Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 180  Następna strona
 Radio Maryja. 
Autor Wiadomość

A mi się nasuwa pewne przypuszczenie...
Przypuszczenie, takie, że Ty pracujesz właśnie dla "RM" i dlatego wbrew temu, co nasze uszy słyszą tak bezkrytycznie bronisz tej rozgłośni, służacej - chyba nie do końca dobrze polskiemu Kościołowi.

Ba, mało tego - organizujesz pielgrzymę na "portalu "Wiara" bez poiformowania użytkowników, że nie jest to pielgrzymka z Portalu, tylko Twoja własna...
Ma to być "pielgrzmka ewangelizacyjno-wspólnotowa" (jak to określiłeś)... forumowiczów "wiary" ... Do Toruńskich Redemptorystów (gdzie znajduje się siedziba RM.

Dlaczego jestem przeciwny takiej pielgrzymce ?
Ano dlatego, że w ostatnich czasach podniosły się głosy "o szkodliwości Soboru Watykańskiego II"
A ja przypuszczam, że ta właśnie rozgłośnia, której organizatorem był ojciec Rydzyk - przełożony Toruńskich Redemptorystów - działa jeszcze badrziej w duch Soboru Trydenckiego, a nie Watykańskiego II....
Stąd moje stanowcze NIE !!!

Polecam lekturę dyskusji na "Katoliku"

http://katolik.pl/dyskusje/viewtopic.php?t=2180

Śr lut 25, 2004 23:23

Post Re: Uzupełnienie.
Pielgrzym napisał(a):
Jockey - ta "komisja" jeśli została powołana w celu rozwiązania konfliktu, to należałoby raczej zapytać: co leży u podstaw tego konfliktu?

No właścnie co ? - lecz z tego co napisałeś Pielgrzymie, to tylko RM ma rację a Episkopat to zbieranina biednych i nie douczonych biskupów, którzy nie mają o swoim kościele za wiele pojęcia.

Pielgrzym napisał(a):
Z pewnością wiele rzeczy napisanych o Radiu Maryja mija się z prawdą, a wiele innych jest przedstawionych w sposób tendencyjny, więc bazowanie głównie na tego typu wiadomościach jest niepoważne. Z pewnością niektóre wypowiedzi dotyczące Radia Maryja są zgodne z prawdą i dopiero wtedy (opierając się na faktach) można mówić o pozytywnych względnie negatywnych aspektach funkcjonowania tej rozgłośni. Ale jeśli używasz dosyć ogólnych stwierdzeń w rodzaju: "sieje poglądy i postawy które katolickie nie są", to raczej nie tędy droga.
Jeśli nawet istnieje fanatyzm słuchaczy Radia Maryja, to jaki to ma związek z samym radiem?

Jak dla mnie wolę sluchać Episkopatu - a w tek kwestii Prymas jasno się wypowiedział i uznał RM jako rozgłośnię nie katolicką.

Co zaś tyczy się owoców i dobrych aspektów, to ujedyne co widzę to modlitwa i rozważania wraz z licznymi katechezami. Pod warunkiem, że nie są głoszone przez O Rydzyka.

Cz lut 26, 2004 20:45

Post Re: Uzupełnienie.
Zauważyłem,że temat RM wzbudził wiele emocji.

Skanując z innego forum wypowiedź,chciałbym coś zaznaczyć.
Ba,nawet upomnieć.......

Jestem ciekaw,czy my,jako ludzie zastanawiamy się nad odpowiedzialnością języka.Przecież językiem można zabić.
Pisałem też trochę o tym na forum:

viewtopic.php?t=653

Czy my zastanawiamy się nad tym,zanim coś powiemy,poplotkujemy,obmówimy,a często nawet oczernimy
i podepczemy czyjeś dobre imię?

Ostatnio zmuszono mnie psychicznie do (przepraszam) obmowy mojej teściowej.Zrozumiałem swój błąd.Postanowiłem poprawę.
Ale...podeptałem zdanie o niej wśród środowiska,które ją zna dobrze.

Postanowiłem się zmienić.
Więc także pomyślałem,że można byłoby i o tym tu wspomnieć.

Co do Radia MARYJA...Polecałbym także postawę wstrzemięźliwości języka. Nieświadomie możemy zaszkodzić. A wiemy,że jest to temat sporów,oczerniania,potwarzy.O.Rydzyk nie jest idealny,ale i my także.

Za JEZUSEM mówiąc:
"Jeśli język jest powodem do grzechu,lepiej byś do odciął,
by nie cierpiał strasznie w ogniu oczyszczenia"

cieplutki@poczta.wiara.pl
www.odnowa-ostroleka.prv.pl

So lut 28, 2004 15:02

Wybacz mi, ale to nie my tutaj przeciwni Ojcu Rydzykowi oczerniamy Radio Maryja.
To właśnie ojciec Rydzyk swoją radiową działalnością daje złe świadectwo o nas wszystkich. O Katolikach, Episkopacie i tak dalej.Radio Maryja nie + się Kościól.
A fakt, że ojciec Rydzyk prowadzi - być może - jakąś własną gre nie świadczy dobrze o nim samym, ani o rozgłośni, którą prowadzi.
Nie może bowiem być tak, że Episkopat swoje, a O. Rydzyk swoje.
I czas najwyższy ku temu, by ktoś wreszcie skontrolował to radio i jednoznacznie potwierdził ( bądź odrzucił) zarzuty ciążace na tej rozgłośni...

Tak samo, jak "Piegrzym", który organizuje pielgrzymkę Forumowiczów z portalu "Wiara"
Pielgrzym. napisał(a):
Po rozważeniu na modlitwie oraz z niektórymi forumowiczami omawianej tu kwestii pielgrzymki-spotkania jestem głęboko przekonany co do sensowności jej zorganizowania. Dlatego też niech mi będzie wolno skierować do Ciebie, bracie, siostro, kilka związanych z tym konkretów.
(...)

U Ojców Redemptorystów w Toruniu jest organizowany swego rodzaju "dzień skupienia" bodaj przez Odnowę w Duchu Świętym, ale nie jest to spotkanie zamknięte. Ma ono mieć miejsce dnia 27.03.2004., a więc w ostatnią sobotę marca i nie widzę przeszkód dla których nie można by się pod nie "podłączyć".
(...)
Po zakończeniu tegoż "dnia skupienia" (czyli około godziny 15.00) jest przewidywane spotkanie dla odwiedzających portal "Wiara" w udostępnionej salce (ojciec proboszcz wstępnie to zaakceptował), i wtedy będzie się można bliżej poznać, a nawet omówić pewne sprawy organizacyjne serwisu.
(...)
Proszę również nie rozgłaszać tego w innych portalach, gdyż zasadniczo jest to propozycja skierowana do Ciebie!

viewtopic.php?t=209&postdays=0&postorder=asc&start=30

I następny, po moim zapytaniu o to, czy decyzja jest konsultowana z Administracją Portalu

Pielgrzym. napisał(a):
Wspomniany "dzień skupienia" jest organizowany niezależnie od osób zajmujących się portalem "Wiara" (przynajmniej nie jest to ścisła zależność). (...)I spotkało się to z akceptacją kilku osób odpowiedzialnych za niniejszy serwis. Zwłaszcza moderatorom proponuję porozumieć się z "_dziką_" albo "celnikiem".
Uważam, że jest to dobra (albo nawet bardzo dobra okazja) do tego, aby:
(...)
3. Spojrzeć z dystansu na niektóre sprawy związane z niniejszym serwisem.
4. Doświadczyć wymiaru wspólnotowego.
5. Przy okazji poruszyć niektóre sprawy (przy okazji!).

viewtopic.php?t=209&postdays=0&postorder=asc&start=45

No cóż - nasz Pielgrzym wybitnie prowadzi jakąś swoją grę... :(:(:(
Tylko nie wiem dlaczego chce omawiać sprawy organizacyjne sewrwisu "Wiara" bez akceptacji Admina "Forum. Wiara" w siedzibie toruńskich Redemptorystów...
Powołując sie przy tym na Moderatorów, którzy tak na dobrą sprawę nie wypowiadają się najlepiej na temat organizacji tejże "pielgrzymki"...
Zatem - dziwnymi metodani operują co niektórzy ludzie mówiacy o sobie, że są "Katolikami ... :(:(:(

So lut 28, 2004 22:33
Czy Pielgrzym podjął się roli V Kolumny Radia Maryja? Czy to ma oznaczać, że Radio Maryja nosi się z zamiarem zaanektowanie Portalu WIARA?

N lut 29, 2004 13:02

Nie wiem, czego tak naprawdę chce Pielgrzym...???? :o :o :o
Ja jedynie zebrałem to, co Pielgrzym wyczynia na tym forum ...
A bardzo mi się to nie podoba.
Być może - nie kierują nim jakieś złe intencje... ????
Jednak przyznam, iż jego postępowanie jest dla mnie niezrozumiałe... :(

N lut 29, 2004 13:18

Cytuj:
To właśnie ojciec Rydzyk swoją radiową działalnością daje złe świadectwo o nas wszystkich. O Katolikach, Episkopacie i tak dalej.Radio Maryja nie
+ się Kościól.

Z pełną sympatią do Ciebie ukochany przyjacielu mam
podstawowe pytania:

-Czy oglądasz więcej kłamliwej TVP,czy więcej słuchasz RM?
-Czy więcej słuchasz postronnych komentarzy o RM,
czy dociekasz z pełną gorliwością Prawdy słuchając obrony winnych?
-Czy czytasz codzienne brukowce więcej niż NASZ DZIENNIK?

Swoją Drogą powiem Ci bracie,że

(pozostając neutralnym widzem,nie broniącym nikogo)

gdyby nie Radio Maryja i zbyt emocjonalne

(niektórzy swięci,np Patrystyczni Apologeci byli ogromnymi nerwusami)

podejście pewnych osób,

[b]dalej żyłbym w kłamstwie
propagowanym przez TV i media[/b],

które celowo wykrzywiają Prawdę.

Za to dziękuję Radiu i Ojcu Rydzykowi.

Czytałeś może książkę "Tak-Tak Nie-Nie" ?

Przed przeczytaniem tej książki nie wierzyłem w to,że O.Rydzyk jest pokorny. Czytawszy kolejne apele jego w Naszym Dzienniku powoli przeglądałem na oczy,widząc nagonkę na jego osobę i Jego pokorną obronę i modlitwę za nieprzyjaciół.

Jestem oczywiście za kontrolą tego Radia.
Popieram to.
Ale proszę unikajmy sądów typu:

Cytuj:
-daje złe świadectwo o nas wszystkich

Wiesz,że bardzo się lubimy.Przez wzgląd na tę przyjaźń opanuj się.
Przecież piszesz ZŁO DOBREM ZWYCIĘŻAJ.

z BOGIEM

cieplutki@poczta.wiara.pl
www.odnowa-ostroleka.prv.pl

N lut 29, 2004 14:13

Hej, przepraszam - ale chyba przesadzacie.

Pielgrzym zorganizował możliwość spotkania tam gdzie jest i gdzie taką możliwość posiada.
I nie zakładałabym od razu intencji manipulacji i przechwycenia serwisu i czego tam jeszcze.
Dzień skupienia w ramach Odnowy w Duchu Św niebezpieczeństwa sobą nie przedstawia.
A jedyne co mu można zarzucić to to że swoją wypowiedzią stworzył pozory oficjalności której nie było (i wobec jasnego sprostowania w kolejnym poście nie pozwolę sobie na stwierdzenie że było to działanie świadome).

Pozdrawiam

Pn mar 01, 2004 4:25
Post RM
"Cieplutki", w związku z dyskusją o Radiu Maryja mam pytanie: Co to znaczy "katolicki"? Ale odpowiedz w trzech ślowach, bez referatu.

Pn mar 01, 2004 13:31

Skoro brat Cieplutki twierdzi iż RM nie manipuluje to jak wyjaśni iż To właśnie O. Rydzyk wywalił z anteny RM

cieplutki napisał(a):
Rozmowa z ks. prof. dr. hab. Waldemarem Chrostowskim, wybitnym biblistą z Uniwersytetu Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Warszawie
tekst z tematu Pasja!

Co do Filmu Pasja RM nadaje mu tytuł wybitnego specjalisty, a przecież tak niedawno zakazano mu współtworzyć na antenie rozmowy na temat judaizmu?.

-Za Gazetą Polską
"Dosc umiarkowanej krytyce poddaja Radio Maryja przedstawiciele Episkopatu. Po raz pierwszy do sytuacji konfliktowej doszlo w 1996 r., kiedy ojciec Rydzyk zdjal z anteny radia katechezy ksiedza Waldemara Chrostowskiego, oficjalnie uzasadniajac to faktem, ze udzielil on wywiadu "szkalujacemu swietosci" tygodnikowi "Wprost". Wczesniej skrytykowal go tez za fakt, ze ten mowil w swych katechezach o dialogu z judaizmem (ksiadz Chrostowski jest autorem wielu publikacji i jednym z najlepszych w Polsce znawcow tematu). Ocenzurowanie audycji ksiedza Chrostowskiego wbrew stanowisku biskupow oznaczalo przeciwstawienie sie Episkopatowi, gdyz ksiadz Waldemar Chrostowski byl wowczas konsultorem Rady Episkopatu Polski do Dialogu Religijnego. Notabene atakujac ksiedza Chrostowskiego jako osobe podejrzana o uleglosc wobec srodowisk zydowskich, ojciec Rydzyk trafil kula w plot i wykazal sie nieznajomoscia faktow: w dwa lata pozniej ksiadz Chrostowski odszedl ze stanowiska wspolprzewodniczacego Polskiej Rady Chrzescijan i Zydow po konflikcie ze srodowiskiem "Gazety Wyborczej" i "Tygodnika Powszechnego", spotkal sie tez z krytyka wspolprzewodniczacego komisji ze strony zydowskiej."

http://www.gazetapolska.pl/?gp=%2C0%2C0 ... ol_michlis

Więc jak to się ma do prawdy jaką ukazują zwolennicy RM?.

Pn mar 01, 2004 20:11
Zaparłam się w sobie i przeczytałam :) do końca!
A oto moje spostrzeżenie.
Mam wrażenie, że dla zakonnika NAJWAŻNIEJSZE powinne być dwie cnoty:
POKORA i POSŁUSZEŃSTWO.
Wystarczy spojrzeć na świętych, np. św. Teresę od Jezusa...
Życzę nam wszystkim miłości Boga i bliźniego....
Pozdrawiam

Wt mar 02, 2004 2:50

Post Re: RM
Teofil, Jan napisał(a):
"Cieplutki", w związku z dyskusją o Radiu Maryja mam pytanie: Co to znaczy "katolicki"? Ale odpowiedz w trzech ślowach, bez referatu.

Nie wiem co ma pytanie do wszystkiego,ale odpowiem:

JEDEN,ŚWIĘTY,POWSZECHNY,APOSTOLSKI

Chodzi tu o wyraźne stwierdzenie, że dobroci Bożej przypisujemy wszystkie dary, jakich On, Pan nieba i ziemi, udzielił swojemu Kościołowi.

CZEMU ZADAJESZ TE PYTANIE?

z BOGIEM

Śr mar 03, 2004 11:57

Post Re: RM
WOJTEK POWIEM CI JEDNĄ TYLKO RZECZ.

KAŻDEMU CZŁOWIEKOWI MOŻNA W SPOSÓB PROSTY PRZYPIĄĆ ŁATKĘ.
ŁATWO MOŻNA ZRUINOWAĆ DOBRE IMIĘ DRUGIEGO CZŁOWIEKA.

WIĘC PYTAM:

ZAJRZAŁEŚ NA ŁAMY "GAZETY POLSKIEJ".

A CZY ZAPOZNAŁEŚ SIĘ Z OBRONĄ PODEJRZANEGO?

CZY MOŻNA CZŁOWIEKA UZNAĆ WINNYM BEZ ADWOKATA?

JA JESTEM CZŁOWIEKIEM,KTÓRY STARA SIĘ BYĆ BEZSTRONNY
W SĄDZIE NAD POSTAWIONYM ZARZUTEM.NIE UWAŻAM,
ŻE RM JEST DO KOŃCA IDEALNE I JESTEM Z KONTROLĄ ROZGŁOŚNI.
ALE I WIEM JEDNO,ŻE RM PROWADZI WIELKIE TRUDY EWANGELIZACJI
I ZBIERA OWOCE.NAJBARDZIEJ MNIE PASJONUJE PODWÓRKOWE KÓŁKO RÓŻAŃCOWE,CHOĆ JESTEM DOROSŁY...WIELE RZECZY MI SIĘ PODOBA,CO NIE OZNACZA,ŻE JESTEM FANATYKIEM,KTÓRY JEST GOTÓW UZNAĆ,ŻE RM JEST BEZ SKAZY.Z RESZTĄ,JAK MY WSZYSCY...

Z Bogiem
.....................................................................
"NIE SĄDŹCIE,BYŚCIE NIE BYLI SĄDZENI.BO TAKIM SĄDEM,
JAKIM WY WYMIERZYCIE,TAKIM I WAS OSĄDZĄ" (Mt7,1)

Śr mar 03, 2004 12:06

No więc jakie w/g Ciebie argumenty miał O. Rydzyk?, by wywalać takiego dobrego bibliste znającego zagadnienia ST jak nikt w Polsce?.

I o ile pamiętam to w RM nie można bronić swoich poglądów, kiedy są one inne niż O. Rydzyka. Nieraz sam to n wasne uszy słszałem, więc moj osąd nie jest wydumany, lecz oceną pewnych faktów, które możnez i Ty bracie cieplutki sprawdzić. [/list]

Śr mar 03, 2004 18:20
Post Katolicki?
Cieplutki, moje pytanie jak i prośba były krótkie i wydaje mi się bardzo czytelne: co oznacza słowo "katolicki"? Niestety odpowiedź Twoja, choć przyznaję krótka ale przekraczająca Volumen trzech słów. Z czterech przymiotników, podanych przez Ciebie, tylko jeden może być uznany, za prawidłowy, mianowicie: "POWSZECHNY", natomiast ani "JEDEN", ani "ŚWIĘTY", ani też "APOSTOLSKI" nie tłumaczy się na katolicki.
Pytasz dalej: CZEMU ZADAJESZ TE PYTANIE?
Odpowiadam: Bo "Radio Maryja" po prostu kłamie, kiedy się reklamuje jako "katolicki głos w twoim domu" promując specyficzny "patriotyzm", który jest w istocie "polskim szowinizmem" niewiele rózniącym się od szowinizmu niemieckiego z okresu panowania tam faszyzmu, sprzed II Wojny Światowej.
Widzisz Synku, ja jestem Ślązakiem, a Ślązaków, z powodu ich losów historycznych, z grubsza można podzielić na trzy grupy: Ślązaków- germanofilów; Ślązaków-polonofilów i po prostu Ślązaków. Otóż Radio Maryja uznaje łaskawie co najwyżej Ślązaków-polonofilów, dwa pozostałe odłamy ma w nienawiści a jej szczytem była kiedyś wypowiedź telefoniczna jednego z fanów tego Radia, który wyrażał żal, że po II Wojnie Światowej nie przepędzono ze "Rdzennie polskiego Śląska" wszystkich Ślązaków (ja pamiętam jeszcze transparenty jakie w 1945 roku wisiały w poprzek ul. 3-go Maja w Katowicach: CHCEMY ŚLĄSKA BEZ ŚLĄZAKÓW). Myślałem jednak, że nienawiść Polaków do Ślążaków wygasła. Radio Maryja mnie wyprowadziła z błędu.
Nie będe już wspominał o wyjątkowo obrzydliwym antysemityźmie, uprawianym przez to Radio. Dlatego uważam, że to Radio nie ma moralnego prawa nazywać się katolickie, czyli powszechne.
Dlaczego wyrażam taką opinie? Bo od czasu do czasu tego Radia usiłuję posłuchać ale za każdym razem po kilku minutach go wyłączam, nerwowo nie wytrzymując.

Cz mar 04, 2004 10:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 180  Następna strona