Czas na zmiany - informacje dotyczące forum.
Autor |
Wiadomość |
Asienkka
|
 Czas na zmiany - informacje dotyczące forum.
Cytuj: Czas na zmiany Wszystko się zmienia, prawda? My sami, świat wokół nas. Przez ostatnie ponad 23 lata zmieniał się też nasz portal. Teraz czas na kolejną zmianę. Wymuszoną, przynajmniej częściowo, realiami prawnymi, w jakich przyszło nam funkcjonować. Zdecydowaliśmy się zamknąć nasze forum: forum.wiara.pl . Szkoda, na pewno szkoda. To przecież kawał historii. Chyba dobrej historii. Setki, a nawet tysiące ludzi, którzy czytali, którzy pisali; wspierali się i spierali. Jakoś byli przez to razem. Ale nie jesteśmy w stanie udźwignąć wymagań. W roku 2025 forum zostanie zamknięte. Dokładną datę podamy w najbliższym czasie. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy przez ponad 20 lat to forum współtworzyli. Szczególne podziękowania należą się moderatorom, którzy wytrwale starali się nie tylko o to, by dyskusje trzymały odpowiedni poziom, ale i – prozaicznie – by nie było ono zaśmiecane przez wpisy różnych internetowych botów i trolli. Ich bezinteresowna praca, wiem o tym, była i jest nie do przecenienia. Choć, przyznaję, niektórych z nich nie miałem nawet okazji poznać. Dziękuję także tym, którzy przez te wszystkie lata pełnili rolę „szefów” moderatorów. Już chciałem napisać tu ich imiona, ale niech będą znani tak, jak ich na forum znaliście: Saxonowi, Jotce, Asieńce.... To był kawał niełatwej, niewdzięcznej, ale dobrej roboty. Bardzo wam dziękuję. A przyszłość? Cóż, na pewno za jakiś czas będzie inaczej niż dziś. Zobaczymy. Albo i nie  W każdym razie jakoś będzie. Pozdrawiam wszystkich. Redaktor Naczelny portalu Wiara.pl, Andrzej Macura
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
Cz sty 02, 2025 22:36 |
|
|
|
 |
białogłowa
|
 Re: Czas na zmiany - informacje dotyczące forum.
Z niektórymi zmianami niełatwo się pogodzić, ale skoro nie mam na nie wpływu, przyjmuję jako nieuniknione i z nadzieją, że Bóg, jak zawsze, współdziała z miłującymi Go we wszystkim dla ich dobra. Dlatego liczę na to, że nawet ta przykra zmiana wyjdzie nam na dobre. Chcę podziękować wszystkim osobom, z którymi tutaj pracowałam i dyskutowałam. Jest ich wiele, dlatego nie będę wymieniać nicków. Mam nadzieję, że każda z nich domyśli się, że ją także mam na myśli 
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Pt sty 03, 2025 8:04 |
|
 |
afilatelista
|
Można wiedzieć o co dokładnie chodzi? Jakie wymagania są obecnie?
|
Pt sty 03, 2025 8:15 |
|
|
|
 |
andej
|
Rzeczywiście, nadszedł już czas. Tym bardziej, że Frum ma coraz mniej wspólnego z wiarą. Przynajmniej katolicką. Raczej staje się forum lewicowo-ateistycznym. Choć lewicowe było chyba zawsze. A jednak mi żal. Zwłaszcza tego, że po odejściu eurkomunizujących moderatorów stało się miejscem tolerancyjnym.
|
Pt sty 03, 2025 9:19 |
|
 |
mareta
|
andej napisał(a): Tym bardziej, że Frum ma coraz mniej wspólnego z wiarą. Przynajmniej katolicką. Raczej staje się forum lewicowo-ateistycznym. Choć lewicowe było chyba zawsze. A jednak mi żal. Dokładnie tak. Jestem na forum od 2011. Też mi żal.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pt sty 03, 2025 13:58 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Czy jest gdzie się przenieść?
|
So sty 04, 2025 9:41 |
|
 |
Idący
|
Tak. Dla wierzących są dwa fora. Można tam mieć zdanie niezależne od Kościoła, ale musi n być merytoryczne. Bo celem tych dwóch for jest pogłębianie wiary, a nie opluwanie Boga, Kościoła i wierzących. Dla niewierzących i atakujących też jest forum dyskusyjne. Ale tam niemal wszyscy szczują na Kościół, wiarę, a sama dyskusja ma dość chamski poziom (poza kilkoma wyjątkami).
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So sty 04, 2025 13:26 |
|
 |
Witold33
|
A dla niedowiarków nie tyle atakujących, co szukających prawdy, argumentów, kierunków rozumowania, co czasem niektórym nadwrażliwym, narcystycznym i wiary niepewnym domorosłym apologetom o apostolskich niekiedy imionach "atakiem" się wydaje? Gdzie szukać katolików do wiary swej przekonanych nie , że tak babcia uczyła, a sami w głowie mają przepracowane i żadnych naiwnych , krzywo myślących naszczekujących ateuszy się nie zlękną?
|
So sty 04, 2025 13:46 |
|
 |
Idący
|
Witold33 napisał(a): A dla niedowiarków nie tyle atakujących, co szukających prawdy, argumentów, kierunków rozumowania, co czasem niektórym nadwrażliwym, narcystycznym i wiary niepewnym domorosłym apologetom o apostolskich niekiedy imionach "atakiem" się wydaje? Odpiszę ad personam. Kilka osób stało się pomagać tobie. Zwykle je wykpiwałeś lub atakowałeś. Parę osób zakładało, że szukasz prawdy (ja też na początku tak zakładałem, a jakimś czasie jeszcze raz przyjąłem taką postawę), ale swoimi wypowiedziami wyprowadziłeś ich z błędu. Bo szukasz wciąż tego, co złe. Zamiast skoncentrować się na tym co dobre. Nie wiem co się wydaje apologetom. Na niniejszym forum był kiedyś jeden, ale już parę lat temu odszedł. Odszedł właśnie do tych dwóch katolickich forów. Nadwrażliwców też tu brak. Nie jest nadwrażliwością odpieranie permanentnych ataków, wykpiwanie, obrażanie (zarówno wartości, jak też rozmówców). Fora katolicie są dobre dla szukających wiary. Ale uczciwie szukających. Nie atakujących, ale uznających swoją niewiedzę, swoją małość. Uznających autorytet Chrystusa. Musisz sam sobie odpowiedzieć czego szukasz. Czy wiary, czy zaprzeczenia jej.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
So sty 04, 2025 16:07 |
|
 |
Witold33
|
Jeśli kpiłem, to jedynie w wątkach politycznych. W kwestiach wiary zawsze na poważnie przedstawiałem rezultaty i wnioski własnego namysłu. Właśnie z uwagi na własną małość zakładam, że inni mogą wiedzieć więcej. Myśleć trafniej i bardziej logicznie. Intencja moich pytań jest szczera. Całkiem inną kwestią jest brak odpowiedzi, które przekonują. A choćby dają do myślenia. Znam fora, o których wspominasz. Nie były pomocne. Widać los chce , bym pozostał teistą. Tylko teistą. Mimo tylu zalet bycia wierzącym.
|
So sty 04, 2025 18:01 |
|
 |
Idący
|
Witold33 napisał(a): Całkiem inną kwestią jest brak odpowiedzi, które przekonują. Bo odpowiedzi dotyczyły wiary, tego co nie jest materialne, fizyczne. Odpowiedzi nie wkraczały w zakres nauk przyrodniczych, bo z definicji nie miałoby to żadnego sensu. Wiara jak ziarenko. Podlewane wodą wzrośnie, zasypywane piaskiem uschnie. Cz na prawdę wypowiedź: Witold33 napisał(a): Na pierwszy rzut oka widać jak na dłoni, kto te Księgi, Pisma koncypował, kto spisywał i kolportował. Na drugi, łatwo domyślamy się , jakimi celami się kierowano. Nawet dziecko połączy kropki. Ba, może i nawet jakiś krukowaty? uważasz za poszukiwanie Boga, wiary? A nie za szyderstwo?
|
So sty 04, 2025 20:58 |
|
 |
tehoodor
|
Świat się zmienia, media ewoluują starając się nadążyć za ludzkimi potrzebami. Dawny świat forów z grup dyskusyjnych przepadł bezpowrotnie. Nie dziwi więc, że i to forum przechodzą na emeryturę. Cóż, nie dla mnie rozmowy na Twarzoksiągu, bądź innych mediach społecznościowych, więc predzej moje rozterki ateistyczne będę rostrzygał zadręczając rodzinę, niż pomiędzy reklamami celującymi w poziom inteligencji dojrzałej dyni.
|
So sty 04, 2025 22:41 |
|
 |
Elbrus
|
białogłowa napisał(a): Z niektórymi zmianami niełatwo się pogodzić, ale skoro nie mam na nie wpływu, przyjmuję jako nieuniknione W tradycji chrześcijańskiej przyjęło się 'bądź wola Twoja', 'wola Twoja niech się stanie', ale poprzedzone 'chleba naszego daj nam', 'jeśli chcesz, odsuń kielich', 'jeśli chcesz, możesz mnie oczyścić' etc. Ale nawet to, że na jakąś zmianę ktoś nie ma wpływu, nie oznacza, że jest ona nieunikniona (tzn. nieodwracalna). Odwieczny i suwerenny Bóg swoje czasowe, historyczne (a nie pozaczasowe, eschatologiczne) wyroki wydawał, a potem zmieniał, to tym bardziej może to zrobić stworzony człowiek. białogłowa napisał(a): i z nadzieją, że Bóg, jak zawsze, współdziała z miłującymi Go we wszystkim dla ich dobra.
(...) z tymi, którzy są powołani według [Jego] zamiaru. (Rzymian 8:28) Z tymi, którzy nie są powołani, nie współpracuje. No i oczywiście - nawet jeśli z tymi wybranymi współpracuje, oznacza to, że współpracuje też w ich błędach, ale bez popierania tych błędów; pomimo nich. białogłowa napisał(a): Dlatego liczę na to, że nawet ta przykra zmiana wyjdzie nam na dobre. Jak objawiają nam objawione księgi prorockie - na dobre wyjdą Boskie wyroki grupce wiernych, przesianych; z tą częścią Bóg odbuduje dom Dawidowy - nie ze wszystkimi. (2) Gdyby udali się do Szeolu, stamtąd ręka moja ich weźmie; gdyby wstąpili do nieba, stamtąd ich ściągnę; (3) gdyby schowali się w górze na Karmelu, i tam ich znajdę i chwycę. Gdyby się skryli przed mymi oczami w głębokościach morza, i tam nakażę wężowi, aby ich ukąsił. (4) Gdyby poszli w niewolę przed swymi wrogami, i tam nakażę mieczowi, by ich pozabijał. Skieruję oczy moje na nich, ale dla niedoli, a nie dla ich dobra. (...) (10) Od miecza zginą wszyscy grzesznicy z mego ludu, ci, którzy mówią: Nie zbliży się ani nie dotknie nas niedola. (Amosa 9:2-4, 10)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N sty 05, 2025 4:59 |
|
 |
Witold33
|
Idący napisał(a): Witold33 napisał(a): Całkiem inną kwestią jest brak odpowiedzi, które przekonują. Bo odpowiedzi dotyczyły wiary, tego co nie jest materialne, fizyczne. Odpowiedzi nie wkraczały w zakres nauk przyrodniczych, bo z definicji nie miałoby to żadnego sensu. Wiara jak ziarenko. Podlewane wodą wzrośnie, zasypywane piaskiem uschnie. Cz na prawdę wypowiedź: Witold33 napisał(a): Na pierwszy rzut oka widać jak na dłoni, kto te Księgi, Pisma koncypował, kto spisywał i kolportował. Na drugi, łatwo domyślamy się , jakimi celami się kierowano. Nawet dziecko połączy kropki. Ba, może i nawet jakiś krukowaty? uważasz za poszukiwanie Boga, wiary? A nie za szyderstwo? Tak, bo nie szyderstwo, a żart ukazuje pewną oczywistość , na którą brak racjonalnych kontrargumentów. Stąd dotkliwość takiej drogi myślenia. A ja kiedyś sądziłem, że każdy myślący ma to dawno przepracowane. Jak widać, myliłem się. A uwierzyć "jako dzieci" nie potrafię. I większość ludzi.
|
N sty 05, 2025 9:37 |
|
 |
ByłyBarney
|
Jestem dawnym uczestnikiem tego forum. Powiem tak: mimo wszystko, szkoda. Myślę, że nie zrobię dużego nietaktu, gdy w tej sytuacji podam dwa adresy forów: https://zchrystusem.pl/https://dolinamodlitwy.pl/forum/Może komuś z "osieroconych" forumowiczów się przyda...
|
N sty 05, 2025 10:59 |
|
|
|