Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Matka Boga i ja 
Autor Wiadomość

1. Przez Najświętszą Maryję Pannę przyszedł na Świat Jezus Chrystus i przez Nią też chce On w Świecie panować.

O ile pogrubiona część zdania jest prawdą oczywistą, o której czytamy w Biblii, o tyle dla pozostałej części przydałby się jakiś dowód.
kefas_piotr napisał(a):
4. Bóg Ojciec dopuścił, aby nie zdziałała w swym życiu żadnego głośnego cudu, choć ją wyposażył w zdolność do tego...

Podobnie i w tym przypadku proszę o jakiś dowód tego, że ją wysposażył w zdolność do tego.
kefas_piotr napisał(a):
10. Naprawdę musimy zawołać ze Świętymi De Maria nunquam satis! Maryję nie dość dotąd sławiono, nie dość wychwalano, czczono, miłowano! Nie dość Jej służono! Należy się Jej więcej chwały, uwielbienia, miłości i służby.

Och! Ach! Fajerwerki! ;)
kefas_piotr napisał(a):
51. Położę nieprzyjaźń między tobą a między niewiastą, i między nasieniem twoim a nasieniem jej; Ona zetrze głowę twoją, a ty czychać będziesz na piętę Jej (Rdz 3,15) traktat str 42.

Oczywiście, że nie należy nienawidzić Marii, ale to, że ktoś nie płaszczy się przed jej obrazami i nie wzdycha do Marii w modlitwie siedemdziesiąt razy dziennie, nie znaczy, że jest jakimś sługą diabła i wrogiem Boga. Podany fragment tego nie sugeruje :)
kefas_piotr napisał(a):
124. Stąd wynika, iż człowiek który się w sposób dobrowolny poświęcił i ofiarował Chrystusowi przez Maryję, nie może już rozporządzać wartością żadnego ze swych dobrych uczynków. wszystkie znoszone cierpienia, myśli, słowa i dobre czyny należą do Maryi, aby tym mogła rozporządzać wedle woli Syna swego, ku Jego większej chwale;..."

To lepiej się nie ofiarować przez Marię, bo przecież wszyscy wiemy jak kobiety nie umieją rozporządzać - wszystko by roztrwoniły ;)

Pn paź 31, 2005 8:14

icognito to nie ja napisałem, lecz święty Ludwik Maria Grignion de Montfort, a ja tylko wybrałem fragmenty, co zresztą wyraźnie zaznaczyłem :) podałem te cytaty, aby pokazać że podobnie jak Święty Jan, Święty Mateusz, tak i w Dziejach Apostolskich, oraz w innych księgach Pisma świętego, wychwalane są zasługi Maryi jako Matki Bożej, czy to bezpośrdnio czy pośrednio, ale istnieją powody do Jej czczenia, natomiast w Traktacie o nabożeństwie wspomnianym tutaj Święty de Grignion zebrał to w całość, jako doskonałą pozycję, zresztą Jan Paweł II tenże Traktat nosił przy sobie i była to lektura do której niejednokrotnie wracał w trakcie całego swojego życia. Polecam osobiście lekturę Traktatu to ważne i pożyteczne. :)

Pn paź 31, 2005 8:53
Zobacz profil WWW

icognito to nie ja napisałem, lecz święty Ludwik Maria Grignion de Montfort, a ja tylko wybrałem fragmenty, co zresztą wyraźnie zaznaczyłem :)

Wiem, ale skoro je przytaczasz, to pomyślałem, że znasz całość i jesteś w stanie wkleić też uzasadnienie jakie autor ma dla swoich tez, albo sam jesteś w stanie je uzsadanić - bo jak rozumiem z tezami owymi się zgadzasz (inaczej po co byś je wklejał?).

Pn paź 31, 2005 8:57

Nie wyobrażam sobie by jakakolwiek kobieta na Ziemi mogła odmówić , i powiedzieć ,, Nie -Chrystusa(Boga ) to ja nie urodzę. Nie ma mowy i nawet proszę mnie nie namawiać. Nie i koniec!" Przecież to absurd.
Tak rozdmuchanie oczywistego faktu, powiedzenia tak(fiat) przez Marię z Nazaretu to jakiś absurdalny nonsens.

Jescze miałoby to jakiś sens, gdyby urodzenie i wychowanie Jezusa , wiązałoby się z jakimś niewyobrażalnym cierpieniem , czy w ogóle z jakimś cierpieniem, to możnaby ewentualnie podnosić argument,, Jaka to Maria, to niesamowita kobieta, zdecydował urodzić Chrystusa , mimo tylu cierpień, mimo prześladowań itp"- a tymczasem nic takiego nie miało miejsca i życie Marii było zwykłym życiem, niczym nie różniącym się od życia setek nazaretańskich kobiet i kobiet towarzyszących Jezusowi.

Z tej wypowiedzi wynika, jak malo znasz i Pismo Swiete i rzeczywistosc, w jakiej zyla Maryja. Jej "fiat" bylo zwiazane z heroiczna wrecz wiara i calkowitym zaufaniem Bogu, na co niewielu odwazyloby sie bedac na miejscu Maryi. Niezamezna dziewczyna wyraza zgode na urodzenie dziecka i tylko wlasnie postawa wiary i calkowitej uleglosci Bogu uzdalnia ja do wypowiedzenia tego "niech mi sie stanie". Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe, z czym wiazala sie taka decyzja? Przede wszystkim bedac zareczona z Jozefem, mogla sie spodziewac, ze zareczyny zostana zerwane, a Ona pozostanie sama, odsadzona od wiary i czci. Ale to nie wszystko. Wedlug prawa mojzeszowego osoba taka podlegala karze smierci przez ukamienowanie i prawdopodobnie nikt nie bawilby sie w przesluchania. Maryja wypowiedziala "fiat" wierzac, ze Ten, ktory zazadal od Niej takiej ofiary, nie opusci Jej. Nie byla to, jak sugerujesz, sielankowa scena, w ktorej Maryja wypowiada slowa zapisane w scenariuszu. Moment zwiastowania i decyzji Maryi byl Jej osobistym dramatem, ale rowniez momentem, w ktorym nabyla prawo, by wstawiac sie za nami u swego Boskiego Syna jak zrobila to w Kanie Galilejskiej.

Pn paź 31, 2005 19:52

10. Wtedy rzekł mu Jezus: Idź precz, szatanie! Albowiem napisano: Panu Bogu swemu pokłon oddawać i tylko jemu służyć będziesz.(BW)

Izaj. 42:8
8. Ja, Pan, a takie jest moje imię, nie oddam mojej czci nikomu ani mojej chwały bałwanom.
(BW)

maria ta swieta niewiasta mowila:
Jan. 2:5
5. Rzekła matka jego do sług: Co wam powie, czyńcie!
(BW)

na ktorym miejscu w tej wielkiej liscie swietych jest Jezus Chrystus ktory za was dal swoje zycie

Pn paź 31, 2005 23:40
Chrystus jest oczywiście poza tą listą, lub jest na jej szczycie, jest pełnią świętości. Aby nie byc gołosłownym, to kilka fragmentów z Litugii:
- Przeświętą, przeczystą, przebłogosławioną, przesławną Panią naszą Bogurodzicę, zawsze Dziewicę Maryję, ze wszystkimi świętymi wspomniawszy samych siebie i jeden drugiego i cały nasz żywot Chrystusowi Bogu ofiarujmy.
- D: Uwaga! K (podnosi Najśw. Sakrament); Święte dla Świętych! L: Jeden Święty, jeden Pan, Jezus Chrystus w Chwale Boga Ojca.
- Chwalebniejsza od Cherubinów i sławniejsza bez porównania od Serafinów, bez zmiany zrodziłaś Boga Słowo, prawdziwa Bogarodzico ciebie wywyższamy.
Tak więc jakbyście nie wyciągali wyrwanych fragmentów, boska Liturgia stwierdza wyraźnie:
- Chrystus jest Głową Kościoła
- Chrystus jest jedynym Świętym i źródłem wszelkiej świętości
- Święci ludzie są święci świętością Chrystusa
- Źródłem czci Bogurodzicy jest fakt zrodzenia przez nią Chrystusa
Zaś ludzie Twojego pokroju lubią dowalić się do jakiegoś fragmenciku i na tej podstawie dowodzić mariolatrii. Wybacz, ale chrześcijanie uczesniczą w całej tej Liturgii i wszystkie te fragmenty przeze mnie przytoczone słyszą. Nie może im się więc w głowie zrodzić pomysł, że ktoś jest większy od Chrystusa. Nie może po prostu.

Wt lis 01, 2005 17:36

Przeświętą, przeczystą, przebłogosławioną, przesławną Panią naszą Bogurodzicę, zawsze Dziewicę Maryję

odp.
Rzym. 3:10
10. Jak napisano: Nie ma ani jednego sprawiedliwego,(BW)
Rz 3:23
23. wszyscy bowiem zgrzeszyli i pozbawieni są chwały Bożej,
(BT)

Cytuj:
Chwalebniejsza od Cherubinów i sławniejsza bez porównania od Serafinów, bez zmiany zrodziłaś Boga Słowo, prawdziwa Bogarodzico ciebie wywyższamy

Jan. 1:1-2
1. Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo.
2. Ono było na początku u Boga.
(BW)

wiec Slowoto nie moglo byc zrodzone

Cytuj:
Chrystus jest Głową Kościoła

piszesz ze Chrystus jest glowa kosciola a przeciez glowa kk jest papiez ,czyzby jakis twor z dwiema glowami???

Cytuj:
Zaś ludzie Twojego pokroju lubią dowalić się do jakiegoś fragmenciku

wybacz ale to kk jest mistrzem od wyrywania "fragmencikow"pisma sw. z kntekstu budowania na tym wielkich dogmatow sprzecznych z caloscia slowa bozego

Cytuj:
wszystkie te fragmenty przeze mnie przytoczone słyszą.

jakie ty fragmenty przytoczyles???

moze by cie bylo stac na choc jeden dowod z biblii

Wt lis 01, 2005 22:05

... to nie ja napisałem, lecz święty Ludwik Maria Grignion de Montfort... :)

św. Ludwik nie został uznany Ojcem Kościoła, a jego wypowiedzi są jego prywatnymi sądami i nie wchodzą w skład Pism Natchnionych :p

Dn 3,52

Śr lis 02, 2005 7:43
Zobacz profil WWW
Rahelix, czy Ty jesteś zdrowy? Gdzie ja napisałem, że jestem katolikiem?

Co mówi Pismo Święte obaj wiemy. ja nie zajmowałem się w moim poście dowodami z Pisma, tylko obroną Boskiej Liturgii i wykazaniem, że jest z Pismem niesprzeczna. Ty zaś przeleciałeś po łebkach te fragmenty.
Wyjaśnię więc jeszcze raz, tym razem łopatologicznie. Olejmy na chwilę sprawy innych, zajmijmy się świętym zefciem (w końcu św. Paweł nazywa świętymi wszystkich chrześcijan) i zanalizujmy środkowy z fragmentów, które podałem:
Kapłan mówi o Najświętszym Sakramencie "Święte dla Świętych"
Ja zaś odpowiadam, że jest tylko jeden Święty - Chrystus. Po chwili jednak widzisz mnie w kolejce do Komunii. Paradoksalnie to właśnie uznanie jedynej świętości Chrystusa usprawiedliwia moje przystąpienie do Świętego dla Świętych. To uznanie własnej grzeszności i bez miary zaufanie Chrystusowi, który jest jedynym źródłem świętości czyni mnie świętym.

Podobnie jest z innymi. Kiedy mówimy o świętości Maryi, to jakichkolwiek wymyślnych tytułów byśmy jej nie dali, nigdy nie pojmujemy jej w oderwaniu od Chrystusa. Świętych czcimy dlatego, że przejawia się w nich świętość Jedynego Świętego.

Śr lis 02, 2005 22:13

kefas_piotr napisał(a):
... to nie ja napisałem, lecz święty Ludwik Maria Grignion de Montfort... :)

św. Ludwik nie został uznany Ojcem Kościoła, a jego wypowiedzi są jego prywatnymi sądami i nie wchodzą w skład Pism Natchnionych :p

w zasadzie to w dobie SVII powinny wejsc w skład pism heretyckich, gdyż De mon Fort sugeruje niedwuznacznie że kult Maryi jest konieczny do zbawienia

ale niestety pozostaje on klasycznym mariologiem, na którego szeroko powoływał sie także JPII :(

Cz lis 03, 2005 7:20
Podobnie, jak konieczny do zbawienia pozostaje chrzest i przynależność do Kościoła, ale nie głosi się powszechnego potępienia nieochrzczonych, którzy o tym nie wiedzą. A to, że kult obrazów i świętych jest konieczny dla bycia chrześcijaninem to już wiemy od II Nicejskiego, Ty zawsze motek powołujesz się na źródła jakieś tysiąc lat za późne :D

Cz lis 03, 2005 8:11

Podobnie, jak konieczny do zbawienia pozostaje chrzest i przynależność do Kościoła, ale nie głosi się powszechnego potępienia nieochrzczonych, którzy o tym nie wiedzą. A to, że kult obrazów i świętych jest konieczny dla bycia chrześcijaninem to już wiemy od II Nicejskiego, Ty zawsze motek powołujesz się na źródła jakieś tysiąc lat za późne :D

???
dziwną stosujesz chronologię

powołuję sie na Biblię - nie wiem, jak ją datujesz skoro jest dla Ciebie o 1000 lat za późna

Cz lis 03, 2005 9:24
Chodziło mi o de Monforta a nie o Biblię przecież. Po prostu chciałem przypomnieć, że nauka o integralnym dla chrześcijaństwa charakterze ikonodulii nie została wymyślona przez św. Ludwika.

Cz lis 03, 2005 15:51

Ja nie widze Maryji przez oczy dziecka, ale przez oczy matki. Jest ona moja przyjaciolka. Wiedzac, ze jest Ona matka mojego Boga wiem ze nigdy mnie jej przyjazn nie zawiedzie i dlatego oddalam jej swoje serce. Ona go strzeze aby zylo tylko dla Jezusa :)

Pt lis 04, 2005 3:34
Zobacz profil WWW

Chodziło mi o de Monforta a nie o Biblię przecież.

nie powoływałem się na Demon Forta :)

Cytuj:
Po prostu chciałem przypomnieć, że nauka o integralnym dla chrześcijaństwa charakterze ikonodulii nie została wymyślona przez św. Ludwika.

nieważne kiedy i przez kogo - ważne, że WYMYŚLONA!

Pt lis 04, 2005 15:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona