Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Koniec Big Bangu? 
Autor Wiadomość

no prosze, ja też chce
skoro każdy sobie wymyśla niczym nie potwierdzone tezy a potem eszyscy je mają za naukowe
to ja też chce

Cytuj:
Jako ciekawostkę podam, że ramiona naszej Galaktyki to nie są obszary, gdzie jest więcej gwiazd, tylko obszary gdzie gwiazdy świecą jaśniej.

A ktoś coś wymyśla niepotwierdzonego naukowo?

Pn paź 17, 2005 12:16

a na czym się owa nauka(pseudonauka) opiera?

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn paź 17, 2005 18:27

Cytuj:

a na czym się owa nauka(pseudonauka) opiera?

Jaka nauka(pseudonauka)? Nie pisałem niczego o jakiejkolwiek nauce(pseudonauce).
Pytam, czy ktoś wymyśla coś niepotwierdzonego naukowo.

Wt paź 18, 2005 6:32

czy ktoś wymyśla coś niepotwierdzonego naukowo.

a ja pytam na czym się opiera nauka której używa się do stwierdzeń pewnych które twoim zdaniem daja "potwierdzenie naukowe"

bo jezeli nauka posiłkuje się dedukcja lub (wcale tu nikogo nie strasze) medytacją to co to są za "dowody naukowe"
to są pseudodowody z pseudonauki

i nie jest to kłamstwo tylko czysta prawda o tym jak to wśród uczonych powstają teorie wyssane z palca (apriori), które to sa potem wszystkimi mozliwymi środkami które takim "uczonym" wpadna w łapki potwierdzane

jesli patrzysz na teorie potwierdzone naukowo bez krytyki wobec techniki dociekania to już jesteś zgubiony
wcisna ci kit predzej czy później z którego jużnie wyjdziesz nigdy
jesli do tej pory nikt ci go nie wcisnął to z pewnością to zrobi
czas nie jest twoim sprzymierzeńcem w takim wypadku

Wt paź 18, 2005 21:00

Cytuj:
czy ktoś wymyśla coś niepotwierdzonego naukowo.

a ja pytam na czym się opiera nauka której używa się do stwierdzeń pewnych które twoim zdaniem daja "potwierdzenie naukowe"

Na czymś, co upoważnia do użycia stwierdzenia "potwierdzenie naukowe", bez względu na to czym to potwierdzenie jest.
Przy zarzucie nienaukowości wygłaszanych tez zawarłeś mój cytat dotyczący właściwości ramion galaktyki spiralnej - co jest w tym cytacie niepotwierdzonego naukowo?

Cz paź 20, 2005 8:47

po raz ostatni mówie i nie będe sie powtarzał więcej
na ajkich podstawach sa prowadzone naukowe doświadczenia
(czytaj moje teksty wyżej)
a wtedy mozemy dopiero pogadać o tym czy jestem za czy przeciw tezom tutaj wygłaszanym
czyzbys się bał ośmieszenia ??
bo rozumie jesli tezy te sa apriori wyssane z palca to jest się czego wstydzić
co innego gdyby były na podstawach budowane doświadczeń
nie nazywam doswiadczeniami innych tez które walały sie przez pokolenia i zostały jakby wprowadzone jako fundament do kolejnych tez
przez co dawne tezy (tzn wymysły) stały sie w zasadzie tylko hipertezami
i niczym wiecej
no chociaz w zasadzie czy ja wiem bo przeniknęły niektóre z pewnością do oswiaty jak kiedys "płaski świat"
ale to nalezy własnie do uczonych by je z książek uczelnianych wywalić bo tak naprawde ucza obcego swiatopoglądu bardziej niż konkretnego zjawiska

choćby taki "kapitalizm" jest wprasowywany w ludzkie głowy jako jeden z systemów politycznych a tak naprawde jest tylko systemem finansowym
a takich przykładów jest wiele...
to sa po prostu błędy

chciałbym wiec wiedzieć czy mogę po prostu oprzeć swoje myslenie na czymś konkretnym
czy mam medytować tak jak wy np i dumac nad tym jaki to świat jest skomplikowany a ja taki mądry ze go rozumie
:x

So paź 22, 2005 17:55

po raz ostatni mówie i nie będe sie powtarzał więcej
na ajkich podstawach sa prowadzone naukowe doświadczenia
(czytaj moje teksty wyżej)
a wtedy mozemy dopiero pogadać o tym czy jestem za czy przeciw tezom tutaj wygłaszanym

Podstawy naukowych doświadczeń są JAKIEŚ. Nie musisz ich uznawać, niemniej jednak na podstawie tak a nie inaczej przeprowadzonych doświadczeń uznaje się dane twierdzenie za NAUKOWE.

Pytam więc, co w moim twierdzeniu nt. ramion galaktyki spiralnej było NIEANUKOWEGO.
Nie dyskutuję nt. podstaw doświadczeń naukowych.

Pn paź 24, 2005 7:37

jesli o nia nie dba to to jest pseudonauka

piszesz, że nie dyskutujesz Irbisol na temat podstaw doswiadczeń
to w takim razie ja sie przestaje własnie dlatego interesować takimi poglądami głoszonymi przez niektóre osoby

nie watpie w to ze powstało wiele "nauk" tylko po to by "mącic wodę" np sofizm
trzeba mieć jakieś jednak narzędzia naukowe i uściślic o co tak naprawde chodzi w naukach
czy o to by zblizyć sie do prawdy czy bawić i zarabiać na koszt prawdy

równie dobrze mógłbym stwierdzic ze kangury sa ludźmi
ktoś mi odpowie na jakich podstawach tak twierdzisz
a ja mu na to , a co cie to obchodzi nie dyskutuje na temat podstaw moich twierdzeń
wiec powiem Ci wprost : DOWODY !!

Pn paź 24, 2005 20:02

Naukowość nauki i wrażliwość na matrixa to bardzo ciekawe tematy, ale najpierw skończ jedną rzecz zanim zaczniesz następną.
Skoncentruj się na tym:

Chcę żebyś wskazał co nienaukowego jest w moim twierdzeniu o ramionach spiralnych galaktyki. Zarzuciłeś mi nienaukowość stwierdzenia, więc ten zarzut uzasadnij.

Wt paź 25, 2005 9:26

najpierw powinieneś sie odnieść do mojego zapytania co to takiego "cywilizacja kosmiczna"
jesli nie tu to przynajmniej "na pocztę" do mnie

prof. dr. hab. Mieszkowatość Cośtam

witam ponownie
a witam bo poniewasz żostałen proproszony o otpowieć na nastempujonce pytanie
Cytuj:
Chcę żebyś wskazał co nienaukowego jest w moim twierdzeniu o ramionach spiralnych galaktyki. Zarzuciłeś mi nienaukowość stwierdzenia, więc ten zarzut uzasadnij.

niniejszym chciałbym odepszec zaszuty o to isz twiercciłem ze ramiona spiralne galaktyki są nienaukowe
chciałbym powiedzieć ze nic takiego nigdy nie twierdziłem
a uzyte zdanie użyłem by go użyć jako cytat
i jako wstempo do mojej mowy naukowej
co w niej takiego nienaukowego ze zostałem tak szzybko zaatakowany ??

pozatym mam za mało danych na temat twierdzenia "ramion spiralnych galaktyki" i trudno mi sie odnieść do czegoś czego nie ma
no chyba żeby chodziło o ramiona to bym powiedział ze "że mam" i mam na to niezbuity dowót: "zdjencie"

myślę ze zaraz ktosmi otpowie na moje naukowe słowa
dlatego sie nie żegnam
i nie pozdrawiam choć pozdraiwiam
cheh ale ten cywilizowany świat kosmiczny jest skomplikowany
(ale ja siem łapime o vco w nim biega
to inni sie nie łapiom i próbujom obłapić innych z ich mądrości
to po prostu ... jest źle

niepozdrawiam :x :razz:

Wt paź 25, 2005 18:09

najpierw powinieneś sie odnieść do mojego zapytania co to takiego "cywilizacja kosmiczna"
jesli nie tu to przynajmniej "na pocztę" do mnie

To taka cywilizacja, w której rozpoczęła się era kosmiczna. O e.k. informacje są w Google.

Mieszek napisał(a):
Cytuj:

niniejszym chciałbym odepszec zaszuty o to isz twiercciłem ze ramiona spiralne galaktyki są nienaukowe
chciałbym powiedzieć ze nic takiego nigdy nie twierdziłem
a uzyte zdanie użyłem by go użyć jako cytat
i jako wstempo do mojej mowy naukowej
co w niej takiego nienaukowego ze zostałem tak szzybko zaatakowany ??

Napisałeś:
skoro każdy sobie wymyśla niczym nie potwierdzone tezy a potem eszyscy je mają za naukowe
to ja też chce

Pytam więc po raz kolejny - kto wymyśla coś niepotwierdzonego naukowo?
Podaj przykłady.

P.S. Nie musisz się popisywać swoją wątpliwej jakości elokwencją (to nie złośliwość tylko dobra rada). Pisz mniej ale na temat.

Śr paź 26, 2005 13:54

to co mówisz o cywilizacji kosmicznej to zwykły przejaw jedynie stopnia zaawansowania technicznego w jakieś tam cywilizacji
z tego co mówisz by wynikało ze mamy cywilizacje technokratyczną a na swiecie sa jedynie jej przejawy szczebli istnienia

co do twojego zarzutu to na przykład to co powiedziałeś jest nie potwierdzone naukowo
tzn to o cywilizacji kosmicznej...
natomiast prace Feliksa Konecznego na temat cywilizacji są potwierdzone naukowo
i to aparatem naukowym niezłym bo opieraniem sie o indukcję historyczna
natomiast wielu krzykaczy opiera swe tezy tzw naukowe o medytacje albo o logike
jest to słaby aparat naukowy i często powoduje mijanie sie z prawdą
po czym by obronić swe dzieła kłamliwe lub czyjeś opowiada sie bajki o istnieniu kilku prawd...
jest to nie do pogodzenia z katolicyzmem

zadowolony??

Śr paź 26, 2005 20:42

to co mówisz o cywilizacji kosmicznej to zwykły przejaw jedynie stopnia zaawansowania technicznego w jakieś tam cywilizacji
z tego co mówisz by wynikało ze mamy cywilizacje technokratyczną a na swiecie sa jedynie jej przejawy szczebli istnienia

co do twojego zarzutu to na przykład to co powiedziałeś jest nie potwierdzone naukowo
tzn to o cywilizacji kosmicznej...

Pewnie że nie jest, bo to kwestia umowy i nazewnictwa a nie stwierdzenia naukowego faktu, lub - jak to określiłeś - niczym niepotwierdzonej tezy.

Czekam wciąż na przykłady wymysłów będących niczym niepotwierdzonymi tezami a uważanymi za naukowe.

Cz paź 27, 2005 7:22

Czekam wciąż na przykłady wymysłów będących niczym niepotwierdzonymi tezami a uważanymi za naukowe.

juz ci podałem jeden z wymysłów a ty go odrzuciłeś
po co sie mam męczyć szukać dalej?

skoro równie łatwo mi powiesz jak z tym że istnieja naukowe tezy i sa one wszystkie... potwierdzone
to wszystko zależy od punktu patrzenia na dana sprawę
na dzisiejsze czasy wymysły typu "ziemia jest płaska " trudno dac dowody ze sie ktos myli
tak jak kiedys nie potrafiono sobie z tym poradzić
bo zawsze jakś zakała :D podała dowody na to że ziemia jest jednak płaska

pomyśl o Koperniku i jego naukach o złym pieniądzu wypierajacym dobry z kraju
czy ktos wtedy przejął sie tymi zasadami Kopernika
nie , nikt
a wiesz czemu?
bo tezy łatwo sobie wymyślać i równie łatwo sobie naprodukować wymysłów na ich poparcie
po czym wykpic pożądną Kopernikowską na przykład naukę

a ty chcesz, a nawet żądasz odemnie abym ci dał dowody
no widzisz złapałeś mnie na słowa :lol:
(lubicie te gierki widać bardzo)
nie potrafie jednak dac dowodów na obalenie głupoty
mogę jedynie stwierdzić że kiedys one padną tak jak i inne im podobne idiotyzmy wyssane z palca bez opierania się o pożądną aparaturę naukową: indukcję

Cz paź 27, 2005 17:51

Cytuj:

juz ci podałem jeden z wymysłów a ty go odrzuciłeś
po co sie mam męczyć szukać dalej?

Określenie "cywilizacja kosmiczna" nie jest stwierdzeniem naukowego faktu, lub - jak to określiłeś - niczym niepotwierdzonej tezy.

Po raz kolejny apel - staraj się więcej rozumieć, niekoniecznie więcej pisać.

Pt paź 28, 2005 7:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona