Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Co zrobić, gdy moja wiara jest słaba? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co zrobić, gdy moja wiara jest słaba?
eksploria napisał(a):
Czy modlić się dalej o wiarę? Jakich modlitw używać?:

Pomódl się o jakiś dowód bądź znak, że Bóg jest. Taki dowód, który będzie nie do odrzucenia.

Cz lut 20, 2025 6:37

george45 napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Wiara jest łaską. Bez niej ani do proga.

Czy postawienie takiego twierdzenia, można zapisać tak: Bez tradycji religijnych, pism świętych, ich interpretacji z przed kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu wieków jak również współczesnych interpretacji teologicznych, „ani do proga”? ;)
Trzeba najpierw wyjaśnić, co znaczy iż wiara jest łaską, jak ją rozumieć? Na pewno nie tak, że trzeba jakiegoś nadzwyczajnego od Boga poruszenia umysłu lub innego daru. Człowiek dorosły zaczyna bowiem w naturalny sposób od szukania prawdy, od poznania jakichś argumentów na istnienie i obecność Boga. Tego argumentu, jak wskazuje cytowana wyżej Księga Mądrości r.13, a także List do Rzymian r.1, jest otaczający nas świat, jego przyroda i cuda natury; to argument intensywnie zresztą przypominany na kartach Biblii i dla każdego dostępny do powstania przekonania, że prawda o Bogu jest wiarygodna i konieczne jest jego uznanie.
Św. Tomasz z Akwinu takie osądy nazywa praeambula fidei - przedsionki wiary.

To jest ta łaska wiary, zwana uczynkową, dawana każdemu człowiekowi, jak dany jest nam świat, jego życie i nasze życie. Ale to jeszcze nie jest wiara.
Wiarą jest natomiast ta specjalna decyzja, by wobec powyższego uznać Boga i przylgnąć do Jego Osoby z miłością, posłuszeństwem i zaufaniem.

To dla człowieka trudna i odpowiedzialna decyzja. Potrzeba specjalnej pomocy Bożej, zwanej też Łaską Bożą, nadprzyrodzoną.

Jest to oczywiście droga do wiary człowieka dorosłego.
Dzieci ochrzczone dochodzą do dorosłej wiary etapami: najpierw wierzą tylko na słowo i przykład w rodzinie i otoczeniu, w parafii i na katechezie, a potem każdy uzupełnia sobie braki w tych "praeambula fidei" na swój sposób, zwłaszcza gdy pojawiają się jakieś życiowe problemy, wątpliwości i załamania.
Do tych "praeambula fidei" należy także nadprzyrodzone objawienie Boga w Jezusie, w Ewangeliach i w nauczaniu Kościoła.

Cz lut 20, 2025 7:43

Wydaje mi się, ze z łaską i wiara jest tak, jak z wodą i zaworkiem.
Nie da się napełnić zbiornika, gdy zawór zamknięty. Aby napełnić, trzeba otworzyć zaworek. Bo woda, choć przygotowana do spłynięcia, nie popłynie przez zamknięty zawór. Może pojawić się mały przeciek. Ale co z tego, jeśli ktoś aktem z=swojej woli, swoim wyborem dokręci mocniej zawór, aby przestało kapać. A na dodatek, to co się dostało, szybciej wyparowuje niż kapie.
Tak samo, gdy człowiek zamyka się na wiarę. Zamyka dostęp odrzucając łaskę. Aby wierzyć, trzeba chcieć otworzyć się na łaskę Bożą. Szukać dobra. Zamiast przeciwstawiać się na każdym kroku. Zamiast walczyć z własnymi wyobrażeniami na temat wiary, zamiast poznać, czym wiara jest.

Cz lut 20, 2025 9:06

Idący napisał(a):
Wydaje mi się, ze z łaską i wiara jest tak, jak z wodą i zaworkiem.
Nie da się napełnić zbiornika, gdy zawór zamknięty. Aby napełnić, trzeba otworzyć zaworek. Bo woda, choć przygotowana do spłynięcia, nie popłynie przez zamknięty zawór. Może pojawić się mały przeciek. Ale co z tego, jeśli ktoś aktem z=swojej woli, swoim wyborem dokręci mocniej zawór, aby przestało kapać. A na dodatek, to co się dostało, szybciej wyparowuje niż kapie.
Tak samo, gdy człowiek zamyka się na wiarę. Zamyka dostęp odrzucając łaskę. Aby wierzyć, trzeba chcieć otworzyć się na łaskę Bożą. Szukać dobra. Zamiast przeciwstawiać się na każdym kroku. Zamiast walczyć z własnymi wyobrażeniami na temat wiary, zamiast poznać, czym wiara jest.
Wiara jest darem łaski. Ale jest to Boże działanie, do którego faktów nie mamy dostępu, żeby badać, mimo kilku tekstów w Piśmie św.
Wiadomo tylko, co jest naszym obowiązkiem: Boga trzeba szukać i poznawać Go aktem umysłu; a w miarę pewności uwierzyć, czyli przylgnąć do Niego z miłością, posłuszeństwem i zaufaniem.
Jest to akt nie tylko umysłowy lub emocjonalny, lecz cało osobowy.

Cz lut 20, 2025 10:35

Gdyż akt umysłowy jest zawsze osobowy. Nie da się inaczej.
Ale chyba zapomniałeś tu o RELACJI. Relacji dwustronnej Boga z człowiekiem i człowieka z Bogiem.

Cz lut 20, 2025 13:15

Idący napisał(a):
Gdyż akt umysłowy jest zawsze osobowy. Nie da się inaczej.
Ale chyba zapomniałeś tu o RELACJI. Relacji dwustronnej Boga z człowiekiem i człowieka z Bogiem.
Nie, akt umysłowy to np. 2+3=5.
Akt wiary może być tylko umysłowy (wierzę mamusi, że 2+2=5). Ale akt wiary religijnej, czyli np. uznanie Boga, nie powinno być tylko intelektualne, ale cało osobowe, angażujące uczucia miłości i wolę poddania się Bogu i jego przykazaniom.

Cz lut 20, 2025 14:53

Atimeres napisał(a):

Cytuj:
Przykładem takiej modlitwy jest różaniec, który codziennie czegoś uczy. Rozważanie każdej tajemnicy ubogaca, rozwija, zmusza do nauki, poszukiwań, osobistego rozwoju w wierze.

Różaniec jest dla wielu trudny z powodu dwóch czynności: odmienne słowa, oddzielne myśli. Dlatego badania wykazują, że w czasie dziesiątków ludzie nie mają żadnego skupienia na rozważanych tajemnicach.

Czy to jest argument za tym, żeby go nie odmawiać? Absolutnie nie.

Cz lut 27, 2025 14:46

To jedno z najbardziej kontrowersyjnych kazań księdza Piotra Pawlukiewicza, które MUSISZ usłyszeć! Wielu ludzi boi się trudnych słów Jezusa, ale On nigdy nie owijał w bawełnę. Mówił wprost: jeśli masz być tu z kompromisem – odejdź i przeżyj coś trudnego!
https://www.youtube.com/watch?v=ZT8KTU6CKng

N mar 02, 2025 16:40

mareta napisał(a):
To jedno z najbardziej kontrowersyjnych kazań księdza Piotra Pawlukiewicza, które MUSISZ usłyszeć
Człowiek to musi siusiu i kupkę. Jak nie zrobi, to po jakimś czasie zawory nie wytrzymują i chciał nie chciał musi wydalić.

N mar 02, 2025 21:51

george45 napisał(a):
mareta napisał(a):
To jedno z najbardziej kontrowersyjnych kazań księdza Piotra Pawlukiewicza, które MUSISZ usłyszeć
Człowiek to musi siusiu i kupkę. Jak nie zrobi, to po jakimś czasie zawory nie wytrzymują i chciał nie chciał musi wydalić.

Chwyt reklamowy, dość chyba skuteczny.

N mar 02, 2025 22:16

Nowi wiem czy w tych przypadkach, jakikolwiek chwyt będzie skutecznym. :-D

N mar 02, 2025 22:22

george45 napisał(a):
mareta napisał(a):

Psycholog by powiedział, że teoretycznie nawet tego nie musi.

Pn mar 03, 2025 23:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2