nakazie: miłować bliźniego jak siebie samego.

Praktyczne pytanie:
    Jak mogę dzisiaj wykorzystać swoją wolność w Chrystusie, aby służyć innym z miłością?

### Kpł 19:18 PAU
    (18) Nie będziesz się mścił i nie będziesz się gniewał na swoich rodaków, ale będziesz miłował bliźniego swojego jak siebie samego. Ja jestem PANEM!

Komentarz:
    Wers ten podkreśla zakaz zemsty i gniewu wobec rodaków oraz nakaz miłości bliźniego. Miłość bliźniego jak siebie samego jest fundamentem etycznym, który Pan ustanowił dla swojego ludu.

Praktyczne pytanie:
    Jak mogę praktycznie zastosować zasadę miłości bliźniego w sytuacjach, gdy czuję gniew lub urazę wobec innych?

### Mt 22:39-40 PAU
(39) Drugie jest podobne do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego.
(40) Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy.

Komentarz:
Jezus w tych wersetach podkreśla centralne miejsce miłości w Bożym prawie. Miłość do bliźniego, będąca odzwierciedleniem miłości do Boga, jest fundamentalnym nakazem, na którym opiera się cała etyka biblijna. Wszystkie inne przepisy i nakazy mają sens tylko wtedy, gdy są wypełniane w duchu miłości.

Pytanie praktyczne:
Jak możesz dziś okazać miłość bliźniemu w codziennych relacjach i działaniach?

### Mi 6:8 PAU
(8) Człowieku, zostało ci powiedziane, co jest dobre i czego PAN od ciebie żąda: powinieneś czynić sprawiedliwość, kochać miłosierdzie i postępować pokornie wobec twojego Boga.

Komentarz:
Prorok Micheasz wskazuje na trzy podstawowe wymagania Boga wobec człowieka: sprawiedliwość, miłosierdzie i pokora. Te trzy cnoty stanowią rdzeń prawdziwej pobożności i moralności, będąc wyrazem prawdziwego oddania Bogu i szacunku dla innych ludzi.

Pytanie praktyczne:
W jaki sposób możesz dziś praktykować sprawiedliwość, miłosierdzie i pokorę w swoim życiu?

### 1Tm 1:5 PAU
(5) Celem tego zakazu jest miłość płynąca z czystego serca, z prawego sumienia i ze szczerej wiary.

Komentarz:
Paweł wyjaśnia, że celem jego nauczania i zakazów jest wzbudzenie miłości, która pochodzi z czystego serca, prawego sumienia i szczerej wiary. Taka miłość jest autentyczna i zgodna z Bożymi oczekiwaniami, będąc przeciwieństwem hipokryzji i formalizmu.

Pytanie praktyczne:
Jak możesz pielęgnować czyste serce, prawe sumienie i szczerą wiarę, aby twoja miłość była autentyczna?

### Za 8:16-17 PAU
(16) To zaś powinniście czynić: mówcie prawdę jeden drugiemu, w sądach wydawajcie sprawiedliwe wyroki, które prowadzą do zgody!
(17) Nie knujcie jeden przeciwko drugiemu i nie lubujcie się w krzywoprzysięstwie, bo tego wszystkiego nienawidzę - wyrocznia PANA.

Komentarz:
Prorok Zachariasz wzywa do mówienia prawdy, sprawiedliwego sądzenia oraz unikania wszelkiego zła wobec bliźnich. Te praktyki są podstawą budowania społeczności opartej na zaufaniu, sprawiedliwości i pokoju.

Pytanie praktyczne:
Czy w swoich relacjach i działaniach jesteś zawsze prawdomówny i sprawiedliwy?

### Am 5:14-15 PAU
(14) Szukajcie dobra, a nie zła, abyście żyli, wtedy PAN, Bóg Zastępów, będzie z wami, jak to mówicie.
(15) Miejcie w nienawiści zło, a miłujcie dobro! W bramie sądźcie sprawiedliwie! Może ulituje się Pan, Bóg Zastępów, nad resztą domu Józefa.

Komentarz:
Amos wzywa do aktywnego poszukiwania dobra i odrzucania zła, podkreślając, że takie postępowanie zapewnia Bożą obecność i błogosławieństwo. Sprawiedliwość w sądach i codziennym życiu jest kluczowa dla Bożej łaski i miłosierdzia.

Pytanie praktyczne:
Jak możesz dziś bardziej aktywnie poszukiwać dobra i odrzucać zło w swoim życiu?

### Ml 3:5 PAU
(5) Wtedy przyjdę, aby was sądzić. Będę świadczył przeciw czarownikom, cudzołożnikom i krzywoprzysięzcom, przeciw tym, którzy uciskają najemników, wdowy i sieroty oraz przeciw tym, co gnębią cudzoziemców, a Mnie się nie boją - mówi PAN Zastępów.

Komentarz:
Bóg zapowiada swój sąd nad tymi, którzy dopuszczają się nieprawości i niesprawiedliwości. Wymienia konkretne grzechy, takie jak czary, cudzołóstwo, krzywoprzysięstwo oraz ucisk słabszych i obcych, które są wyrazem braku bojaźni Bożej.

Pytanie praktyczne:
Czy w swoim życiu dbasz o sprawiedliwe i uczciwe traktowanie wszystkich ludzi, szczególnie tych słabszych i potrzebujących?

### Ez 18:7-8 PAU
    (7) nikogo nie uciska, zwraca dłużnikowi jego zastaw, nie kradnie, dzieli się chlebem z głodnym, nagiego przyodziewa,
    (8) nie pożycza na lichwę, nie pobiera procentu, nie przykłada swej ręki do nieprawości, daje sprawiedliwy wyrok w sporach między ludźmi,

Komentarz:
    Prorok Ezechiel wymienia cechy sprawiedliwego człowieka, który żyje zgodnie z Bożymi nakazami. Sprawiedliwość ta przejawia się w uczciwości finansowej, trosce o potrzebujących i unikanie wszelkiej niesprawiedliwości. Takie postępowanie jest miłe Bogu i prowadzi do harmonii w społeczności.

Pytanie praktyczne:
    Jak możesz praktykować sprawiedliwość i uczciwość w codziennym życiu, szczególnie wobec tych, którzy są w potrzebie?

### Jr 7:5-6 PAU
    (5) Jeśli rzeczywiście poprawicie swoją postawę i swoje uczynki, jeśli naprawdę będziecie dla siebie nawzajem sprawiedliwi,
    (6) jeśli nie będziecie uciskać przybysza, sieroty i wdowy, i nie będziecie przelewać niewinnej krwi w tym miejscu ani nie pójdziecie za obcymi bogami na własną zgubę,

Komentarz:
    Prorok Jeremiasz nawołuje do przemiany serc i uczynków, podkreślając konieczność sprawiedliwości i ochrony najbardziej bezbronnych w społeczeństwie. Bóg wymaga prawdziwej zmiany postawy, która przejawia się w sprawiedliwości, miłosierdziu i wierze w jedynego Boga.

Pytanie praktyczne:
    Czy twoje postępowanie odzwierciedla sprawiedliwość i miłosierdzie wobec słabszych i bezbronnych w twoim otoczeniu?

### Iz 1:17-18 PAU
    (17) Uczcie się czynić dobrze! Szukajcie tego, co prawe! Poskramiajcie ciemięzcę, brońcie prawa sieroty, stawajcie w obronie wdowy!
    (18) Chodźcie, rozsądźmy - mówi PAN. Choćby wasze grzechy były jak szkarłat - nad śnieg wybieleją. Choćby były czerwone jak purpura - staną się białe jak wełna.

Komentarz:
    Izajasz wzywa do nauki i praktykowania dobra, szczególnie w obronie bezbronnych i uciśnionych. Bóg zaprasza do nawrócenia i obiecuje przebaczenie, które uczyni nawet najgłębsze grzechy białymi jak śnieg. To przypomina o Bożym miłosierdziu i gotowości do przebaczenia.

Pytanie praktyczne:
    W jaki sposób możesz aktywnie szukać sprawiedliwości i bronić tych, którzy są bezbronni w twoim otoczeniu?

### Za 7:7-10 PAU
    (7) Czy nie znacie słów, które PAN głosił do was przez dawnych proroków, kiedy Jerozolima i okoliczne miasta były jeszcze zamieszkane i bogate i kiedy zamieszkane były jeszcze Negeb i Szefela?”.
    (8) Wtedy PAN przemówił do Zachariasza:
    (9) „Tak mówi PAN Zastępów: Sądźcie sprawiedliwie i okazujcie sobie wzajemnie litość i współczucie!
    (10) Nie krzywdźcie wdowy i sieroty, obcego i ubogiego. Nic złego nie knujcie w waszych sercach jedni przeciwko drugim!”.

Komentarz:
    Zachariasz przypomina o naukach dawnych proroków, podkreślając znaczenie sprawiedliwości i miłosierdzia w relacjach międzyludzkich. Bóg wzywa do uczciwego sądzenia, okazywania litości i współczucia oraz do unikania krzywdzenia bezbronnych. Te zasady są fundamentem prawdziwej pobożności.

Pytanie praktyczne:
    Jak możesz dziś okazać litość i współczucie wobec innych, szczególnie tych najbardziej potrzebujących?

### Jk 2:10-13 PAU
    (10) Kto przyjmuje całe Prawo, a nie przestrzega tylko jednego przykazania, wykracza przeciwko wszystkim.
    (11) Ten bowiem, który powiedział: Nie dopuścisz się cudzołóstwa, powiedział także: Nie popełnisz morderstwa. Chociaż nie cudzołożysz, ale zabiłeś kogoś, przekroczyłeś całe Prawo.
    (12) Tak więc mówcie i czyńcie jak ci, którzy będą sądzeni według prawa wolności.
    (13) Ci jednak, którzy nie okazują miłosierdzia, będą sądzeni bez litości. Miłosierdzie góruje nad sądem.

Komentarz:
    Jakub przypomina, że naruszenie jednego przykazania oznacza złamanie całego Prawa. Wzywa do postępowania zgodnego z "prawem wolności", które obejmuje miłosierdzie. Miłosierdzie jest kluczowym elementem Bożego sądu, przewyższającym nawet sprawiedliwość.

Pytanie praktyczne:
    Czy twoje życie odzwierciedla miłosierdzie, które góruje nad surowym sądem?

### Ez 18:21 PAU
    (21) Lecz jeśli bezbożny porzuci wszystkie grzechy, które popełniał, i będzie wypełniał wszystkie moje nakazy, przestrzegał prawa i postępował sprawiedliwie, na pewno będzie żył, nie umrze.

Komentarz:
    Bóg przez proroka Ezechiela obiecuje życie i przebaczenie tym, którzy porzucą swoje grzechy i nawrócą się do Niego. Sprawiedliwe postępowanie i przestrzeganie Bożych nakazów prowadzi do życia, co podkreśla możliwość odkupienia dla każdego.

Pytanie praktyczne:
    Jakie kroki możesz podjąć, aby porzucić swoje grzechy i nawrócić się do Boga, zgodnie z Jego nakazami?

N lip 28, 2024 10:01

Nie wiem na ile w Twoim wyznaniu ważne jest, jak dany fragment Biblii rozumiany był od samego początku, od momentu spisania. Czy ma to u Was jakieś znaczenie, jaki był odbiór pierwszych wyznawców. Dla mnie jest to istotne, dlatego wolę korzystać z komentarzy zawierających odniesienia do starożytnych i trochę nowszych pism chrześcijańskich. Osobiście korzystam z biblehub, ale są inne podobne. Zobacz kiedyś https://biblehub.com/commentaries/matthew/7-12.htm Oprócz komentarzy, są tam znane kazania, konkordancja stronga, interlinia, tekst grecki, hebrajski, słownik i inne przydatne opcje.

N lip 28, 2024 19:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 636 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 43  Następna strona