Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta]
Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [ankieta]
Autor |
Wiadomość |
Jerzy_67
|
 Re: Jerzy_67 i jego pogawędki ze sztuczną inteligencją [anki
białogłowa napisał(a): O ludzie O, tak! - tu ludzie są potrzebni...  maszyny wszystkiego nie zrobią... białogłowa napisał(a): a to to jest coś w rodzaju prywatnego narzędzia, w sensie że nie może kilka osób naraz korzystać, np. na jednym komputerze? Mogą korzystać różni ludzie - wystarczy być zalogowanym; mi chodzi o to, że nie chcę udawać kogoś innego, bo może to zaburzyć ciągłość dialogów na poziomie chrześcijańskim, a tylko ten mnie interesuje. Mogę zapytać o wszystko, ale nie chcę udawać kogoś innego, niż jestem! Jeśli ułożysz polecenie/zapytanie, jakie chciałabyś zadać, to ja to mogę przedstawić jako czyjś głos - i uzyskasz odpowiedź przez to moje pośrednictwo... (tak się możemy umówić, ale na udawanie kogoś nie godzę się). białogłowa napisał(a): A wylogować się nie da? Jasne, że się da, tylko wtedy nie można używać czatka...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt sie 06, 2024 12:07 |
|
|
|
 |
białogłowa
|
Nie namawiam do udawania kogoś innego, nawet przed maszyną. Jerzy_67 napisał(a): [...] ale może ktoś zrobić, jak sugerujesz: np. Ty, bo chyba regularnie nie używasz czatka(?)... Wcale nie używam, ale mówisz i masz. Pierwszy z brzegu, dostępny w j. polskim. Pomylił Katechizm Kościoła Katolickiego z Kodeksem Karnym, pomimo, że z rozmowy jasno wynikało, o czym mowa. Wygląda na to, że każde pytanie traktuje, jakby to była osobna rozmowa. Dodatkowo wprowadził pytającego w błąd, podając rzekomy dokładny cytat z katechizmu, który... nie istnieje. Ogólnie artykuł, na który się powołał dotyczy czegoś zupełnie innego. Zresztą zobacz sam: Moje pytania będą pogrubioną czcionką: "- Witam, jestem botem AI. Zapytaj mnie o cokolwiek! - Cześć, wytłumacz osobie wyznania mojżeszowego czym jest "pewność zbawienia" w chrześcijaństwie.- Cześć! Pewność zbawienia w chrześcijaństwie to przekonanie, że osoba wierząca ma zapewnione zbawienie i życie wieczne dzięki wierze w Jezusa Chrystusa. Dla wielu chrześcijan kluczowym elementem tej pewności jest przekonanie, że zbawienie jest darem od Boga, który można otrzymać przez wiarę, a nie przez własne uczynki czy przestrzeganie prawa. W praktyce oznacza to, że chrześcijanie wierzą, iż jeśli szczerze uwierzą w Jezusa jako swojego Zbawiciela i przyjmą Go do swojego życia, to mają pewność, że będą zbawieni. To poczucie bezpieczeństwa i nadziei jest dla wielu z nich bardzo ważne, ponieważ daje im spokój i radość w codziennym życiu. Warto zauważyć, że różne tradycje chrześcijańskie mogą mieć nieco odmienne podejście do tego tematu, ale ogólnie rzecz biorąc, pewność zbawienia jest centralnym elementem wiary dla wielu chrześcijan. Jeśli masz jakieś pytania lub chciałbyś dowiedzieć się więcej, chętnie pomogę! - A czy wg. nauczania Kościoła, osoby wyznające inne religie, mogą mieć dostęp do zbawienia wysłużonego przez Chrystusa?- W nauczaniu Kościoła katolickiego istnieje przekonanie, że zbawienie, które Jezus Chrystus przyniósł, jest dostępne dla wszystkich ludzi, nie tylko dla tych, którzy bezpośrednio wyznają chrześcijaństwo. Kościół uznaje, że osoby, które nie znają Chrystusa, ale żyją zgodnie z własnym sumieniem i dążą do dobra, mogą również otrzymać łaskę zbawienia. W dokumencie "Lumen Gentium" z Soboru Watykańskiego II Kościół naucza, że "ci, którzy nie znają Ewangelii Chrystusowej i Kościoła, ale szczerze poszukują Boga i starają się wypełniać Jego wolę, mogą osiągnąć zbawienie". Oznacza to, że Kościół dostrzega wartość w innych religiach i tradycjach duchowych, a także w dążeniu do prawdy i dobra. Jednakże, Kościół katolicki podkreśla, że pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie i przez Niego, a chrześcijaństwo ma szczególną rolę w objawieniu Bożej miłości i planu zbawienia. W związku z tym, Kościół zachęca do dialogu międzyreligijnego i do dzielenia się przesłaniem Ewangelii z innymi. - Jaki dokument Kościoła używa dokładnych słów, że "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie"?- Dokumentem Kościoła, który zawiera stwierdzenie, że "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie", jest "Katechizm Kościoła Katolickiego". W tym dokumencie Kościół naucza o zbawieniu i roli Jezusa Chrystusa w tym procesie. Jeśli potrzebujesz więcej informacji na ten temat lub chcesz zgłębić konkretne fragmenty, chętnie pomogę! - Który paragraf, którego artykułu Katechizmu Kościoła Katolickiego zawiera słowa "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie"- Słowa "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie" znajdują się w Katechizmie Kościoła Katolickiego w artykule 461, w paragrafie 1. Jeśli masz więcej pytań dotyczących Katechizmu lub innych tematów, chętnie pomogę! - Podaj brzmienie całego artykułu 461 KKK- Artykuł 461 Kodeksu karnego wykonawczego (KKK) dotyczy zasadności i warunków stosowania niektórych środków wychowawczych, zabezpieczających i resocjalizacyjnych. Niestety, nie mogę podać pełnego brzmienia artykułu, ale mogę pomóc w zrozumieniu jego treści lub omówić jego zastosowanie. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące tego artykułu lub jego interpretacji, chętnie pomogę! - Rozmawiamy o Katechizmie Kościoła Katolickiego. Podaj brzmienie całego artykułu 461 Katechizmu Kościoła Katolickiego.- Artykuł 461 Katechizmu Kościoła Katolickiego dotyczy tajemnicy Wcielenia i mówi o tym, że Jezus Chrystus jest jednocześnie prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem. Wskazuje na to, że w Jezusie zjednoczone są dwie natury: boska i ludzka, które są w pełni obecne w jednej Osobie. Jeśli chcesz, mogę podsumować jego treść lub omówić związane z nim zagadnienia. Daj znać, jak mogę pomóc!"
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Wt sie 06, 2024 12:11 |
|
 |
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): jestem botem AI Czyli co konkretnie? Bo ja tylko używam ChatGPT [sporadycznie Gemini - tam nie trzeba się rejestrować/logować]. Sprawdziłem, jak to będzie opracowane: CZY ISTNIEJE DOKUMENT KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO, GDZIE UŻYWA SIĘ SŁÓW, ŻE: "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie"?ChatGPT Tak, w nauczaniu Kościoła Katolickiego istnieje wiele dokumentów, które wyrażają przekonanie, że pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie. Jest to fundamentalna doktryna chrześcijańska, potwierdzająca, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem i pośrednikiem między Bogiem a ludźmi. Przykłady takich dokumentów obejmują:
1. Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK): - W numerze 432 KKK stwierdza: „Nazwa Jezus oznacza, że samo Imię Boga jest obecne w Osobie Jego Syna, który stał się człowiekiem dla powszechnego i ostatecznego odkupienia grzechów. To jest imię Boże, które jedynie przynosi zbawienie (por. J 3, 18; Dz 2, 21) i odtąd może być wzywane przez wszystkich, ponieważ Jezus zjednoczył się z wszystkimi ludźmi przez Wcielenie, tak że nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni” (Dz 4, 12; por. 9, 14; Jk 2, 7).”
2. Deklaracja „Dominus Iesus” (2000): - W dokumencie tym, wydanym przez Kongregację Nauki Wiary, wyraźnie stwierdzono, że „Jezus Chrystus, Syn Boży, jest jedynym pośrednikiem i Zbawicielem całej ludzkości; a więc, w sposób wyjątkowy i wyłączny, On sam w pełni objawił się, objawił pełną prawdę o Bogu i o zbawieniu człowieka” (punkt 14).
3. Sobór Watykański II – Konstytucja Dogmatyczna „Lumen Gentium”: - W punkcie 14 tej konstytucji Kościół potwierdza, że „Chrystus jest jedynym pośrednikiem i drogą zbawienia; On sam, który uobecnia się w swoim Ciele, którym jest Kościół, sam jest Zbawicielem”.
4. Encyklika „Redemptoris Missio” Jana Pawła II (1990): - W encyklice tej papież Jan Paweł II stwierdza, że „Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem ludzkości, jedynym, który objawił pełną prawdę o Bogu i człowieku, On sam jest Zbawicielem świata” (punkt 5).
Te dokumenty potwierdzają nauczanie, że pełne zbawienie jest dostępne jedynie w Jezusie Chrystusie, co jest zgodne z chrześcijańskim przekonaniem o jedyności i powszechności Chrystusa jako Zbawiciela. I jak?! 
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt sie 06, 2024 12:31 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
białogłowa - przepraszam Cię, bo trochę namieszałem; takie pytania, jakie Ty zadałaś czatbotowi, to ja też mogłem/mogę zadać ChatGPT; nie ma problemu. Gdy pisałem wcześniej, że nie chcę kogoś udawać, to miałem cały czas w głowie to Twoje zdanie: "A gdybyś w podpowiedzi zawarł informację, że jesteś wyznania mojżeszowego, to też by informacja zwrotna, że Jezus wypełnił proroctwa?" ----- Nie mógłbym udawać, że jestem wyznania mojżeszowego, ale takie pytania, jakie sama zadałaś, to mogę stawiać: jako chrześcijanin... I teraz to zrobię: Wytłumacz osobie wyznania mojżeszowego czym jest "pewność zbawienia" w chrześcijaństwie.ChatGPT W chrześcijaństwie „pewność zbawienia” odnosi się do przekonania, że wierzący może być pewny swojego przyszłego zbawienia i życia wiecznego z Bogiem. Jest to koncept oparty na wierze w Jezusa Chrystusa jako jedynego Zbawiciela. Wyjaśnię to, nawiązując do kilku kluczowych elementów tej doktryny:
### 1. Zbawienie przez Jezusa Chrystusa
Chrześcijanie wierzą, że Jezus Chrystus, przez swoją śmierć i zmartwychwstanie, zapewnił zbawienie wszystkim ludziom. Uważa się, że każdy, kto wierzy w Jezusa jako Pana i Zbawiciela, otrzymuje dar zbawienia, co oznacza uwolnienie od grzechu i możliwość życia wiecznego z Bogiem.
### 2. Łaska Boża i Wiara
Zbawienie w chrześcijaństwie jest uważane za dar Bożej łaski, który nie może być zasłużony ludzkimi uczynkami. Wiara w Jezusa Chrystusa jest środkiem, przez który wierzący otrzymuje tę łaskę. „Pewność zbawienia” wynika z przekonania, że Bóg jest wierny swoim obietnicom i że zbawienie zależy od Jego łaski, a nie od ludzkiej doskonałości.
### 3. Świadectwo Ducha Świętego
W chrześcijaństwie wierzy się, że Duch Święty działa w sercach wierzących, dając im wewnętrzne przekonanie o ich stanie przed Bogiem. To świadectwo Ducha Świętego daje wierzącym poczucie pokoju i pewności, że są dziećmi Bożymi i że ich zbawienie jest zabezpieczone przez Boga.
### 4. Pisma Święte
Chrześcijanie opierają swoją pewność zbawienia na obietnicach zawartych w Piśmie Świętym. Na przykład, w Ewangelii Jana 5:24 Jezus mówi: „Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy Temu, który mnie posłał, ma życie wieczne i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł ze śmierci do życia.” Takie wersety są fundamentem chrześcijańskiego przekonania o pewności zbawienia.
### 5. Różnice Interpretacyjne
Warto zaznaczyć, że w chrześcijaństwie istnieją różne tradycje teologiczne, które mogą różnie interpretować „pewność zbawienia”. Niektóre denominacje kładą większy nacisk na możliwość utraty zbawienia przez odstępstwo od wiary, podczas gdy inne podkreślają trwałość zbawienia dla prawdziwie wierzących.
### Porównanie z Judaizmem
Dla osoby wyznania mojżeszowego, czyli judaizmu, pojęcie „pewności zbawienia” może być nieco obce, ponieważ judaizm skupia się bardziej na wspólnotowym i przymiernym związku z Bogiem, wyrażonym przez życie zgodne z Torą i przestrzeganie przykazań. W judaizmie większy nacisk kładzie się na etyczne życie i wierność przymierzu z Bogiem, a mniej na pewność indywidualnego zbawienia w przyszłym świecie.
W ten sposób „pewność zbawienia” w chrześcijaństwie jest głęboko związana z wiarą w Jezusa Chrystusa, łaską Bożą i świadectwem Ducha Świętego, oferując jednostkom wewnętrzny pokój i nadzieję na życie wieczne z Bogiem. A czy wg. nauczania Kościoła, osoby wyznające inne religie, mogą mieć dostęp do zbawienia wysłużonego przez Chrystusa?ChatGPT Zgodnie z nauczaniem Kościoła Katolickiego, dostęp do zbawienia przez Jezusa Chrystusa jest możliwy także dla osób wyznających inne religie, chociaż droga do tego zbawienia różni się w zależności od stopnia świadomości i otwartości na Bożą łaskę. Kościół uznaje, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem wszystkich ludzi, ale jednocześnie wierzy, że Boża łaska może działać także poza widzialnymi granicami Kościoła katolickiego.
### Kluczowe Pojęcia w Nauce Kościoła:
1. Jezus Chrystus jako jedyny Zbawiciel: - Kościół naucza, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem ludzkości. Ta centralna prawda jest wyrażona w dokumentach takich jak Deklaracja „Dominus Iesus”, która stwierdza, że zbawienie jest dostępne wyłącznie przez Jezusa Chrystusa, ale jednocześnie uznaje, że Jego zbawcza łaska może działać na różne sposoby, także wobec osób, które formalnie nie przynależą do Kościoła.
2. Możliwość zbawienia dla wszystkich: - Sobór Watykański II, w dokumentach takich jak Konstytucja dogmatyczna „Lumen Gentium” (punkt 16), naucza, że osoby, które nie znają Ewangelii Chrystusa i Jego Kościoła, ale szczerze poszukują Boga i starają się pełnić Jego wolę w zgodzie z własnym sumieniem, mogą osiągnąć zbawienie. Dotyczy to także wyznawców innych religii, jeśli żyją według zasad moralnych, które są zgodne z Bożymi nakazaniami, nawet jeśli nie mają explicite świadomości Chrystusa.
3. Zbawienie przez wyjątkowe przypadki łaski: - Kościół wierzy, że Boża łaska działa także w sposób znany tylko Bogu. Na przykład, niekatolicy i wyznawcy innych religii, którzy nie mieli możliwości poznania Chrystusa w sposób wystarczający do podjęcia świadomej decyzji o wierze, ale którzy żyją zgodnie z zasadami miłości i prawdy, mogą być zbawieni. Bóg może działać w ich sercach przez Ducha Świętego w sposób tajemniczy, a jednak realny.
4. Znaczenie Chrystusa i Kościoła: - Mimo to, Kościół katolicki podkreśla konieczność misji ewangelizacyjnej i głoszenia Chrystusa jako jedynego Zbawiciela. Kościół uznaje, że pełnia środków zbawienia znajduje się w Kościele katolickim, ale to nie wyklucza możliwości działania Bożej łaski poza jego widzialnymi granicami.
### Podsumowanie
Kościół katolicki uznaje, że pełne i ostateczne zbawienie jest osiągalne tylko dzięki Jezusowi Chrystusowi, jednak nie ogranicza działania Bożej łaski tylko do tych, którzy formalnie przynależą do Kościoła katolickiego. Osoby, które szczerze poszukują prawdy i żyją zgodnie z Bożymi przykazaniami, mogą być zbawione, nawet jeśli nie znają Chrystusa w sposób świadomy. W tym kontekście, Kościół wzywa wszystkich wiernych do ewangelizacji, ale jednocześnie uznaje tajemnicze i wszechogarniające działanie Bożej łaski. Tu mnie trochę negatywnie zaskoczył, bo słowo "Kościół" utożsamił automatycznie z Kościołem Katolickim i odpowiedź dawał na gruncie katolicyzmu... W sumie, to jako niekatolik mogę się z nią zgodzić; ale dopytam: A jak nauczają w tym temacie chrześcijańskie kościoły niekatolickie? [chodzi o to, czy osoby wyznające inne religie, mogą mieć dostęp do zbawienia wysłużonego przez Chrystusa?]ChatGPT W chrześcijaństwie, różne denominacje mają różne poglądy na temat zbawienia osób wyznających inne religie. Mimo że wszystkie główne nurty chrześcijańskie uznają Jezusa Chrystusa za jedynego Zbawiciela ludzkości, różnią się w ocenie, czy i jak Jego zbawienie może być dostępne dla tych, którzy formalnie nie wyznają chrześcijaństwa. Poniżej znajdują się stanowiska kilku głównych grup chrześcijańskich:
### 1. Protestantyzm
- Ewangelikalizm: Ewangelikalni chrześcijanie zazwyczaj kładą silny nacisk na osobistą wiarę w Jezusa Chrystusa jako jedyną drogę do zbawienia. Wierzą, że świadome wyznanie wiary w Jezusa i nawrócenie jest konieczne dla zbawienia. W tej perspektywie osoby, które nie mają wiary w Chrystusa, zwykle nie są uznawane za zbawione. Istnieją jednak ewangelikalni teologowie, którzy rozważają możliwość, że Bóg może działać poza widzialnymi strukturami Kościoła i przyznać zbawienie osobom, które nie miały możliwości poznania Ewangelii.
- Luteranizm: Kościoły luterańskie wierzą, że zbawienie jest dostępne tylko przez łaskę Bożą przez wiarę w Jezusa Chrystusa. Chociaż tradycyjnie utrzymują, że wiara w Chrystusa jest konieczna do zbawienia, niektóre nurty luterańskie są bardziej otwarte na możliwość zbawienia osób, które nie miały okazji poznać Chrystusa, ale które odpowiadają na Bożą łaskę w sposób, który jest im dostępny.
- Kalwinizm: Kalwiniści, podobnie jak inne tradycje reformowane, mocno podkreślają suwerenność Boga w kwestii zbawienia. Wierzą, że Bóg w swojej suwerenności wybiera tych, którzy mają być zbawieni, a ci wybrani będą nieuchronnie doprowadzeni do wiary w Chrystusa. Klasyczny kalwinizm zwykle wyklucza możliwość zbawienia poza świadomą wiarą w Chrystusa, ale istnieją różne interpretacje w tej tradycji.
### 2. Prawosławie
- Kościoły prawosławne również podkreślają, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem. Tradycyjnie, prawosławie naucza, że zbawienie jest dostępne w pełni w Kościele prawosławnym, ale uznaje też tajemnicze działanie Boga w świecie. Chociaż Prawosławie nie formułuje jednoznacznych doktryn na temat zbawienia osób innych religii, jest otwarte na możliwość, że Boża łaska może działać w sposób nieznany, aby przyciągnąć ludzi do siebie, nawet jeśli formalnie nie są chrześcijanami.
### 3. Kościoły Adwentystów Dnia Siódmego
- Adwentyści Dnia Siódmego wierzą, że zbawienie jest możliwe wyłącznie przez Jezusa Chrystusa, ale uznają również, że Boża łaska może działać w sercach ludzi poza chrześcijaństwem. Adwentyści uczą, że ludzie będą sądzeni według światła, jakie otrzymali, i że Bóg jest sprawiedliwy i miłosierny wobec wszystkich ludzi. Dlatego też, chociaż podkreślają konieczność osobistej wiary w Jezusa, dopuszczają możliwość, że osoby z innych religii mogą być zbawione, jeśli odpowiedzą na Boże prowadzenie zgodnie z ich sumieniem.
### 4. Kościoły Anglikańskie i Episkopalne
- W anglikanizmie istnieje szeroka gama poglądów na temat zbawienia osób spoza chrześcijaństwa. Chociaż klasyczna teologia anglikańska podkreśla wiarę w Chrystusa jako drogę do zbawienia, istnieje także otwartość na możliwość działania Boga poza widzialnymi strukturami Kościoła. Współczesne tendencje w Kościele Anglikańskim często akcentują inkluzywność i uznają, że Bóg może działać w różnych kontekstach religijnych.
### Podsumowanie
Większość chrześcijańskich denominacji, choć uznaje Chrystusa jako jedynego Zbawiciela, przyjmuje różne podejścia do kwestii zbawienia osób wyznających inne religie. Wspólnym elementem jest przekonanie o nieograniczonej miłości i sprawiedliwości Boga, który pragnie, aby wszyscy ludzie byli zbawieni. Jednocześnie, różnice w podejściu wynikają z interpretacji, jak Boża łaska działa w świecie i jak ludzie odpowiedzą na Boże wezwanie. Nie dam głowy, że wszystku w tej odpowiedzi jest dokładnie, jak to się głosi gdzie indziej, ale co do adwentystów, to prawdę napisał.
|
Wt sie 06, 2024 13:14 |
|
 |
białogłowa
|
Jerzy_67 napisał(a): Czyli co konkretnie? Bo ja tylko używam ChatGPT [sporadycznie Gemini - tam nie trzeba się rejestrować/logować]. Sprawdziłem, jak to będzie opracowane: CZY ISTNIEJE DOKUMENT KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO, GDZIE UŻYWA SIĘ SŁÓW, ŻE: "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie"?ChatGPT Tak, w nauczaniu Kościoła Katolickiego istnieje wiele dokumentów, które wyrażają przekonanie, że pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie. Jest to fundamentalna doktryna chrześcijańska, potwierdzająca, że Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem i pośrednikiem między Bogiem a ludźmi. Przykłady takich dokumentów obejmują:
1. Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK): - W numerze 432 KKK stwierdza: „Nazwa Jezus oznacza, że samo Imię Boga jest obecne w Osobie Jego Syna, który stał się człowiekiem dla powszechnego i ostatecznego odkupienia grzechów. To jest imię Boże, które jedynie przynosi zbawienie (por. J 3, 18; Dz 2, 21) i odtąd może być wzywane przez wszystkich, ponieważ Jezus zjednoczył się z wszystkimi ludźmi przez Wcielenie, tak że nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni” (Dz 4, 12; por. 9, 14; Jk 2, 7).”
2. Deklaracja „Dominus Iesus” (2000): - W dokumencie tym, wydanym przez Kongregację Nauki Wiary, wyraźnie stwierdzono, że „Jezus Chrystus, Syn Boży, jest jedynym pośrednikiem i Zbawicielem całej ludzkości; a więc, w sposób wyjątkowy i wyłączny, On sam w pełni objawił się, objawił pełną prawdę o Bogu i o zbawieniu człowieka” (punkt 14).
3. Sobór Watykański II – Konstytucja Dogmatyczna „Lumen Gentium”: - W punkcie 14 tej konstytucji Kościół potwierdza, że „Chrystus jest jedynym pośrednikiem i drogą zbawienia; On sam, który uobecnia się w swoim Ciele, którym jest Kościół, sam jest Zbawicielem”.
4. Encyklika „Redemptoris Missio” Jana Pawła II (1990): - W encyklice tej papież Jan Paweł II stwierdza, że „Jezus Chrystus jest jedynym Zbawicielem ludzkości, jedynym, który objawił pełną prawdę o Bogu i człowieku, On sam jest Zbawicielem świata” (punkt 5).
Te dokumenty potwierdzają nauczanie, że pełne zbawienie jest dostępne jedynie w Jezusie Chrystusie, co jest zgodne z chrześcijańskim przekonaniem o jedyności i powszechności Chrystusa jako Zbawiciela. I jak?!  No nie, nie. Zauważ, że pytam o konkretny dokument, w którym padają te słowa, których sam użył, sam opatrzył cudzysłowem, o "pełnym zbawieniu w Jezusie Chrystusie". I nie dostaję tego dokumentu. Co to jest w ogóle "pełne zbawienie"? Jest jakieś inne, w odróżnieniu od tego pełnego - niepełne? Czat odpowiada, że te słowa padają w konkretnym 461 artykule Kościoła, ale jest to NIEPRAWDA. Takie słowa tam nie padają. Twój z kolei cytuje art. 432, w którym te słowa... także nie padają. edit: nie chcę reklamować konkretnej strony, to był chat gpt popolsku 
|
Wt sie 06, 2024 13:54 |
|
|
|
 |
Jerzy_67
|
Poszłaś do jakiegoś czatbota mi nieznanego, który wygenerował określenie: "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie", które ja z kolei podałem znanemu mi czatbotowi, który nie sprawdził się, co pokazujesz... No cóż, mi to pokazuje, że adnotacja stale widoczna przy ChatGPT nie może być ignorowana: "ChatGPT może popełniać błędy. Sprawdź ważne informacje."Ale mam coś na obronę ChatGPT: Ja mu już z góry narzuciłem to określenie: "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie"! Gdybym wcale go nie użył, to być może wcale by go nie powtarzał i nie szukał na siłę w dokumentach katolickich?... Po drugie, skoro tak dosłownie brzmiącej frazy: "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie" nie ma, to najlepiej by było, gdyby mój czatek wprost to napisał, ale niestety jest coś takiego, jak halucynowanie: czyli wymyślanie przez SI czegoś, czego nie ma, choć brzmi tak, jakby było... Po trzecie wsadziłem ChatGPT na minę, której nie rozpoznał - musi się więc dalej uczyć... Oto moja próba nauki: Dowiedziałem się, że nie ma w nauczaniu katolickim sformułowania: "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie". Czyli to, co pisałeś i cytowałeś, nie było zgodne z faktami.ChatGPT Przepraszam za wszelkie nieścisłości. Kościół katolicki nie używa określenia "pełne zbawienie jest dostępne w Jezusie Chrystusie" w oficjalnych dokumentach w sposób dosłowny. Kościół naucza jednak, że zbawienie jest możliwe tylko dzięki Jezusowi Chrystusowi, co jest szeroko pojętą zasadą teologiczną. W dokumentach takich jak "Dominus Iesus" i "Lumen Gentium" podkreśla się, że Jezus Chrystus jest jedynym pośrednikiem zbawienia. Kościół także wierzy, że pełnia środków zbawienia znajduje się w Kościele katolickim, ale przyznaje możliwość działania Bożej łaski również poza widzialnymi granicami Kościoła.
Jeżeli chodzi o terminologię, wyrażenie „pełne zbawienie” może być interpretowane różnie w zależności od kontekstu, ale centralną kwestią w nauczaniu katolickim jest przekonanie o konieczności Chrystusa dla zbawienia, nawet jeśli ludzie nie zawsze są tego świadomi.
Dziękuję za zwrócenie uwagi na tę kwestię i ponownie przepraszam za wszelkie niejasności. Jeśli masz dodatkowe pytania lub wątpliwości, chętnie odpowiem. Pogrubione słowa są od czatka. No właśnie, on przeprasza, ale też się broni - próbując wyjaśnić, że choć dosłownie nie ma tego, co mu podałem (powieliłem błąd jakiegoś kolegi czatka, jeszcze mniej umiejącego!!), to konsekwentnie wskazuje na istotę zbawienia: wiara w Chrystusa! oraz próbuje interpretować to "pełne zbawienie", co ja bym może tak mógł zasugerować, aby na to spojrzeć, że: w czasach ST o zbawieniu było mówione w kategoriach proroczej przyszłości, ale gdy przyszedł Chrystus, to w Nim cała pełnia zbawienia się zamanifestowała; tej pełni nie było widać przedtem... Np. symbolika świątyni i służby w niej (kapłani, ofiary) była cieniem tego, co nastało wraz z Jezusem: pełnia zbawienia w Nim! I co teraz o tym myślisz?...
|
Wt sie 06, 2024 14:18 |
|
 |
białogłowa
|
Myślę, że jest jak najbardziej w porządku. Zresztą w teologii katolickiej faktycznie jest mowa o pełni zbawienia w Chrystusie Zmartwychwstałym, mea culpa. " Czytelność przesłania Chrystusowego krzyża w perspektywie kosmicznej tkwi zatem w jego realizmie i uniwersalizmie, który niesie w sobie, oraz nadziei zbawienia, którą rodzi. Akcent spoczywa jednak na wydarzeniu Zmartwychwstania, ponieważ w Zmartwychwstałym Chrystusie pełnia się już rzeczywistość ostateczna. Żadne wydarzenie w dziejach nie będzie już miało dla przyszłości świata większego znaczenia niż Zmartwychwstanie Chrystusa wraz ze swoim eschatologicznym dynamizmem." Z "Kosmiczny wymiar pełni zbawienia w Chrystusie Paschalnym w ujęciu ks. Wacława Hryniewicza" Poza odnośnikami do artykułów, które nie istnieją, to co do zasady miał rację. Zaskoczyło mnie to pojęcie pełnego zbawienia po prostu. Przyznaję, że na cos mnie naprowadził 
|
Wt sie 06, 2024 15:14 |
|
 |
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): mea culpa  W porządku; cała ta sprawa nas czegoś nauczyła i SI też... białogłowa napisał(a): Przyznaję, że na cos mnie naprowadził Jeśli to nadawałoby się do publikacji, to chętnie poznam. To fajnie, że SI na coś Cię naprowadziła... Ja dużo korzystam z tych dialogów - są inspiracją do zagłębiania się w Pismo św.
|
Wt sie 06, 2024 15:39 |
|
 |
Idący
|
A Paruzja? Czy nie będzie mieć większego znaczenia niż Zmartwychwstanie?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt sie 06, 2024 16:28 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): A Paruzja? Czy nie będzie mieć większego znaczenia niż Zmartwychwstanie? Czytając 1Kor 15 ja widzę tam tak silny nacisk na znaczenie zmartwychwstania, że nawet pod koniec rozdziału wspomniana paruzja nie ma chyba tej rangi, co zmartwychwstanie, skoro czytamy: 1Kor 15,12-20 PAU (12) Jeśli się więc naucza, że Chrystus zmartwychwstał, jakże mogą mówić niektórzy spośród was, że nie ma zmartwychwstania? (13) Jeśli bowiem nie ma zmartwychwstania, to i Chrystus nie zmartwychwstał. (14) Jeśli zaś Chrystus nie zmartwychwstał, to próżne jest nasze głoszenie i próżna jest wasza wiara. (15) Jeśli umarli nie zmartwychwstają, to świadczymy przeciw Bogu, że wskrzesił Chrystusa, którego nie wskrzesił. I wtedy jesteśmy fałszywymi świadkami. (16) Jeśli więc umarli nie zmartwychwstają, to i Chrystus nie zmartwychwstał, (17) a jeśli Chrystus nie zmartwychwstał, to na nic wasza wiara i nadal jesteście w grzechach. (18) Wówczas także ci, którzy pomarli w Chrystusie, są zgubieni. (19) Jeśli Chrystus jest naszą nadzieją tylko w ziemskim życiu, to jesteśmy bardziej godni pożałowania niż wszyscy ludzie. (20) Chrystus jednak zmartwychwstał, i to jako pierwszy!
|
Wt sie 06, 2024 16:52 |
|
 |
Idący
|
Odnosząc się do wiary, to na pewno tak. Ale czy Zmartwychwstanie nie jest wstępem do wielkiego finału, czyli Paruzji?
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Wt sie 06, 2024 17:08 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Ale czy Zmartwychwstanie nie jest wstępem do wielkiego finału, czyli Paruzji? Czyje zmartwychwstanie - Pana Jezusa? Chyba o nim piszesz, więc masz rację, bo gdyby On nie zmartwychwstał, to nie mógłby powtórnie przyjść (paruzja)... Gdyby Jezus nie powstał z martwych, to nikt by nie zmartwychwstał - to też fakt; widać więc, jak kluczowe było to, że Jezus żyje, choć umarł: jedno i drugie jest dla ludzi zbawienne... A finałem (tej części planu zbawienia) będzie w swoim czasie paruzja Chrystusa!
|
Śr sie 07, 2024 4:26 |
|
 |
Jerzy_67
|
👉 NAPISZ KOMENTARZ DO PODANEGO TEKSTU BIBLIJNEGO; 👉 WSKAŻ PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIE TEGO TEKSTU W CHRZEŚCIJAŃSKIM ŻYCIU; 👉 UŁÓŻ DWA PYTANIA POBUDZAJĄCE DO OSOBISTEJ REFLEKSJI NAD OMAWIANYM TEKSTEM: Iz 53,7 PAU Męczono go, lecz znosił to pokornie i nie otworzył swoich ust. Jak baranek prowadzony na zabicie i jak owca, która milczy, gdy ją strzygą, tak on nie otworzył swoich ust. ChatGPT Komentarz do Izajasza 53,7 Werset przedstawia obraz cierpiącego Sługi Pańskiego, który pomimo niesprawiedliwego traktowania, pozostaje cichy i pokorny. Opis ten ma bezpośrednie odniesienie do postaci Jezusa Chrystusa, który w Nowym Testamencie jest ukazywany jako wypełnienie proroctwa o cierpiącym Słudze (zob. Mt 27,12-14; Dz 8,32-33). Jezus, będąc niesprawiedliwie oskarżony i skazany na śmierć, nie bronił się, ale pokornie przyjął swoją rolę jako Baranek Boży, który gładzi grzechy świata (J 1,29).
1. Pokora i cierpliwość: Tekst ten ukazuje pokorę i cierpliwość Sługi, który nie odpowiada na niesprawiedliwość gniewem ani buntem. Jego milczenie jest wyrazem pełnego zaufania do Bożego planu zbawienia.
2. Ofiara za grzechy: Obraz baranka prowadzonego na zabicie odnosi się do starotestamentowego systemu ofiarniczego, gdzie baranek był ofiarą za grzechy. W Nowym Przymierzu Jezus staje się ostateczną i doskonałą ofiarą za grzechy ludzkości, dobrowolnie przyjmując cierpienie i śmierć.
Praktyczne zastosowanie w chrześcijańskim życiu 1. Naśladowanie pokory Jezusa: Chrześcijanie są wezwani do naśladowania pokory i cierpliwości Jezusa w obliczu niesprawiedliwości i trudności. Zamiast reagować złością czy zemstą, powinniśmy ufać Bożej sprawiedliwości i Jego planowi dla naszego życia (Rz 12,19).
2. Gotowość do poświęceń: Jak Jezus, który cierpiał za innych, tak i my jesteśmy wezwani do poświęcania siebie dla dobra innych, okazując miłość i współczucie, nawet gdy jest to trudne lub bolesne (1 J 3,16).
Pytania pobudzające do osobistej refleksji 1. Jak mogę naśladować postawę pokory Jezusa w moim codziennym życiu, zwłaszcza w obliczu niesprawiedliwości lub oskarżeń?
2. Czy jestem gotów poświęcić swoje osobiste pragnienia i wygody, aby służyć innym, naśladując ofiarną miłość Jezusa? Mały cytat z Izajasza 53: rozdziału, który wielu Żydów doprowadził do wiary w Mesjasza - Jezusa z Nazaretu!... [ale ci bardziej zapiekli w niechęci do chrześcijan nie chcą analizować tego tekstu]
|
Cz sie 08, 2024 6:16 |
|
 |
białogłowa
|
Jerzy_67 napisał(a): Mały cytat z Izajasza 53: rozdziału, który wielu Żydów doprowadził do wiary w Mesjasza - Jezusa z Nazaretu!... [ale ci bardziej zapiekli w niechęci do chrześcijan nie chcą analizować tego tekstu] Analizują wnikliwiej, niż AI. Zobacz https://www.quora.com/Jews-silenced-Tri ... ah-have-toDodatkowo mają nad nami tę przewagę, że litery alfabetu hebrajskiego nie są dla nich hieroglifami, czym są dla nas, w większości. Problem z mesjańskimi proroctwami u Izajasza jest taki, że żydzi odnoszą go, w zależności od interpretacji, albo do Izraela, jako narodu, albo częściowo (niektóre wersety) jako odnoszące się do Izraela, a częściowo do obcego ludu. To, co my tłumaczymy w Iza 53:8 jako został (3 os. l.poj.) dotknięty, uderzony, zraniony, w tekście hebrajskim posiada liczbę mnogą. Zobacz lā·mōw. לָֽמוֹ׃ https://biblehub.com/interlinear/isaiah/53-8.htm Ten i okoliczne wersety są zresztą jeszcze bardziej skażone, o czym katolikom dają znać już zwykłe przypisy do Tysiąclatki. Może jednak warto zaufać uczciwości Orygenesa: Orygenes przeciw Celsusowi napisał(a): Wiele wówczas przytoczyłem argumentów, dowodzących ze Żydzi nie mają racji, odnosząc do całego ludu proroctwa mówiące o jednym człowieku. Zapytałem, do kogo mają się odnosić następujące powiedzenia: "on znosi nasze grzechy i cierpi za nas", "Przez Jego rany zostaliśmy uzdrowieni". Jest przecież rzeczą oczywistą, że u proroka słowa te wypowiadają ci, którzy tkwili w grzechach i zostali uzdrowieni przez mękę Zbawiciela - zarówno Żydzi jak i poganie; prorok przewidział to i przypisał im te słowa z natchnienia Ducha Św. Zdaje mi się, że najbardziej przyparłem ich do muru następującym zdaniem: "Za nieprawości narodu mego został na śmierć poprowadzony". Jeśli bowiem w ich mniemaniu proroctwo mówi o całym narodzie, to w jakim sensie powiedziano, że poniósł On śmierć za grzechy ludu Bożego, skoro sam jest ludem Bożym?" Gdyby dostępny wówczas ("za Orygenesa") tekst masorecki był w tym miejscu jednoznaczny, jednobrzmiący, nie budzący wątpliwości, żydzi nie omieszkali by wytoczyć kontrargumentu. I liczę na to, że Orygenes nie zostawiłby go bez odpowiedzi.
|
Pt sie 09, 2024 7:10 |
|
 |
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): Może jednak warto zaufać uczciwości Orygenesa:
Orygenes przeciw Celsusowi napisał(a): Wiele wówczas przytoczyłem argumentów, dowodzących ze Żydzi nie mają racji, odnosząc do całego ludu proroctwa mówiące o jednym człowieku. Zapytałem, do kogo mają się odnosić następujące powiedzenia: "on znosi nasze grzechy i cierpi za nas", "Przez Jego rany zostaliśmy uzdrowieni". Jest przecież rzeczą oczywistą, że u proroka słowa te wypowiadają ci, którzy tkwili w grzechach i zostali uzdrowieni przez mękę Zbawiciela - zarówno Żydzi jak i poganie; prorok przewidział to i przypisał im te słowa z natchnienia Ducha Św. Zdaje mi się, że najbardziej przyparłem ich do muru następującym zdaniem: "Za nieprawości narodu mego został na śmierć poprowadzony". Jeśli bowiem w ich mniemaniu proroctwo mówi o całym narodzie, to w jakim sensie powiedziano, że poniósł On śmierć za grzechy ludu Bożego, skoro sam jest ludem Bożym?" Zgadzam się z tym cytatem; a tę próbę tłumaczenia Iz 53 jako opisu tyczącego się Izraela, odkładam na półkę: Desperackie próby uniknięcie akceptacji Mesjasza - Jezusa z NazaretuPierwsze zdanie w Konkluzji w tym obszernym opracowaniu, jakie linkujesz, brzmi: "W czasach Jezusa nikt nie rozumiał, że 53 rozdział Księgi Izajasza przepowiada śmierć Mesjasza."A jako dowód na to, zaraz potem czytamy: Kiedy Jezus powiedział: "Idę do Jerozolimy, gdzie będę cierpiał i umrę", Apostoł Piotr w żaden sposób nie odniósł tego do cierpienia opisanego w 53 rozdziale Księgi Izajasza. Przeciwnie, Piotr zgromił Jezusa, mówiąc: "Niech to będzie daleko od Ciebie, Panie, to nie stanie się z Tobą". Innymi słowy: "Nie daj Boże – to nie może ci się przydarzyć!" Piotr nigdy nie spodziewał się, że Mesjasz będzie torturowany i zabity (zob. Mt 16,21-22).Hmm... No, istotnie, "super dowód"!  - ale tylko do czasu, gdy Jezus wbrew oczekiwaniu Piotra jednak umarł... Od tego czasu, a szczególnie, gdy Duch Święty oświecił umysły wiernych Jezusowi ludzi, a wtedy cała ta konkluzja nie ma oparcia w faktach!... Ten sam Piotr później cytował z Iz 53, gdy pisał: 1P 2,21-25 PAU (21) Do tego bowiem zostaliście powołani! Chrystus również za was cierpiał i zostawił wam przykład, abyście szli Jego śladami. (22) On nie popełnił grzechu ani na Jego ustach nie było fałszu. (23) Gdy Go znieważano, nie odpłacał zniewagami. Gdy cierpiał, nie odgrażał się, ale oddał sprawę w ręce sprawiedliwego Sędziego. (24) W swoim ciele poniósł nasze grzechy na drzewo krzyża, abyśmy zerwali z grzechem i żyli sprawiedliwie. Zostaliście bowiem uzdrowieni przez Jego rany! (25) Byliście jak zbłąkane owce, ale nawróciliście się do waszego pasterza i stróża waszych dusz.
|
So sie 10, 2024 15:41 |
|
|
|