Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 5:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Grzech polaryzacji 
Autor Wiadomość

Post Grzech polaryzacji
Onegdaj dodzwoniłem się do Radia Maryja, do koncertu życzen 15.30
W przeciwienstwie do innych fanów, winszujących prez. dr Dudzie , albo poprzedniej wadzy - złożyłem
życzenia sukcesów obecnej władzy, koalicji 15 października.
Długo nie czekać , już następnego dnia aż z Berlina zadzwonił wyznawca, który w gniewnych, płomiennych słowach w stylu Kim Yong Una, czy może Trumpa życzył mi niczego innego, a NAWRÓCENIA.

Pomyślałem sobie, stan umysłów, stan dusz jest jeszcze gorszy, niż się wydaje.
Co o tym myślicie? Czy będąc słuchaczem Radia Maryja, będąc chrześcijaninem i Polakiem jest obowiązek nienawiści wobec liberalnej demokracji?
Co polityka może mieć wspólnego z wiarą i nawróceniem? Jak głęboko do piekła trafią ci, którzy doprowadzają do takiej chorej, patologicznej polaryzacji?

(Radio Maryja to nazwa własna. Zbigniew)

Cz paź 24, 2024 10:21

Post Re: Grzech polaryzacji
Sekularyzacja to pomysł stosunkowo nowy, biorąc pod uwagę że religia od tysięcy lat jest powiązana z władzą świecką. Legitymizuje tę władzę i ma na nią bezpośredni wpływ, a nawet bywa władzą sama w sozy bie. Demokracja i liberalizm, choć w różnym stopniu osłabiają ten feudalny układ. Dlatego nie dziwi mnie, że niewspieranie tego wielowiecznego mariażu, może być wręcz postrzegane jako grzech liberalizmu. Ta polaryzacja, na "nas", ludzi prawdziwej wiary i "ich" orędowników sekularyzacji, nie jest ani chora, ani patologiczna, ale pragmatyczna. Religia po prostu dba o status quo. Gdyby istniało piekło, to pewnie by już wyglądali tam ekipy radia, do którego dzwoniłeś, jak i wielu oddanych słuchaczy, że o episkopacie nie wspominając.

Pn paź 28, 2024 3:58

tehoodor napisał(a):
Gdyby istniało piekło, to pewnie by już wyglądali tam ekipy radia, do którego dzwoniłeś, jak i wielu oddanych słuchaczy, że o episkopacie nie wspominając.
A gdyby istniało niebo, to kogo według ciebie by tam wyglądali?

Pn paź 28, 2024 9:23

Kosmitów. Bo wg KKK z całą pewnoscią nie ziemskich Homo Sapiens. Nieudany prototyp.

Pn paź 28, 2024 11:34

A ja się modlę także w intencji obecnych władz. Bo chcę ich dobra. Choć nie chcę, aby ich dobro miało być kosztem dobra innych ludzi. Bo dla nikogo nie chcę zła.

Pn paź 28, 2024 19:45

Idący napisał(a):
A ja się modlę także w intencji obecnych władz. Bo chcę ich dobra. Choć nie chcę, aby ich dobro miało być kosztem dobra innych ludzi. Bo dla nikogo nie chcę zła.

No tak, Bogu z racji sędziwego wieku powinieneś przypominać kilka razy dziennie co i jak powinno być. Nie zapomnij przypomnieć, że tego dobra to chcesz Ty, Idący, a, nie zapomnij dodać, by zostało to gdzieś zapisane i tak na wszelki wypadek weź potwierdzenie. Moja sąsiadka zbiera wszystkie przelewy, jakie dokonała na RM. Ponoć mogą być potrzebne...

Pn paź 28, 2024 20:38

george45 napisał(a):
Idący napisał(a):

No tak, Bogu z racji sędziwego wieku powinieneś przypominać kilka razy dziennie co i jak powinno być. Nie zapomnij przypomnieć, że tego dobra to chcesz Ty, Idący, a, nie zapomnij dodać, by zostało to gdzieś zapisane i tak na wszelki wypadek weź potwierdzenie. Moja sąsiadka zbiera wszystkie przelewy, jakie dokonała na RM. Ponoć mogą być potrzebne...

Ktoś jej powiedział, że będzie za to zniżka na kolej?

A serio, Twórca DNA i ewolucji z pewnością przypominań niczyich nie potrzebuje. Sam zawsze wie, co ma robić. Ale trzódkę trzeba czymś zająć. Nuda zwodne myśli niesie.

Wt paź 29, 2024 11:39

Rozważania na temat dobra i zła w kontekście działań władz oraz ich wpływu na społeczeństwo są ważne. Modlitwa w intencji Dinosaur Game innych, nawet tych, z którymi się nie zgadzamy, może być sposobem na wyrażenie nadziei na lepsze jutro i dążenie do wspólnego dobra.

Wt lis 05, 2024 5:30

Tylko mnie chodzi o stan umysłów ludzi jak ten pan co z Niemiec dzwonił, życząc mi nawrócenia.
Tzn. pobłądzilem, życząc dobrze obecnej władzy. Jako wierzący, katolik i Polak mam obowiązek
zapisać się do plemienia prawackiego? a z jakiej paki?

Wt lis 05, 2024 8:34

Witold33 napisał(a):
Tylko mnie chodzi o stan umysłów ludzi jak ten pan co z Niemiec dzwonił, życząc mi nawrócenia.

Nie musisz się zajmować czyimś umysłem. To, że ten ktoś z Niemiec życzył tego, co uważa za największe dobro świadczy o jego szlachetności.
Ja też wszystkim życzę wiary, miłości, zdrowia (psychicznego i fizycznego) i zbawienia.

Wt lis 05, 2024 17:51

Idący napisał(a):
Witold33 napisał(a):

Nie musisz się zajmować czyimś umysłem. To, że ten ktoś z Niemiec życzył tego, co uważa za największe dobro świadczy o jego szlachetności.
Ja też wszystkim życzę wiary, miłości, zdrowia (psychicznego i fizycznego) i zbawienia.

Odkąd to :najwyższym dobrem" jest szczucie na Tuska i jego "bodnarowców"? Uważam, że pleminne, atawistyczne szczucie na "onych", by uzyskać efekt flagi i podwyższyć swoje słupki sondazowe jest tym grzechem, za który Chrystus sugerował kamien młynski do szyi i do morza.
Kilka dni temu o. Benedykt , dotąd ceniony przeze mnie rodzynek intelektualny w Radyju, pozujacy na filozofa, robiący za pięknoducha, choć jako i inni kaleczący polszczyznę wIIzytami, szczEEgółami i stOOlicami jak byle prostak - ni ztego ni z owego wzmógł się pisuarowo i stwierdził w Aktualnosciach dnia (służę linkiem) że pary LGBT niesakramentalne będą miały dzieci także z kozą.
Mam zamiar złożyć protest do Rady Mediów, ale czekam, aż i tam wyczyszczą złogi.

Cz lis 07, 2024 10:54

Witold33 napisał(a):
Odkąd to :najwyższym dobrem" jest szczucie na Tuska i jego "bodnarowców"?

Jaśnie oświecony i wykształcony, kiedy to szczułeś na Tuska i jego "bodnarowców"?

Uznanie o. Benedykta za prostaka uważasz zapewne za kadzenie mu i chwalenie?

Cz lis 07, 2024 13:50

Nie, to nie możliwe, by ktoś, kto spędził za murami tyle lat, był na tyle nieświadomym, by uważać, że człowiek może mieć dzieci także z kozą. Z tego co się orientuję, to z kozami współżyli pustelnicy, zamknięci za murami, jednym słowem ci, którzy nie mieli kobiet na podorędziu, lub uważali że lepiej z kozą zgrzeszyć, niż z kobietą, ze względu na alimenty, lub wydaleniu ze zboru w którym się znajdowali. Kobieta to nie koza, koza pobeczała, pobeczała i po sprawie, a kobieta jak to kobieta wcześniej czy później powie koleżance, oczywiście pod warunkiem, że ta nikomu nie powie..

Cz lis 07, 2024 14:50

Idący napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Odkąd to :najwyższym dobrem" jest szczucie na Tuska i jego "bodnarowców"?

Jaśnie oświecony i wykształcony, kiedy to szczułeś na Tuska i jego "bodnarowców"?

Uznanie o. Benedykta za prostaka uważasz zapewne za kadzenie mu i chwalenie?

A z jakiej paki miałbym szczuć? To słuchacz z Niemiec życząc mi nawrócenia miał to po chrześcijansku na myśli.

Przeciwnie, o.Benedykt Cison żadnym prostakiem nie jest. Pomysł z kozą świadczy o wysokim uorganizowaniu intelektualnym i cywilizowanej tolerancji. Dlatego dziwi mnie, że po prostacku i niezbyt patriotycznie kaleczy język ojczysty . Że i on, redakcyjny filozof ulega modnej od pewnego czasu w kręgach klerykalnych manierze akcentowania - klEErycy, stOOlica, wIIzyta, rEEgóła itp.
Może to ma ubogacać przekaz? Uwznioślać? Jednak podstawówka uczy inaczej.

Szydzisz z moich wypowiedzi tytułując mnie "jaśnie oświecony i wykształcony" . Czyżby coś jednak dotarło i zabolało? sorki.

Cz lis 07, 2024 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]