Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy wolna wola istnieje? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy wolna wola istnieje?
Atimeres napisał(a):
DawidSłońce napisał(a):
Chyba właśnie Bóg mi uświadomił odpowiedź.
Wolna wola jest. Taka jak powiedziałem. Ale prawie nigdy nie jest równa, za dużo czynników.

Nie wiem, co rozumiesz przez "wolna wola". Ona dotyczy jednostek ludzkich. Każdy z nich, jeśli jest zdrowy psychicznie, jest zdolny do wolnych, ale nie moralnie samowolnych myśli i decyzji. Wolność myśli i decyzji człowieka jest bowiem ograniczona odpowiedzialnością za siebie, za bliźnich i za oddanie czci Bogu.
Od wolności myśli i decyzji trzeba odróżnić fizyczną zdolności do działania. W tej dziedzinie człowieka spotykają rozmaite ograniczenia: zdrowotne, psychiczne, prawne itd.

a co z tymi co są niezdolni do działania ?

Pn kwi 21, 2025 14:50

Pietras19 napisał(a):
Atimeres napisał(a):
DawidSłońce napisał(a):
Chyba właśnie Bóg mi uświadomił odpowiedź.
Wolna wola jest. Taka jak powiedziałem. Ale prawie nigdy nie jest równa, za dużo czynników.

Nie wiem, co rozumiesz przez "wolna wola". Ona dotyczy jednostek ludzkich. Każdy z nich, jeśli jest zdrowy psychicznie, jest zdolny do wolnych, ale nie moralnie samowolnych myśli i decyzji. Wolność myśli i decyzji człowieka jest bowiem ograniczona odpowiedzialnością za siebie, za bliźnich i za oddanie czci Bogu.
Od wolności myśli i decyzji trzeba odróżnić fizyczną zdolności do działania. W tej dziedzinie człowieka spotykają rozmaite ograniczenia: zdrowotne, psychiczne, prawne itd.
a co z tymi co są niezdolni do działania ?
Wolna wola to po prostu wolne chcenie i decydowanie. Niezdolność do działania (za jakiegokolwiek powodu) nie przekreśla wolnej woli. Może ją jednak ograniczać lub przekreślać niezdolność psychiczna. Dlatego oni nie zawsze odpowiadają moralnie lub karnie za swoje czyny.

Pn kwi 21, 2025 15:36

Wolna wola to nic innego jak czynnik decyzyjności Boga względem ich istot na rzecz kwintesencji spójności wszechświata. Zadacie mi pytanie skąd zło? Zło to czynnik pozbawiony synergii spójności ze wszechświatem.

N maja 04, 2025 11:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2